Ondernemers ontstemd over plannen voor autovrij Stadhuisplein | De Utrechtse Internet Courant Ondernemers ontstemd over plannen voor autovrij Stadhuisplein | De Utrechtse Internet Courant

Ondernemers ontstemd over plannen voor autovrij Stadhuisplein

Ondernemers ontstemd over plannen voor autovrij Stadhuisplein
Het stadhuisplein. Foto: DUIC
De Utrechtse VVD gaat vragen stellen over het autovrij maken van het Stadhuisplein. Volgens de partij zijn er veel bewoners en ondernemers tegen de plannen van de gemeente. Eerder werd een motie van GroenLinks-raadslid Thijs Weistra aangenomen.

De Utrechtse VVD gaat vragen stellen over het autovrij maken van het Stadhuisplein. Volgens de partij zijn er veel bewoners en ondernemers tegen de plannen van de gemeente. Eerder werd een motie van GroenLinks-raadslid Thijs Weistra aangenomen.

Fractievoorzitter van de VVD Dimitri Gilissen zegt door ondernemers aangesproken te zijn: “Die waren ontstemd over de gang van zaken.” Volgens Gilissen herkenden zij zich niet in de cijfers over draagvlak van het plan.

Ondernemers deden zelf een onderzoek en kwamen tot de conclusie dat het overgrote deel van de betrokkenen tegen een autovrij Stadhuisplan was. “Dat is reden om opheldering te vragen”, aldus Gilissen. “Hoe kan het dat medewerkers van gemeente vertellen dat er een overgrote meerderheid voor een plan is, maar als mensen zelf rondvragen een andere conclusie wordt getrokken?”

De mondelinge vragen van de VVD worden vandaag aan de wethouder voorgelegd.

Gekoppelde berichten

21 Reacties

Reageren
 1. Barend

  Hoe dat kan lijkt me duidelijk. Een manipulatief ambtelijk apparaat, dat er alles aan doet Lotje’s wens ‘alle auto’s de wereld uit, te beginnen met Utrecht’ te realiseren.

 2. Marloes

  Typisch VVD weer, hun eigen collegebeleid, de VVD zit in het college met wethouders enzo, afschepen op Groen Links. terwijl men zelf de motie in het college gesteund heeft.

  Wie trapt hier eigenlijk nog in. Dit goede sier spelen bij de achterban. Je bent een sukkel als je VVD stemt.

  Er is trouwens een motie aangenomen door de democratisch gekozen bestuurders. Deze ondernemers hadden veel eerder aan de bel kunnen trekken, niet pas als het kalf verdronken is. Ook is het geheel niet duidelijk om welke ondernemers het gaat en of het wel om een ‘meerderheid’ gaat. Er worden geen namen en rugnummers genoemd.

  Een autovrij stadhuisplein is voor iedereen goed. Noem een stadhuisplein in de wereld waar auto’s overheen rijden. Buiten een kleine minderheid aan steden, kom je niet ver en al helemaal niet als je het over de grote, wat meer toeristische steden hebt.

 3. RB

  Er waren over dit onderwerp ook inloopavonden voor bewoners en ondernemers. In het verslag wat hiervan is gemaakt zijn meerdere gemaakte opmerkingen (zowel mondeling als op papier gezet) niet terug te zien. Dit gaat natuurlijk voornamelijk om praktische bezwaren tegen het autovrij maken

 4. Cico

  Ik snap niet zo goed waarom dit steeds een soort ideologische discussie wordt. Zet er paaltjes neer voor bewoners, leveranciers en ondernemers. Zo blijven de rondrijdende patjepeeers in hun showauto buiten de binnenstad.

 5. Scherpschutter

  Dit vraagt natuurlijk om een diepgravend en gedegen onderzoek! Dit is een signaal waar geen fatsoenlijk bestuurder omheen kan. Als medewerkers van de Gemeente inderdaad onderzoeken blijken te manipuleren om het ideologisch gedroomde beleid er doorheen te krijgen dan zou uiteindelijk zelfs een strafrechterlijk onderzoek volledig op zijn plaats zijn. Voor dergelijke conclusies en maatregelen is het nog te vroeg, maar hier MOET iets gebeuren en snel ook. Hier stinkt iets…

  Wel echt het absoluut minimale dat hiermee gedaan zou moeten worden is ten eerste dat de motie onmiddelijk bevroren wordt, tezamen met alle processen die hierna al gestart zijn. Stap twee is een gedegen en feitelijk deur tot deur onderzoek door een extern objectief bureau bij zoveel mogelijk bewoners en ondernemers in de buurt om exact en zo feitelijk mogelijk in kaart te brengen hoe er nu werkelijk over dit plan gedacht wordt.

