Onrust bij lokale standplaatshouders in Utrecht houdt aan, is er straks nog plek voor ze? Onrust bij lokale standplaatshouders in Utrecht houdt aan, is er straks nog plek voor ze?

Onrust bij lokale standplaatshouders in Utrecht houdt aan, is er straks nog plek voor ze?

Onrust bij lokale standplaatshouders in Utrecht houdt aan, is er straks nog plek voor ze?
Ricardo Emo is sinds 2013 actief op de standplaats aan het Willem van Noortplein,
Slapeloze nachten, ondernemers in tranen en verwijten aan de wethouder. Het zijn onrustige dagen voor standplaatshouders. Er komt namelijk nieuw beleid aan, waardoor de toekomst voor de lokale bloemenstal, viskraam en ijskiosk onzeker is. De gemeente Utrecht wijst naar regelgeving van de Europese Unie en het feit dat de ondernemers wisten dat ze een tijdelijke vergunning hadden. Dat is een hard gelag voor de standplaatshouders.

Slapeloze nachten, ondernemers in tranen en verwijten aan de wethouder. Het zijn onrustige dagen voor standplaatshouders. Er komt namelijk nieuw beleid aan, waardoor de toekomst voor de lokale bloemenstal, viskraam en ijskiosk onzeker is. De gemeente Utrecht wijst naar regelgeving van de Europese Unie en het feit dat de ondernemers wisten dat ze een tijdelijke vergunning hadden. Dat is een hard gelag voor de standplaatshouders.

“Onze levens worden kapotgemaakt”, roept een standplaatshouder naar wethouder Susanne Schilderman. In een zaaltje van de Jaarbeurs zijn tientallen ondernemers uitgenodigd. Er heerst een treurige, maar ook strijdvaardige stemming. Er staat namelijk ook nogal wat op het spel. De ondernemers hebben vragen, maar er is ook veel kritiek; waarom zijn ze pas in een vrij laat stadium ingelicht? Moeten de regels uit Europa echt zo streng opgelegd worden? Is er niet een ander systeem te bedenken? Kunnen de lokale ondernemers echt geen voorrang krijgen?

Het gaat allemaal om de vergunningen voor de standplaatsen in Utrecht. Dit zijn plekken waar bijvoorbeeld bloemenstallen, viskramen of kaaswagens mogen staan om hun waar te verkopen. De vergunningen voor deze plekken zijn in 2013 afgegeven voor de duur van tien jaar. Vóór die tijd kregen de ondernemers steeds een nieuwe vergunning voor enkele jaren. Sommige standplaatshouders staan zodoende al tientallen jaren op dezelfde plekken in Utrecht en worden van generatie op generatie doorgegeven.

Gelijke kansen

Nu de vergunningen dit jaar aflopen, beginnen echter de problemen. De gemeente zegt dat men vanwege Europese regelgeving de vergunningen niet zomaar mag verlengen voor de huidige ondernemers. Dat heeft allemaal te maken met de Europese dienstenrichtlijn en de Nederlandse Dienstenwet. In het kort komt het erop neer dat alle ondernemers in de Europese Unie gelijke kansen moeten krijgen, zeker bij zoiets als vergunningen waar er maar een beperkt aantal van is. Een lokale huidige standhouder voortrekken mag niet. Daarom mag straks iedereen uit de Europese Unie een vergunning aanvragen en is de toekomst voor de huidige ondernemers zeer onzeker. Daarbij zou het sinds 2013 al bekend zijn dat de vergunningen tijdelijk waren.

Verantwoordelijk wethouder Schilderman heeft meerdere malen aangegeven dat ze snapt dat dit voor de standplaatshouders als een klap kan aanvoelen, maar ze zegt dat ze gebonden is aan de regels. Tijdens de informatiebijeenkomst kan ze op weinig begrip rekenen. De geëmotioneerde ondernemers wijzen haar op de gevolgen voor tientallen gezinnen en personeelsleden. Familiebedrijven zouden om zeep geholpen worden en er zou geen visie zijn. Ook zou er geen enkele participatie mogelijk zijn met betrekking tot het nieuwe beleid. “Dit zijn de nieuwe regels, en daar moeten we het maar mee doen.”

Hoe verdelen?

