Opnieuw pro-Palestijns protest in Utrecht; universiteit besluit gebouwen tot maandag te sluiten Opnieuw pro-Palestijns protest in Utrecht; universiteit besluit gebouwen tot maandag te sluiten

Opnieuw pro-Palestijns protest in Utrecht; universiteit besluit gebouwen tot maandag te sluiten

Opnieuw pro-Palestijns protest in Utrecht; universiteit besluit gebouwen tot maandag te sluiten
Foto: Regio Nieuws Utrecht
Voor de derde dag op rij zijn pro-Palestijnse demonstranten de straat op gegaan. De betogers liepen een mars van het Janskerkhof naar het Domplein alwaar verschillende toespraken werden gehouden. De sfeer is gemoedelijk. Eerder op donderdag liet de Universiteit Utrecht weten de panden in de binnenstad tot maandag gesloten te houden – dit na de bezettingen van afgelopen dagen.

Voor de derde dag op rij zijn pro-Palestijnse demonstranten de straat op gegaan. De betogers liepen een mars van het Janskerkhof naar het Domplein alwaar verschillende toespraken werden gehouden. De sfeer is gemoedelijk. Eerder op donderdag liet de Universiteit Utrecht weten de panden in de binnenstad tot maandag gesloten te houden – dit na de bezettingen van afgelopen dagen.

De protesten in Utrecht zijn onderdeel van een golf van demonstraties rondom universiteitsgebouwen in verschillende landen. Studenten demonstreren onder meer tegen banden die universiteiten hebben met Israëlische instellingen. De demonstranten in Utrecht riepen de universiteit ook op om zich duidelijker uit te spreken over de situatie in Gaza en het handelen van Israël.

Op dinsdag werd het binnenterrein van de Universiteitsbibliotheek in Utrecht bezet en woensdag werd een gebouw aan de Drift bezet. Beide keren verzocht de universiteit de politie om op te treden omdat de betogers niet wilden vertrekken. Daarbij moest de politie geweld gebruiken, waaronder pepperspray, en zijn meerdere arrestaties verricht. De betogers boden vooral geweldloos verzet maar voldeden niet altijd aan vorderingen van de politie en er werden barricades gebruikt.

Donderdagavond zijn er wederom demonstranten de straat opgegaan. De betogers liepen vanaf het Janskerkhof naar het Domplein waar het protest verderging. Deze demonstratie lijkt verder rustig te verlopen.

De universiteit liet donderdag ook weten dat de universiteitsgebouwen in de binnenstad als voorzorgsmaatregel tot maandagochtend gesloten blijven.

Gekoppelde berichten

42 Reacties

Reageren
 1. Toine Goossens

  Studenten, ga door met deze acties . Houdt de morele waarden van de Westerse democratieën hoog.

 2. Toine Goossens

  De Israëlische president Netayahu zegt dat het protest tegen de deelname van Israël aan het Euro songfestival ‘antisemitisme’ is.
  Zo framed deze man het gerechtvervaardigd verzet tegen het verdrijven van de Palestijnen van hun geboortegrond. Walgelijk.

  De westerse democratieën dienen recht te staan bij het verdedigen van hun hoogstaande morele waarden. Dat betekent verzet tegen Israel.

 3. Leon

  Sommige studenten hebben dus tijd teveel terwijl er geklaagd wordt over de studiebelasting. Misschien dat de universiteit ze een korte vakantie naar Gaza kan aanbieden in plaats van hier de boel kapotmaken met nutteloze acties.

 4. Pee

  @Toine Goossens

  “Zo framed deze man het gerechtvervaardigd verzet tegen het verdrijven van de Palestijnen van hun geboortegrond”
  Van hun geboortegrond?

 5. Sluipschutter

  Haha Toine toch, linkse rakker die je bent! ✊🏼

 6. de Roeptoeter

  Ehm Toine, volgens mij wordt er niemand verdreven hoor, Israel zoekt de Hamas strijders in dat gebied. Ze zetten niet Palestijnen over de grens.

  Of bedoel je soms de genocide in Sudan?
  Met al die genocides tegenwoordig kan ik me voorstellen dat er verwarring ontstaat.

