Omwonenden maken zich zorgen over veiligheid Griftpark; Politiek wil opheldering Omwonenden maken zich zorgen over veiligheid Griftpark; Politiek wil opheldering

Omwonenden maken zich zorgen over veiligheid Griftpark; Politiek wil opheldering

Omwonenden maken zich zorgen over veiligheid Griftpark; Politiek wil opheldering
Verschillende raadspartijen hebben het college gevraagd om maatregelen die de overlast in het Griftpark kunnen terugdringen. De PvdA, CDA, PvdD en VVD waren vorige week op wijkbezoek in Noordoost en spraken daar meerdere bewoners die zich zorgen maken over de leefbaarheid en veiligheid in en rond het Griftpark.

Verschillende raadspartijen hebben het college gevraagd om maatregelen die de overlast in het Griftpark kunnen terugdringen. De PvdA, CDA, PvdD en VVD waren vorige week op wijkbezoek in Noordoost en spraken daar meerdere bewoners die zich zorgen maken over de leefbaarheid en veiligheid in en rond het Griftpark.

De partijen willen onder meer weten of er meer wordt gehandhaafd nu het Griftpark door de coronamaatregelen steeds intensiever wordt gebruikt. Er ligt bijvoorbeeld veel zwerfafval, zoals kapotte bierflessen en drugsafval.

Volgens de partijen gaven ouders aan dat zij hun kinderen niet meer in het park laten spelen. De raad vraagt het college om duurzame oplossingen die de sociale veiligheid in het gebied verbeteren.

Zwerfafval en geluidsoverlast

Niet alleen het zwerfafval zorgt voor problemen. Bewoners hebben overlast van drugsdealers in het park en op de parkeerplaatsen, en vorig jaar zijn meerdere hardloopsters in het park lastiggevallen. Ook zijn er mensen beroofd. De partijen willen weten of het college al maatregelen heeft genomen en of er aanvullende maatregelen nodig zijn.

Naast verloedering is sprake van geluidsoverlast. Volgens de partijen worden er soms tot 6.00 uur ’s ochtends feesten gehouden in het park. Nu cafés in de stad door de coronamaatregelen eerder dicht moeten, zijn de partijen ook bang dat de gasten in het Griftpark verder gaan drinken. Dat gaat vaak gepaard met geluidsoverlast. Ze vragen het college dan ook in hoeverre het mogelijk is om alcoholgebruik na een bepaalde tijd niet meer toe te staan.

Onvoldoende toezicht

Bewoners vinden verder dat er onvoldoende toezicht is van politie en handhaving. Zij en jongerenwerk zeggen dat er niet genoeg capaciteit is bij de jongerenwerkorganisatie (JOU). De raad wil dan ook graag dat het college gaat kijken of het aantal uren en de faciliteiten van JOU in het Griftpark kunnen worden uitgebreid.

Andere maatregelen die de partijen graag zouden zien, zijn borden met huisregels aan het begin van het park, het ontmoedigen van fietsers en scooterrijders om op de wandelpaden te rijden en markeringen in het gras en op looppaden zodat de coronamaatregelen beter kunnen worden nageleefd.

22 Reacties

Reageren
 1. Rolf

  ontmoedigen van fietsen over een wandelpad, alcohol nuttigen na een bepaalde tijd niet meer toestaan. Kom op! Dat is allemaal allang gewoon verboden (Wet/APV) .
  Zoals altijd gaat t mis bij het handhaven. Politie met een vers bonnenboekje er op af. Gevolgd door de collega’s met honden.

 2. Esrin W.

  Men wordt eindelijk een keer wakker? Als je na 22.00 nog geen half uurtje op de bankjes tegenover de gevangenis zit of op het muurtje in de bocht bij de Wietboot zie je zo al 1,2,3 keer kleine zwarte autootjes met 3,4 man erin af en aan rijden en dat is niet omdat ze de weg kwijt zijn. Als je zo’n autootje een keer aanhoudt en doorzoekt is het 100% kans dat je wat vindt. Om de een of andere reden gebeurt dit niet.