Toch valt er nog wel iets te kiezen. Want er zijn verschillende manieren waarop de 86 vergunningen straks verdeeld gaan worden. De vergunningen kunnen bijvoorbeeld verdeeld worden op volgorde van binnenkomst: wie het eerst komt, krijgt de vergunning. Het college van B&W vindt dit echter geen goede methode. Een andere optie is het veilen van de vergunningen: wie het meest betaalt, krijgt de standplaats. Dit vindt het college niet eerlijk, omdat vooral ondernemers met veel geld dan kans maken. Ook is het mogelijk de vergunningen te verdelen door criteria op te stellen. Een ondernemer krijgt dan punten voor alle criteria waaraan hij voldoet, degene met de meeste punten krijgt dan een vergunning. Nadeel daarbij, volgens de gemeente, is dat alleen punten gegeven mogen worden voor zaken als duurzaamheid en circulariteit. En dus Niet voor bijvoorbeeld ‘binding met Utrecht’ of ‘bewezen buurtfunctie’. De gemeente is niet zozeer tegen dit systeem, maar denkt dat dit voor de huidige lokale ondernemers niet per se gunstig uitpakt. Daarom ziet het college het meeste heil in loting. Simpelweg alle aanvragers in een bak en er dan door de notaris één uit laten pakken. Die ondernemer krijgt de vergunning.

Op de informatieavond blijkt dat veel standplaatshouders toch ook kansen zien in het puntensysteem, maar de vraag wat de gemeente kan doen om zittende ondernemers te steunen, blijft onbeantwoord. Ook blijft onduidelijk hoe die loting er precies uit zou gaan zien. Kan een ondernemer zich op alle 86 plekken inschrijven? Zitten daar kosten aan verbonden? Kan iemand met meerdere KVK-inschrijvingen zich meerdere keren inschrijven? Een hoop vragen, maar nog weinig antwoorden.

Hoewel het college dus het beleid heeft toegelicht en de voorkeur heeft uitgesproken voor loting, is het woord ook nog aan de gemeenteraad. Op donderdag 23 maart gaat de raad over het onderwerp in gesprek.

Standplaatshouders aan het woord

Nico van de Ven is eigenaar van De Kleine Bloemensingel (Griftpark) en is woedend. “We zijn hier bijna zeventig jaar geleden begonnen met de standplaats. Ik werk hier al sinds m’n zevende, toen nog bij mijn opa. Dit hebben wij opgebouwd, dit is nostalgie. Wat moet ik anders gaan doen? Ik kan niks anders doen. Ik ga niet loten om een nieuwe vergunning, want het gaat gewoon niet gebeuren.” Van de Ven zegt ook solidair te zijn met andere standplaatshouders en zich niet te willen inschrijven voor de loting van iemand anders zijn plek. “Je neemt daardoor iemand het brood uit de mond.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

Imre Molnar

Imre Molnar staat met zijn groente- en fruithandel tien jaar in Oog in Al. Hij maakt zich erg zorgen: “Ik denk dat het weleens einde verhaal kan zijn voor ons, als er een loting komt. Dan wordt de kans natuurlijk heel klein dat ik de plek terugkrijg. Als ik mijn plek kwijtraak, ben ik failliet, dan kan ik mijn huis verkopen. Dan heb ik eigenlijk helemaal niks meer. Ik heb de hypotheek van mijn huis, de loods waar de koelcel in staat en een vracht- en verkoopwagen, die allemaal betaald moeten worden. Dus het is een heel leven dat ze omvergooien. Mijn personeel moet dan ook allemaal iets anders zoeken terwijl ze het hier hartstikke leuk vinden.”

Imre verwacht dat veel standplaatshouders zich gaan verzetten tegen de loting. “Als ze dit doorzetten, dan denk ik dat we met z’n allen de stad gaan platleggen. Het is allemaal heel kort dag en de gemeente komt er veel te laat mee. Loten is niet eerlijk. Ik heb hier tien jaar lang alles opgebouwd. Stel je voor, er komen twintig inschrijvingen, dan heb ik vijf procent kans om mijn plek terug te krijgen. Die kans is natuurlijk nihil. Ik heb het opgebouwd vanaf niks en ik heb nu gewoon een goed lopende zaak.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