  Als daar uit blijkt dat er inderdaad een enorme discrepantie tussen het geschetste beeld en de werkelijkheid zit worden de verantwoordelijke ambtenaren wat mij betreft direct geschorst om een groot onderzoek in te stellen naar hoe men aan de eerste cijfers is gekomen….Als daar dubieuze zaken in gevonden worden dan kan Justitie wat mij betreft direct aan de slag, na het ontslag op staande voet van de betreffende ambtenaren uiteraard.

 6. Piet

  Baken het gewoon af met paaltjes waarbij bewoners en gasten toegang krijgen. dus al je je servies wilt ophalen kan je daar gewoon met je auto terecht. Maar alles wat maar doelloos rond rijdt dient daar niet te zijn. Maak het echt autoluw en het zal best een gezellig plein kunnen worden.

 7. Barend

  @ Marloes (alias Bernhardt, Wilson, Jansen)

  Je mist het punt. Het gaat erom dat het erop lijkt dat de gemeenteraad door het ambtelijk apparaat verkeerd wordt geïnformeerd. En als dat zo is, is dat ernstig. Dit vermoeden verdient inderdaad nader onderzoek,

 8. Scherpschutter

  Marloes 30/3/2017 – 15:26
  Typisch VVD weer, hun eigen collegebeleid, de VVD zit in het college met wethouders enzo, afschepen op Groen Links. terwijl men zelf de motie in het college gesteund heeft.
  ———————————
  Mevrouw, de VVD heeft zich in het steunen van deze motie mede gebaseerd op de veronderstelde steun van ondernemers en inwoners uit de buurt. Nu ontvangt de VVD het signaal dat er wel iets heel erg mis zou kunnen zijn met die informatie. Dan is het alleen maar klasse van de VVD dat ze nu deze kwestie in ieder geval mondelinge vragen aan de wethouder zal stellen, waarmee ze haar taak als volksvertegenwoordigend orgaan plichtsgetrouw invult, waarbij ik persoonlijk in ieder geval op niets minder reken dan een VVD die hier haar tanden inzet totdat de onderste steen boven water is.

  Het is mijn partij ook niet, maar iedere werkelijke democraat zou de VVD hier juist erg dankbaar moeten zijn! Het kan toch niet zo zijn dat u het wel een goed idee vindt dat een beslissing er mogelijk zelfs op frauduleuze informatie doorheen geramd wordt, omdat u zelf een voorstander van de motie bent…?

  Dit dient onderzocht te worden en wel nu ook!

 9. Toine Goossens

  @Marloes,

  Dit is een nieuwsbericht waarin op geen enkele manier op GroenLinks wordt afgegeven; er wordt verwezen naar de ingediende motie. Typisch dat je zo in deze houding schiet. Als je dan al scherp uit de hoek wilt komen, doe dat dan onder eigen naam, en politieke organisatie.
  Een motie door de raad is nietszeggend. Het is louter een uitnodiging om een bestuurlijk proces in gang te zetten. Blijkbaar loopt dat niet op rolletjes. Op 7 maart hebben de bewoners en ondernemers duidelijk gemaakt dat: ´De bewoners worden zelden tot nooit gehoord.´ Het aanwezige GL raadslid garandeerde: ´dat er dus nog voldoende ruimte is om hierover uw stem te laten horen´.

  Zo hoort dat in een democratie, maar blijkbaar is wat hoort, nog niet gehoord. Terecht dat raadsleden dat corrigeren.

  Verslag wijkgesprek over horeca op 7 maart
  Geplaatst op 20 maart 2017 door admin

  Het verslag van het wijkgesprek over de (door de gemeente geplande) uitbreiding van de horeca, gehouden op 7 maart in de Lutherse kerk (zie vorig bericht), kunt u hier downloaden.

  De conclusie luidt als volgt:

  Peter Zonderland concludeert n.a.v. het gevoerde gesprek de volgende punten:

  Er moet serieus werk gemaakt worden van de handhaving, die veel beter moet. Hier wil ook de wijkraad werk van maken.

  De bewoners worden zelden tot nooit gehoord. De wijkraad is er voor de bewoners, en wil ervoor zorgen dat de bewoner de gemeente kan bereiken.

  De voorstellen die er liggen kunnen leiden tot extra overlast, en dat moet voorkomen worden.

  Lauk Woltring wil tot slot benadrukken dat de overlast heel gedifferentieerd is.

 10. WvR

  @Marloes:
  Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Eindhoven, Haarlem, Amersfoort, Leiden zijn de eerste in Nederland die me te binnenschieten. Denk dat de wereld wel meer voorbeelden oplevert.

