Pilot met opvang van dakloze arbeidsmigranten in de Bantamstraat in Utrecht Pilot met opvang van dakloze arbeidsmigranten in de Bantamstraat in Utrecht

Pilot met opvang van dakloze arbeidsmigranten in de Bantamstraat in Utrecht

Pilot met opvang van dakloze arbeidsmigranten in de Bantamstraat in Utrecht
De Bantamstraat in Lombok.
In de Bantamstraat in de Utrechtse buurt Lombok begint in oktober een proef waarbij dakloze arbeidsmigranten uit Oost-Europa worden opgevangen in een woning van Bo-Ex. Tot in ieder geval april 2024 worden in het huis maximaal vijf arbeidsmigranten opgevangen.

In de Bantamstraat in de Utrechtse buurt Lombok begint in oktober een proef waarbij dakloze arbeidsmigranten uit Oost-Europa worden opgevangen in een woning van Bo-Ex. Tot in ieder geval april 2024 worden in het huis maximaal vijf arbeidsmigranten opgevangen.

De pilot wordt gedaan door stichting Barka. Dat is een organisatie die, met subsidie van de gemeente Utrecht, kwetsbare dakloze arbeidsmigranten in Utrecht helpt met het vinden van werk en een huis of met de terugkeer naar het land van herkomst.

De tijdelijke bewoners van het huis aan de Bantamstraat krijgen dan ook deze hulp. Barka wil ze in maximaal een half jaar begeleiden naar zelfstandig wonen of terugkeer naar het land waar ze oorspronkelijk vandaan komen. “De ervaring leert dat mensen vanuit een stabiele woonsituatie beter en sneller herstellen dan wanneer zij op straat verblijven”, schrijft de gemeente in een brief naar omwonenden.

In de woning van Bo-Ex worden individuele personen ondergebracht. Het gaat vooral om mannen die dakloos geworden zijn, vaak omdat ze hun baan zijn kwijtgeraakt. Zij worden tijdens hun periode in de Bantamstraat begeleid door stichting Barka. De begeleiding woont bij de arbeidsmigranten in. Er is ook ambulente begeleiding.

Inloopbijeenkomst

De gemeente organiseert samen met stichting Barka een inloopbijeenkomst waar buurtbewoners terechtkunnen met vragen. Daar zijn woonbegeleiders van Barka en medewerkers van de gemeente en Bo-Ex aanwezig. Omdat de opvangplaats voor arbeidsmigranten naast de huidige opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen zit, zijn er ook mensen van de Tussenvoorziening aanwezig. De inloopbijeenkomst is op woensdag 27 september van 19.00 tot 20.30 uur op de Bantamstraat 9.

26 Reacties

Reageren
 1. Uuu

  Sjonge jonge.

  5 in 1 huis in een straat met gezinnen? Dat is toch veel te veel. Doe er dan 2 in 1 huis in een straat, max.; en dan ook spreiding over de stad. Toch altijd vreemd dat dit niet in de chiqueste straten gebeurd. Mag natuurlijk niet te veel kosten.

  Deze mannen hebben bijna altijd sociale problemen en/ of verslavingsproblemen. Buiten dat het natuurlijk schrijnend is dat ze hier mogen buffelen, de uitzendbureaus deze mannen misbruiken en er met de winst vandoorgaan en deze mannen als dank de straat op geschopt worden. Lang leve het VVD-kapitalisme. Hoe meer mensen op deze partij blijven stemmen, hoe groter dit soort problemen worden.

 2. FH

  Als je hier komt voor een baan en die stopt weer dan moet je toch gewoon weer terug? Als mensen niet hebben gespaard om vervoer terug kunnen betalen (hoewel nb natuurlijk te verwachten was dat het tijdelijk zou zijn) dan isn het praktisch zijn aks wij maar een bus regelen, maar we zijn toch net zo weinig verplicht als bv een ander land dat t.o v. een Nederlander zou zijn die elders seizoenswerk gaat doen o.i d.? Ze vallen toch gewoon onder ‘financieel gelukszoekers’?