 7. Yarden

  Zou leuk zijn als zo’n universiteit zich idd eens duidelijk zou uitspreken en duidelijk zeggen dat een land wat binnengevallen wordt door 3ooo gewapende “soldaten”die vervolgens 1200 burgers op brute wijze vermoorden en 250 gijzelen en vervolgens dan op tv gaan zeggen dat zij dit nogmaals en nogmaals en nogmaals zullen doen..het recht heeft dat te mogen proberen te voorkomen en de gijzelaars te bevrijden.

 8. Yarden

  @Toine..Wanneer je werkelijk wilt “verzetten tegen Israel”..zou het dan niet logischer zijn dat festival zelf te boycotten? Aangezien zo’n beetje de grootste sponsor een Israelisch bedrijf is. Hoe het wel laten sponsoren door Israelisch bedrijf maar Israel niet laten meedoen Palestijnen op de westbank precies gaat helpen is mij niet geheel duidelijk. Waarom er niet geageerd wordt tegen Egypte en Jordanie die ook gewboortegrond van die zgn “palestijnen”zijn en ook geen terugkeer toelaten is mij ook niet geheel duidelijk.
  Nou ja..sarcasme natuurlijk want het waarom is hardstikke duidelijk

 9. Theo

  Een gebouw bezetten, en mensen de doorgang belemmeren is niet geweldloos.

 10. Joes

  Mensen die vinden dat demonstraties en protesten niet mogen, zijn eigenlijk autocraten, mensen met dictatoriale trekjes (zie ook de universiteitsbesturen), hun wereldorde moet kosten wat kost blijven bestaan (waarom precies? Dat geeft je te denken; waarom moeten er zaken gedaan blijven worden met de staat Israël? Een universiteit in Ierland heeft wel al besloten om te stoppen). Ook een Hugo de Jonge die als politicus weer uiterst onverstandige dingen roept in de media, zoals dat je alleen maar mag demonstreren zoals mensen met geld en macht dat willen, en op vooraf aangewezen plekken en alles daarbuiten mag dus niet van dit soort types (terwijl uiteraard verschillende maatschappelijke veranderingen juist via revoluties en harde protesten tot stand zijn gebracht); ook de mededeling dat geweld NOOIT mag tegeen politie doet je fronsen (kennelijk namelijk ook niet uit zelfverdediging of wanneer de politie over de schreef gaat) (nadat meneer al op verschilleende controversiële dossiers er een puinhoop van gemaakt heeft en geen inzage wil geven in zijn appverkeer en mailverkeer, waartoe hij verplicht is door de rechter, dat geeft je ook al te denken, en door Mark Rutte in dezen persoonlijk uit de wind wordt gehouden).

 11. Peter

  Mooi vreedzaam protest en slim om de gebouwen te sluiten. Graag ook uitbreiden tegen Rusland omdat ze het functioneren van de universiteiten in Oekraine bemoeilijken, ook die studenten verdienen steun.

 12. Lombokker

  Ik vind het erg naïef om te denken dat het verbreken van banden met Israëlische universiteiten enige verandering teweeg zal brengen aan de situatie in Gaza. Op de universiteiten daar zul je ook weinig medestanders van Netanyahu en zijn beleid vinden, en wekt zo’n maatregel hooguit onbegrip.

  @Toine Goossens
  Als het vooral om het hooghouden van onze eigen morele waarden zou gaan, dan is dit alleen maar symboolpolitiek. Waar we ook nog eens niet consequent mee zijn, anders hadden we de universitaire banden met een land als China lang geleden al moeten verbreken.

  Protesten tegen het beleid van Netanyahu zijn niet per se een uiting van antisemitisme, maar een deel van de demonstranten roepen dingen die dat absoluut wél zijn. En dat juist over dit conflict zoveel verontwaardiging en protesten zijn, vind ik nogal selectief, en doet mij vermoeden dat antisemitische motieven daar zeker een rol in spelen.

