Oud-bewoners verzorgingshuis Tuindorp-Oost maken manifest voor betere ouderenzorg | De Utrechtse Internet Courant Oud-bewoners verzorgingshuis Tuindorp-Oost maken manifest voor betere ouderenzorg | De Utrechtse Internet Courant

Oud-bewoners verzorgingshuis Tuindorp-Oost maken manifest voor betere ouderenzorg

Oud-bewoners verzorgingshuis Tuindorp-Oost maken manifest voor betere ouderenzorg
De ondertekening van het manifest. Foto: DUIC/Jiske Boots
De oud-bewoners van Tuindorp-Oost hebben een manifest gemaakt om de ouderenzorg te verbeteren. De groep Tegen de Onverschilligheid komt op voor de zorg van ouderen in het zorgcentrum en woonde eerder in hetzelfde pand in een bijzonder woonproject.

De oud-bewoners van Tuindorp-Oost hebben een manifest gemaakt om de ouderenzorg te verbeteren. De groep Tegen de Onverschilligheid komt op voor de zorg van ouderen in het zorgcentrum en woonde eerder in hetzelfde pand in een bijzonder woonproject.

De groep pleit voor een betere ouderenzorg en voor meer samenwoonprojecten tussen jong en oud. Het succesvolle project Tuindorp-Oost werd vroegtijdig gestopt omdat de kwaliteit van zorg niet meer kon worden gewaarborgd, volgens Careyn. Het leverde de zorginstelling veel kritiek op van de bewoners. De gedwongen verhuizing van hoogbejaarde bewoners zou te ingrijpend zijn. Bovendien leverde het contact met de jonge bewoners veel positiviteit op.

In het manifest schrijven de initiatiefnemers: “Wij hebben een unieke kijk op het leven van ouderen, omdat we ruim twee jaar tussen de ouderen in verzorgingstehuis Tuindorp-Oost hebben gewoond, totdat Careyn besloot om ons vroegtijdig uit elkaar te trekken.”

In die twee jaar zegt de groep de problemen in de ouderenzorg te hebben gezien en daarom over te zijn gegaan tot actie. Zo moet er volgens de groep meer aandacht zijn voor kwaliteit van leven, moeten de ouderen en zorgmedewerkers hun stem terugkrijgen en moeten bestuurders betrokken zijn.

Ondertekening

Het bestuur van Careyn werd maandagmiddag uitgenodigd voor het pand van Tuindorp-Oost om als eerste dit manifest te gaan ondertekenen, maar liet weten het te druk te hebben om bij de ondertekening aanwezig te zijn. De ondertekening was tevens het startschot voor het manifest en de lancering van de website waar ook het manifest te lezen is.

Ook Hugo Borst en Carin Gaemers waren aanwezig bij het moment en ondertekenden het manifest. Zij zetten zich in voor de ouderenzorg in Nederland en schreven en lanceerden in oktober 2016 een eigen manifest ‘Scherp op ouderenzorg’. “Ik vind het ontzettend jammer dat het bestuur het te druk heeft. Careyn is gewoon een te grote organisatie die bezig is met het optuigen van zorgfabrieken”, aldus Borst.

Het televisieprogramma Zembla volgde de jongeren en ouderen in Tuindorp-Oost de afgelopen maanden en donderdag wordt er een documentaire uitgezonden op NPO2 om 21.15 uur. Maandagavond is de groep Tegen de Onverschilligheid uitgenodigd tijdens de uitzending van De Wereld Draait Door op NPO1.

Gekoppelde berichten

70 Reacties

Reageren
 1. Teus Wortman

  geweldig, een super gaaf initiatief; grote klasse!

 2. Edwin Snoek

  Ik ben het HELEMAAL eens met wat er gezegd wordt betreffende de ouderen. Laten wij ( met z,n allen ) ervoor zorgen dat ze ALLEMAAL een waardige oude dag hebben !
  Edwin Snoek
  Krimpen aan den IJssel

 3. Karin Molenaar

  Heel graag wil ik dit manifest steunen.
  Ik ben vroeger directeur geweest van een verzorgingshuis en erger me al jaren aan het verloop van de uitwerking van de wmo wet.
  Indien nodig kan een beroep op mij worden gedaan om de ouderen weer een stem te geven.
  Zelf ben er jaren met pesioen maar hiervoor wil ik graag wat betekenen.