 3. Nina

  https://www.ad.nl/binnenland/richard-woont-ondanks-zijn-voltijdbaan-al-maanden-in-een-tent-ben-echt-ten-einde-raad~a864a9a9/

  Dit gaat toch zo niet langer? Waarom voorrang voor niet-Nederlanders?

  We moeten NU gaan erkennen dat de opvangmogelijkheden voor vluchtelingen, buitenlandse studenten en arbeidsmigranten op zijn in Nederland en stoppen met deze mensen binnenlaten. We moeten eerst onze woningcrisis oplossen.

  De oplossing voor het personeelstekort is heel simpel (daarmee verminder je drastisch het aantal arbeidsmigranten):

  Alleen wanneer je fulltime werkt (40 uur) en je inkomen is niet toereikend, ontvang je toeslagen. Nu subsidiëren we parttime werken en willen mensen niet fulltime werken, omdat ze netto daar niks meer voor ontvangen of zelfs minder overhouden. Arjen Lubach legt het uit:

  https://tvblik.nl/de-avondshow-met-arjen-lubach/meer-werken-loont-niet-jeroen-van-bergeijk

 4. Lombokker

  Arbeidsmigranten; veelal afkomstig uit een van de armere EU-landen. Ze kennen de taal niet, ze kennen de CAO en hun rechten niet, zijn voor woonruimte afhankelijk van het ‘uitzendbureau’ en moeten soms zelfs hun paspoort inleveren. Als ze ziek worden of ‘problemen’ veroorzaken worden ze op straat gezet.
  De lusten zijn voor een selecte groep werkgevers, de lasten voor de samenleving. De enige partij die zich druk maakt over dit soort uitbuiting is bij mijn weten de SP.
  Fijn dat er in Utrecht nog iets gedaan wordt voor deze mensen, al zou ik liever zien dat het probleem bij de oorzaak wordt aangepakt.

 5. Katja

  Mag ook in Utrecht-Oost hoor, of Rijnsweerd.

 6. Rob H.

  @Nina, leuk, goed idee!

  Ga jij dan de kassen in om aardbeien te plukken of orders verzamelen in het pakhuis van Bol?

 7. Geenstijl@Utrecht

  Dit laat weer zien in wat voor een situatie wij als land zijn beland,tijd om de zaken in orde te maken.
  Eigen inwoners eerst,en dan pas de rest …

 8. Yoshua

  Fijn dat er een start wordt gemaakt voor de opvang van dakloze MOE landers met psychische en verslavingsproblematiek.
  In Polen, Roemenië, Bulgarije worden ze aan hun lot overgelaten.
  Er is in deze landen ondermaatse zorg en hulpverlening voor deze mensen.
  Een opvang voor zes maanden is een begin aan herstel en de weg naar zelfstandig wonen.
  Sommigen zullen mee kunnen doen en een nieuwe baan vinden.
  Geen mens moet leven op straat, ook de Nederlander in de link naar het AD.
  Die kan gewoon naar de nachtopvang van Leger des Heils.
  MOE landers hebben geen recht op het snurkhuis.

 9. w

  was er geen plek op de Emmalaan?

 10. Koel Hoofd

  @Lombokker
  De EU heeft met haar kapitalistische ideologie “overal in de EU kunnen werken” naast de ‘brain drain’ ook complete volksverhuizingen aan goedkope ‘wegwerp arbeid’ gefaciliteerd, gestimuleerd en gerealiseerd. De kennismigranten hebben het goed, de arbeidsmigranten niet. Realiteit is echter ook dat dit patroon al duizenden jaren gelijk is.

  @FH
  Nee, geen gelukszoekers maar EU burgers uit arme EU landen. Als ze betere schoolresultaten hebben dan noemen we ze studenten en krijgen ze de rode loper.