 13. Leon

  Israel heeft het recht zichzelf te verdedigen tegen extremisme en terrorisme, bent u vergeten dat er op 7 oktober is gebeurd??? Eerst moet het gevaar van Hamas worden gekeerd, dan pas is er tijd om te spreken over vrede.

 14. Koel Hoofd

  @Toine Goossens
  Zonder die westerse democratieen had de staat Israel nooit kunnen ontstaan. Balfour verklaring 1917 en Volkenbond.
  In 1936-1939 kwamen de Palestijnen al in opstand tegen Groot Brittanie en de joodse immigratie, dat is toen door de Britten keihard neergeslagen. Maar de joodse immigranten kregen dankzij die opstand ook meer macht omdat ze zichzelf georganiseerd gingen verdedigen tegen de Palestijen. Dat was het begin van het einde van Palestina.

  Vervolgens kwam WW2 met de holocaust waartegen de geallieerden ook helemaal niets hebben gedaan terwijl ze wisten wat er waar gebeurde. En na de oorlog wist het westen ook niet wat te doen met de joodse overlevenden. Het in 1948 oprichten van Israel als thuisland voor ze kwam de westerse politiek wel goed uit… Schuld afkopen zou je het ook kunnen noemen.

  Dus die hele shitshow escaleert al sinds de Balfour verklaring waarbij de Britten in hun overzees mandaatgebied Palestijnse grond aan buitenlandse migranten (velen uit de westerse wereld) met joodse roots gaven. Na ruim 100 jaar van bloedvergieten is die hele regio getraumatiseerd zodat die twee statenoplossing ook geen oplossing meer is. Diep triest.

 15. Mosje

  @ Toine Goosens
  Nu allen even Hammas uitschakelen probleem opgelost
  Kunnen de joodse studenten ook weer zonder te worden bedreigd ook weer gaan studeren.

 16. de Kreek

  Het zal de studenten ook eens sieren om tegen Hamas te protesteren, dat ze de gijzelaars nu eens vrij moeten laten, dan heeft Israël niks geen grond meer om nog door te gaan. Maar het zou ook sieren dat de Palestijnen Hamas er uitgooit, want door hun toedoen betalen zij een hele hoge rekening, met zeer veel doden en al hun bezittingen zijn ze inmiddels vernietigt. Terwijl het bekend is dat de kopstukken van Hamas lekker in Dubai zitten, veilig in hun riante Penthouse.

 17. Vak K

  @ Toine

  Waarom geen woord over de barbaren van Hamas?

  Waarom mag Israel zich niet verdedigen en proberen de gijzelaars te bevrijden?

  Waarom demonstreren deze “studenten” niet voor de vrijlating vd gijzelaars?

  Antwoord: ze zitten in de achterzak van Moslim organisaties of mede “studenten”

 18. Joes

  @ Theo

  Welk geweld komt er kijken bij het bezetten van een gebouw dan? Je loopt gewoon naar binnen, gaat in een ruimte zitten en zegt dat de ruimte bezet is. Er is nul geweld gebruikt en geen schade aangericht. Aangezien ook vele medewerkers van de uni zich hebben aangesloten is het al helemaal niet moeilijk een gebouw te bezetten. Waarschijnlijk was een deel van de mensen die de boel bezette al aan het werk (of aan de studie) in het gebouw totdat de demonstratie begon. En hoe wil je anders een gebouw bezetten als iedereen nog in en uit mag blijven lopen?

  De mensen in het gebouw kregen gewoon de tijd om het gebouw te verlaten als ze dat wilden en om al hun spullen te verzamelen, allemaal geweldsloos en in alle vriendelijkheid en het gebouw is pas aan het eind van de werkdag, net voor het hemelvaartweekend “bezet”. Daarnaast doet bijna iedereen aan de uni, tenminste de kantoormedewerkers, werk wat vanuit digitale werkomgevingen die tegenwoordig gangbaar zijn, allemaal vanuit thuis (of elders) gedaan KAN worden.