 4. cJHaak

  Ik onderteken het manifest van harte

 5. Willy

  Ouderen zijn mensen die een stem hebben die belangrijker is dan al die regelingen met als motto : “ ouderen moeten zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonnen”,
  Dank zij hen hebben jongeren het nu goed.
  Zorg voor hen als of het uw eigen vader of moeder is!!

 6. André

  Wat een geweldig en toch zo normaal initiatief!
  Hartverwarmend.
  De menselijkheid is vertrokken, targets, benchmarking, goals en efficiency. Er is nog hoop ❤️
  Op naar een betere samenleving.

  André

 7. Thom Bruijninckx (79)

  Ik heb zojuist de startup van uw actie gezien en vooral deze aanpak op initiatief van jonge mensen/studenten vind ik zeer te prijzen.
  De verzorging voor deze mensen die zoveel hebben opgebouwd in NL verdienen het om meer waardering te krijgen.
  Het optreden van Mevr. Piêl is grandioos en oudere mensen MOETEN HUN STEM TERUG KRIJGEN EN GEEN SHIT!!

  veel succes.

 8. Richy

  Zojuist DWDD gezien……ronduit SCHANDALIG wat ik daar hoorde en zag…..
  Waar zijn we mee bezig, een ieder die ook ooit een “ oudere is” zal wellicht ook als een afvalproduct worden gezien….
  Dit kan en mag niet en moet voorkomen worden….
  Ik steun dit manifest en hoop dat ze daar in Den Haag er wat mee gaan doen en dat er naar het volk word geluisterd.

 9. Nha van Goethem

  Dat men meer respect opbrengt voor ouderen,
  en dan zeker voor ouderen die zichzelf niet meer kunnen redden.

 10. Nel Hurkmans

  Applaus voor de jongeren, die dit manifest hebben opgesteld.
  Natuurlijk ben ik het helemaal met hun eens.
  Het is hoog tijd, dat ouderen in hun waarde gelaten worden en dat er naar hun geluisterd wordt.
  Naast goede zorg ook goede inspraak.

 11. Theo Visser (77 jaar)

  Hoe kan ik het manifest ondertekenen ?

 12. Gerda bruins

  Ouder bericht.
  Stem

 13. R.Visser

  Stem

 14. Leo tijssens

  Ik wil gewoon eenvoudig tekenen , maar waar dan .
  Het kan toch veel eenvoudiger, gewoon wilt u tekenen ,, dat is hier,, nu zit al een tijd te zoeken en scrollen waar!!!!!

 15. Joke van der Meulen

  Wat fantastisch dat deze jonge mensen het zo opnemen voor de ouderen. Ben zelf 83 jaar en gelukkig nog goed ter been en met 1 pilletje per dag. Kan gelukkig ook nog zelfstandig wonen. Om toch een beetje actief te blijven heb ik twee dagen in de week een oppas hondje waar ik twee keer per dag mee buiten loop. Heel gezond en het houd de spieren ook nog een beetje soepel. Het is misschien raadzaam om voor meneer de directeur een leuke andere baan te vinden want die heeft totaal geen sjoegen hoe met oudere mensen om te gaan.

 16. Van Leuven

  Ik ondersteun deze actie. Deze is hard nodig.

 17. Fieke

  Wat goed dat deze jongeren dit op papier hebben gezet! Het is met een goed hart en gezond verstand geschreven. Een hoopvolle ontwikkeling dat juist jongeren dit opstellen.

 18. Diny ter Steege

  Ik ga dit manifest zeker ondertekenen. Een fantastich idee van nog zulke jonge mensen. Er is door het manifest van Hugo Borst al veel gebeurd, maar zolang er nog dik betaalde managers in de tehuizen werken, die alleen aan hun eigen goedgevulde portemenee denken, is het nodig om actue te voeren. Veel succes ermee. Ik wil graag ook goed verzorgd worden als ik ouder ben en behandeld worden als mens en niet als een produkt.

 19. popie

  trap al die bovenlagen er maar uit dan blijft er een hoop over voor de mensen op de vloer (idem voor bij de zorg)~~!

 20. G.H.

  Hulde voor deze actie, direct getekend!