 3. Marcel

  In Parijs ( ja is geen Utrecht maar ala ) heb je in een willekeurig park 8 man die een ketting vormen en alle ongeregeldheden verwijderen. Na 24 uur ( en velen na 22 uur ) kan je er niet meer in. Afsluiten die hap.
  Tevens hangen er camera’s. De partijen willen weten of het college al maatregelen heeft genomen? De partijen, dat vormt de raad, zijn de baas in de gemeente Utrecht en bestuurd als zodanig. Het is wederom te gek voor woorden dat geen enkel bestuurslid, de raad, met voorstellen komt en dat ter stemming legt en daarna aan het college zegt: u moet dit besluit uitvoeren.
  Dit is zo een waardeloze bedoening op deze manier. In commissie vergaderingen openbare ruimte kan dit gisteren al besloten zijn. Niemand in deze raad doet iets wat er maar op lijkt.Wederom: doe referendum bij wijk witte vrouwen. En voer dat besluit gisteren uit. Nu is het de ver van mijn bed show.
  Kijk op deze link hoe Zwitsers het doenhttps://www.metronieuws.nl/in-het-nieuws/buitenland/2020/09/zwitserland-houdt-vandaag-referendum-over-inperken-eu-migratie/

 4. Tja

  @esrin
  Ik snap je punt, maar op welke gronden houd je ze dan aan? Zolang ze zich aan de verkeersregels houden en je geen strafbaar feit kunt waarnemen, kan je ze niet zomaar stoppen en de auto doorzoeken. Jij begrijpt ook dat als je dat wel toestaat, het al snel etnisch profileren wordt.

 5. Martin

  Ook graag aandacht voor evenementenbureaus die vaak in het weekend een groot deel van het veld in beslag nemen om daar allerlei uitjes organiseren. Vaak worden grote stukken afgezet met grote vaandels. Het is hierdoor onmogelijk voor omwonenden om kinderen daar te laten spelen terwijl het park bedoeld is voor de omwonenden. Hetzelfde geldt voor ook voor diverse bootcampbedrijven waar je constant door de deelnemers door onder de voet wordt gelopen onder luid geschreeuw van de trainer. Tevens rennen ze door de natuurkern dat een wandelgebied is.

 6. Erwin

  @esrin: je kan gelukkig in dit land niet zomaar een autootje staande houden en doorzoeken, iets met rechtsstaat enzo. In landen als Witrusland kan dat dan weer wel. Tuurlijk is dat lastig, maar een rechtsstaat heeft ook z’n voordelen.

 7. Pee

  De politie kan iedere auto tegenhouden en controleren als ze dat willen .
  Al is het alleen al om te kijken of de bestuurder wel een rijbewijs heeft.
  Hoe sommigen er bij komen dat dat niet mag is voor mij een raadsel.
  Een algehele controle zal dan ook niet kunnen.

 8. Esrin W.

  @ iedereen hier met z’n kop in het zand: dan blijft alles lekker zoals het is.

 9. FS

  Dit is niet alleen een probleem in het Griftpark, maar ook zeker in het WIlhelminapark. Daar staan elke avond standaard meerdere auto’s geparkeerd op de plekken bij het restaurant, waar 2-4 jongens inzitten. En daar rijden scooters en auto’s af en aan naartoe.
  Daarnaast word je in de avond vaak lastig gevallen door lui op bankjes, als je een rondje loopt.

 10. De count

  @Tja, esrin heeft het over kleine zwarte autootjes met 3,4 man erin. Jij hebt het over etnisch profileren. Welke etniciteit dan? Mooie illustratie van “het probleem” tegenwoordig. Alles moet en zal gekoppeld worden aan etniciteit.

 11. Trol

  Martin inderdaad ook stoppen met die onzin. Om over sportgroepen en bootcampers met verkeerde techniek nog maar te zwijgen. Huur gewoon een zaaltje, krenten. Ik heb daarnaast 10 keer liever groepjes jongeren, zwarte autotjes, scooters etc (de horror zeg) dan een aangeharkt gesloten park. Ach en mensen op bankjes. Je kan ze ook gedag zeggen FS. Zul je zien…valt reuze mee.