Ricardo Emo

Ricardo Emo is sinds 2013 eigenaar van de standplaats aan het Willem van Noortplein, maar de bloemenstal zit al langer in de familie. In 1978 begon het familiebedrijf met een rijdend karretje, waarna ze op deze standplaats terechtkwamen. “We vinden het echt klote. Het is echt je leven. Ik heb veel slapeloze nachten gehad en veel gehuild. Je werkt je kapot en dan wordt het van je afgepakt.” Ondanks het verdriet heeft Ricardo nog steeds hoop. “We bieden weerstand. We hebben met z’n allen petities door klanten en omwonenden laten ondertekenen die we bij de gemeente gaan afgeven.” Ricardo is heel enthousiast over de wijk en zijn klanten. “Het is een heel leuke wijk, ik ken heel veel mensen die hier voorbij lopen en een bloemetje komen halen. De kinderen die ik vroeger op 2-jarige leeftijd een bloemetje meegaf, zijn nu bijvoorbeeld tien jaar en komen hier nog langs.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

Arne Huijgen

Arne Huijgen is al bijna veertien jaar actief en staat daarvan vijf jaar met zijn viskraam in Oog in Al. Ook hij is bang dat hij de plek kwijtraakt. “Eigenlijk is die kans zeer groot. Twee jaar terug hebben we flink geïnvesteerd in deze plek en de financieringen zijn nog niet afbetaald. Als dit plan er doorheen komt, ga ik failliet en ben ik klaar met ondernemen. Loting is helemaal niks, ze kunnen beter met een puntensysteem gaan werken. Dat degenen die er langer staan, voorrang krijgen. We hebben hier een heel gezellige binding met de wijk. Het raakt niet alleen de ondernemers, maar het raakt ook de wijk en de klanten.”

De standplaatshouder probeert ook wel na te denken over een alternatief. “Maar in zo’n kort tijdsbestek kan ik mijzelf niet omscholen. Als ik geen brood en inkomen meer heb, hoe moet ik dan mijn gezin onderhouden? In vijf jaar tijd bouw je echt wel een grote klantenkring op en dat is niet eens alleen in deze wijk. Het zijn ook mensen uit andere omliggende wijken die hiernaartoe komen voor een visje. Die onzekerheid dat je niet weet of je hier mag blijven staan, is heel groot. Ik heb er echt slapeloze nachten van. Ik voel me dan ook totaal niet gehoord. Er wordt wel gezegd door de gemeente dat ze de situatie begrijpen, maar ik denk dat ze de situatie bij lange na nog niet begrijpen, hoe ernstig het is voor ons allemaal als dit plan wordt doorgevoerd.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

Dyane van der Tier

Dyane van der Tier is met Bloemen van Ruben al ruim achttien jaar actief in Utrecht, zowel in Vleuten en De Meern als in Parkwijk. Zij voelt zich niet gehoord. “Het is heel cru en niet eerlijk. Jarenlang hebben we iets opgebouwd en dat zouden ze dan zomaar opeens van ons afpakken. Wij moeten ook onze gezinnen onderhouden. Als we weg moeten, gaan we failliet want dit is onze enige bron van inkomsten. De gemeente moet echt met een goed tegenbod komen, zoals uitkopen voor veel geld. Zodat we niet helemaal met lege handen komen te staan als we weg moeten.”

Dyane wijst er ook op dat zij zich niet wil inschrijven op de plek van een ander. “Wij standplaatshouders gaan elkaar niet naaien, dus als je weet dat een andere standplaatshouder ergens vast op een plek staat, ga jij daar niet staan. Dat doen wij niet, we zijn concullega’s van elkaar. Waar is de menselijke kant gebleven? Ze trekken mijn brood onder mijn reet vandaan. We weten niet wat er gaat gebeuren en dat maakt ons heel onzeker. We laten het er dan ook niet bij zitten, hebben een petitie gestart en gaan echt nog andere (juridische) stappen ondernemen. Wij hebben hier een klantenkring. De gemeente kan niet van ons verwachten dat wij dezelfde omzet ergens anders kunnen opbouwen.”

Er zijn twee ondernemers die dubbel hard worden getroffen door het beleid. Dat zijn Venezia en Broodje Ben aan de Oudegracht. De gemeente wil namelijk dat deze standplaatsen helemaal verdwijnen omdat de binnenstad steeds drukker wordt, en daarmee de doorstroming in het geding komt. Daarvoor komen er wel twee nieuwe standplaatsen op het Vredenburg.

