Opnieuw restauratie voor Molen Rijn en Zon in Utrecht, dit keer houten stelling aan de beurt Opnieuw restauratie voor Molen Rijn en Zon in Utrecht, dit keer houten stelling aan de beurt

Opnieuw restauratie voor Molen Rijn en Zon in Utrecht, dit keer houten stelling aan de beurt

Opnieuw restauratie voor Molen Rijn en Zon in Utrecht, dit keer houten stelling aan de beurt
Houten stelling. Foto Robert Oosterbroek
De molen Rijn en Zon aan de Adelaarstraat in Utrecht zal later dit jaar opnieuw onder constructie zijn, dit keer om de houten stelling onder handen te nemen. In het verleden is de molen al meerdere keren gerestaureerd aan andere onderdelen. Met de restauratie moet het rijksmonument weer mee kunnen gaan voor de komende generaties.

De molen Rijn en Zon aan de Adelaarstraat in Utrecht zal later dit jaar opnieuw onder constructie zijn, dit keer om de houten stelling onder handen te nemen. In het verleden is de molen al meerdere keren gerestaureerd aan andere onderdelen. Met de restauratie moet het rijksmonument weer mee kunnen gaan voor de komende generaties.

Al in 2015 vonden de eerste werkzaamheden aan de molen plaats en ook dit jaar zetten die zich voort. Waar het eerst vooral te doen was om de wieken -de molen draaide langere tijd niet- is het nu vooral te doen om de houten stellage rond het monument. Die is gevoelig voor houtrot, en daarom zal de molen opnieuw onder handen genomen moeten worden.

Houtrot

Een inspectie in september 2020 liet zien dat de houten constructie van de stelling van de molen aan vervanging toe is vanwege schimmels in het hout, oftewel houtrot. Er volgde een overleg met verschillende molendeskundigen en de Rijksdienst Cultureel Erfgoed, waaruit een ontwerp voor een nieuw frame werd gemaakt. Voor het nieuwe ontwerp is met name gekeken naar cultuurhistorie, functionaliteit, wettelijke veiligheidseisen en duurzaamheid. Zo zal het nieuwe frame niet van hout zijn maar van staal.

Tekst gaat verder onder afbeelding

De werkzaamheden aan de molen zullen volgens de gemeente plaatsvinden in het tweede en derde kwartaal van 2024. Naar verwachting zal de restauratie drie maanden in beslag nemen. Wanneer de exacte data bekend zijn, worden buurtbewoners op de hoogte gesteld van de werkzaamheden en eventuele overlast.

Toegankelijkheid

Met de molenaar en slager die de molen zijn gevestigd, wordt gekeken naar hoe het monument toegankelijk kan blijven. Tijdens de werkzaamheden zal de molen opnieuw, voor korte tijd, niet draaien.

Gekoppelde berichten

8 Reacties

Reageren
 1. S

  Gôh, handig dat ze alles in 1 keer aanpakken. Not

 2. Katja

  Heb nog geleund tegen de stelling tijdens open monumentendag. In ieder geval er niet doorheen gebroken…

 3. tineke ter Worst

  van staal. tuurlijk………. écht historisch….. Gewoon goed geimpregneerd hout gebruiken en jaarlijks schilderen en schoonmaken. kan hout honderden jaren meegaan. Kwestie van slecht onderhoud !

 4. Frietgroet-Mac

  ‘staal’ ‘historisch’ . Tuurlijk.

 5. Guus

  Rare keuze dat staal. Er zijn houtsoorten die hiervoor geschikt zijn zoals o.a. Azobé, Basralocus, Demarara Groenhart, Okan en Angelim Vermelho

 6. Nomdo Westerdaal

  Na alle ellende bij de laatste restauratie (halve roeden die in de askop afbraken (landelijk) en het veranderen van het wieksysteem (jalouziewieken i.p.v. fokwieken)) heb ik geen groot vertrouwen in de Rijskdienst Landelijk Erfgoed en hun molenexperten. En ik hoop dat het werk door een erkend molenbouwer wordt uitgevoerd (Tip: er woont er een in de molen), die weet dat het stellinghek niet recht op de stelling staat, maar onder een hoek, zodat de wieken het hek kunnen passeren. Bij de laatste vervanging van het hek was dit door de plaatselijke aannemer helaas over het hoofd gezien, zodat alles nog een keer gedaan moest worden. En ik zou het hout van de stelling niet schilderen, tenzij je na elke regenbui op je gezicht wilt gaan. Het wordt namelijk nogal glad.

 7. Rob H.

  Blijkbaar was het staal, toen de molen herbouwd werd, in 1913.

 8. Gait van Heurenzeggen

  De molen had vroeger wel degelijk een ijzeren stelling, tenminste de leggers en de schuine schoren. Op oude foto’s is dit als je goed kijkt wel te zien. Ook de jalouziewieken zijn bij de bouw in 1913 toegepast dus er wordt wel degelijk historiserend gerenoveerd.
  Dit alles is tijdens de restauratie in de jaren ’70 verwijderd, aangezien de RvCE toen een standaardiserend restauratiebeleid had, alle molens moesten gelijkwaardig worden opgeleverd na een restauratie en destijds zijn in heel Nederland veel streekkenmerken verdwenen.
  Wel blijf ik het vreemd vinden dat er vermeldt wordt dat de molen met de huidige wieken niet kan functioneren, terwijl er in de lande meer molens met vergelijkbare wieken zijn waar niks aan de hand lijkt te zijn. Kan dit ooit eens verder worden toegelicht?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).