Rechtbank Utrecht verbiedt Mout Bierfestival in Wilhelminapark; gemeente op de vingers getikt Rechtbank Utrecht verbiedt Mout Bierfestival in Wilhelminapark; gemeente op de vingers getikt

Rechtbank Utrecht verbiedt Mout Bierfestival in Wilhelminapark; gemeente op de vingers getikt

Rechtbank Utrecht verbiedt Mout Bierfestival in Wilhelminapark; gemeente op de vingers getikt
Foto: Elske Nissen
Het Mout Bierfestival dat van 9 tot en met 11 september in het Wilhelminapark in Utrecht gepland stond, mag niet doorgaan van de rechter. De rechtbank heeft de door de gemeente verleende vergunning geschorst na bezwaar van de stichting Wilhelminapark en een omwonende.

Het Mout Bierfestival dat van 9 tot en met 11 september in het Wilhelminapark in Utrecht gepland stond, mag niet doorgaan van de rechter. De rechtbank heeft de door de gemeente verleende vergunning geschorst na bezwaar van de stichting Wilhelminapark en een omwonende.

Het Mout Bierfestival vindt in verschillende steden plaats en stond van 9 tot en met 11 september in Utrecht gepland. In het Wilhelminapark zou de grote weide ingericht worden met tafels, banken en stoelen en er zouden foodtrucks en tapbuffetten geplaatst worden. Per dag zouden zo’n 1.800 bezoekers komen.

De stichting Wilhelminapark en een omwonende waren niet blij met de komst van het evenement naar het park en maakten bezwaar bij de gemeente Utrecht. Ze vinden dat het Wilhelminapark geen geschikte locatie is voor grote evenementen, omdat ze bang zijn voor schade aan de monumentale bomen en de grote weide van het park.

Omdat de bezwaarprocedure bij de gemeente nog loopt, hebben de stichting en de omwonende de voorzieningenrechter gevraagd om zich in een spoedprocedure te buigen over de zaak. De voorzieningenrechter heeft daarop besloten om de benodigde vergunningen voor het evenement te schorsen, wat inhoudt dat het Mout Bierfestival niet mag plaatsvinden.

Rijksmonument

De voorzieningenrechter oordeelt dat het Wilhelminapark een rijksmonument is dat ook wettelijk beschermd wordt. “Uit onderzoeken blijkt dat het niet goed gaat met de bodem van het park: die raakt steeds verder verdicht, wat slecht is voor bomen, planten en grasweides. De gemeente Utrecht heeft nog geen concreet plan om dit te verbeteren, terwijl ook het normale gebruik van het park al tot een grote belasting van de bodem leidt. Er lijkt daarom maar weinig ruimte te zijn voor een (bier)festival van deze omvang”, concludeert de rechter.

Verder ontbreekt het volgens de rechter aan ‘een samenhangend beeld van het totaal aan opeenvolgende evenementen’ dat in het park wordt toegestaan. “Zo is er eind september opnieuw een evenement in het Wilhelminapark. De gemeente miskent het bijzondere karakter van het Wilhelminapark als rijksmonument, en daarin verschilt deze evenementenlocatie van bijvoorbeeld het Julianapark en het Lepelenburg.”

Commercieel belang

De rechtbank zegt zich ervan bewust te zijn dat de organisatie van het evenement in volle gang is en dat er al investeringen zijn gedaan. “Alles afwegend weegt dit commerciële belang echter minder zwaar dan het belang om (verdere) schade aan het park te voorkomen.”

Gekoppelde berichten

77 Reacties

Reageren
 1. Lexus

  Het park leent zich best voor kleinschalige activiteiten, maar helaas gaat dit nagenoeg altijd gepaard met geluidsoverlast. Laten we hopen dat het vonnis ook voor toekomstige festiviteiten gebruikt kan worden en het park zijn hoofdfunctie, gewoon park zijn voor rustig vertier, kan behouden.

 2. Koel Hoofd

  1-0 voor de omwonenden en stichting. Er zijn echt grenzen aan het vermaak van de beleving in de openbare ruimte.