Martin van Petten van Broodje Ben laat weten: “Het is te gek voor woorden en heel droevig. We staan al twintig jaar op deze plek met de broodjeskraam. Daarvoor hebben er ook al zo’n dertig jaar andere standplaatshouders gestaan. Het is onzin dat het nu ineens na vijftig jaar te druk is op die plek.” Ondanks het onbegrip heeft Martin wel nog hoop. “Er wordt door alle vaste standplaatshouders samengewerkt om tegengas te geven. Ook wordt er gekeken naar juridische mogelijkheden. We zitten met alle standplaatshouders bij de vergaderingen/bijeenkomsten erbij. We willen geluid laten horen.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

Romana De Lorenzo

Romana De Lorenzo is in haar familie de derde generatie ijsmakers. Venezia kent dan ook een lange geschiedenis in Utrecht. Het begon in 1928 met Guido De Lorenzo, die vanuit de Italiaanse bergen in Utrecht arriveerde. Hij startte onder de naam Venezia de eerste echte ‘ijssalon’ in Nederland. Sindsdien zijn de familie De Lorenzo, Venezia en hun ijs aan Utrecht verbonden. Romana hoorde op de informatieavond dat Venezia niet meer gewenst is op de huidige plek. “Ik had in de krant gelezen dat er twee plekken van alle standplaatsen zouden komen te vervallen, maar ik wist niet welke. Toen ik aan wethouder Susanne Schilderman vroeg welke dat zouden zijn, bleek dat het ook onze plek was. […] Venezia is ons hele leven. Ik vind het onvoorstelbaar hoe er met ons wordt omgegaan. Ik heb gehuild en slaap er heel slecht van.”

De ijsmaker hoopt dat er toch nog iets gaat veranderen: “Ik houd van Utrecht, ik kan mij niet voorstellen dat we op deze manier willen omgaan met familiebedrijven die al tientallen jaren in de stad gevestigd zijn. Ik hoop dat er op zijn minst een overgangsregeling komt, dat Utrecht zich van haar menselijke kant laat zien. Er spelen hier zoveel emoties.”

Gekoppelde berichten

35 Reacties

Reageren
  1. Wim Vreeswijk

    Het is algemeen bekend dat de (r) overheid er alles aan doet om het voor zelfstandigen, zoals o.a. boeren, vissers, kraamexploitanten steeds moeilijker te maken om voor eigen rekening en risico hun bestaan te continueren. De grootste vijand van zelfstandigen (D66) is dankzij Carolien & Co bij de laatste verkiezingen inmiddels gedecimeerd tot een klein splinterpartijtje met hooguit 6 van de 150 zetels dus er is weer licht zichtbaar aan het eind van de tunnel !

  2. Hendrik

    Natuurlijk moet een gemeente netjes omgaan met beëindiging van zo’n overeenkomst, heeft DUIC enig onderzoek gedaan naar de termijnafspraken van de gemeente?
    Ik lees dat de vergunning een einddatum heeft, dus een donderslag bij volstrekt heldere hemel kan dit niet zijn.
    Voor deze ondernemers geldt hetzelfde als voor alle ondernemers, trek je plan. De pers opzoeken is erg effectief om gemeente beleid om of af te buigen, en DUIC lijkt daar een prima platform voor.

    Zelf ben ik van mening dat het helemaal geen kwaad om nieuwkomers een kans te bieden. De bestaande ondernemers kunnen ook een winkel huren als ze denken dat hun klanten ze niet willen missen.

  3. Versteegh

    Te triest voor woorden die ambtenaren, dit is in niemands belang.
    Deze ondernemers geven Sjeu aan de stad, op de gracht lopen en bij Lorenzo ijsje happen iets wat ik kindsafaan al ken. Mijn wekelijkse zilvervisje bij Arne ? Moet ik ze dan gaan zoeken in de stad ???
    Sterkte mensen corona is voorbij en dan nu dit voor je neus!??
    Groeten Don

  4. Jelle Hekstra

    Krankzinnig en dat van een wethouder binnenstad die op de bijeenkomst van het centrummanagement verkondigd dat we samen utrecht maken. Trek de stoute schoenen aan en maak beleid waardoor deze mensen door kunnen met hun leven en de stad nog iets van vertrouwen houd in een binnenstad waar betrokkenheid voorop staat. Samen maken we Utrecht dat kan alleen als je partijen hebt die om de stad geven en er iets van willen maken en niet alleen uit zijn op geld en regeltjes.

