Projecten rond Douwe Egbertsfabriek lopen vertraging op omdat extra onderzoek nodig is naar geuruitstoot Projecten rond Douwe Egbertsfabriek lopen vertraging op omdat extra onderzoek nodig is naar geuruitstoot

Projecten rond Douwe Egbertsfabriek lopen vertraging op omdat extra onderzoek nodig is naar geuruitstoot

Projecten rond Douwe Egbertsfabriek lopen vertraging op omdat extra onderzoek nodig is naar geuruitstoot
Archieffoto Douwe Egbertsfabriek. Foto: Bas van Setten
Omdat de schoorsteen van de Douwe Egbertsfabriek in Utrecht minder geur uitstoot dan verwacht en de zogenoemde ‘lage bronnen’ tegen alle verwachtingen in meer geur uitstoten, moet er opnieuw onderzoek worden gedaan. Dit terwijl de totale geuruitstoot van de fabriek hetzelfde is gebleven. Dit betekent ook dat de ontwikkeling van het Thomas à Kempisplantsoen vertraging oploopt en daardoor ook de werkzaamheden aan de Westelijke Stadsboulevard.

Omdat de schoorsteen van de Douwe Egbertsfabriek in Utrecht minder geur uitstoot dan verwacht en de zogenoemde ‘lage bronnen’ tegen alle verwachtingen in meer geur uitstoten, moet er opnieuw onderzoek worden gedaan. Dit terwijl de totale geuruitstoot van de fabriek hetzelfde is gebleven. Dit betekent ook dat de ontwikkeling van het Thomas à Kempisplantsoen vertraging oploopt en daardoor ook de werkzaamheden aan de Westelijke Stadsboulevard.

Er wordt al jaren gesproken over woningbouw in de buurt van de Douwe Egbertsfabriek aan het Amsterdam-Rijnkanaal in Utrecht. De gemeente doet op dit moment samen met de koffieproducenten onderzoek naar onder meer de uitstoot van geur. Hierdoor kan worden vastgesteld tot waar de huizen gebouwd kunnen worden.

Uit dat onderzoek is gebleken dat de 60 meter hoge schoorsteen minder geur uitstoot dan verwacht, maar dat de lage bronnen, zoals bijvoorbeeld de luchtafvoeren, tegen de verwachtingen in meer geur uitstoten. De totale geuruitstoot is volgens de gemeente niet hoger geworden.

De uitkomst betekent echter wel dat er extra onderzoek moet worden gedaan om, zoals de gemeente schrijft, ‘te zorgen dat de maatwerkvoorschriften en de praktijksituatie weer op elkaar aansluiten’. Op basis van het onderzoek kunnen de milieuafspraken met Douwe Egberts straks aan de huidige situatie worden aangepast. De gemeente verwacht het dit najaar af te ronden.

Thomas à Kempisplantsoen

Direct naast de fabriek ligt het Thomas à Kempisplantsoen. Woonin en Portaal willen hier 178 sociale huurwoningen slopen en zo’n 350 sociale en middenhuurwoningen terugbouwen. Het conceptbestemmingsplan hiervan is echter nog gebaseerd op de huidige milieuafspraken met Douwe Egberts en ook dit moet dus aangepast worden. “Wij houden samen met Jacobs Douwe Egberts tempo op het proces om te komen tot nieuwe afspraken, zodat de herontwikkeling Thomas à Kempisplantsoen zo snel als mogelijk verder kan”, is te lezen in een brief aan de gemeenteraad.

Westelijke Stadsboulevard

De herinrichting van het Thomas à Kempisplantsoen is verbonden aan de aanleg van de Majellaknoop, onderdeel van de Westelijke Stadsboulevard. Zodra de nieuwe huizen er staan hoeven er namelijk geen geluidsmaatregelen genomen te worden.

“We vinden het belangrijk voortgang te houden op de herontwikkeling Thomas à Kempisplantsoen. Dat geldt ook voor de aanleg van de Majellaknoop van de Westelijke Stadsboulevard. Daarom onderzoeken we de mogelijkheden om de vertraging tot een minimum te beperken.”