  “Uit onderzoeken blijkt dat het niet goed gaat met de bodem van het park: die raakt steeds verder verdicht, wat slecht is voor bomen, planten en grasweides. De gemeente Utrecht heeft nog geen concreet plan om dit te verbeteren, terwijl ook het normale gebruik van het park al tot een grote belasting van de bodem leidt.”
  Dat geld voor alle parken in Utrecht, die worden goed gebruikt.
  Gemeentelijk plan voor verbetering: nog intensiever gebruiken….

 3. Omwonenden

  Goed nieuws
  Complimenten voor omwonenden
  De gemeente strooit met festival vergunningen
  Tip voor gemeente , eerst naar omwonenden luisteren

 4. WV

  Kijk, dit is dan eindelijk eens goed nieuws. De rechter die het hedonistische Utrechtse bestuur van feesten en partijen tot de orde roept.

 5. Herman

  En nu, ene helft blij, die vinden het al zo druk. En andere helft niet blij, die willen graag coveel mogelijk reuring in de stad.

  Van mij mag alles maximaal. Rust vind je in slaapdorpen als Nieuwegein en Leidsche Rijn, of in de overtreffende trap van saaie middelmaat Houten.

  De stad moet leven 24/7/365!

 6. Wim

  Oei oei oei. Als die ellende dan maar niet in park Lepelenburg komt.

 7. Johannes

  Heel goed rechter. In woord staat de gemeente voor spreiding van de horeca en drukte over de stad. In daad echter niet. Laat dit een wake up call zijn en verplaats al die festivals naar LR.
  Moutfestival. Bockbierfestival. LepeltjeLepeltje. Enzovoorts, enzoverder. Open ruimte genoeg daar.

 8. Wim

  Gaaaaaap @ Herman

 9. Charol

  Hehe eindelijk een einde aan het wanbeleid van het gemeentelijke feestcommissie (kinderen)

 10. Louter

  Voorstander van activiteiten in de stad en Utrecht mag echt wel bruisen. Wel een beetje vreemd dat de gemeente dit park aanwijst als evenementen locatie en puur terecht besluit van de rechter. Wel heel naar voor de ondernemer(s) natuurlijk. Hoop dat ze op een andere plek terecht kunnen. Wellicht is de oude plek van de Parade een mogelijkheid?

 11. B.

  Zo, dit is nog eens nieuws om blij van te worden. Geweldige uitspraak/jurisprudentie.
  Slimme en terechte zet om met een kort geding de gemeente eens tot de orde te roepen. Want normaal gesproken krijgen bezwaarmakers tegen evenementen pas een reactie op hun bezwaar nadat een evenement al heeft plaatsgevonden.

 12. Johnny

  TOP! Gerechtigheid voor de omwonenden!

 13. Massegast

  OMG, en ik had me zo verheugd op het Mout Bierfestival! Eindelijk eens een feestje in het saaie Utrecht (het lijkt wel Houten) en nu dit. Met ook nog eens een koude, donkere, dure winter voor de boeg. Ik ga dit niet trekken!

 14. Katja

  Goed zo ! Paal en perk stellen aan dat soort gedoe.

 15. Rob H.

  Uitstekend. Dit soort bierfestivals zijn niets anders dan vehikels van grote brouwerijen / distributeurs van grote commerciële merken. De bieren zijn doorsnee en bijzonder spul wordt er niet verkocht. Dit in tegenstelling tot een Utrechts Streekbierfestival of een bokbierfestival. Het is niets anders dan een rijdende kroeg en voegt niets toe aan de bestaande horeca.

  Overigens krijg ik de kaarten voor die festival voor weinig aangeboden, dus zo’n succes zal het niet wezen.