  5. woutvr

    Ja, daar gaat de paniekzaaierij van de gemeente weer. Gemeente, los dit op. En netjes.

  6. Jeroen

    Belachelijk gedram om een richtlijn van EI direct om te zetten in wetgeving. Ik hoop dat een gezamenlijke rechtzaak tegen de gemeente goed uitpakt. En leg anders die stad maar plat. Lijkt af en toe also bestuurders op een andere planeet wonen.

  7. jos stelling

    Dit alles is zo typerend, zo vernederend, zo arrogant van de politiek en haar ambtenaren. Het wordt tijd voor een progressieve lokale partij die tussen de mensen gaat staan en de stad teruggeeft aan hen van wie de stad is.

  8. Klaasjan

    Men zou een creatieve oplossing moeten bedenken in het Stadskantoor, in plaats van paniek te zaaien.

  9. Kaat

    Doe wat aan de drugscriminelen op meerdere plaatsen in de stad op straat.
    Dit is gewoon sneu.

  10. Rob H.

    Even advocaat van de duivel spelen: als je weet dat je vergunning tijdelijk is, dan moet je daar als ondernemer ook rekening mee houden, vind ik. Dan kun je er niet van uitgaan, dat deze iedere keer verlengd wordt.

    Dat de gemeente hier in gebreke blijft door het allemaal op het laatste moment aan te laten komen, staat buiten kijf. En is misschien nog wel reden om tijdelijk weer te verlengen. Maar dat betekent nog steeds niet dat de vergunning voor eeuwig is.

  11. Andere

    Wat bereiken we hier nou mee is mijn simpele vraag.
    Zal het iets positiefs zijn?

  12. Fred

    Ridicuul en belachelijk !!
    Europa moet zich met dit soort zaken niet bemoeien.
    De mensen zijn gewend aan de bekende zaken die er staan, zoals op de markt, straks zijn die verdwenen en vervangen door tentjes met product waar je niet op zit te wachten.
    Als dit doorzet, blijf dan allen weg uit protest.
    Waarom zou een ondernemer uit bijv. Hongarije moeten kunnen dingen naar een plek op de markt op het vredenburg ? waanzin.
    Ook iets met klimaat / CO2-uitstoot / transport e.d. is het handig als ondernemers van ver hier de plaats in gaan nemen van de locale ondernemers ?
    Wie zit hier eigenlijk op te wachten ???
    De klant ? Nee
    Die wil gewoon bij de vetrouwde zaken langs om vis, kaas, nootjes e.d. te halen.

  13. Goedegebure

    Te gek,laat de hieddraaiende jamer bestaan.bv er zijn veel te veel kaas en groenten,viskramen.maak daar een selectie van.De bliemenman bij het stadhuis staat al generatie op generatie laat hij daar staan EEN mooi visitekaartje voor utrecht.b8vendien zeeer vriendelijke mensen!

  14. B.Roest

    Jammer dat ik geen stemrecht heb in Utrecht.
    Vergeet dit niet en stem op mensen die praten met mensen. Natuurlijk niet alles kan, dat snapt iedereen. Maar die kramen? D66 kom uit je Ivoren toren. Pas op: je komt dan echte mensen tegen, weten jullie dat? Zij kunnen praten, U ook?

  15. Binnenstadbewoner

    De gemeente geeft aan dat het te druk is in de binnenstad? Waarom dan miljoenen steken in marketing om de stad drukker te krijgen. In andere artikelen zegt de gemeente dat de binnenstad uitsterft en er teveel leegstand is. Bezoekers aantallen lopen terug bla bla bla. Bezuinigen op ambtenaren aub. Die houden elkaar alleen maar aan het werk met onzin

  16. Nina

    Boeren, vissers en nu standhouders. Hoeveel meer mensen moeten hun baan verliezen in Nederland, terwijl er vraag is naar hun producten?

  17. Yoshua

    Het is toch niet te bevatten voor de simpele burger.
    Je bent een hardwerkende ondernemer, die ziel en zaligheid stopt in zijn hebben en houden.
    De marktwerking is compleet uit zijn kozijn geschoten.
    Dit zijn geen multinationals, maar simpele mensen die met liefde zijn product verkoopt aan en in de buurt van zijn kraam.
    De hele vrijemarktwerking is zijn doel voorbij geschoten, in Bulgarije kun je inschrijven voor een kraam in stoelenmatten en scharensliepen.

