Overzicht van de bijeenkomsten tijdens dodenherdenking in Utrecht op 4 mei | De Utrechtse Internet Courant Overzicht van de bijeenkomsten tijdens dodenherdenking in Utrecht op 4 mei | De Utrechtse Internet Courant

Overzicht van de bijeenkomsten tijdens dodenherdenking in Utrecht op 4 mei

Overzicht van de bijeenkomsten tijdens dodenherdenking in Utrecht op 4 mei
Het Domplein in Utrecht. Foto: Robert Oosterbroek
Er vinden vanavond weer verschillende 4 mei-herdenkingsplechtigheden plaats in Utrecht. De centrale herdenking is als vanouds op het Domplein, maar in alle wijken is er aandacht voor Dodenherdenking. Hieronder een overzicht van een aantal bijeenkomsten.

Er vinden vanavond weer verschillende 4 mei-herdenkingsplechtigheden plaats in Utrecht. De centrale herdenking is als vanouds op het Domplein, maar in alle wijken is er aandacht voor Dodenherdenking. Hieronder een overzicht van een aantal bijeenkomsten.

Centrum, Domplein
19.30 – 21.45 uur

Het Utrechts Comité 4 mei-Herdenking is verantwoordelijk voor de stedelijke herdenking op het Domplein. Er is een stille tocht vanaf Pieterskerkhof naar het monument op het Domplein. Burgemeester Jan van Zanen houdt een toespraak en legt een krans samen met Theresia Dhont en Henk Ferwerda, vertegenwoordigers van het voormalig verzet. Aansluitend is er het defilé en een Herdenkingsconcert in de Domkerk en lezing in het Academiegebouw.

Lombok, Kanaalstraat
19.30 uur

Deze herdenking voor het plein voor de Antoniuskerk aan de Kanaalstraat is een gezamenlijke van christenen, joden en moslims. Na de herdenking, om 20.02 uur is, er een stille tocht naar het monument voor de gefusilleerde verzetsstrijders op het voormalige Jaffa-terrein.

Oog in Al, Beethovenplein
19.00 – 20.45 uur

Er is een korte wanderling langs de Stolpersteinen in de wijk naar het monument op het Beethovenplein. Bij de plechtigheid is er een toespraak en aansluitend kranslegging door raadslid Heleen de Boer samen met een bewoner uit de wijk.

Tuindorp, Willem de Zwijgerplantsoen
19.30 – 20.15 uur

Bij het monument op het Willem de Zwijgerplantsoen, is er een herdenkingsplechtigheid met toespraken en kransleggingen met muzikale bijdrage van het Domstad Jeugdorkest. Wethouder Jeroen Kreijkamp houdt een toespraak en legt vervolgens samen met een bewoner uit de wijk de krans.

Hoograven, Julianaweg
19.30 – 20.30 uur

In Hoograven is een stille tocht vanaf het Marcuscentrum naar de bevrijdingsboom aan de Julianaweg op de hoek van ‘t Goylaan. Daar is een herdenkingsplechtigheid met toespraak door wethouder Lot van Hooijdonk. Zij legt vervolgens samen met een bewoner uit de wijk de krans. Aansluitend is er een bijeenkomst in Scoutinggebouw.

Transwijk, Koningin Wilhelminaplein
19.30 – 20.30 uur

Hier is een wandeling vanaf het plein Hof van Transwijk 16 naar het monument aan het Koningin Wilhelminaplein. Aldaar een herdenkingsplechtigheid. Raadslid Corine van Dun legt samen met een bewoner uit de wijk de krans. Aansluitend is er een bijeenkomst in Uitvaartcentrum Barbara.

Zuilen, Prins Bernhardplein
18.45 – 20.30 uur

Eerst is er een kerkdienst van de samenwerkende kerken in de Jacobuskerk, met medewerking van Scouting Zuilen en het Klokkenluidersgilde. Daarna is er een stille tocht vanaf de Brandweerkazerne, via de Burg. Norbruislaan, richting het herdenkingsmonument op het Prins Bernhardplein. Daar is een herdenkingsplechtigheid met een toespraak van wethouder Kees Diepeveen. Hij legt aansluitend met een bewoner uit de wijk de krans. Tot slot is er een samenzijn in het Vorstelijk Complex.

Vleuten, Dr. Schuursplantsoen
18.45 – 20.30 uur

In Vleuten is een herdenkingsconcert in de Willibrordkerk aan de Pastoor Ohllaan, aansluitend de kranslegging bij het oorlogsmonument in het Dr. Schuursplantsoen door wethouder Kees Geldof en Henny Smorenburg, voorzitter Oranje Stichting Wilhelmina. Na afloop is er koffie in parochiecentrum Kerkestein.

De Meern, Prins Willem-Alexanderplantsoen
19.00 – 20.30 uur

Er is een dienst in de R.K. Kerk aan de Boelenslaan. Daarna een stille tocht naar het monument aan het prins Willem-Alexanderplantsoen, waar een herdenkingsplechtigheid is. Ook is er een toespraak door raadslid Sander van Waveren. Hij legt vervolgens samen met een bewoner uit de wijk de krans. Aansluitend een bijeenkomst in De Schalm.

Haarzuilens, De Brink
19.45 – 20.30 uur

In Haarzuilens is een stille tocht vanaf het Kleuterkasteel naar het monument op De Brink. De herdenkingsplechtigheid en kranslegging worden verzorgd door door raadslid Janneke van der Heijden. Direct na de herdenking is er een bijeenkomst in ’t Wapen van Haarzuylen.

Leidsche Rijn, Berlijnplein
19.00 – 21.00 uur

Een korte historische film in de CineMec van de lokale Historische vereniging voor de jeugd. Aansluitend is er een stille tocht met herdenkingsplechtigheid en kranslegging bij Perron9 op het Berlijnplein door raadslid Gertjan te Hoonte samen met een bewoner.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).