OM eist vanwege noodweer geen straf voor dodelijk schietincident op Utrechtse Kanaalstraat OM eist vanwege noodweer geen straf voor dodelijk schietincident op Utrechtse Kanaalstraat

OM eist vanwege noodweer geen straf voor dodelijk schietincident op Utrechtse Kanaalstraat

OM eist vanwege noodweer geen straf voor dodelijk schietincident op Utrechtse Kanaalstraat
Op de Kanaalstraat in Utrecht vond een dodelijke schietpartij plaats
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de rechtbank in Utrecht gevraagd om geen straf op te leggen aan de 35-jarige man die vorig jaar op de Kanaalstraat een 44-jarige Utrechter doodschoot. Volgens het OM handelde de verdachte uit noodweer. De officier van justitie eist wel een jaar celstraf voor verboden wapenbezit.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de rechtbank in Utrecht gevraagd om geen straf op te leggen aan de 35-jarige man die vorig jaar op de Kanaalstraat een 44-jarige Utrechter doodschoot. Volgens het OM handelde de verdachte uit noodweer. De officier van justitie eist wel een jaar celstraf voor verboden wapenbezit.

De verdachte verklaarde dat hij op 30 mei 2019, de dag van de schietpartij, in de Kanaalstraat een klap kreeg van het latere slachtoffer. Aanleiding voor de ruzie zouden uitgeleend geld en drugs zijn. De politie stuurde toen, rond 19.30 uur, iedereen weg omdat niemand aangifte wilde doen.

Rond 21.15 uur staat de verdachte verderop in de Kanaalstraat bij een eettentje als een auto komt aangereden. Het latere slachtoffer stapt uit die auto en loopt met een groot mes op de verdachte af. Hierop haalt de verdachte een pistool tevoorschijn, waarmee hij één keer van korte afstand op de man met het mes schiet. De man met de schotwond overlijdt korte tijd later.

Noodweer

De verdachte heeft een beroep gedaan op noodweer en zegt dat hij in paniek raakte. Het Openbaar Ministerie gaat erin mee dat de verdachte geen vooropgezet plan had om het slachtoffer te doden.

Ook vindt het OM dat er voor de verdachte een ‘onmiddellijk dreigend gevaar’ bestond, dat hij geen mogelijkheid had om te vluchten en dat hij geen tijd had om eerst met het wapen te dreigen. Volgens de officier van justitie moet het lossen van het schot daarom als noodweer worden beschouwd.

Eis

De verdachte is volgens het OM schuldig aan doodslag, maar is niet strafbaar omdat er sprake is van noodweer. Het OM heeft de rechtbank daarom gevraagd om ontslag van alle rechtsvervolging voor doodslag. Wel is de man strafbaar voor verboden wapenbezit. Daarvoor is donderdag een jaar gevangenisstraf geëist.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak in de zaak.

9 Reacties

Reageren
 1. Lombokker

  Raar verhaal, hij had toch ook weg kunnen rennen in plaats van te schieten?

  Voor het overige; ik heb vaak niet zo’n prettig gevoel bij de types die daar vooral ‘s avonds en ‘s nachts rondhangen. Maar dat die gasten messen en pistolen bij zich hebben had ik niet verwacht, en vind ik bijzonder verontrustend.

 2. Esrin W.

  Wapenbezit…. een jaartje. Geldruzie en drugs achtergrond maar dat is ook helemaal prima. Mooi prijzencircus dit!

 3. Gaston

  OM wat een zwakte bod.

 4. AA

  Heb na het incident nog de politie aangesproken op hun totale onvermogen om te handhaven in deze straat. Nog steeds wordt er weggekeken bij asociaal en crimineel gedrag van ‘figuren’ die hier rondhangen. Het is tijd om deze gehele straat door alle autoriteiten te laten onderzoeken en als er iets niet klopt de tent permanent te sluiten.

 5. Pee

  Een normaal iemand gaat niet op pad met een pistool.
  Net als wat @AA al aangeeft dat men teveel de andere kant opkijkt.
  Dan moet je niet raar opkijken of de boel gaat verder escaleren en word het gebied een no-go area.

 6. Thijs

  Iedereen die werkzaam is in de sector weet dat die straat vol staat met witwaszaken, dat verkeersregels niet gehandhaafd worden en dat er meer dure auto’s rijden dan in de PC.
  Ligt politiek waarschijnlijk te gevoelig om iets aan te doen. We zijn de beelden van agenten die massaal aangevallen en door niemand geholpen worden niet vergeten.

 7. MJPD

  @Lombokker
  “Maar dat die gasten messen en pistolen bij zich hebben had ik niet verwacht, en vind ik bijzonder verontrustend.”

  Sorry, maar dat is wel een heel erg naïeve opmerking van nota bene een Lombokker… Of is het sarcastisch bedoeld?

 8. Scherpschutter

  Je weet dat je niet langer in een rechtsstaat leeft als je een jaar wordt opgesloten tussen moordenaars, dieven en verkrachters voor de ‘misdaad’ van jezelf verdedigen tegen een totaal gestoorde die uit is op je leven door je met een mes te lijf te willen gaan.

  Had deze man geen pistool gehad dan had hij nu niet meer geleefd. Het pistool is een stuk gereedschap dat zijn leven heeft gered.

  Laat deze man vrij (hij heeft werkelijk NIETS gedaan dat moreel onoirbaar is) en sta hiernaast onmiddellijk weer privaat wapenbezit toe. Het is na 103 jaar wel mooi geweest met het totaal immorele ontwapenen van burgers zodat je ze als overheid makkelijk onder de duim kunt houden en plukken…

 9. Peter Tros

  Deze groep belandt niet in de criminaliteit omdat ze geen stageplek kunnen krijgen, maar omdat het veel geld verdient en er totaal geen consequenties aan verbonden zijn. 1 jaar celstraf geeist, de uitspraak zal vast iets zijn van 9 maanden. Aftrek voorarrest en deze parel staat alweer gelijk buiten. Al zijn crimineel verdiende geld en contacten zijn er nog, dus gaat morgen weer vrolijk verder de maatschappij te ondermijnen

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).