    Het rechtse bagger vette winsten maken, maakt de hardwerkende burger mager.

  18. Yoshua

    Wat zijn de consequenties voor een gemeente die zich niet aan de Europese regels houden vanwege het niet brodeloos willen maken van vele hardwerkende families?
    Een foei gesprek?
    Een boete van een ton?
    Wordt Utrecht opgeheven?
    Moeten alle Utrechters gelijktijdig drie minuten in een hoekje staan.
    Worden de Utrechters gecanceld vanwege in stand houden van de ambulante middenstander, die al decennia na tevredenheid functioneert.
    Zijn we niet meer inclusief en moeten we ons gaan schamen?
    Moeten de Utrechters nu onder het juk van Europa leven?

  19. Rob

    Steun de standhouders! Zij geven de stad nog wat smoel en iets unieks. De Zara, Nike store, etc. vind je in elke stad.

  20. Aniwe

    Utrecht moet weer roomser dan de paus zijn….. Probeer als Utrechter maar eens een vergunning in Parijs of Rome te krijgen. Dat lukt je niet want die steden zorgen wel voor hun eigen standhouders!

  21. Binnenstadsbewoner ,,niet te verwarren met Binnenstadsbewoner

    Las ik nou iets over doorstroming!?
    De gemeente heeft megavergunningen afgegeven voor horecaterrassen
    Voorbeeldje!?
    Drieharingenstraat,,daar kom je als voetganger bijna niet door
    Geblokkeerd door horecaterrassen
    En nou moeten er 2 standplaatsen verdwijnen ,,,voor doorstroming
    Dat slaat nergens op

  22. Wim

    @ Jos Stelling

    Die was er. Met het vertrek van Victor Oldenburg verdween de laatste der Mohicanen. Waarna de youngsters van GL66 definitief de macht overnamen.

  23. Appel

    De Europese regels laten best wel ruimte en er is ook nog een menselijke maat. Laat de wethouder dat eerst goed overwegen en luister dan ook naar de ondernemers en omgeving. Neem pas dan een besluit. En anders rest voor de standhouders collectief naar de rechter tot aan de hoogste raad.

  24. Koel Hoofd

    Die EU maakt echt heel veel meer kapot dan ons lief is.

  25. Anne Marie ten Berge

    @ Fred, Ja hoor daar hebben we Fred, ‘andersom’ weer met de slogan Ridicuul en belachelijk!! Europa moet zich met dit soort zaken niet bemoeien.!!
    Maar dat is dus niet zo: Fred insinueert net als de gemeente Utrecht, dat Brussel hier aan de touwtjes trekt.
    De EU stelt in haar grondwet: dat iedereen in de EU zich vrij mag vestigen. Maar om iedereen in Europa uit te nodigen aan een Utrechtse vergunning-loterij mee te doen? Nooit van gehoord.
    Dat is dus een halve waarheid van B&W en de linkse elite. Wie weet er nu nog niet dat in de markt- politiek een halve waarheid een hele leugen is?

  26. De Utrechtse bevolking

    Geef. Gewoon. Meer. Vergunningen.

    Er is zoveel openbare ruimte die zou opknappen van een mooie bloemenkraam of voor mijn part een foodtruck waar lekker eten wordt gemaakt. Troosteloze pleinen en grasvelden zat.

  27. Geenstijl@Utrecht

    Er is in pretpark Utrecht, wel plaats voor horeca en ander vertier voor studenten,maar voor de Utrechtse bevolking wordt het er niet beter op.