  Bij alle studentenprotesten heen door de jaren heen zijn gebouwen bezet (het Maagdenhuis meerdere keren bijv.). Grappig dat juist onder de boomergeneratie veelvuldig (en achteraf zinloos) geprotesteerd is en zij nog 9, 10, 11 jaar (of langer) over hun studie mochten doen, mede door alle fratsen die men uitgehaald heeft. En dan gaan deze generatiegenoten studenten van nu de maat nemen. Wereld op z’n kop.

  Grappig dat de mensen die nu als eerste moord en brand roepen, degenen zijn die de daadwerkelijk intimiderende, gewelddadige boerenprotesten bijv. (waarbij daadwerkelijk veel schade is gemaakt) weg relativeerde en goed praatte; iig een deel ven hen.

 19. M.

  @Yarden: als het waar is dat Israël mee mag doen omdat het veel subsidie geeft, dan vind ik dat zeer bedenkelijk. Voldoen aan Europese waarden zou wat mij betreft het criterium moeten zijn. Verder: Egypte en vooral Jordanië hebben honderdduizenden Palestijnen opgevangen die destijds door het Israëlisch geweld hun thuisland ontvlucht zijn.

  @Peter: bedoelt u dan dat de UU met het sluiten van gebouwen demonstreert? Volgens mij dienen universiteiten juist een platform te vormen waarop gediscussieerd kan worden.

 20. 'n utrechter

  Ik heb medelijden met de studenten die niet voor hun identiteit uit durven te komen en hun gezicht bedekken. Hoe zielig ben je dan?

 21. Mascha

  @Toine
  Wij kunnen geen Hebreeuws meer met elkaar spreken
  dan lopen we gevaar
  Onze kinderen durven niet meer naar school

 22. M.

  Een aantal reageerders vraagt zich terecht af waarom er niet geprotesteerd wordt tegen de terreur van Hamas. Daar zou aan toe gevoegd kunnen worden: aan alle terreur, en in dit geval met name de terreur van Palestijnse organisaties, dus bijvoorbeeld ook van Hezbollah en terreuractie georganiseerd door of met steun van landen als Iran. Verreweg de meeste demonstranten keuren deze terreur impliciet zonder meer af. Maar verder willen zij in de eerste plaats demonstreren vanuit een eigen schoon nest. dat niet (verder) bevuild wordt. Alleen dan kan er geen sprake zijn van huichelachtigheid. Bovendien speelt hier het probleem van een hybride strijd: die van de decennia lang onderdrukte en achtergestelde Palestijnen tegenover de oppermachtige, door het Westen gesteunde koloniale staat Israël.

 23. Nico

  Gelooft er nou 1 student dat hun protest acties Israel op andere gedachten brengt?
  En uhh, studenten roep ook is wat tegen Hamas. Je weet wel de Hamas waar deze ellende waar de Palestijnse bevolking nu inzit mee begon op 7 Okt. 2023.
  En waarom horen we eigenlijk zo weinig uit de landen in die regio? Waarom zet men een grens niet open en vangt de Palestijnse mensen op in Egypte b.v.?
  Iedereen roept behalve in het middenoosten daar hoor je vrij weinig tot niets van of over.

 24. Truus

  @Toine
  U kunt zich beter bezighouden met het verkeer problemen rond winkelcentrum de Gaard

 25. S

  @Toine: datzelfde enthousiasme (Studenten, ga door met deze acties . Houdt de morele waarden van de Westerse democratieën hoog) mis ik van jou als het Oekraine betreft. Iets met meten met 2 maten.

 26. Toine Goossens

  Goed die reacties. De oorlog tussen de Palestijnen en de zionisten hebben wij, het westen (dank koel hoofd), veroorzaakt. Wij hebben het land dat door de Palestijnen bewoond werd aan de zionistische beweging overgedragen. Die beweging heeft altijd geweld gebruikt. Aanvankelijk tegen de Engelsen en daarna met een angstaanjagengend toenemende geweldsspiraal tegen de oorspronkelijke bewoners. Wie dat tegenspreekt, die liegt.
  Uiteraard en terecht hebben die bewoners het recht op verzet. Wie dat niet inziet die steekt het hoofd in de grond.

