Operatie wijzerplaat is afgerond; uurwerken van de Domtoren lopen gelijk met de tijd en zijn weer te zien Operatie wijzerplaat is afgerond; uurwerken van de Domtoren lopen gelijk met de tijd en zijn weer te zien

Operatie wijzerplaat is afgerond; uurwerken van de Domtoren lopen gelijk met de tijd en zijn weer te zien

Operatie wijzerplaat is afgerond; uurwerken van de Domtoren lopen gelijk met de tijd en zijn weer te zien
Foto: Isis Bartels
Wie wil weten hoe laat het is, kan in de binnenstad van Utrecht weer omhoogkijken. De onlangs teruggeplaatste wijzerplaten van de Domtoren zijn namelijk weer te zien en de klok loopt weer gelijk.

Wie wil weten hoe laat het is, kan in de binnenstad van Utrecht weer omhoogkijken. De onlangs teruggeplaatste wijzerplaten van de Domtoren zijn namelijk weer te zien en de klok loopt weer gelijk.

De afgelopen jaren moesten Utrechters het doen met tijdelijke wijzerplaten, die bestonden uit een frame met een doek waarop een foto van de originele wijzerplaten was geprint. De vier originele wijzerplaten, die elk een diameter van zo’n vier meter hebben, werden in 2019 namelijk naar beneden getakeld omdat ze gerestaureerd moesten worden.

Inmiddels zijn de wijzerplaten grondig schoongemaakt en hebben ze een nieuwe laag bladgoud gekregen. Eerder deze maand tilde een grote kraan de wijzerplaten stuk voor stuk terug naar hun vertrouwde plek op de Domtoren, een operatie die veel bekijks trok.

Tekst loopt door onder de foto

Het terugplaatsen van de wijzerplaten. Foto: Robert Oosterbroek

De teruggeplaatste wijzerplaten vielen eerst nog weg achter de steigers en de wijzerplaten werkten ook nog niet direct. Eerst moesten de assen en wijzers gemonteerd worden en moest alles goed worden aangesloten. De steigers zijn inmiddels zo ver gezakt dat de klokken weer in volle glorie te bewonderen zijn en ook de aansluiting is gelukt: de wijzers lopen weer gelijk met de tijd.

De restauratie van de Domtoren moet aan het eind van de zomer helemaal zijn afgerond. De oplevering staat gepland voor 9 november.

Foto: Isis Bartels

Gekoppelde berichten

8 Reacties

Reageren
 1. Vincent

  Wat mooi!

 2. Arie Pelleboer

  Ik zie geen verschil. Ik blijf het lelijke type wijzers vinden. Hou van de klassiekere die er vroeger op zaten ( zie oude foto) en een hogere positie met een dichte achterplaat Veel mooier.

 3. Koen

  Prachtig! Leuk nieuws!

 4. Fvw

  Ik ben er onder de indruk van deze restauratie van de Dom. Het is genieten.

 5. Realist

  @Arie. Welke oude foto? Ik vind deze klok juist prima, mooi gedaan.

 6. wollie

  daar hou ik van, afgeronde wijzerplaten

 7. Peter bosz

  ### Reactie:

  Mooi dat de wijzerplaten van de Domtoren weer op hun plek zitten en lopen. Maar serieus, jaren voor een klus? Een doek met een foto als tijdelijke oplossing? Klinkt als iets wat Alex Kroes zou bedenken voor Ajax: een foto van de Champions League trofee omdat de echte buiten bereik blijft.

  En die kraan met veel bekijks. Natuurlijk, wie wil nou niet zien hoe Alex Kroes een klok probeert te repareren terwijl hij de tijd uit het oog verliest? Misschien moet hij klokkenmaker worden, gezien zijn vermogen om steeds de verkeerde beslissingen te nemen. Hopelijk verdwijnen de steigers sneller dan Kroes’ excuses voor een verloren seizoen.

 8. Malvinas

  Een digitale klok er tegen aan plakken. Geen gezeur meer over de juiste wijzers en wijzerplaat. Probleem opgelost.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).