  28. Gerard

    Een wethouder die naam wil maken met haar autoluwe stad, waarvoor toegangswegen naar de stad worden omgebouwd die per keer honderedendeuzenden euro’s kosten en waardoor er meer schone lucht op die plaatsen moet bewerkstelligen , en er nu op die wegen nog maar 6 x per dag in 2 rijrichtingen files staan, hoezo schone lucht. Een tramlijn die miljarden kost, betaald parkeren in de gehele stad, ondernemers krijgen minder cliënten want de mensen uit de provincie komen niet meer naar de stad voor inkopen maar gaan naar de grotere winkelcentra waar je gratis kan parkeren ,hard werkende klein ondernemers hun standplaatsen te ontnemen en niet meer hun werk mogen doen, maaltijd voorziening die geen subsidie meer krijgt waardoor ouder en mensen die niet voor zichzelf kunnen koken geen normale maaltijden kunnen nuttigen. Maar natuurlijk zijn er ook positieve zaken b.v. ondanks de nog aanhoudende aanrijdingen heeft ‘t Goylaan zijn wandelboulevard, en is de luchtkwaliteit in het voetgangersgebied in de binnenstad verbeterd. Asielbeleid waar misbruik van wordt gemaakt door veiligelanders die voor overlast zorgen op het stationsplein wat inzet van politie betekend, maar waar is de wijkagent ? En dan hebben we de zaken rond woning toewijzing, inflatie beleid, energiecrisis, mensen die letterlijk en figuurlijk in de kou staan. Etc. Etc. We mogen dit links stadsbestuur als Utrechter wel erg dankbaar zijn. Hun best doen voor de E.U. maar luisteren naar de Utrechters ….

  29. FH

    Plek verliezen is rot maar huurcontracten voor winkelpanden zijn toch zelfs maar 5 jaar? Maar vooral; mogen andere, leuke mensen uit Utrecht dan kans maken op een extra plek?

  30. Binnenstadbewoner

    @ collega binnenstadbewoner: het gaat hier om toepassing van Europese aanbestedingsregels.

    Verder kun je je afvragen als je zo lang een standplaats hebt die behoorlijk goed loopt dat het dan niet eens tijd wordt voor een winkel. Steeds tijdelijke vergunningen voor zoveel jaar krijgen en dan er steeds maar weer op vertrouwen dat het weer wordt, is een wankele bedrijfsvoering.

    Neemt niet weg dat er op zijn minst een ruimhartige overgangsregeling zou moeten komen. Zonder loting dus.

  31. Len

    Uiteindelijk hebben ‘jullie’ er zelf voor gestemd. Zodra je dat eens uit je hoofd laat, hebben dit soort wanvertoningen ook geen bestaansrecht.

  32. Janssen

    En in de tussentijd mogen “fietsdeelbedrijven” en sportscholen (die buitensport aanbieden) gewoon de openbare ruimte claimen en daar aan verdienen, zonder een vergunning of daar voor te betalen. “Hele straten” en halve parken worden door voor geclaimd.

    Dat noemt men rechtsongelijkheid en dat zou niet moeten mogen.

  33. Leon

    Wil je permanent tot in het oneindige op een plek kunnen staan? Neem een winkelpand in gebruik. Doe je dat niet, besef dan dat omdat je de afgelopen x jaar ergens met een kraam mocht staan, dat wil niet zeggen dat je tot in het oneindige met een kraam ergens mag staan.
    Dat zou ook wat zijn, als een kraam automatisch zou betekenen dat je oneindig standrecht hebt.

  34. BdV

    Hoeveel ondernemers hebben er op deze onzekere manier nog zin in?

  35. Louis

    Wat een negativiteit zeg. Kom op ondernemers, je vergunning verloopt en men is meteen failliet? Ga er gewoon vol voor die vergunning opnieuw te krijgen. Net zoals met Europese Aanbestedingen gaan hier niet eens Portugezen of Italianen meedingen en op jullie standplaats staan. Wees daar nou niet bang voor.

    Het is toch ook wel zo eerlijk dat andere ondernemers in de regio ook een kans krijgen? Wat gaat er kapot als er iemand anders na al die jaren zijn marktkraam mag neerzetten? Ik lees hier zelfs voorbeelden van ondernemers die eerst ook op andere plekken stonden. Waren ze toen ook failliet?

    Wat maakt het dat je als ondernemer een alleenrecht hebt op jouw plek?

    Wees eens die echte hardwerkende ondernemer en toon je veerkracht, in plaats van nu al te roepen dat je je huis moet verkopen. Wat een slappe reactie op regelgeving die er voor eerlijke concurrentie is. Het zal zoals altijd straks allemaal weer meevallen.

    En de reactie van Broodje Ben zegt natuurlijk alles: “Het is onzin dat het nu ineens na vijftig jaar te druk is op die plek.” Ineens na 50 jaar?

    Stuk voor stuk allemaal emotionele reacties zonder enige rationaliteit.

    Laten we ook ondernemers aan het woord die al jaren willen maar niet tussen de standplaatshouders komen die voor eeuwig menen te kunnen blijven?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).