Politie Utrecht stuurt sms naar honderden klanten van opgepakte drugsdealers Politie Utrecht stuurt sms naar honderden klanten van opgepakte drugsdealers

Politie Utrecht stuurt sms naar honderden klanten van opgepakte drugsdealers

Politie Utrecht stuurt sms naar honderden klanten van opgepakte drugsdealers
De politie Utrecht heeft vrijdag een sms-bom gestuurd naar honderden klanten van de twaalf drugsdealers die afgelopen week werden opgepakt. Het is de eerste keer dat op deze manier niet alleen de dealers zelf, maar ook mogelijke gebruikers worden aangesproken.

De politie Utrecht heeft vrijdag een sms-bom gestuurd naar honderden klanten van de twaalf drugsdealers die afgelopen week werden opgepakt. Het is de eerste keer dat op deze manier niet alleen de dealers zelf, maar ook mogelijke gebruikers worden aangesproken.

De politie nam de telefoons van de dealers in beslag tijdens hun aanhouding en een sms gestuurd naar honderden contacten in die telefoons die waarschijnlijk klant zijn. De sms verwijst naar informatie over de donkere kant van de drugswereld en naar informatie over hulp bij drugsverslaving, schuldhulpverlening of hulp om een uitweg te vinden uit de drugswereld.

De politie deed de actie in samenwerking met de gemeente en het OM. De instanties hopen drugsgebruikers met het bericht bewust te maken van de ontwrichtende effecten van drugscriminaliteit die gebruikers mede in stand houden. De telefoonnummers worden niet met anderen gedeeld of geregistreerd in het politiesysteem, aldus de gemeente.

Geen uitweg

Liesbeth Maas is politiechef Utrecht stad. Zij zegt in haar werkgebied dagelijks de uitwassen te zien van drugshandel en –gebruik. “We zien jongeren die in de drugshandel worden gelokt en geen uitweg meer zien, we zien criminelen misbruik maken van kwetsbare mensen, die door gebruik van verdovende middelen afhankelijk zijn van hun dealer en daarom soms hun huis ter beschikking stellen als opslagplek voor voorraad of hun bankrekening laten misbruiken voor financiële drugstransacties”, zegt Maas.

“We zien witwaspraktijken, criminele dienstverlening, het gewelddadig uitvechten van onderlinge geschillen in onze wijken en intimidatie. Met deze actie willen we gebruikers met de neus op deze feiten drukken. Drugsgebruik is onlosmakelijk met die kant van dezelfde medaille verbonden. Wij willen laten weten dat er wel degelijk een uitweg is. Je kunt, al dan niet met hulp, áltijd stoppen met gebruiken en je leven weer op orde krijgen.”

Gekoppelde berichten

20 Reacties

Reageren
 1. Géénstijl @Utrecht

  Klinkt allemaal heel erg mooi,maar de realiteit is toch echt ánders, en dat weten de zgn handhavers ook ….

 2. Scherpschutter

  “We zien witwaspraktijken, criminele dienstverlening, het gewelddadig uitvechten van onderlinge geschillen in onze wijken en intimidatie.”

  Dat is natuurlijk volledig -maar dan ook echt volledig- de schuld van de overheid. Als je morgen cocaine zou legaliseren (beter gezegd: de-illegaliseren) dan loopt iemand morgen voortaan de exquise winkel ‘Het Witte Lijntje B.V.’ binnen om daar zijn legaal geproduceerde halfjes van absolute topkwaliteit voor een twintigje te scoren (de prijs ging 30% omlaag nadat concurrent ‘Absolutely Pure’ aankondigde volgende week een shop om de hoek te openen), in plaats van op een donker hoekje bij een gewapende zwakzinnige in de auto te moeten stappen om met absolute troep versneden rotzooi te kopen….

  En als je het de-illegaliseert, dan ben je ook automatisch al het tuig kwijt natuurlijk, want niemand koopt nog troep bij tuig als je ook topspul bij een keurig bedrijf van keurig nette mensen kunt kopen. Simpel! Komt bij dat als je de-illegaliseert dan is er ook ruimte voor prijsstunters en junks dus veel minder snel in de (financiele) problemen komen. Een kilootje uit Colombia zal ongeveer hetzelfde kosten als een kilootje koffie. Envelopjes voor 50 cent en voor 5 Euro compleet naar de klote…

  Liesbeth Maas ziet geen uitwassen van drugshandel. Ze ziet uitwassen van het beleid dat ze zelf uitvoert….Enorme vraag van dombo’s, onnodig schaars (duur) illegaal aanbod en enorme winsten. A gangster’s paradise, created by the same failing government that promised to stop illegal import…

  Laat mensen toch lekker geheel vrijblijvend hun brein verwoesten met die zooi! Wie denk je wel niet dat je bent om mensen de regels voor te kunnen schrijven? En wie of wat ‘red’ je nu immers met een verbod als diegene in zo’n afschuwelijke mentale staat verkeert dat het vrijwillig en wetens verwoesten van het brein door een onbekend goedje op te roken een acceptabelere realiteit oplevert dan…de realiteit zoals hij is?

  Legaliseren die hap en nooit meer mee bemoeien. Iedereen heeft het volste recht het eigen brein kapot te maken. Tot de laatste hersencel.

 3. Manou De R.

  Heel mooi die theoretische wereld van achter een bureau. Je ziet dat overal terug in Nederland.