 12. D.

  Ik had eerder ook overlast in de straat. Dit netjes gemeld bij de gemeente/Jou. Ze reageerden vriendelijk en meelevend maar kunnen weinig doen. Toen het zo erg werd dat ik de politie maar heb gebeld. Dat heeft geholpen. Het vervelende is alleen wanneer meer gesurveilleerd wordt, dan verplaatst het probleem. Op heterdaad iemand betrappen is lastig. Vaak helpt helpt het wel om nummerborden te noteren en deze bij de melding door te geven.
  Wat mij betreft meer handhaven en bonnen uitschrijven. Neem wat mensen aan en ze betalen zichzelf terug…

 13. G.H.

  @Pee:
  Een algehele controle kan juist wél. Dat vergt alleen nogal wat capaciteit, en in no-time heeft de gehele groep met ‘potentieeltjes’ weet van die controle.

  Iedere auto staande houden kan dus inderdaad wel, in het kader van een algemene controle. Maar de politie kan zeker níet zomaar iedere automobilist willekeurig staande houden en naar zijn/haar rijbewijs vragen, zonder concrete aanleiding daartoe.

 14. Toine Goossens

  Handhaven, handhaven en nogmaals handhaven.

  Wie op GroenLinks of DUT66 gaat stemmen weet bij voorbaat dat dat het niet gaat worden. Utrecht is zo arm als de kerkratten. Het weinige geld dat vrij besteedbaar is gaat naar de boulevards. Gaat naar de milieuzone die mogelijk voor een vooroverlijden minder in Utrecht leidt.

  Dan is er geen geld voor handhaven. Wie dat anders wil, die dient anders te stemmen.

 15. Bewoner/ omwonende

  Het probleem van overlast door jongeren die in grote groepen ‘ s avonds en ‘ s nachts zich het park toe-eigenen en omwonenden terroriseren met geschreeuw, gelal en gegil dateert al vanaf 2016 en wordt per jaar erger. Nee geen alcoholverbod vindt de raad al jaren. Nee geen verblijfsverbod na 22.00 (behalve voor bestemmingsverkeer op fiets/ wandelroutes). Want dat zou allemaal niet kunnen. Neem een voorbeeld aan het Burgemeester in t Veldpark in Zaandam. Daar kan het WEL. Het lijkt er veel op dat Gemeente Utrecht haar bewoners heeft opgeofferd deze zomer omdat ze niet weet wat ze aan niet met jongeren, zeker in Coronatijd. En capaciteitsgebrek bij de politie? Tja als je iedere avond blijft waarschuwen ipv te handhaven waar het wel kan ( er is een verbodsbord op de bult na 22.00) dan creëren je je eigen capaciteitsgebrek.

 16. Petrus

  Wat betere, sterkere openbare verlichting (bijv. op de paden lijkt me bijdragen aan de oplossing! Licht jaagt ongure, criminele, types weg.

 17. Pee

  @ G.H.

  het kan wel middels een ”dynamische verkeerscontrole”.

 18. Erwin

  @pee: iets met klok en klepel.
  Jurisprudentie omtrent dit onderwerp nog een beetje gevolgd de laatste jaren..?

 19. Wessel

  Blijkbaar is er bij bewoners van de stad Utrecht behoefte om in een park 1 of meerdere (alcoholische) drankjes te doen in het bijzijn van anderen die dat ook doen (vrienden en of kennissen) en tegelijkertijd naast zich een aantal inwoners aan bootcamp te zien doen, terwijl een andere inwoner op zijn supposed stapt, een andere inwoner zijn hond uitlaat en weer een andere inwoner met zijn kinderen hockeyt, waar andere inwoners lekker skaten, steppen of inlinen en nog andere inwoners van de sterren genieten op een donkere heuvel, na een romantisch door in het park bezorgd diner en andere inwoners kopen er eens wat drugs of vozen op een stil paadje.
  Wat is nou het probleem?

 20. Pee

  @erwin
  Dat staat gewoon in de wet.

 21. Danny

  Camera’s!

 22. Maarten

  Er is niets aan de hand. Niet in t gift park noch Wilhelminapark. Dit heet de samenleving, mensen. Ik vind t prachtig om zoveel leven te zien. Gezellig noem ik dat. Waar ik bang van wordt is een donker leeg park en het toeziend oog van de handhavers via camera’s.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).