De gerestaureerde Domtoren wordt op 9 november opgeleverd, met de onthulling van nieuwe verlichting De gerestaureerde Domtoren wordt op 9 november opgeleverd, met de onthulling van nieuwe verlichting

De gerestaureerde Domtoren wordt op 9 november opgeleverd, met de onthulling van nieuwe verlichting

De gerestaureerde Domtoren wordt op 9 november opgeleverd, met de onthulling van nieuwe verlichting
Foto: Robert Oosterbroek
Na vijf jaar verscholen te zijn geweest achter steigerdoek, wordt op 9 november de gerestaureerde Domtoren officieel opgeleverd. Op deze dag, die samenvalt met de viering van Sint Maarten, wordt de nieuwe verlichting van het icoon van Utrecht voor het eerst aangezet. “De restauratie was echt een meesterwerk van vakmanschap”, zegt wethouder Dennis de Vries.

Na vijf jaar verscholen te zijn geweest achter steigerdoek, wordt op 9 november de gerestaureerde Domtoren officieel opgeleverd. Op deze dag, die samenvalt met de viering van Sint Maarten, wordt de nieuwe verlichting van het icoon van Utrecht voor het eerst aangezet. “De restauratie was echt een meesterwerk van vakmanschap”, zegt wethouder Dennis de Vries.

De restauratie van de Dom begon in 2019. De toren is van top tot teen schoongemaakt, en bijna 10.000 stenen zijn stuk voor stuk bekeken en waar nodig vervangen. Hierdoor kan de Dom weer vijftig jaar mee zonder groot onderhoud.

Begin deze week werd gevierd dat de lantaarn, het topje van de toren en vanwege onder meer gedetailleerd beeldhouwwerk het meest lastige deel om te restaureren, weer te zien was. De komende maanden wordt de steiger steeds verder afgebroken.

Activiteiten

In aanloop naar 9 november worden er al allerlei festiviteiten georganiseerd. Zo kan er gedineerd worden in de Michaelskapel, opent een pop-uptatoeagestudio de deuren en wordt tijdens een traploopwedstrijd een poging gedaan het record van 2.21 minuten uit 2016 te verbreken.

Verder verandert de Michaelskapel in een bioscoop en organiseert Koos Marsman de Grote Domtorenkwis. Daarnaast wordt aangesloten bij bestaande evenementen als de Stadsdag en Open Monumentendag. Ook komt er een educatief programma voor alle Utrechtse basisschoolleerlingen.

Verlichting

De officiële oplevering van de Domtoren is op 9 november en is gekoppeld aan de viering van Sint Maarten, de beschermheilige van de stad. De mensen die meelopen met de Sint Maarten Parade verzamelen op het Domplein en voor aanvang van de wandeling wordt het einde van de restauratie gevierd.

Zo zijn er een aantal korte toespraken en is er muziek, waaronder van stadsbeiaardier Malgosia Fiebig. Op het moment suprême wordt de nieuwe verlichting van de Domtoren aangezet, die uit verschillende kleuren en speciale effecten bestaat.

Op diezelfde avond organiseert de Stichting Utrechts eigenDom, die via bijdragen van de bevolking en het bedrijfsleven het overgrote deel van de financiering van die nieuwe verlichting mogelijk maakt, het laatste diner in de Domkerk waarmee geld wordt opgehaald. Het doel daarvan is om geld op te halen voor het onderhoud van de verlichting.

Meesterwerk

“Veel kinderen en nieuwe Utrechters hebben de Dom nog nooit in vol ornaat gezien”, zegt wethouder Dennis de Vries. “Nu de restauratie bijna is voltooid, weten we zeker dat we ‘em ook de komende decennia in al z’n pracht kunnen blijven zien. De restauratie was – en is – echt een meesterwerk van vakmanschap. Een topteam van beeldhouwers, steenhouwers, schilders en andere experts heeft in de afgelopen vijf jaar, door weer en wind, keihard aan het herstel van de toren gewerkt. Echte Utrechtse helden!”

Gekoppelde berichten

7 Reacties

Reageren
  1. Len

    Hoezee!

  2. Koel Hoofd

    9 november hebben we de Dom weer terug, staat met smilie genoteerd.

    pop-uptatoeagestudio
    …je zal maar op de basisschool zitten en als 6-7 jarige dat woord moeten leren schrijven met pen op papier.
    Tegen de tijd dat het foutloos lukt bestaat die toko niet meer en weet de juf niet eens wat het was, kan je het ook nog gaan uitleggen.

  3. piet

    Als een toren uit 1559 (kerkelijke inwijding) of 1674 (los van de rest van de kerk door een tornado) wordt voorzien van “nieuwe verlichting … die uit verschillende kleuren en speciale effecten bestaat” dan kan er ook wel kunstwerk op. Ik weet er nog wel 1 in de buurt…. Weer een Efteling erbij. Goed bezig met je geschiedenis, Gemeente Utrecht!

  4. Van hoorn

    Prachtig,ziet mooi uit.
    Geboren e n getogen in utrecht.kijk uit op deze mooie toren.geweldig.

  5. Massegast

    @piet — Ik hoop niet dat je gelijk gaat krijgen met de ‘Efteling’. Al is ‘Overdrijven’ tegenwoordig wel Hoofdstuk 1 van het Handboek Ambtenaar, geloof ik. Na een golf van kritiek van de geboren en getogen Utrechters (= nog maar 20% van de bevolking las ik laatst) kunnen die lampjes gelukkig weer makkelijk worden uitgezet. Hou het sober met zo’n Middeleeuwse toren, zou ik zeggen! Verder wil ik alle werkers bedanken, die de afgelopen jaren hun tijd en vakmanschap aan de toren en de stad gegeven hebben. Hulde daarvoor!

  6. R

    Toen de Eiffeltoren ren paar jaar terug was voorzien van nieuwe lampen, werd dit ook een ‘verlichtingsontwerp’ genoemd. Sindsdien klaagt de ‘verlichtingsontwerper’ alle bedrijven aan die het wagen een zelfgemaakte foto van de verlichte toren bij nacht te tonen, want dat is ‘inbreuk’ op het ontwerp van de verlichting. Hopelijk isnper contract geregeld dat alle rechten toebehorennaan de gemeente en zo iedereen gewoon een foto mag maken.

  7. Licht!

    Laten we hopen dat het geen ‘kermis-licht’ wordt. De dom was namelijk prachtig verlicht voor de restauratie!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).