 11. paul

  Dit is het dilemma waar de volgende en huidige generaties ondernemers en bewoners mee worden opgescheept.

  Een bijna onbereikbare binnenstad, waarin de studenten en fietsen het voor het zeggen hebben. Na hun studietijd worden het vervolgens yuppen die de bewoners de binnenstad uitjagen omdat de huur en koopkosten onbetaalbaar worden.

  Met “dank” aan dit veelal linkse Collega…..het biertje zal ongetwijfeld goed smaken voor datzelfde College bij het Stadhuisplein!

 12. S.

  Ze maken de stad onbereikbaar, hoop dat dat die grachtengordel wethouders een keer storing aan de CV ketel of de (vaat)wasmachine hebben en dat de monteur ze laat zitten (niet klantvriendelijk weet ik) omdat ze niet in de stad kunnen komen.

 13. Wel Aanwezig

  Het is oeptoeterij van de bovenste plank, het bezwaar van de ondernemers gaat om de minrebroederstraat en oudkerkhof. Beide blijven gewoon zoals ze zijn. Oudkerkhof wordt met instemming van vrijwel alle ondernemers herinricht. Minrebroederstraat wordt niets mee gedaan. Het zgn stadhuisplein wordt als het door gaat deels voetgangersgebied met dezelfde tijden als in de rest van het centrum..met instemming van iedereen die bij de avonden is geweest.ik snap niet waar deze herrie over gaat. Behalve dat er geen enkele grond voor is. Dat had iedereen kunnen weten als ze bij de inloopavonden en de meepraat avonden waren geweest. Nu ze wakker geschrokken zijn achter hun kassa beginnen ze dingen te roepen die kant noch wal raken. Volgens de rondgedeelde flyer achter mijn ruitenwisser enige tijd geleden ging het om maar liefst 8 ondernemers die er tegen waren van de pakweg 100 in dit gebied. Tja veranderingen.. das altijd even schrikken voor sommige.

 14. J. Bernhardt

  Marloes is zeker niet mij. Andere schijfstijl. Lijkt mij duidelijk.

  Ik zie iets anders in dit artikel naar voren komen.

  Niet nader te noemen ondernemers, in niet nader te noemen aantallen zijn niet blij met een besluit van de gemeente. Goh.

  Er zijn genoeg ondernemers en omwonenden wel blij met het besluit van de gemeente. Dit zal altijd het geval blijven.

  Dat wil niet zeggen dat er meteen iets aan de hand is.

 15. Sjaak

  Hallo klagertjes, kijk anders ff op deze website hoe de stad Utrecht gestemd heeft: https://localfocus2.appspot.com/58dd342710728
  Jullie voeren een afgrijselijk achterhoedegevecht.

 16. Sjonnie

  Duurt nog ff sjakie. Maar Leidsche Rijn groeit nog lekker hard door. Redding is nabij. Achterhoede zal weer voorhoede zijn.

 17. Gerard vd Vecht.

  Stadhuisplein ,deze naam bestaat niet eens.

 18. BdV

  @Barend: “Alle auto’s de wereld uit.” Dat is nog eens een ambitieus plan. Ik stem voor, al verwacht ik dat er wel een aantal generaties overheen zullen gaan. Een autovrij Stadhuisplein is iets eerder haalbaar en ook best een logische stap. Typisch een plek waar autoverkeer nogal storend aanwezig is. Scooters trouwens ook.

 19. Mikel

  Het is gewoon jereinste oplichterij van groen links en hun geitenwollensokken ambtenaren. Als jij iets wil verbouwen of wil aanpassen ben je jaren bezig om iets te laten veranderen.
  GroenLinks ramt de afgelopen jaar elk plan er door heen. Elke straat wordt fietsstraat of autovrij zonder ook maar enige vorm van overleg. Ja nepinspraak. Dat kan je krijgen.
  Valt dan niemand op dat er in 24 maanden ontelbare wegaanpassingen zijn gedaan.

 20. Luuk Upuuk

  @ Marloes, dit “stadhuisplein”bestaat in feite uit de Ganzenmarkt en Korte Minrebroederstraat Het stadhuis heeft pas sinds de laatste renovatie van Enric Miralles haar hoofdingang aan die kant, voorheen reden de auto’s dus gewoon langs de achteringang. https://www.utrecht.nl/wonen-en-leven/vrije-tijd/stadhuis/renovatie/

 21. Mitchell

  Mikel, dat heet gewoon een stad besturen op basis van afspraken gemaakt in het college, goedgekeurd door de gemeenteraad die door de inwoners gekozen zijn in overleg met de wijkraden. Erg democratisch allemaal. jij hebt gewoon een mening, maar met doordrammen van groen links heeft het niets te maken.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).