 16. Chef Plongeur

  @herman heeft gelijk: er zijn ook veel mensen blij met een festival en met levendigheid in hun omgeving. Vaak is dat precies de reden om in een stad te gaan wonen en niet in een slaapstad als N’gein of LRijn. Doe mij maar reuring en vertier in mijn wijk: I love it!
  En die grond die verdicht? Aanpakken en oplossen. Want dít besluit lost níets op…

 17. Baliekluiver

  Er is dus toch een grens aan de schaamteloze expansiedrift van de evenementenindustrie! In het jaar dat Student&Starter evenementen wethouder Eva Oosters regels voor evenementen wilde afschaffen omdat ze regels truttig vindt trekt de rechter aan de noodrem. Een park is geen evenemententerrein en dient als park beschermt en onderhouden te worden. Hoogste tijd dus voor een permanent afgesloten feestterrein ergens in een uithoek van een verlaten industrieterrein waar de dronken feestneuzen geen schade kunnen veroorzaken en niemand tot last zijn!

 18. Geenstijl@Utrecht

  Hahaha eindelijk een rechter die pretpark Utrecht aan banden legt,bravo.

 19. Jes

  Fijn dat het Feestcomité (voorheen ook wel college van B&W genoemd) wordt teruggefloten. De voorzieningenrechter, probaatmiddel tegen bezwaarprocedures van de gemeente Utrecht.

 20. Peter van Zoest

  Ga met dit volksvermaak lekker naar een terrein bij de Jaarbeurs of zo. Veel beter dan in zo’n monumentaal park.

 21. Kaat

  Mooi! Dat met een college met GL dit soort dingen nog gebeuren snap ik helemaal niks van. Los daarvan moet een park altijd voor de bewoners beschikbaar zijn, zeker met die hete zomers de laatste jaren.

 22. Hans

  Geweldig goed nieuws! En niet alleen voor omwonenden die dagenlang in deze onvoorstelbare pleurisherrie en bierlol moeten zitten.

  Het Wilhelminapark is een klein, oud en kwetsbaar park. Het is bovendien verreweg het mooiste park van de stad Utrecht.

  Nu spreekt de rechter zich erover uit: het park mag niet langer mishandeld worden. Eindelijk kan de bescherming van dit prachtige park wettelijk verankerd worden.

  Ik feliciteer de Stichting Wilhelminapark met deze uitspraak en ik dank haar voor de geleverde inspanningen.

 23. Realist

  Jammer voor de ondernemers maar zoiets hoort eigenlijk op een verharde ondergrond thuis. Genoeg pleintjes in Utrecht waar het plaats zou kunnen vinden.

 24. Johan

  Dit is een bijzonder pijnlijke tik op de vingers voor het gemeentebestuur. Blijmoedig werd in het college-akkoord ruimte gemaakt voor nog meer vertier en vermaak in de stad. Zie ook de woorden van onze nieuwe wethouder van feesten en partijen.
  Deze uitspraak noopt tot herbezinning en een betere afweging van álle belangen die in een moderne stad een plaats moeten hebben. Wonen, werken, natuur en recreëren. En zeker niet alleen recreëren.

 25. Tom

  Dit gaat dus leiden tot forse claims van de ondernemers, omdat de gemeente ten onrechte een vergunning verleende. Zoveelste staaltje wanbeheer. Uit de hand lopende projecten, dwangsommen, slecht uitgevoerde bestratingen, etc. Het mag wat kosten allemaal.

 26. JR

  @ Rob H.

  Rare reactie, hilarisch zelfs. Alsof het ene bierfestival meer waarde heeft dan het andere. Je hebt kennelijk belangen.

 27. M

  Doe het lekker in het Tolsteegplantsoen, dat grasveld is al helemaal kapot door het vorige foodfestival.

 28. Wie is nu weer de sjaak?

  Laat me raden: het wordt nu naar het Griftpark verplaatst? Het park dat om de haverklap weer een ander festival of kermis ‘mag’ hosten? Want ‘zo lekker dicht bij de binnenstad’…

  Leidsche Rijn lijkt me beter: veel ruimte, godsgruwelijk saai en daar willen ze toch zo graag tot de stad Utrecht gerekend worden? Begin hier maar mee. En dan in het kader van Utrecht City Marketing graag ook al die wielerevenementen in Leidsch Rijn! Twee vliegen in éen klap!

