Rechter geeft gemeente opnieuw gelijk: demonstratie mag niet voor de deur van Waku Waku Rechter geeft gemeente opnieuw gelijk: demonstratie mag niet voor de deur van Waku Waku

Rechter geeft gemeente opnieuw gelijk: demonstratie mag niet voor de deur van Waku Waku

Rechter geeft gemeente opnieuw gelijk: demonstratie mag niet voor de deur van Waku Waku
Foto's: Robert Oosterbroek
De rechter heeft de gemeente Utrecht vrijdagmiddag in het gelijk gesteld. Een van de sympathisanten van Waku Waku had een zaak aangespannen, omdat hij vindt dat de groep actievoerders de komende dagen voor het restaurant moet kunnen demonstreren, maar de rechter gaat daar niet in mee.

De rechter heeft de gemeente Utrecht vrijdagmiddag in het gelijk gesteld. Een van de sympathisanten van Waku Waku had een zaak aangespannen, omdat hij vindt dat de groep actievoerders de komende dagen voor het restaurant moet kunnen demonstreren, maar de rechter gaat daar niet in mee.

Burgemeester Dijksma besloot woensdag om meerdere redenen de demonstratie voor de deur van het restaurant te verbieden en het Jaarbeursplein aan te wijzen als locatie waar de actievoerders samen mogen komen.

“De ervaringen van de afgelopen dagen maken dat een demonstratieve actie voor de deur van de horecagelegenheid niet langer wordt toegestaan”, zei Dijksma toen. De actievoerders zijn het daar niet mee eens en een van hen spande een rechtszaak aan.

Redenen

De belangrijkste redenen voor het verplaatsen van de demonstratie zijn volgens de gemeente de impact op de omgeving, zoals voor nabijgelegen bedrijven, de beperkte ruimte waardoor een gevaarlijke situatie voor de (verkeers-)veiligheid zou ontstaan en het risico op wanordelijkheden dat met het verloop van de tijd toeneemt.

Naastgelegen restaurant Kloek besloot bijvoorbeeld de deuren op dinsdag dicht te houden, omdat ze vonden dat ze de veiligheid van gasten en personeel niet konden garanderen. Een ander restaurant sloot dinsdag het terras. Ook moesten die dag fietsers worden omgeleid en werd het busverkeer over Vredenburg een tijd stilgelegd.

Tekst loopt door onder de afbeelding

Niet redelijk

De advocaat van de actievoerder zei dat de actievoerders voor Waku Waku willen staan om aandacht te vragen voor het standpunt van de eigenaars, die bezwaar hebben tegen de invoering van de coronapas. “Zij zijn symbool geworden van anti-QR-code-demonstraties, dus is het niet redelijk om te vragen om op een andere plek te demonstreren”, vindt de advocaat.

De gemeente vindt het Jaarbeursplein juist een geschikte locatie om de demonstraties voor Waku Waku te houden. “De burgemeester vindt demonstratierecht een groot recht, maar er moet wel gekeken worden naar de locatie”, stelt de advocaat van de gemeente. “Het Jaarbeursplein is in het zicht van het Stadskantoor. De boodschap kan hier uitstekend voor het voetlicht worden gebracht.” De burgemeester wil met de verplaatsing naar het Jaarbeursplein wanordelijkheden en verkeersproblemen voorkomen.

Tekst loopt door onder de afbeelding

Hinder voor omgeving

De omgeving heeft volgens de burgemeester ‘ernstige hinder’ ondervonden van de demonstraties. Het zou volgens de gemeente gaan om onder meer intimiderende acties, mensen die een restaurant zijn binnengestormd om naar het toilet te gaan, verbale belaging van restaurantmedewerkers die QR-codes wilden scannen en verkeershinder.

Volgens de gemeente mag ook het feit dat een restaurant is dichtgebleven en dat een andere zaak zijn terras sloot worden meegewogen in de beslissing om de demonstratie op die plek te verbieden. “Hinder hoort bij een demonstratie, als voetganger kun je er misschien even niet langs. Maar ondernemers die het al lastig hebben gehad, hebben hun bedrijf moeten sluiten”, zegt de advocaat van de gemeente. “De locatie is midden in de stad en er loopt een verkeersader. De grenzen zijn eerder overschreden dan als het op een industrieterrein zou zijn.”

Inherent aan demonstratie

De advocaat van de actievoerder is het daar niet mee eens. “Last voor buren en omwonenden is inherent aan een demonstratie”, vindt hij. “Dat mag geen reden zijn om de demonstratie te beperken.” Hij bepleit ook dat de demonstratie dan wel een paar dagen duurt, maar dat de hinder voor de omgeving goed te overzien valt omdat de demonstratie tussen bepaalde vaste tijdstippen plaatsvindt. Ook in hinder voor het verkeer ziet de advocaat niks. Hij vindt Vredenburg juist ‘een ideale demonstratielocatie’. “Er is een brede stoep, een fietspad, weer een stoep en dat gespiegeld aan de overkant”, stelt hij.

