Opnieuw groot onderwijsprotest aangekondigd in Utrecht Opnieuw groot onderwijsprotest aangekondigd in Utrecht

Opnieuw groot onderwijsprotest aangekondigd in Utrecht

Opnieuw groot onderwijsprotest aangekondigd in Utrecht
Studenten en medewerkers van Universiteit Utrecht gaan woensdag 11 december opnieuw de straat op om te demonstreren tegen de geplande onderwijsbezuinigingen. Ook in andere universiteitssteden zijn protesten aangekondigd. 

Studenten en medewerkers van Universiteit Utrecht gaan woensdag 11 december opnieuw de straat op om te demonstreren tegen de geplande onderwijsbezuinigingen. Ook in andere universiteitssteden zijn protesten aangekondigd. 

De Tweede Kamer stemt donderdag over de bezuinigingen in het hoger onderwijs. In Utrecht wordt daarom woensdag een walk-out georganiseerd. Die vindt plaats op het Janskerkhof en het Utrecht Science Park tussen 12:45 en 13:15 uur. 

“Na enkele korte speeches heffen we een groot fluitconcert aan om de regering terug te fluiten en de oppositie te bewegen de bezuinigingen ongedaan te maken”, zegt Bald de Vries, hoogleraar Universiteit Utrecht. 

Een aantal weken geleden maakten studenten ook een vuist tegen de beoogde bezuinigingen.

De oppositie luistert

De demonstranten eisen dat de beoogde bezuiniging van 1 miljard euro op hoger onderwijs wordt geschrapt. “Een deel van de oppositie luistert naar deze oproep: partijen als PvdA-GroenLinks, SP en D66 wijzen de bezuinigingen af”, zegt WOinActie. 

Een ander deel van de oppositie (CDA, JA21, SGP en CU) dreigt nu toch akkoord te gaan met een compromis. Zonder deze compromis heeft de regering geen meerderheid en wordt de begroting weggestemd. Donderdag is dan ook een cruciale dag in Den Haag. 

Ook in andere studentensteden wordt gedemonstreerd. In Nijmegen wordt bijvoorbeeld in een optocht gefietst naar het stadhuis om steun voor het protest te vragen. 

Gekoppelde berichten

18 Reacties

Reageren
  1. JdV

    Ah, gelukkig. Woensdag. Op een normale onderwijsdag. Waarop scholen en leerlingen gewoon actief zijn normaal gesproken. Want god verhoede dat we dit in het weekend doen. Protesteren is leuk, maar het moet wel onder werktijd, anders kun je niet een weekendje weg naar een festival of citytrip. Dat moeten we niet willen met zijn allen. Proest.

  2. cas

    Ik denk dat het helemaal geen kwaad kan als hogescholen en universiteiten eens de bezem door hun financiën halen. Denk dat daar al heel veel te halen valt zonder überhaupt in te leveren op kwaliteit en aanbod van het onderwijs. Helaas wordt die noodzaak nu door bezuinigingen aangewakkerd en hebben ze nooit zelf echt doorgepakt toen er wel geld beschikbaar was.

  3. WV

    @ JdV

    Weer eens een slecht weekend gehad beste Jeroen?
    Mijn hemel, wat ben je toch een misantroop.

  4. Koel Hoofd

    Hebben ze geen colleges op woensdag?
    Er is in de 21e eeuw namelijk verschijningsplicht op colleges.
    UU heeft daar ook een vrij strict beleid in, niet op colleges komen is een vak niet halen = studievertraging. Zouden ze dat door hebben?

    Overigens, als ze de bezuiniging op onderwijs nu torpederen, dan wordt dat geld bij andere sociale voorzieningen weggehaald omdat het geld op is.
    Ze worden hoe dan ook in hun zak gepakt omdat Rutte 3 & 4 tientallen miljarden hebben verspild aan carriere kansen voor Rutte (Nato), Kaag (VN) en Wopke (EC) die in koor riepen dat het ‘gratis geld’ was.

  5. marc

    @JdV wie ben jij om te bepalen wie wanneer voor wat wil demonstreren?

  6. Realist

    Dit zijn waarschijnlijk de langstudeerders.

  7. Averechts

    Deze regering heeft geen benul van wat ze doen. Dus zeker, fluit ze terug met hun kortertermijn symbool politiek. De toekomst van nederland wordt op op spel gezet !

  8. wezel

    @JdV Ware het niet dat 12:45 tot 13:15 de middagpauze is aan de UU, dus zó veel activiteit of werktijd zal er niet verstoord worden.

  9. Marcel W

    Volgens mij wordt er helemaal niet bezuinigd op het onderwijs, maar worden slechts ‘minder meer’ aan uitgegeven. De kosten/uitgaven blijven gewoon jaar in jaar uit gigantisch stijgen. Mede te danken aan het hoger onderwijs dat zich steeds meer richt op buitenlandse studenten en buitenlandse politiek, een mega overhead heeft aan overbodige medewerkers en alle (organisatorische) ellende die dat met zich meebrengt.

  10. WV

    @ KH

    Ah, en daar hebben we onze vrolijke Frans ook weer. Man man man wat een trieste teksten toch elke keer.

  11. Utrechtvoorutrecht

    @KH. Verschijningsplicht? Echt? En u weet dit hoe?

  12. Binnenstadbewoner

    Grootste partij PVV speelt met deze voorgenomen bezuiniging op onderwijs een politiek spel voor gevorderden. PVV weet dat onderwijs een speerpunt is van de linkse oppositie. Dus harde bezuinigingen op onderwijs zetten. Om dat vervolgens als wisselgeld in te zetten voor beleid waar het de PVV echt om te doen is, nl. immigratie.

  13. Koel Hoofd

    @Utrechtvoorutrecht
    Studentenstatuut, kopje 3, aanwezig zijn is een verplichting… oftewel een moetje.

    “De inschrijving als student geeft in ieder geval de volgende plichten:
    • commitment: actieve participatie in het onderwijs en voldoende inzet bij de cursussen (tenminste 17,5 uur per week per cursus van 7,5 ECTS); nakomen van de inspanningsverplichtingen en eventuele aanwezigheidsplicht bij cursussen;”

    https://students.uu.nl/sites/default/files/uu_statuut_2023-2024.pdf

  14. JdV

    Echt wel grappig die WV(waarschijnlijk zit ie in de WW). Vooral vaak roepen dat anderen niet goed gaan. Zodra er inhoud op tafel komt afhaken. Ik wens Pepijn (zo heet je toch ?) veel sterkte met zijn “carriere” buiten de linkse bubbel.

  15. Utrechtvoorutrecht

    @KH. Inspanningsplicht is iets anders dan verschijningsplicht. Wist u dat het u ook vrij staat om een keer niét te reageren. Dit zal u rust geven, bedank me later maar.

  16. BW

    @Koel Hoofd
    Goed gelezen, Einstein: “nakomen van de inspanningsverplichtingen en eventuele aanwezigheidsplicht bij cursussen”.

  17. Averechts beleid .

    Goed dat er veel verzet is, want dit Averechts beleid bied geen toekomst perspectief.
    Als vandaag de onderwijs korting wordt afgekeurd door vele oppositie partijen dan is wel duidelijk dat dit niet geaccepteerd wordt in Nederland door weldenkende burgers.

  18. Nina

    Zolang de universiteit gratis menstruatie artikelen verstrekt en hogescholen sponsorgeld verstrekken aan studentenverenigingen waar slechts 8% van alle studenten lid van is, schat ik in dat er nog veel meer besparingsmogelijkheden zijn die geen onderwijsactiviteit zijn.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).