 21. H.Jansen

  Ik vind het schandalig zoals het tegenwoordig gaat in de ouderenzorg.
  De ouderen tellen niet meer mee en zijn te duur.

 22. Marja Adema

  Wat goed wat deze jongeren doen! Ben oud verpleegkundige en heb de ouderenzorg in al die jaren zwaar achteruit zien gaan! Ga door!!

 23. Saskia

  Ik onderteken het manifest. Super !!

 24. A.W.Walther en IJ.J.Walther-Zillig

  Wij willen dit manifest graag steunen maar weten niet hoe dat kan.
  Graag een reactie!

 25. Maria Wattenberg

  geweldig!! dat jonge mensen,uit woningnood zich hebben verbonden met oude
  Mensen.
  dank lieve jonge mensen , dank ook Karin en Hugo met jullie prachtige schot voor de boeg!
  ik steun jullie daden en plannen volledig.
  n.b. weer een bewijs dat er geen tekort aan Geld( zie het investeringsbeleid in onroerend goed) is in de ouderenzorg maar een volledig foute verdeling,wat heeft ieder mens nodig? aandacht – respect – goede voeding en verzorging

 26. Henny Sterk

  Er zijn geweldige jonge mensen dat laat zich steeds weer zien. Ik ben enorm blij dat er eindelijk eens wat gedaan wordt aan ons ouderen.
  Mijn stem krijgen jullie al is het duizend maal. Dat de Gezondheidszorg voor zieke en oudere mensen eens wat menselijker mag worden behoeft geen betoog/ Ik voel me als een afvoerput waardoor ik maar kan zien hoe ik kwaliteit van leven vind. “Zoekt en gij zult vinden” gaat niet op. Ik heb de indruk dat de Dames en Heren in Den Haag er goed voor betaald worden maar er wat aan doen… Den Haag moet zijn taak goed vervullen.

 27. Henny Jansen

  Er zijn geweldige jonge mensen dat laat zich steeds weer zien. Ik ben enorm blij dat er eindelijk eens wat gedaan wordt aan ons ouderen.
  Mijn stem krijgen jullie al is het duizend maal. Dat de Gezondheidszorg voor zieke en oudere mensen eens wat menselijker mag worden behoeft geen betoog/ Ik voel me als een afvoerput waardoor ik maar kan zien hoe ik kwaliteit van leven vind. Ik heb de indruk dat de Dames en Heren in Den Haag er goed voor betaald worden maar er wat aan doen…? Den Haag moet zijn taak goed vervullen.

 28. Wilma Degenhart Drenth

  Een goede actie. Natuurlijk moeten de ouderen hun stem terug hebben zodat ze met plezier kunnen leven en respectvol verzorgd en behandeld worden. Jullie zijn geweldig.

 29. Florent Soudant

  Het is en blijft gewoon een groot probleem dat het geld op een verkeerde manier gebruikt wordt. De hoge heren vullen zich hun zakken. Ze staan heel ver van het bed af, maar nemen wel beslissingen die niets met verzorging te maken hebben. Ze zijn gelukkig niet overal hetzelfde maar al was er maar 1 verzorgingshuis dat is er 1 te veel

 30. Ellen Budelman

  Helaas te veel herkenbare problemen gezien. Dringend verandering. Nodig en hopelijk gaat dit manifest hieraan meehelpen!

 31. Janet

  Ik sta volledig achter dit project. Het is zo belangrijk dat oud en jong samenwoont en op deze manier veel van elkaar kan leren

 32. Gerrit Vooges.

  Ik onderteken het manifest van harte.
  Ga zo door dan komt er misschien eens een menselijke behandeling voor onze ouderen in een verpleeghuis of andere instellingen.

 33. Iet engels

  Prima initiatief

 34. annet boenders

  Ik reageer voor een stem voor ouderen, maar ook voor de druk van het verplegend personeel

 35. tom van den ham

  Ook ik (man 71, nog in staat van nieuw) erger me heftig aan het constante “ver-managen” en bezuinigen in het gehele sociaal-maatschappelijke werkveld. Daar waar vroeger solidariteit het uitgangspunt was, is dat nu kostenbeheersing en mantelzorgplicht. De elkaar opeenvolgende rechtse regeringen prediken marktwerking in plaats van solidariteit. Stem dan ook voor verandering!