Gekoppelde berichten

24 Reacties

Reageren
 1. Nuchter

  Dat bouwplan van Portaal gaat voorlopig so wie so niet door. Dankzij het verzet van MOB van Johan Vollenbroek tegen stikstof mag er niets meer gebouwd worden. Per ingreep in de openbare ruimte is een berekening verplicht om te bewijzen dat er geen schade aan een Natura 2000 gebied ontstaat. Het zijn zeer moeizame berekeningen, de wachtlijst ervoor loopt snel op. Er zijn geen mensen voor.
  Ook veranderingen aan de fabriek van DE mogen aantoonbaar geen effect op Natura 2000 hebben. Dus, eerst wachten we op de gemeente, dan wachten we op de toestemming voor DE om de fabriek aan te passen en dan pas kunnen Woonin en Portaal berekeningen voor hun project laten maken. In de hoop natuurlijk dat de idiotie over stikstof dan is ingeperkt.

 2. Rob van Rob en Nico

  Je kan natuurlijk de ook schoonsteen de ander kant op laten blazen. Anders even overleggen?

 3. Roel Ballieux

  Dat ruikt toch super lekker. Weet je dat thuis bent. Koffie, wat mankeert daar nou aan.

 4. passalacqua

  @Roel
  je bedoelt DE goedkope muffe lucht van robusta bonen?

 5. Rob van Rob en Nico

  @Roel Ballieux
  Dat als je niet continu koffiedrinkt je geen flauw idee meer hebt waar je bent. Ik heb dat doorgaans alleen met alcohol. Of als ik aan bellen ben.

 6. Eric

  Wat is er mis met de geur van versgebrande koffiebonen? Mijn huis staat op een steenworp van DE en heb er totaal geen probleem mee, lekker juist.

  Hoograven-zuid zit zonder geluidswal in een illegale geluidscontour van de A12 en dat is geen probleem…?

 7. jan

  Of de fabriek verplaatsen naar een plek verder buiten de stad. En de huidige fabriek ombouwen tot mooie appartementen

 8. 'n utrechter

  Willen ze nu hetzelfde kunstje uithalen als met de Cereolfabriek. Eerst de fabriek bouwen, dan een woonwijk aanleggen. Daarna klagen over de fabriek en zorgen dat de fabriek weg moet.
  De wereld op zijn kop.

 9. C

  @roel: niet iedereen houdt van koffie hè?!

 10. Wil

  @nuchter: om daar nu MOB de schuld van te geven is een gotspe. De schuld ligt bij Rutte, MOB wijst er op dat de overheid zich niet aan z’n eigen regels en wetten houdt. Als je jarenlang problemen voor je uitschuift, geitenpaadjes zoekt maar de problemen niet oplost, is dit het resultaat: een land op slot en boze burgers, boeren en buitenlui.

 11. LOESJE P.

  Woon al 41 jaar ” onder de rook” van DE.
  Elke morgen zicht op de vertrouwde toren en zien hoe de wind waait.
  Hopelijk bouwen de slechtvalken er ook dit jaar weer een nest op.
  Jammer dat ons wijkje, n.m.m., ten prooi valt aan de blijkbaar ontstuitbare gentrificatie.

 12. Geenstijl@Utrecht

  Is het niet een idee om deze fabriek gewoon te verplaatsen naar een industrie terrein,bv lage weide,ben je ook af van zwaar vrachtverkeer.
  En je kunt het gebied ontwikkelen voor woningbouw en winkels.

 13. Nuchter

  @Wil, Nee dat is bepaald geen gotspe. Vollenbroek legt heel Nederland plat. Niets mag meer van hem. Hij blokkeert de bouw van alle infrastructuur die nodig is om de klimaatramp milder te maken. Hij blokkeert het bouwen van woningen tot frustratie van iedereen die een huis nodig heeft. Hij weigert om actief mee de denken en te handelen om de al zeer sterke reductie door innovatie te versnellen.