 29. Wim

  @aherman laat je denigrerende opmerkingen over hetbruisende Houten gewoon thuis , je weet niet hoe fijn wonen het daar is .Ook niet naar het muziek festijn op het plein van Houten gekeken .

 30. Pieter

  1 omwonende !!! Laat die zeikert lekker maar thuis zitten met een aldi biertje belachelijk voor woorden om een leuk evenement om zeep te laten helpen

 31. W

  Wat een fantastisch besluit!
  Eindelijk wordt er aan de natuur gedacht!
  En aan een heel belangrijk Rijksmonument!
  Waar zijn toch onze ‘groene bestuurders’? Hebben ze dan helemaal geen gevoel voor verantwoordelijkheid voor natuur?
  Kanaleneiland heeft ook een groot grasveld!

 32. Confusius

  Een bierfestival is geen festival. Het is gewoon een openluchtkroeg, alleen maar bedoeld om geld te verdienen aan dronken en aangeschoten mensen. Echter is het makkelijker dan een kroeg runnen, want veel meer gedoe. En met de omgeving hoef je in de ogen van “het festival” toch geen rekening te houden. Die wonen in een stad, dus die kunnen vast wel weer een weekend met minder slaap en met een park hoef je al helemaal geen rekening te houden. Wonen daar ook dieren joh?

  Trouwens, als de AH een supermarktfestival in het Wilhelminapark wil organiseren en eigenlijk een openluchtsupermarkt begint, krijgen ze daar toch ook geen toestemming voor?

  Maar een bier-“festival” dus. Dit in tegenstelling tot een echt festival, waar het hoofdzakelijk draait om het programma. Of dat nu popmuziek is met diepgang, popmuziek voor vermaak, theater, house om op te dansen en om in hogere sferen te komen, literatuur, film, etc., etc.. Het gaat altijd om het programma. Het programma is leidend. Foodrtuckfestivals zijn al net zo’n onzin. Wel minder overlast gevend dan een bierfestival trouwens, ook al hebben ze daar ook bier.

  Hier wordt het “proeven” van bier gebruikt/ misbruikt door yuppen (veel jonge Utrechters zien zichzelf niet als yup, maar zijn het wel) die niet weten wat ze anders met hun vrije avond of weekend aan moeten, om op een wat beschaafdere manier dronken of aangeschoten te worden. Ok, ok, ok, ook bedoeld om te kletsen met vrienden.

  De brouwers die achter mout zitten denken aan de kassa die rinkelt.

  Maar goed. Bovengenoemde zijn allemaal geen redenen om Mout ene halt toe te roepen. Het verkrachten van het mooiste park van Utrecht is gelukkig wel een goede noodknop.

 33. Per Ommegaande

  Mooi. En nu eens werk maken van een mooie van alle gemakken voorziene dichte evenementenhal op een industrieterrein, met superdeluxe geluids- en lichtinstallatie, met veel toiletten, kekke foodtrucks, en wat al niet, waar het elke weekeinde bal kan zijn zonder dat iemand daar last van heeft.

  Want ik gun iedereen haar feestje, maar niet ten koste van alles en iedereen.

 34. LOESJE P.

  @Herman;
  Uiteraard gaat in een stad wonen samen met allerlei geluids en andere overlast.
  Maar hoe ver mag dat gaan dan?
  Uiteindelijk moeten mensen ook tot ( nacht) rust kunnen komen toch?
  Je zal als bijv. spoedarts, regelmatig half kachel door slaapgebrek een dienst van 12 uur of langer moeten draaien!
  Omdat iedereen maar 24/7 moet kunnen feesten? Want stad?
  Om nog maar niet te spreken over mensen in allerlei andere beroepen en in bijv. ploegendiensten.
  Misschien een goed plan om daar eens een keer heel eventjes bij stil te staan!