 36. Hans de Ruig

  SUPER! Dit project steun ik dan ook. Geweldig dat deze jongeren er voor op willen komen dat de ouderen nog een gelukkig, blij en leefbaar leven kunnen hebben met jonge mensen.

 37. Scherpschutter

  Het is natuurlijk erg nobel van die jongeren, maar waar men op die leeftijd over het algemeen nog geen enkele notie van heeft van “who is to pay for it”…Zorg is duur. Erg duur!

  Het is natuurlijk vrij gemakkelijk om allerlei zaken te noemen die niet van premium niveau zijn in de ouderenzorg, zonder te benoemen waar al die premium faciliteiten dan van betaald moeten worden. Er is maar zoveel geld beschikbaar dat is opgebracht door belastingbetalers. En dan kan het links en rechts best optimaler worden ingericht (veel meer marktwerking i.p.v. door de overheid opgedrongen regels en bureaucratie), maar ik denk dat het wel van belang is om te constateren dat ons zorgsysteem ondanks de overheid weliswaar geen Rolce Royce is, maar toch zeker wel een degelijke Volkswagen met veel luxe opties.

  En in dit laatste zit in mijn beleving de werkelijke misstand en oneerlijkheid in ons systeem. Ouderen die hun leven lang enorm veel belasting hebben afgedragen (misschien wel 10 Rolce Royces hebben betaald) krijgen dezelfde degelijke medium service geboden als ouderen die hun hele leven vrijwel niets aan belastingen hebben afgedragen en misschien nog niet eens een Nissan Micra hebben bijgedragen. Dat vind ik persoonlijk totaal onverkropbaar.

  Het economische realisme ontbreekt eigenlijk aan alle kanten in de zorg. Dit collectieve systeem kan beter tot de grond aan toe worden afgebroken en worden vervangen door een individualistisch systeem, waarin iedereen zelf spaart voor het pensioen. Of niet, en dan ook zelf de gevolgen daarvan draagt uiteraard. Niemand die opdraait voor het pensioen van een ander. Niemand die premium service kan eisen op kosten van een ander. Iedereen krijgt waar men recht op heeft. Eerlijker kan niet.

 38. Yoshua

  Voor de mensen die niet weten hoe ze kunnen tekenen.
  Dat kan via deze website.
  https://geefouderenhunstemterug.nl/

 39. Inez

  #Scherpschutter: dat is juist een zeer oneerlijk systeem wat u voorstelt. Niet iedereen kan veel geld voor later sparen. Eigenlijk geldt dit systeem nu al: alleen wie 4000 euro per maand kan betalen, krijgt goede zorg. De rest niet.

 40. Scherpschutter

  @Inez 19/2/2019 – 10:50

  Maar….Wat is daar oneerlijk aan dan? Het is toch ook niet oneerlijk dat u niet in een BMW rijdt omdat u dat niet kunt betalen? Er bestaat toch niet zoiets als een recht op een BMW op kosten van uw buurman? Waarom zou dat met een pensioen dan wel moeten bestaan en hoe is dat in hemelsnaam ‘eerlijk’….voor diegenen die het moeten BETALEN?

  Zegt u het maar. Waarom is het eerlijk dat iemand die in zijn leven nog geen Nissan Micra heeft gespaard, op kosten van een ander een BMW vol opties moeten krijgen…? En legt u dan ook vooral even uit waarom het oneerlijk zou zijn als hij dat niet krijgt. Want dat is de essentie van uw stelling en het argument dat diegenen het niet bijelkaar gespaard krijgt is natuurlijk niet valide. Dat zult u met mij eens zijn.

  Het spijt me, maar uw notie van ‘eerlijkheid’ is krom.

 41. Ria Pabon

  Heel goed initiatief ! Laten we het allemaal dragen .

 42. Letty Kolthoff

  Wat een geweldig goed initiatief. Ik ben 73 en mijn tien jaar oudere zus is twee jaar geleden overleden, nadat ze vanuit een verpleeghuis was overgebracht naar een ziekenhuis, waar werd geconstateerd dat ze ernstig ondervoed en uitgedroogd was.
  En dat terwijl wij ( ik ben zelf gehandicapt en woon ruim 150 kilometer van de plek waar zij woonde)
  dachten dat ze goed werd verzorgd!