  De US legt een noodhaven aan. Gaza heeft geen haven. Ook geen vliegveld overigens. Beiden hebben zij wel gehad. Betaald en aangelegd door Nederlanders. Bij het 1e gewelddadig treffen daarna hebben de zionisten die vernietigd. Zoals zij nu ook de ziekenhuizen vernietigen.

  Alles is er op gericht om de Palestijnen van hun grond te verdrijven en een normaal leven onmogelijk te maken.

  @SS, Dank voor het compliment. U bent niet de enige die kritisch tegenspreken met politieke opvattingen verward.

 27. Jos Hernkes

  @ De standaard rechtse reaguurders die weer iets aan het uitlokken zijn, zoals altijd en weer een bepaald narratief de wereld in willen helpen (en mensen dus weg willen drijven van wat er werkelijk aan de hand is).

  Het aanpakken en oppakken van Hamas terroristen zou niet moeten leiden tot de de aanvallen op en dood van 30.000 onschuldige kinderen, waarschijnlijk inmiddels 80.000 burgerdoden, ongerichte bombardenten van complete steden en dorpen, de dood van (kirtische) journalisten, VN medewerkers en andere hulpverleners, het afsnijden van voedselkonvooien, het bombarderen van vluchtelingekampen, het censureren van jou onwelvallige journalisten, het afkappen van de vrijheid van meningsuiting. O ja en de afleidingsmanouvre van een Netanyahu, omdat hij zonder oorlogsrecht waarschijnlijk afgezet zou worden en voor de rechter moet komen wegens talloze corruptierechtszaken.

  Hamas terroristen zouden in een rechtsstaat ook opgepakt en gearresteerd moeten worden. Niet iedereen waarvan je denkt dat het een terrorist is zomaar neerschieten.

  Structurele aanvallen van Israël en de door deze staat gesteunde illegale kolonisten (volgens internationaal recht> Israël veegt al sind de jaren zestig/ zeventig z’n kont af met letterlijk tientallen tot honderen VN resoluties over illegaal bezette gebieden) op de westerlijke jordaanoever hebben niks met Hamas en Gaza te maken, maar zijn ook flink opgeschroefd. Ook hier worden massa’s onschuldige Palestijnen zomaar aangevallen. Illegaal, want geen Israëlisch grondgebied.

  7 oktober was echt heel erg, maar kan nooit een verantwoording zijn voor misdaden tegen de menselijkheid, tegen straks bijna 100.000 onschuldigen.

  Een beetje een aparte vergelijking, maar stel dat Duitse extreem rechtse terroristen (ergens aan AFD gelieerd) vanuit een duitse deelstaat waar de AFD veel volksvertegenwoordigers levert en straks misschien de grootste is en een meerderheid heeft (bijvoorbeeld Nord Rhein Westfalen) op een soort 7 oktober manier in Den Haag huishoudt tijdens een grote gecoördineerde terrorisctische actie, dan is het toch niet OK dat Nederland Düsseldorf, Mönchengladbach en Keuelen ongericht gaat bombarderen, de inwoners van NRW gaat opjagen richting de grens met Venlo (en ze daar in de val lokt) en op willekeurige Duitsers IN Duitsland gaat schieten, omdat ze misschien wel eens een terrorist zouden kunnen zijn (inclusief kinderen en baby’s), op medewerkers van hulpmedewerkerts uit andere westerse landen gaat schieten, gericht, omdat ze slachtoffers probeert te helpen en dan vervolgens wanneer Euronews kritisch verslag hierover doet, Euronews kantoren gaat sluiten en de journalisten van Euronews het werken onmogelijk gaat maken? En dan ook nog de achtergrond dat een Mark Rutte vervolging wegens corruptie boven het hoofd hangt en hij bij meerdere schandalen betrokken is geweest?

 28. Wil

  @toine, die altijd zo loopt te dwepen met zijn beta-achtergrond en alfa’s en gamma’s onder uit de kan geeft, geeft aan historisch geen benul te hebben. Blijf bij je leest @toine.