 35. Realist

  @Johan. Dit is een pijnlijke tik op de vingers voor iedereen die gekozen heeft voor dit bestuur. Deze kiezers willen een groene milieuvriendelijke klimaatbewuste stad maar kennelijk ook een overbevolkte stad met alle ruimte voor feesten en partijen.. Pats..

 36. woutvr

  Wat een mooi bericht. En Gaaaaaap @Herman. Het idee ook, EUR 11,- voor toegang. En nog ongezond ook. Dat de gemeenteraad daar toestemming voor gegeven had, zeg. Wat een raar clubje.

 37. Dinolog

  Het Wilhelminapark lijkt me ook niet zo geschikt voor e.d. festival. Misschien als alleen het grote veld gebruikt wordt. Maar er is vaak zwerfvuil overlast. Kanaleneiland kan toch een mooie plek zijn. Daar is ook het bevrijdings festival en ruimte genoeg. Waarom ineens nieuwe locaties? Het is wel fijn als er plekken overblijven om gewoon te relaxen.

 38. Jan

  En voortaan niet meer stemmen op horeca-partij D 66

 39. W.

  Prima besluit. Als je in een dergelijke setting bier wil drinken kun je op plekken als De Nijverheid, Roast, Soia, etc. ook prima terecht.

  @JR: Je kunt toch het ene festival leuker en beter vinden dan het andere? Zeker als het verschil is dat er bij het ene grote concerns gepromoot worden en bij het andere lokale producenten. Dat heeft niet zoveel met belangen te maken lijkt mij.

 40. Janah

  Fijn dat er zoveel mensen blij zijn met dit besluit. Dat geeft hoop voor de toekomst

 41. klok

  @ Pieter

  Gelukkig kan je kiezen uit nog minimaal 4 bierfestivals in Utrecht, voordat je huilie huilie doet, als het er niet meer zijn, op andere locaties. Er is snel 1 op het Janskerkhof geloof ik.

 42. Rob H.

  @JR: ik heb belang bij een goed festival dat iets toevoegt, niet bij een openbare kroeg in een park. Dat soort festivals levert ook minder overlast, omdat het om het bier gaat en niet om het gezuip.

  (ik ben slechts een bezoeker en liefhebber, ik organiseer niets in die richting)

 43. Realist

  @Per Ommegaande. Dat heet de Jaarbeurs…

 44. homie

  Mooi en goed besluit. De komende recessie zal zo wie zo een rem zetten op al dat gefeest. Kunnen mensen weer eens normaal uitgaan.

 45. Wim Barmentloo

  Maak dat grasveld zomer en winter gebruiksklaar. Asfalt erin goede afwatering. Minstroom is vlakbij. En het ene festival is nog niet weg of het andere staat op de Emmalaan al warm te draaien. Vlakbij is groen in overvloed.

 46. Omwonenden

  Zooo,,daar krijgt de horecalobby en horecapartij d66 een fikse tik op de vingers
  Je gaat toch geen zuipfestijn houden in zo.n mooi park
  Kijk eens naar Leidse Rijn
  Of gebieden waar het wel kan ,,zonder voor overlast te zorgen
  Tip gemeente,,,eerste denken aan belangen omwonenden
  Als mensen willen bier drinken,,dat is prima
  Maar val andere mensen, omwonenden daar niet mee lastig

 47. Peter

  Goed besluit. Er zijn gelukkig nog mensen die nadenken.

 48. Mau

  Ik schrik toch wel n beetje van de zure reacties hier, en dan vooral de hoeveelheid ervan. Een soort Geenstijl van babyboomers. En helaas voor alle mensen die euforisch staan te juichen alsof we t geneesmiddel voor kanker hebben gevonden: dit betekent claims van de ondernemers voor de Gemeente. Voor ons allemaal dus.

 49. Adriaan

  Wat een onzin! Duidelijk geval van een rechter die niks van monumenten weet.
  Een rijksmonumentale status behoeft geen enkele reden te zijn om geen activiteiten te ondernemen. Dit lijkt mij als monumentale waarden kenner kleinschalig genoeg. Bodemdruk is een lachertje, daar voegen mensen helemaal niks aan toe. Die foodtrucks kun je slim mee omgaan met bv rijplaten als je ze perse op het gras wilt zetten. Bodemleven stimuleren door bv dunne laag houtsnippers aanbrengen doet wonderen met oplossen verdichting…..