 4. jan

  Hoezo is de realiteit anders? De sxhaduwwereld van drugs is onderbelicht. Ondermijning heet dat. Veel mensen worden onderdrukt en afgeperst om de drugs in de handen van de mensen te krijgen. En de gebruikers … Die kopen door de week brood bij de bio bakker en chocolade van de Tony (want zo goed voor de mensen). En ondertussen helpen ze andere mensen in de vernieling door hun eigen lolletje

 5. BW

  @Geenstijl
  Hoe is de realiteit volgens jou dan anders? Volgens mij wordt de realiteit hier namelijk vrij treffend omschreven. Dat het probleem met een sms-bom niet definitief uit de wereld wordt geholpen lijkt me evident, maar je bereikt (en helpt) er altijd een aantal mensen mee en dat is winst.

 6. Anne Fleur

  Haha 5 uit 12. Ik kreeg 5 smsjes. Wie kreeg er meer?

 7. Erwin

  Benieuwd naar de realiteit according to @Geenstijl…
  Misschien tipje van sluier lichten voor ons onwetenden?

 8. G.H.

  @jan
  Dat komt niet door de gebruikers, dat komt doordat de huidige wet- en regelgeving deze misdaad faciliteert en stimuleert.

  Een land als Portugal heeft dit begrepen en heeft de drugs gedecriminaliseerd, met verbluffende resultaten. : https://www.zamnesia.nl/blog-decriminalisering-portugal-14-jaar-later–n631

  Zouden ze in Portugal Tony’s verkopen, denkt u?

 9. Uuutje

  Volgens de reaguurder helpt helemaal niks, behalve vanaf je zolderkamer wat klagende berichten typen en partijen ophemelen die de problemen alleen maar groter zullen maken (want vaak extreem neo-liberaal).

 10. Jeroen

  @jan

  Als er een keurmerk voor eerlijke en duurzame drugs was dan zouden diezelfde mensen daar heus wel gebruik van maken. Feit is dat door het repressieve beleid de meest kille criminelen de handel in handen hebben. Dat hoeft niet, daar wordt bewust voor gekozen door de overheid.

 11. blm

  Goede aktie, wie weet zet het een enkeling of meerderen aan het denken. Zaatje gepland.

 12. Géénstijl @Utrecht

  Zolang de haven van Rotterdam fungeert als een doorgeefluik voor cocaïne, zal er niets op de straten veranderen, en geloof mij,de echte gebruiker lacht om dit soort goedbedoelde SMS jes.
  Heeft niets met reageren te maken of laf toetsenbord gedrag,maar gewoon de realiteit zoals hij is.
  En laten we voorál wegkijken bij de schaamtecultuur en blijven ontkennen.

 13. Grock

  Je kunt het ook vanuit een andere denkcategorie benaderen, nl. ‘klassen’ of ‘klassenverhoudingen’. Wellicht zijn het jongens die, evenals de zgn. paketjesbezorgers, voor eigen rekening door omstandigheden gedwongen, een nering hebben gevonden. Het zijn jongens afkomstig uit een groep ‘armen’. Daarvoor hoef je enkel de achtereenvolgende rapporten van het NIBUD te lezen. Dagelijks sterven er in Nederland 200 mensen aan kanker. Ik zou zeggen doe daar eens wat aan i.p.v. deze schijnheilige, achterbakse actie te houden.

 14. Pablo Espressobar

  Drugs uit de illegaliteit halen.. XTC is minder schadelijk dan alcohol.

 15. JvS

  Ze proberen bange klanten een verklaring af te laten geven. Eerst een SMS en daarna bellen ze je nog even of je een verklaring af wil geven. Is mij meermaals in het verleden overkomen. Dat ze de donkere kant willen laten zien is echt grote onzin naar mijn idee.
  Ze vragen dan ook echt nog aan je “waarom wil je geen verklaring afgeven?”

 16. jan

  Ik weet niet wat dat voor flauwekul is over gedecriminaliseerd gebruik van drugs in portugal. dat hebben we in nederland al veeeell langer. je gaat hier niet de bak in als je gebruikt en kopt. wel als je verkoopt. en ook in portugal is verkoop van harddrugs hartstikke illegaal

 17. Binnenstadbewoner

  Goede actie, alle beetjes helpen.

 18. Koel Hoofd

  Wat een gedoe en rare reacties weer…
  Waar mensen zijn is criminaliteit, punt.
  Hoe groter de verschillen tussen arm en rijk, hoe meer criminaliteit er is, punt.

  Problemen ontstaan dus wanneer de wetgeving is die de kloof tussen arm en rijk steeds groter maakt, en de handhaving op die wetten zodanig is dat er misbruik van kan worden gemaakt.
  Nederland is daardoor een narcostaat geworden, een bananenrepubliek die wel andere landen op de morele vingertjes tikt maar niet de ballen heeft om de troep in eigen land op te ruimen.

  Nee, die sms bom heeft geen zin want met een smsje kan je niet iemand die tot over zijn oren in de shit zit redden. Maar wat moet de politie anders doen als ze niet eens voldoende geld krijgen om hun werk te kunnen doen, en die sociale emotionele betweters overal een heikel discriminatie dingetje van maken?

  Heeft iemand hier zinnige suggesties?
  Ik weet er een: goed scherp en kritisch alle verkiezingsprogramma’s gaan lezen voordat je de stem uitbrengt in maart!
  Oh nee, die achterlijke online verkiezingswijzerapps maken je het hersenloze luie leventje veel te makkelijk om je democratische burger plicht te doen.

 19. BW

  @Geenstijl
  Je blijft er maar op hameren dat het probleem niet uit de wereld wordt geholpen met deze actie, maar dat staat helemaal niet in dit artikel en niemand claimt dat.

 20. Kees

  Gewoon legaal maken. Dan ben je de macro maffia ook kwijt. Drinken mag wel. Alcohol is ook schadelijk vroeger dronk men een paar pilsjes.nu eenpil

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).