 29. Markie

  Toine vergeet een deel.
  Grootste gedeelte van het land is in 48 naar Jordanië gegaan. Juist ook voor de Palestijnen, die woonden daar al. Maar goed, Jordanië wilde (en wil) deze mensen niet. Het wordt dus ook tijd voor Boeboe Jordanië in de protesten ..ow nee toch niet. Verder heeft Gaza zich na 2004 enorm kunnen profileren als een soort Singapore aan de Middelandse zee. Er lagen miljarden klaar. Maar wat doen ze: Laten we middeleeuwen blijven spelen, want dat is beter ofzo. Hoe kan dat gebeurd zijn?

  Maar genoeg offtopic: kan iemand mij een antwoord geven via waarom deze misstand zoveel protesten oproept terwijl deze op een schaal van hoe erg iets is, nu niet bepaald hoog scoort, even plat gezegd. Is het hypocrisie (hoi Denk partijleden met hun”Armenië is een kwestie”, Gaza is genocide), is het hip, is het antisemitisme, wie legt mij dit uit. Hoe kan woke links sen optrekken met conservatief islamitisch. Al die alpha studenten die demonstreren moeten hier toch wel een goed onderbouwd wetenschappelijk antwoord op hebben. En kom niet aan met mensenrechten. Ik weet dat er iets ergs gebeurt en ik weet dat je mag demonstreren, al is dat laatste wel een erg rekbaar begrip geworden

 30. M.

  @Wil: ik zou dan graag horen welke onjuistheden er in de reactie van Toine Goossens staan, ongeacht zijn achtergrond en voorkeuren.

 31. Lisa

  @Markie

  1) Hoe het komt dat Gaza zich niet heeft kunnen ontwikkelen? Door tegenwerking van Israël EN door Hamas.

  2) Misselijk hoe je demonstreren voor mensenrechten en tegen de mensenrechtenschendingen door Israël toch bewust en subtiel even als antisemtisme probeert weg te zetten.

  3) Whatsaboutisms: uiteraard, ga je het ineens hebben over andere wereldproblemen of andere genocides, maar het gaat hier over oorlogsmisdaden in Gaza/ Palestina. Daar wordt tegen gedemonstreerd. Wijk dus niet van het onderwerp af.

  4) Wat heeft demonstreren tegen mensrechtenschendingen met Woke Links te maken? Uiteraard gooi je deze erin om de demonstranten in diskrediet te brengen en om doelbewust te polariseren in je reactie. Er WEER een links rechts spelletje van maken.

  5) Palestijnen zijn niet alleen maar Islamitisch, maar ook Christelijk, bijv. Om maar eens wat te noemen. Zeker niet alleen maar conservatief Islamitisch.

  Je zou je echt moeten gaan schamen.

 32. M.

  @Markie: u hebt wel een zeer merkwaardige opvatting van de geschiedenis. De stichting van de staat Israël is gepaard gegaan met een terreur die honderdduizenden Palestijnen naar de buurlanden verdreven heeft (de Nakba). Dit is nooit gecorrigeerd en tachtig jaar later zitten we nog steeds opgescheept met de puinhopen, zowel letterlijk als politiek en menselijk.

 33. Scherpschutter

  @Koel Hoofd 14:10

  Maak maar gerust millenia van uw honderd jaar…Het was al één en al ellende in dat gebied nog voor het Kanaän genoemd werd en dat is het tot op de dag van vandaag.

  Het is toch al duizenden jaren een geweldsorgie in dat gebied? De meest geweldadige ‘gang’ van het moment pakt tijdelijk de prijs. Byzantijnen, Mongoolse legers, Turkmenen, mamelukken, Egyptenaren, nog wat kaliefs tussendoor, toen de Ottomanen die er 400 jaar geleden mee aan de haal gingen, de Britten 100 jaar geleden en nu gaan de Israëli’s er even mee aan de haal. Over een eeuw weer Arabieren, of wie tegen die tijd dan ook de grootste moge hebben…

  Het is er nooit rustig geweest, zal er nooit rustig worden ook, en zoals ik het zie kan niemand heden ten dage een werkelijk legitieme claim op het gebied doen zonder op zijn minst een kilo smen óf boter op het hoofd te hebben. The usual collectivistische shitshow, met the usual useful idiots aan beide zijden die bij het vuur staan te dansen en zich laven aan alle zinloze bloedoffers.