  Over monumenten gesproken: de grote fairs op landgoed Marienwaerdt of tuindagen op Bingerden trekken duizenden bezoekers….

 50. Willem

  @ Rob H.

  Hahaha. Nee, bij die andere festivals gaat het niet om het gezuip. Hahaha.

 51. Johan

  @ Mau. Ja dat betekent claims voor de gemeente. Door toedoen van bestuurlijk beleid dat niet deugt en een ambtelijke staf die ten onrechte een vergunning heeft afgegeven. Je moet oorzaak en gevolg wel in de juiste volgorde zetten, Mau.

 52. Jojanneke

  @mau

  Wat heeft voor een mooi park zijn en tegen een teveel aan debiele evenementjes met een boomer zijn te maken?

  Ik ben 23, ga regelmatig naar leuke festivals en feestjes. Ben zoet en niet zuur.

  Maar ik realiseer mij dat in het centrum ook tienduizenden mensen wonen. Die leven. Die kinderen hebben. Die soms om 6 uur op moeten. Die hun werk verantwoord moeten doen. Ik geniet ook van bomen, planten, dieren en rust. Zeker in oost. Niet alles hoeft maar overal. Hoeveel zuipfestijnen wil je?

  Er is echt al meer dan genoeg keus in Utrecht. Ook buiten Utrecht. Amsterdam ligt op een steenworp afstand. Maar ook in Utrecht zelf hoef je jezelf echt niet te vervelen. Genoeg keus.

  Het Wilheminapark is gewoom geen festival locatie. En mochten mensen denken dat alleen de elite rondom het Wilhelminapark woont》 wrong. Er is daar meer dan genoeg sociale woningbouw te vinden in de zijstraten en huizen achter de villa’s. Het is echt een buurt voor iedereen. Een mix.

 53. George Knight

  Goed dat de gemeente is teruggefloten. Ik woon vlakbij het Griftpark en ervaar af en toe in de late avond geluidsoverlast van evenementen die daar gehouden worden. Het heeft dan nog weinig zin om de politie te bellen.

  In een dynamische stad als Utrecht bestaat in de publieke ruimte een wankel evenwicht tussen algemeen en particulier belang. Omwonenden, gemeente of commerciële partijen leggen dat evenwicht anders omdat ze uiteenlopende belangen hebben. Daardoor ontstaat wrevel.

  Een vuistregel zou moeten zijn om de publieke ruimte openbaar te houden en niet over te leveren aan commerciële partijen. Daar is de publieke ruimte niet voor bedoeld. Kleinschalige, non-profit activiteiten zouden wel mogelijk moeten zijn.

  Dat zou voor het college betekenen dat het ervoor waakt dat de Utrechtse binnenstad een groot terras wordt, dat de parken worden overgenomen door commerciële partijen en dat pleinen bezit worden van organisaties en bedrijven.

  De tragiek is dat de lokale politiek bij uitstek de aanjager is van het versjacheren van de publieke ruimte voor commerciële doeleinden. Denk aan Koning van D66 met zijn terugkerend pleidooi voor terrassen voor de horeca.

  Wat dan? In een drukke stad als Utrecht is stilte een luxe goed. Geluidsoverlast is onvermijdelijk, maar zou niet door toedoen en met instemming van de gemeente vergroot moeten worden. Daarmee kiest de gemeente een niet bij haar taak passend evenwicht tussen het algemeen en particulier belang.

  Voor commerciële activiteiten van een brouwerij of andere commerciële bedrijven zou aan de rand van de stad een terrein moeten worden ingericht dat onder strenge voorwaarden mag worden gebruikt, zodat de overlast tot een minimum beperkt blijft en commerciële partijen toch hun plek in Utrecht kunnen vinden. Maar niet op de A-locatie in een woongebied die ze in gedachten hadden.