 11. Uuu

  @ FH

  Je gaat gemakshalve even aan het feit voorbij dat er vele werkgevers en uitzendbureaus zijn die doelbewust de wet overtreden, hun werknemers lager dan het minimumloon betalen, honderden euro’s huur in rekening brengen voor een kamer die men moet delen met anderen in vaak een aftands huis en bijvoorbeeld mensen niet op hun rechten wijst en paspoorten inneemt. Onder druk van VNO-NCW en de VVD is het werk van de waakhonden overgeheveld naar het bedrijfsleven zelf en doet de inspectie veel te weinig aan controle (actief). Oost-Europeanen die naar een vakbond gaan of vragen stellen, worden vaak per direct ontslagen (mag niet) en men kent de weg in het Nederlands recht niet en is de taal vaak niet machtig. Doordat de werkgever ook het onderdak aanbiedt (en de werknemers afzet met torenhoge huur) zijn de arbeiders die ontslagen worden EN per direct hun huis kwijt EN kunnen ze de reis naar het thuisland niet betalen. En ja, de bedrijven overtreden de wet, maar jij moet dat maar aantonen als gastarbeider en jij bent niet diegene in een machtspositie.

  Het is ook duidelijk dat je de schrijnende situaties in de Nederlandse grensstreken niet kent of de situatie in de transporthubs en havens niet kent (of in de agroregio’s)

 12. Nico

  Katja raakt de gevoelige snaar. Hoezo niet opvang in Utrecht Oost, Rijnsweerd (Goudkust) ? Worden daar eigenlijk wel mensen opgevangen? Denk het niet want is simpeler ze in wijken te stoppen waar mensen het minder hebben daar vallen ze niet zo op. Gemeente Utrecht, kunt u mijn kids ook aan woning helpen? Ze verdienen helaas iets te veel voor woning onder vrijesector en vrijesector gaat ook niet want er moeten ook nog andere zaken betaald worden. Of betaald de gemeente dat? Gemeente helpt veel mensen met problemen (Waardeer ik en is nodig) maar word het nu niet is tijd om uw eigen inwoners aan woning te helpen er staan er zat ingeschreven en die wachten al jaren. Moet ik mijn mids maar aanraden overlast te gaan veroorzaken is dat de oplossing..???

 13. w

  @Rob H @Yoshua
  doodmoe wordt ik van die deugreacties, allemaal mensen die koophuis hebben?
  als je als 15+ jaar op wachtlijst staat voor woning en je links en rechts wordt gepasseerd lul je wel anders deugertjes!
  al iemand zelf opgevangen? vast niet…

 14. FH

  @robh. We kunnen heel goed zonder aardbeien uit de warme kas. Beter voor het milieu, minder gas en voorkomt nog meer overload aan inwoners.
  En nee we hoeven niet iedereen die graag hier wil meegenieten op te vangen.

 15. Uuu

  @ FH

  Ja, maar de boerenmiljonairs (agroindustrie) accepteren het bijvoorbeeld niet dat iemand hun onuitputbare geldbron stop zet, geldt ook voor de transportbaronnen en de bol.coms. Heerlijk, dat bijna gratis geld. Goed verdienmodel.

 16. FH

  @uuu. Ik heb ook zelf gewerkt als seizoenswerker in boomgaard en kas. Het is echt niet zo dat alle boeren en kwekers raar doen en alle seizoenswerkers waarvan de aanstelling, naar dd aard van get werk, eindigt, hier (met subsidie begeleid) een permanente plek moet krijgen.
  Verder nieten we gewoon primair naar de seizoenen gaan eten, met veel minder warme kassen plus natuurlijk ‘cold turkey’ veel minder vlees.