  Vergelijk hem met Marjan Minnesma, die met Urgenda het CO² proces gewonnen heeft. Zij is zeer actief én op beleid én op uitvoering om de uitstoot zo snel als kan te verminderen.
  Stel dat zij zou doen als Vollenbroek, dan zou er acuut een maximum op het oppervlak van woningen komen, dan zouden alle auto’s, ook elektrische, naar de dump verdwijnen. Dat doet zij niet, zij begrijpt wel dat je soms veel tijd nodig hebt. Dat je de tijd zijn werk moet laten doen en niet de samenleving lam moet willen leggen.

  Vollenbroek tast het doenvermogen van Nederland aan, dat is zeer ernstig.

 14. Herman

  Ruikt altijd zo heerlijk daar!

 15. Lombokker

  “Geuruitstoot”. Gewoon een kunstmatig probleem, ontstaan omdat er veel teveel ambtenaren zijn die niks zinnigers te doen hebben.

 16. Koel Hoofd

  @Wil
  MOB zijn advocaten, die verdienen geld met procederen tegen de staat met zaken die ze kunnen winnen. Ze krijgen daarovor donaties van ‘gelovigen’ en als ze winnen worden de juridische kosten betaald door de overheid. Lucratieve business want slechte wetgeving, gemaakt door politici die meer met zichzelf bezig zijn dan met het land besturen, faciliteert dat.

  Dus aan de ene kant is het werkelijk hilarisch dat die frustie muesli mannetjes de overheid met de eigen wetgeving om de oren slaan.
  Maar het is gewoon diep, diep, diep triest dat onze politici feitelijk zo gigantisch vakonbekwaam zijn dat ze Nederland tientallen miljarden euros kosten en ons land lam hebben gelegd. Dat uithollen van de vakkennis is onder Kok (kabinetten Paars) begonnen met het wegbonjouren van deskundige topambtenaren zodat het goedbetaalde machtsbaantjes carroussel voor ondeskundige arrogante politici kon worden opgetuigd.
  We zijn intussen ruim 20 jaar verder, dat is niet meer terug te draaien….

 17. Wim

  @Rob, Heb jij het artikel wel gelezen , uit de schoorsteen komt er geen geur dus hoeft niet de andere kant op te blazen.

 18. Klaasjan

  @Nuchter
  Zonder mensen als Vollenbroek, die door de rechter misstanden aan de wet laat toetsen omdat de overheid steeds maar problemen voor zich uit schuift, wordt het pas écht een ramp.

 19. Henk

  Een onderzoek 😂, en dan?

 20. woutvr

  Ja, vind net als @geenStijlatUtrecht dat DE wel verplaatst kan worden , naar Lageweide, bv.

 21. BdV

  Verrassend allemaal. Een koffiefabriek die naar koffie ruikt, heftig, schandalig en absurd. Wie zet nu opeens die fabriek precies daar neer waar woningbouw is gepland? EU, zeg hier eens wat van!

 22. Wim

  Eh BdV
  Die koffie fabriek staat er al jaren huizen zijn er om heen gebouwd

 23. BdV

  @Wim – Nou ja, DE zit er sinds 1929 en van 1885 tot 1929 zat daar de metaaldraadlampenfabriek Holland (bron: Usine). Dus dat valt wel mee, toch?

 24. Nuchter

  @Klaasjan,

  U leest niet goed. Het gaat erom of je de juridische overwinning gebruikt om de samenleving lam te leggen. Dat is precies wat Vollenbroek doet. De bouw van alle CO² reductie investeringen ligt stil; die stoten een minimale hoeveelheid stikstof uit. De bouw van woningen ligt stil.
  De overheid had uitstekend stikstofbeleid. In 30 jaar tijd is de uitstoot van stikstof met 65% afgenomen. Alle mensen die nodig zijn voor verdere vermindering zijn niet meer beschikbaar. Zij moeten de belachelijke bewijzen op papier zetten dat de bouw van een hoogspanningsmast niet tot schade aan een Natura 2000 gebied leidt.

  De wereld kent maar 1 prioriteit; CO² reductie. Vollenbroek heeft daar lak aan.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).