 54. BW

  “De stichting Wilhelminapark en een omwonende waren niet blij…”

  “Een omwonende”. Die omwonende zal ongetwijfeld steun hebben gezocht bij andere omwonenden, maar heeft die steun dus blijkbaar niet gevonden. Ondertussen wordt hier op DUIC gereageerd alsof de verenigde buurt de organisatie een zware slag heeft toegebracht, maar het gaat dus feitelijk om één zure vlecht die twee dagen reuring voor zijn deur niet kon verdragen. Well played…

 55. Geen omwonende

  @ BW
  Beter lezen en je beter laten informeren.

 56. Ooginaller

  Drie jaar geleden hadden we ook zo’n club die een bierfestival (Kruiken en Kannen, geloof ik, voor enkele duizenden bezoekers) wilde organiseren in Park Oog in Al. Die hadden het zelfs al grootschalig aangekondigd voordat de vergunning rond was.

  De gemeente liet het op zn beloop tót er een groep bewoners in actie kwam, toen ging er uiteindelijk een streep doorheen. Reden, naast de overlast voor omwonenden en de dieren in de hertenwei: bij regen zou de bodem van het park volledig naar de gallemiezen zijn gegaan.

  Met een beetje pech hadden we de hele zomer met een omgeploegde akker gezeten ipv met een fijn park. En iets in mij zegt dat de organisatoren van dit feestje weinig zouden doen om de schade te verhelpen.

  Moraal van het verhaal: in actie komen helpt. En: die jongens stoppen pas als ze keihard worden teruggefloten.

 57. Per Ommegaande

  @Realist De Jaarbeurs is nu al niet echt een industrieterrein, en wordt ook spoedig een woonwijk, dus dat lijkt me geen goede locatie. Ik bedoel iets op Lage Weide, Papendorp, zoiets.

 58. Per Ommegaande

  @George Knight.

  Geluid in een stad is onvermijdelijk, maar geluidsoverlast mag nooit! We moeten eens ophouden met de betekenis van het woord “overlast” minder te maken dan het is.
  In een stad is altijd meer drukte en geluid en gedoe, dat is zeker.
  Maar overlast, het woord zegt het al, is altijd te veel last, en dat kan ook in een stad niet.
  Woorden zijn belangrijk!

 59. Justin Case

  Terecht! Wilhelminapark is absoluut geen locatie voor dit soort overbodige zaken. Überhaupt mag je je de vraag stellen als gemeente of je dit soort energieverslindende en milieubelastende gebakken lucht festivals wel moet willen faciliteren.

 60. W.

  @Willem: Dan nog. Liever zuipen en lokale producenten steunen dan zuipen en multinationals steunen. Niks mis met af en toe eens flink zuipen.

 61. Rob H.

  @Willem 28/8/2022 – 9:25

  Dan moet je goed je best doen, met proefglaasjes.

 62. Edje

  Het zoveelste bierfestival.. nummertje 84853
  Missen we niets aan.. Boooring!

 63. cas

  Het is natuurlijk wel een hard gelach dat juist in een groen gemeente als Utrecht die duurzaamheid, ecologie, groen en milieu altijd zo prominent verkopen nu wordt teruggefloten omdat ze te weinig rekening houden met…. groen, ecologie en milieu.

 64. Lombok

  @george knight: helemaal mee eens. Het is uberhaupt bizar dat bedrijven zomaar de publieke ruimte claimen.

 65. BW

  @Geen omwonende (28/8 – 11:43)
  Op jouw verzoek heb ik het artikel nog eens beter gelezen en nog steeds wordt expliciet gesproken over “een omwonende”. Het “betere informeren” doe ik meestal via een nieuwssite (zoals bijvoorbeeld DUIC), maar als jij aanvullende info hebt hoor ik het graag.