 34. Toine Goossens

  Laten we on topic blijven. Er is een gruwelijke oorlog gaande tussen de Palestijnen en de Joden. Die begon 80 jaar geleden en gaat tot op de dag van vandaag door.
  Wij, het westen, hebben die oorlog veroorzaakt door de zionisten land te beloven dat al eeuwen bewoond werd door de Palestijnen, zij bewoonden het land dat wij kennen onder de naam Palestina.
  Het Internationaal recht bepaald dat het gerechtvervaardigd is je daartegen te verzetten. Tot nu toe heeft dat verzet de Palestijnen niets opgeleverd. Direct na 7 oktober vroeg Arnon Grünberg zich in de NRC al af of het aantal dode Palestijnen een factor 2, 5 of 10 van het aantal dode joden zou bedragen. Dat was namelijk gebruikelijk.
  Het is nog veel erger geworden. Iedere dode jood is vergolden met meer dan 20 gedode Palestijnen.

  Israël is onze bondgenoot. Echter, welke misdaden accepteer je van een bondgenoot. Die grens is vastgelegd in onze fundamentele waarden uitgedrukt in verdragen en universele verklaringen van de VN.
  Grenzen die Israël iedere keer opnieuw verwerpt. Dat is zeer bitter. Dat tast het gezag van de Westerse landen die zich sterk maken voor de universele waarden, onze waarden, aan. Dat is niet acceptabel.

  Terecht ontstaat er wereldwijd verzet tegen de manier waarop Israël de Palestijnen onderdrukt en knecht. Als wij dat accepteren, waarom mogen de Russens, de Soedanezen en straks de Chinezen niet hetzelfde doen? Staan wij dan ook lijdzaam aan de kant?

  Nee uiteraard niet. Wij corrigeren hen omdat wij ook Israël corrigeren. Daarom heeft het studentenprotest brede steun nodig. Wij dienen Israël te isoleren en te gaan boycotten. Dat doen we met Rusland ook.

 35. M.

  @Scherpschutter: ook in Europa hebben groepen volken elkaar eeuwenlang bevochten. Frankrijk en Duitsland zijn voortgekomen uit het vroegmiddeleeuwse Frankische rijk. Tachtig jaar geleden is daar nog op leven en dood gestreden. Maar na de Tweede Wereldoorlog zijn de regeringsleiders wonderlijk snel met elkaar overeengekomen. Er is dus altijd hoop.

 36. Vak J

  @ Toine Goossens

  Haal je nu echt dat hysterische kind Grunberg er bij? Is dat degene die de wijsheid in pacht heeft? Wederom verbijsterend Toine!

  En wederom geen woord over de lafhartige barbaarse aanval van Hamas op 1200 onschuldige burgers,die juichend door de straten van Gaza werden gesleept! Verbijsterd Toine Goossens!

  Als Hamas de gijzelaars vrij laat is het morgen afgelopen, ga daarvoor demonstreren….wederom daar geen woord over! Verbijsterd Toine Goossens!

  Het is wat Scherpschutter terecht opmerkt….er zal daar altijd ellende blijven bestaan.

  Israël verdedigt zich terecht!

 37. Jos Hernkes

  @ Toine

  Sterker nog, Zuid Afrika isoleerden we wel, als groot deel van de westerse wereld, terwijl het Zuid Afrikaanse apartsheidbeleid (zeer verwerpelijk) nooit zo ver ging als het Israëlische. Het witte Zuid Afrikaanse apartheidsregime heeft welliswaar veel mensenrechtenschendingen op haar naam staan, maar is nooit een OORLOG begonnen tegen een een deel van haar eigen bevolking en is nooit steden gaan bombarderen of op tiendzuizenden willekeurige onschuldige burgers gaan schieten (wel op tientallen, honderden), ook al heeft zij wel degelijk dus ook bewust zwarte (en gekleurde) inwoners vermoord, om oveer de systematische onderdrukking nog maar te zwijgen.