 17. Nina

  @ Yoshua

  Ook jij kunt je huis verliezen. Het kan helaas iedereen overkomen. Vaak is een scheiding de oorzaak of ziekte. Er zijn geen sociale huurwoningen beschikbaar of opvangplekken. Dan mag jij dus proberen in de nachtopvang van het Leger des Heils binnen te komen of op straat slapen, terwijl niet-Nederlanders naar hun huis in Lombok gaan. Ik denk dat je er dan echt wel anders tegenaan zou kijken.

  Ik hoorde van een gezin dat in een tijdelijke woonruimte woont (er was niets anders beschikbaar) en zij moeten over 3 maanden dit huis uit. De vrouw is ziek en de man werkt 7 dagen per week. Ze kloppen aan bij hun gemeente voor hulp. Die gemeente kan niets doen. Het advies van de gemeente: moeder met de kinderen naar een noodopvang om te proberen een plekje te krijgen en vader….. die moet het zelf maar uitzoeken. Verschrikkelijk.

 18. Pee

  @Rob H.
  De Nederlanders willen dat werk wel doen maar niet voor het loon wat ze daar voor krijgen wantje moet als Nederlander ook nog belasting afstaan en daar hebben die migranten geen last van.
  Daarbij komt ook nog dat de euro het driedubbele waard is in land van herkomst.
  Als het zo slecht gesteld is voor die migranten zijn ze vrij om weer weg te gaan maar dat doen ze niet dus valt het allemaal wel mee.
  Nu jij weer.

 19. Rob H.

  @FH: helemaal mee eens, maar er is in Nederland nog zoveel ander werk dat door arbeidsmigranten gedaan wordt. Dan kun je wel roepen, minder arbeidsmigratie, maar dan komt Nederland serieus tot stilstand.

  Kortom: verplicht de werkgever tot het betalen van een beter salaris zodat ze het zelf kunnen regelen en betere voorwaarden voor werknemers en begeleiding naar een andere baan, als er geen werk meer is. Werknemers zijn geen wegwerpartikelen.

 20. Marco

  5 mensen geholpen. Het is misschien niet veel, maar het is een begin. En voor deze vijf mensen kan het een wereld van verschil betekenen. Goed bezig.

 21. Ties

  Het is prima dat ze hier komen werken, dat is een win-win situatie. Maar op het moment dat het dienstverband eindigt zijn er twee opties: nieuw werk vinden of terug naar het land van herkomst.

  Nederland heeft de grootste moeite om burgers met een Nederlandse nationaliteit van voldoende huizen te voorzien. Dan is het toch belachelijk dat we ook problemen van andere landen gaan overnemen?

 22. Claire Obscur

  Een zijstraat van de Kanaalstraat. Preciés wat dat stukje Utrecht nodig had, ze kunnen daar wel een oppepper gebruiken.

 23. Uuu

  @ Ties
  Ze zijn ons probleem geworden, nadat sommige Nederlandse werkgevers de wet overtraden en het personeel uitbuitten tot op het bod. Door ze ook op straat te schoppen en huisvesting af te nemen zijn ze het probleem van Nederland geworden.
  Ik denk dat er best wat mannen uit deze doelgroep terug willen naar het land van herkomst, maar dat is lastig als je paspoort afgepakt is, je de laatste maand loon niet hebt ontvangen en je zonder je spullen de straat op bent gekicked. Vaak omdat je geklaagd hebt over de werk- of leefomstandigheden.

  Kap nu toch eens met dat typische VVD-denken door net te doen alsof deze materie zo simplistisch is en of sommige werkgevers heilig zijn. Deze doelgroep bevindt zich niet in een normale arbeidsrelatie en heeft zeker niet zoveel (of zelfs geen) keuzevrijheid zoals jij dat hierboven simplistisch beschrijft.