 66. Miffy

  Wat grappig, dat er hier mensen zijn die denken dat deze uitspraak een precedent gaat scheppen voor toekomstige parkfestivals in de stad. Want ja @Jojanneke de Stichting Wilhelminapark betreft wel degelijk een eliteclubje met een hoog nimby gehalte en veel gemeentelijke invloed. Je weleens afgevraagd waarom er in het Wilhelminapark geen junks en gespuis rondhangen i.t.t. de andere (veel kleinere) stadsparken?

 67. Fred

  @miffy: nou?!? Ik zou graag het antwoord horen, want hoe het een (gemeentelijke invloed) samenhangt met het ander (geen junks) hoor ik graag van je.

 68. Wim

  Ha Miffy, die gemeentelijke invloed valt kennelijk nogal tegen, gezien het feit de de stichting de rechter heeft moeten inschakelen om de gemeente te corrigeren.

 69. Willem

  @Rob H

  Ah ja. Die proefglaasjes waarvoor je de hoofdprijs aan statiegeld betaalt. Hahaha

 70. Jojanneke

  @ Miffy

  Er hangt al eeuwen een grote club junks en alcoholisten rond in het Wilhelminapark en die worden door zo goed als iedereen gedoogd en getolereerd. Ook niet zo raar met het Leger des Heils daar op 50 meter afstand en ook meerdere andere opvangplekken binnen 150 mere,.Ook door de stichting en de “elite”-buren wordt er niet over geklaagd, maar het wordt geaccepteerd. Het is een groep van zo’n 20 personen doorgaans. Ze hangen rond bij de vijver, achter de ex-bunker als ik mij niet vergis. Dat is al jaren zo. Zou vast niet ineens anders zijn.

 71. P. Mieris

  Kom maar naar Kanaleneiland Zuid, park Transwijk mag wel gesloopt worden met al de daar gehouden evenementen

 72. Realist

  @Miffy. Als ik meelift op je redenatie mag je de elitaire gemeenschap rondom het WP op je blote knietjes danken dat er tenminste nog een park is waar je nog relatief veilig kan rondlopen.

 73. Hans

  @ Miffy

  “Je weleens afgevraagd waarom er in het Wilhelminapark geen junks en gespuis rondhangen i.t.t. de andere (veel kleinere) stadsparken?”

  Op mijn beurt vraag ik me dan af of je ooit weleens ‘s avonds een wandelingetje door het WP hebt gemaakt? Waarschijnlijk nog nooit, gezien je reactie. Het wemelt er namelijk van de broeders en zusters, – maar vooral broeders – die liefhebberen in halve liters zwaar bier in blik.
  Dat geledigde verpakkingsmateriaal is ruimschoots vindbaar in struik, berm en op de grasveldjes. Om van de peuken maar te zwijgen. (wanneer komt de hondenpoepstofzuiger die eens opzuigen? Maar dit ter zijde. Die peuken vergiftigen het grondwater en (water)vogels zien ze voor voedsel aan.
  Op de parkeerplaats van ditzelfde park, te weten ter hoogte van het speeltuintje, vindt menig kofferbaktransactie plaats die je kunt relateren aan geestverruimende middelen. Iedere avond.
  Ja! Het park is van iedereen, behalve dan van het park zelf en van de dieren die er wonen.

 74. W. Park

  @ BW
  De procederende Stichting vertegenwoordigt vele honderden donateurs. Geen idee waarom je dan meent de procespartijen te moeten ridiculiseren.

 75. Lexus

  @Hans: goed om eens de aandacht op te vestigen op die ergerniswekkende overlast in het Wilhelminapark. Zoals steeds weer in Utrecht: wanneer wordt er eindelijk eens behoorlijk gehandhaafd in plaats van eindeloos comfortabel rondjes gereden?

 76. BW

  @W. Park
  1) die “vele honderden donateurs” zijn niet begonnen met doneren vanwege dit festival
  2) beter vraag je waarom DUIC zo expliciet spreekt over “een omwonende” als het volgens jou een breed gedragen wens is om dat festival weg te houden

 77. W. Park

  Onbenullige en zinledige discussie. “De stichting Wilhelminapark en een omwonende.”

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).