  Overigens vond ik de economische (en andere) sacnties tegen Zuid Afrika terecht. Israël moet (ook) tot in lengte van dagen geïsoleerd worden. Men heeft alle krediet en alle rechten verspeeld door grootschalige misdaden tegen de menselijkheid (en meer en erger). We staan erbij en kijken er naar.

  Het enige dat het westen nog mag doen is Israël beschermen tegen aanvallen vanuit andere buurlanden, zoals Iran. Alle verdere militaire steun moet per direct ophouden, omdat deze mjlitaire middelen en geld ingezet wordt om willekeurige onschuldige burgers te vermoorden. Zonder westers geld en westerse hulp kan Israël überhaupt niet bestaan.

  De steun opzeggen aan Israëlische instellingen en bdrijven is zeer terecht, omdat deze vrijwel allemaal direct gelieerd zijn aan de Israëlische staat (anders dan vaak in Nederland) en die Israëlische staat aangevoerd wordt door een misdadig regime dat doelbewust mensenrechtenschendingen op grote schaal pleegt voor eigen gewin en haar kont afveegt met het internationaal recht en VN resoluties die aangenomen zijn (zefls ooit met steun van VS, Rusland en China, diee ingrijpen dan nu weer onmogelijk maken). Als zogenaamd westers land heeft Israël zeker het internationaal recht te respecteren, maar net zoals de grote broer van Israël, de VS, is er geen respect voor het internationaal recht en men denkt daar boven te staan. De weeffout in de VN is dat je niks kan zonder Rusland, VS en China en laat die elkaar nu net steeds doelbewust dwars zitten. De rest van de wereld die dus geloofd in bepaalde waarden en internationaal recht (en ingrijpen) zou dus eigenlijk unaniem een nieuwe VN moeten oprichten.

  Schandalig overigens dat Nederland zich inzake kwesties in Israël en Palestina tegenwoordig onthoudt van stemming in de VN> dikke lagen boter op haar hoofd en uitermate zwak.

  (En schandalig dat zeer rechts in Nederland oproept om vanuit politieke overwegingen op de Israëlische inzending van het songfestival te stemmen> altijd klagen over woke links, maar dan juist zelf als enige de stemming van een liedjesfestijn politiek willen beïnvloeden, een evenement van de NPO waar je ook nog eens tegen bent, hoezo hypocriet?).

 38. Ptr

  Beste Duic

  Tot 2 x toe hebt u een reactie van mij niet geplaatst.
  Wel een vreemde gang van zaken.

 39. Theo

  @Joes
  Heb je de foto’s gezien van het A’damse academiegebouw na de bezetting?
  Dat betekent een hoop werk en kosten om het allemaal weer netjes te krijgen.
  Schade toebrengen is niet geweldloos

 40. Joes

  @Theo

  Sinds wanneer ligt het Amsterdamse academiegebiuw in Utrecht? We hebben het hier over Utrechtse acties op de UTRECHTSE internetcourant. Wat ze in Amsterdam doen moeten ze zelf weten. Gooi eens een keer niet alles op 1 hoop aub.

  In Utrecht was er geen geweld en geen schade. Stop met het vespreiden van desinformatie.

 41. Joes

  @ Vak J’

  Ga je nu juist weer op de man hakken (Grunberg), omdat je het niet over de inhoud kunt hebben?

  Iemand een klein kind noemen zonder argumenten, alleen maar bedoeld om een discussietje te winnen (in diskrediet brengen), komt niet heel bijzonder sterk over.

 42. Toine Goossens

  @Vak Joshua,

  Triest dat u weer de gelegenheid neemt om dom en dwaas te reageren. Ik heb het u al vaker uitgelegd. ER is een gruwelijke oorlog gaande. Dat dient te stoppen.
  Wat mij betreft zouden we terug gaan naar de Oslo akkoorden. Rabin de Israëlische premier die daar de Nobelprijs voor de vrede voor ontving werd vermoord door een extreem rechtse zionist. Nu zitten die extremisten in het kabinet.

  Met extremisten doen wij geen zaken. Wat voor Hamas geldt, geldt ook voor Israël.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).