  Overigens; het hele idee van de EU is dat de inwoners in alle landen van de EU kunnen werken, dus dat vlieg je dan dus ook niet meer nationalistisch aan. De voors zijn vele malen groter dan de tegens voor zo goed als ieder land, die voors en tegens zijn de afgelopen 40 jaar al afgewogen, dat hoeven we niet iedere keer opnieuw te doen. Neemt niet weg dat sommige Nederlandse werkgevers en met name de vele shabby uitzendbureaus hun personeel gewoon als mens en niet als vee moeten behandelen en dat hun personeel veel meer juridische mogelijkheden moet krijgen om zelf misstanden te kunnen melden met veel meer steun van de instanties in Nederland.

 24. Koel Hoofd

  @Uuu
  Niet alles is de schuld van de VVD, dat lijkt maar zo. Ook al had ik na 13 jaar Rutte de VVD graag alles in de schoenen geschoven.
  De afgelopen 45 jaar zijn er slechts een paar partijen verantwoordelijk geweest: PvdA (Kok), CDA (Balkenende), VVD (Rutte), met volledige medewerking van D66, CU. Alle andere partijen telden niet mee en werden afgeserveerd in de oppositie. Dat was alleen in Nederland.

  De ongebreidelde arbeidsmigratie komt door de EU die met haar expansiedrang (sinds 2004) lage lonen landen integreert zodat de prijzen kunstmatig laag blijven terwijl die arme landen dankzij EU subsidies rijker worden want dat is goed voor de economische groei van de EU. Op dit moment zitter er enkel en alleen (gristelijke want Turkije maakt als moslimland geen schijn van kans) arme en dus lage lonen landen in de EU wachtkamer, dat is daarom.
  Wie zijn van oudsher de grootste partijen in die EU omdat die ooit zijn begonnen met de EGKS wat EEG toen EG en uiteindelijk EU werd?
  De gristendemocraten en sociaaldemocraten, op grote afstand gevolgd door de liberalen en daarna komen de franjepartijtjes. https://nl.wikipedia.org/wiki/Fracties_in_het_Europees_Parlement
  Dus, als je klachten hebt, dan moet je bij die kapitalistische sociaal gristelijke democraten met hun morele sociale normen en waarden zijn.
  Zij halen die mensen hier binnen om ze vervolgens te laten barsten en geven daar ‘atheistisch conservatief’ rechts de schuld van als die er iets humaans aan proberen te doen. Hypocriete elitaire bende.

 25. Ties

  @Uuu: Je relaas staat vol met drogredenen en aannames. Dat maakt het lastig om een goede discussie te voeren.

  Werkgevers die de wet overtreden moeten keihard aangepakt worden, hier zijn meldpunten voor. Dat dit systeem niet goed genoeg functioneert is een separaat probleem. Hier moet snel een oplossing voor komen. Naast de migranten zelf, dupeert het namelijk ook de werkgevers die wèl investeren in goede arbeidsomstandigheden.

  Mijn punt is dat wanneer een arbeidsmigrant zijn baan verliest, de Nederlandse staat niet automatisch een zorgplicht heeft. Vooral als iemand nog maar kort in Nederland is (< 5 jaar) zou de zorgplicht bij het land van herkomst moeten liggen, anders krijg je onhoudbare situaties.

  Dat iedere EU burger overal in Europa kan werken is een goede zaak voor de gehele Europese economie. Maar binnen de EU zijn grote verschillen in het niveau van de welvaartsstaat. Om de Nederlandse welvaartsstaat de beschermen moet je wat dat betreft wel enigszins nationalistisch handelen.

 26. Nina

  @ Ties
  De angst om weg te worden gezet als niet-vluchtelingen-willen-helpen regeert boven het gezonde verstand.

  Bill Gates snapt dat als hij al zijn vermogen weggeeft, hij daarna niets meer te bieden heeft en dus geeft hij de helft weg.

  Helaas wil men in Nederland niet inzien dat wanneer je eigen volk verzuipt, je helemaal niets meer te bieden hebt.

  De beslismakers hebben riante salarissen met een huis in wijken zonder opvangplekken en verzuipen nog lang niet, dus dat scheelt. Gaan zij de pijn voelen, dan is het helaas te laat.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).