 43. Gerrie

  dat er eens woord naar gedag daar in den haag dat zij ook ouder worden en dat zij eens moete gaan kijken hoe met onze oma’s en opa’s om gaan

 44. Marijke van Peperstraten

  Ik ondersteun dit manifest met alles in me
  Zie zoveel onrecht , dat ik tegen mijn jongens heb gezegd dat als jullie me in zo’n
  instelling stoppen kom ik spoken bij jullie

 45. W voorhout

  Stem

 46. Ton

  Natuurlijk wil ik tekenen. Maar waar en hoe?

 47. f.vunderink

  Dank je !!!

 48. Carin Postma

  Het zou geen last voor de overheid moeten zijn om goede zorg en belangstelling voor de ouderen en gehandicapten te garanderen. Het is een kwesti van diepgewortelde naastenliefde voor de medemens en van beschaving. Ze zijn zo trots op dit RIJKE land, (met een heleboel arme inwoners. ) dus laat ook zien dat we RIJK zijn. Weg met veel te duur betaalde managers en meer mensen in de zorg. Die weten heel goed een afd. te runnen, zonder dat er dure oppassers van boven kijken. Dus terug met goede bejaardenhuizen.

 49. Gep ende

  Zelf ben ik een thuiswonende ouderen van 84 jaar.durf me nergens aan te melden omdat ik als ouderen geen weerwoord kan geven,want ik ben te oud om een mening te hebben volgens de ouderenzorg.Tot nu toe gaat het goed met mijn mening en rommel ik maar verder aan.Maar ben erg blij met deze petitie. Steun hem. Heel erg aan voor jong en oud je blijft niet eeuwig jong,dus eens kom je ook aan de beurt.

 50. Ly-en Tshing Kroos

  Ook ik steun het manifest “Geef ouderen hun stem terug”.

 51. Wouter

  Mooi initiatief, erg goed om te zien!

  @Scherpschutter: volgens mij is marktwerking in de zorg bij juist een van de voornaamste aanjagers geweest van die idioot toegenomen bureaucratie en deels ook van de problemen die in het manifest aangekaart worden (idioot hoge werkdruk en ziekteverzuim door prestatienormen, sturen op (financiele) cijfers ipv kwaliteit van zorg). Meer marktwerking gaat vrees ik niet de oplossing bieden.

 52. Wouter

  Overigens, voor de mensen die willen tekenen en de link niet kunnen vinden:
  https://geefouderenhunstemterug.nl/

 53. bee

  wie kan er nou niet achter deze actie staan?.
  de jeugd heeft de toekomst ,
  die oud bewoners ,vrijwel jongeren , hebben het van dichtbij allemaal kunnen polsen en zijn op een besluit terecht gekomen waar dit manifest voor in het leven is geroepen.
  het is bar slecht met de ouderenzorg en dat is niet normaal voor Nederland.
  de mensen van de zorg,de vloermedewerkers ,krijgen meestal de klachten te verduren die door de bovenlaag ontstaan is.
  ik heb voor degene die in de zorg werkzaam zijn veel respect als je ziet wat voor taken ze moeten volbrengen in hun 1tje waar vroeger 2 man voor nodig was,nu nog steeds maar daar hebben ze maling aan.
  en gooi die managers er eens uit want die kosten alleen maar geld en dragen niets bij.

 54. Cor Panhuis

  Ik steun het manifest: geef ouderen hun stem terug!!!

 55. Ingrid de Ruiter

  Wat een Mooi initiatief!!! Respect?

 56. Scherpschutter

  @Wouter 19/2/2019 – 11:55

  Wat is volgens u marktwerking?

  U zou niet in dat woordtechnische foefje moeten trappen. Er is GEEN marktwerking in de zorg. Om te kunnen spreken van marktwerking moet er een vrije markt zijn waarin aanbieders en kopers elkaar gevrijwaard van bemoeienis van derden transacties kunnen doen. DAT is marktwerking. En daar is in ons zorgstelsel geen enkele sprake van natuurlijk.

