Politie ontruimt Universiteitsgebouw aan de Drift in Utrecht; veertig demonstranten weggevoerd Politie ontruimt Universiteitsgebouw aan de Drift in Utrecht; veertig demonstranten weggevoerd

Politie ontruimt Universiteitsgebouw aan de Drift in Utrecht; veertig demonstranten weggevoerd

Politie ontruimt Universiteitsgebouw aan de Drift in Utrecht; veertig demonstranten weggevoerd
De politie is in de nacht van woensdag op donderdag rond 01.00 uur begonnen met het ontruimen van het bezette universiteitsgebouw aan de Drift in Utrecht. Voorzitter van het College van Bestuur van de universiteit, Anton Pijpers, had tweemaal de pro-Palestijnse betogers gevraagd te vertrekken. Dat gebeurde niet. De Mobiele Eenheid moest enkele charges uitvoeren en er zijn veertig demonstranten weggevoerd.

De politie is in de nacht van woensdag op donderdag rond 01.00 uur begonnen met het ontruimen van het bezette universiteitsgebouw aan de Drift in Utrecht. Voorzitter van het College van Bestuur van de universiteit, Anton Pijpers, had tweemaal de pro-Palestijnse betogers gevraagd te vertrekken. Dat gebeurde niet. De Mobiele Eenheid moest enkele charges uitvoeren en er zijn veertig demonstranten weggevoerd.

Pro-Palestijnse demonstranten hadden woensdag aan het begin van de avond een universiteitsgebouw aan de Drift in Utrecht bezet. Aan het balkon van het gebouw, Drift 25, hangt een spandoek met de tekst: “It’s time UU, boycott Israeli apartheid”. Deuren binnen het gebouw werden gebarricadeerd.

Tekst gaat verder onder afbeelding

De voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Utrecht, Anton Pijpers, ging rond 21.45 uur in gesprek met de betogers. Het ging onder meer over de eisen die de demonstranten hebben. En kwam geen overeenstemming. Pijpers vroeg toen tweemaal aan de betogers om te vertrekken.

Tekst gaat verder onder afbeelding

De Mobiele Eenheid ging via de achterkant van het gebouw naar binnen

De betogers gingen niet uit het gebouw waarna de politie rond 01.00 uur met de ontruiming begon. Dat gebeurde via de achterkant van het gebouw waar ze de barricades moesten afbreken. Vervolgens werden de mensen die binnen zaten gearresteerd, waarna zij met stadsbussen werden vervoerd. Een betoger die binnen het gebouw aanwezig was raakte gewond aan zijn gezicht, hij liet weten dat de politie hard optrad tijdens de ontruiming.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Buiten rond het universiteitsgebouw bleef het nog onrustig. Op straat waren rond 01.30 uur ook nog een paar honderd demonstranten te vinden. Er werden meerdere arrestaties verricht en charges uitgevoerd. Ongeveer veertig demonstranten zijn met bussen weggevoerd. Rond 02.15 uur werd het rustiger op straat.

Hoewel de sfeer soms gespannen was, lijken er in Utrecht geen vernielingen te zijn gepleegd op straat. Aanwijzingen van de politie werden niet opgevolgd, maar verder leek het voornamelijk om vreedzaam verzet te gaan.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Het protest in Utrecht is onderdeel van een golf van demonstraties rondom universiteitsgebouwen in verschillende landen. Studenten demonstreren onder meer tegen banden die universiteiten hebben met Israëlische instellingen. De demonstranten in Utrecht riepen de universiteit ook op om zich duidelijker uit te spreken over de situatie in Gaza en het handelen van Israël. Op dinsdag werd ook al het binnenterrein van de Universiteitsbibliotheek in Utrecht bezet.

Gekoppelde berichten

11 Reacties

Reageren
 1. Lombokker

  Wat mij betreft worden deze lui persoonlijk aansprakelijk gesteld voor de aangerichte schade. Demonstreren mag, maar er zijn wel grenzen!

 2. Robbert

  Wie zijn die 40 afgevoerde demonstranten, welke studies volgen ze in welke stad, en vanuit welke landen komen ze?

 3. Pee

  Afgevoerd naar het cellencomplex in houten waar ze vervolgens weer mochten gaan.
  Hadden ze ze net zo goed niet op hoeven pakken.

 4. W

  Mooi zo!
  Overigens geloof ik er helemaal niets van dat dit studenten zijn, maar veeleer hardcore oproerkraaiers.

 5. Wim

  De gearresteerde studenten meyeen studiebeurs intrekken

 6. Toine Goossens

  De Universiteit Utrecht dient de banden met Israëlische universiteiten te verbreken. Met instellingen van een land met een ultra rechts kabinet waarvan kabinetsleden fascistische doelen uitspreken, doe je geen zaken.

  Anton Pijpers dient zich daar over uit te spreken. Als geen ander instituut is een universiteit, als drager van de wetenschap, hoeder van westerse morele principes en waarden.

 7. Utrechter

  De aangehouden personen zijn naar het arrestantencomplex in Houten gebracht maar dezelfde nacht nog zonder rechtsvervolging heengezonden, omdat er in het pand geen grootschalige vernielingen werden aangetroffen. En die staan dus vanavond er weer een tering zooitje van te maken hoezo geen rechtsvervolging hoezo geen vernielingen. Onze burgermeester heeft wel stoere praat maar in de praktijk doet ze helemaal niets.

 8. Henk

  Wat een simplistisch en ongenuanceerde reacties hier weer. De Nederlandse reacties (of het ontbreken daarvan) op het conflict Israel-Palestina verdient kritiek en het is niet meer dan terecht dat de studenten daar aandacht voor eisen. Mijn steun en sympathie hebben ze.

 9. Ron

  Maakte de politiek zich maar net zo druk om de mensenrechtenschendingen en genocide op de Palastijnen, als dat de politiek nu doet om demonstranten voor slecht weg te zetten die hier aandacht voor vragen. Tot nu toe gaat er vanuit de staat geen kwaad woord naar Israel, terwijl de humanitaire hulp vanuit Nederland is stopgezet. Op deze manier geeft onze overheid de Palastijnen een harde trap na. Waarom eigenlijk?

 10. Inez

  @Toine, kun je een lijstje met landen aanleveren waarover Anton zich moet uitspreken?

 11. BdV

  @Toine – Naast de banden van de universiteiten ben ik ook benieuwd naar de banden van de betogers.
  Eigenlijk zouden we benieuwd moeten zijn naar de banden van alle organisaties, instellingen, bedrijven, etc. in Nederland (om te beginnen).

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).