  Niet alleen bepaalt de overheid bijvoorbeeld wat voor een prijs een zorgaanbieder mag rekenen (en soms zelfs moet rekenen) aan een klant, maar ook schrijft ze een miljoenmiljard regels voor waar alle aanbieders van zorg aan te dienen voldoen. Bovendien hebben alle klanten tot overmaat van ramp ook nog verplichte collectieve verzekeringen bij door de Staat aangestuurde verzekeringsmaatschappen, waardoor een man van 43 spreekwoordelijk voor de tampons van een meisje van 17 betaalt, en een man van 70 die in zijn leven 80 miljoen belasting betaalde, dezelfde crappy service krijgt als een man die nooit heeft gewerkt en de samenleving 3 miljoen heeft gekost. Onze size fits none….

  De factoren die u toeschrijft aan marktwerking hebben dan ook helemaal niets met marktwerking van doen. Echt helemaal niets! Er is geen marktwerking in de zorg. Er is slechts een overheid die ieder denkbaar facet tracht te managen. De overheid geeft echter liever niet toe dat ze in ieder opzicht faalt in het bieden van passende zorg, en gebruikt dan een semantisch trucje (meer marktwerking) om dat te verhullen.

  De overheid is het probleem. Niet de oplossing.

 57. JdV

  Eens met scherpschutter. Het tijdperk van collectieve zorg en andere zaken is voorbij. Diezelfde jongeren die nu deze zaak aanzwengelen zullen wat mij betreft ook individueel moeten gaan zorgen voor hun verzorging nadat zij gestopt zijn met werken. De huidige methode van onderlinge solidariteit is onwenselijk en onhoudbaar. We moeten in ieder geval wel blij zijn dat de jongeren die hier nu mee starten bereid zullen zijn een groot percentage van hun inkomen (minimaal 25%) opzij gaan zetten om op latere leeftijd een premium verzorging voor zichzelf in te kunnen gaan kopen. Ik zeg direct starten met het wegzetten van minimaal 25% van de netto-salarissen van deze jonge helden.

 58. José

  Fantastisch initiatief, ben het er helemaal mee eens ! Weet ook wel (van een bevriende zorgmedewerkster) dat er voor hen steeds meer druk komt en ze niet meer weten, hoe ze alle papieren rompslomp er om heen gedaan moeten krijgen en de zorg-gebruiker weer 5 minuten wordt gekort op de nodige zorg. In zo’n anderhalf jaar tijd is er zeker een kwartier aan tijd minder aan zorg per inwoner overgebleven; alles door die administratie !

 59. S. Makhlouf

  Geweldig, , super initiatief.

 60. Harm Thie

  Goede actie. Heb 10 jaar voor mijn Vader in een verzorging tehuis gelopen en nu bijna 8 jaar voor mijn Moeder. De verpleging zal vast hun uiterste best doen maar ik hoop er nooit terecht te komen. Er is gewoon te weinig tijd voor de cliënten en er is te weinig personeel. Respect voor het personeel.

 61. Bertje 030

  Zorg hoort een primaire taak van de overheid te zijn, alle zorgverzekeraars opdoeken.

 62. W.H. van Eik

  Ik steun dit project

 63. T en B Strous

  Wij steunen deze actie.

 64. Rob Horvath

  Prima actie. Veel steun en succes gewenst!

  Het zeulen met ouderen, het niet serieus nemen van ouderen moet z.s.m. stoppen.
  Ouderen hebben onze huidige samenleving opgebouwd en mogen nooit
  misbruikt worden als bezuinigingspost. Koester je roots.

 65. Adinda Bongers

  Waar kan ik tekenen?

 66. Elma van Gelder

  Ik steun deze actie van harte, het wordt tijd voor actie en nog meer actie.
  Het was te erg wat ik in het verzorgingstehuis van mijn moeder heb gezien,
  zoiets wens je zelfs je ergste vijand niet toe…. Maar dit ging wel om mijn moeder.
  En dat allemaal doordat er “marktwerking” moet zijn in de zorg, oftewel: aan de top een stelletje graaiers, verder overbelast personeel en ouderen die aan hun lot worden overgelaten…..

 67. Gerritsen

  Ik steun deze actie

 68. Mylène

  Ik steun deze actie.

 69. Debby Beijersbergen

  Ik steun deze actie.

 70. R.G,ter Stal

  Ik steun deze actie volledig het is TE gek wat hier ons welvarende land gebeurd. In 1 woord schandalig

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).