De rechter oordeelt dat de burgemeester een goede afweging heeft gemaakt. Het gaat volgens haar om een combinatie van factoren, waarbij de plaats van de demonstratie van belang is. “De burgemeester mag dus de verkeersveiligheid betrekken bij de locatie. Verzoeker wil een week lang dagelijks demonstreren met 500 mensen en dat levert een te groot risico op.” De locatie zou ingrijpen voor de politie ook bemoeilijken. “Overzicht houden is door de locatie, in combinatie met tegendemonstranten en uitgaanspubliek lastig”, vindt de rechter.

Tekst loopt door onder afbeelding

Niet gemeld

Voor de gemeente speelt ook het niet vooraf melden van de demonstratie een rol. “Er is gisteren pas een kennisgeving ontvangen. De gemeente leidt honderden demonstraties in goede banen, maar daarvoor vindt overleg plaats. Als mensen hun telefoon niet opnemen wordt het lastig om te faciliteren. Zo was bijvoorbeeld niet bekend hoeveel mensen zouden komen”, legt de advocaat uit. “Het niet aankondigen is het grote probleem. Vanavond kunnen er op vier locaties demonstraties zijn (…) Hoe moet de politie met de capaciteit die ze heeft hier beleid op voeren?” Door één locatie voor de demonstratie aan te wijzen hoopt de gemeente de veiligheid te kunnen garanderen.

De advocaat van de gemeente benadrukt expliciet dat een demonstratie die niet 48 uur van tevoren is gemeld verboden kan worden, maar dat de burgemeester dat niet wil. “Daarom heeft de gemeente gekeken op welke wijze het veilig kan worden geregeld. Het aantal demonstranten groeit, van honderd op maandag, naar driehonderd op dinsdag en de oproepen op sociale media liegen er niet om. Het is onbekend wat het gaat worden”, zegt hij. “De binnenstad is wel wat gewend met uitgaanspubliek, maar dat nog gemengd met honderden demonstranten… Dan zijn wanordelijkheden voorstelbaar.”

Volgens de rechter hoort de voorkeur voor een locatie onder het demonstratierecht maar die vrijheid is niet onbeperkt. “Het is aan de burgemeester om de demonstratie zo goed mogelijk te faciliteren, met onder meer inzet van de politie. Om dat te kunnen, is kennisgeving verplicht. Het ontbreken daarvan kan leiden tot verbod. De burgemeester heeft dat niet gedaan, maar wel de beperking opgelet om een andere locatie aan te wijzen. (…). Ik erken dat verzoeker een groot belang heeft bij demonstreren voor Waku Waku, maar dat betekent niet dat hij die locatie ook mag gebruiken.”

Gekoppelde berichten

21 Reacties

Reageren
  1. Koel Hoofd

    “Zij zijn symbool geworden van anti-QR-code-demonstraties, dus is het niet redelijk om te vragen om op een andere plek te demonstreren”, vindt de advocaat.
    Die advocaat doet alsof hij grondwet artikel 1 niet heeft begrepen: gelijke monniken gelijke kappen = alle demonstranten mogen hun demonstraties doen op het demonstratieplein jaarbeurs.
    Wat is diens uurtarief?

  2. Martin

    Als ze de deur van het restaurant meenemen naar het Jaarbeursplein dan kunnen daar toch voor die deur demonstreren.

  3. Herman

    Zelfs onze beroemde Trias politica met de scheiding der machten staat onder druk in dit corona tijdperk.

  4. Ton

    @ Herman
    De wetgever maakt wetten.
    In de wet staat dat in dit geval controle van QR pas verplicht is.
    De rechter toetst de praktijk aan de wet en kan dus niet anders dan constateren dat in dit geval controle QR verplicht is.
    Dat heet trias politica.

  5. Realist

    Ja, eens met de uitspraak. Er is gewoon een prima plek op het Jaarbeursplein beschikbaarheid. Ben benieuwd waar ze nu weer mee gaan komen.

  6. woutvr

    Top.

  7. Hetty

    Ik hoop, dat de bewoners van het huizenblok op de Croeselaan, dat tegen de vlakte moet voor een parkje, mocht het tot een rechtzaak komen tegen de gemeente Utrecht, in het gelijk worden gesteld.

  8. Esrin W.

    Er zijn in Utrecht zát zaken waar je zo naar binnen kan zonder al deze QR-flauwekul en Starbucks gisterenavond was ook weer een uitstekend voorbeeld waar het rond 18.00 uur zó druk was dat het personeel de koffie aan klanten leveren niet eens kon bijsloffen laat staan ook maar enig zicht houden op wát voor code dan ook. Grappig om te zien.

  9. Stuurvrouwtje aan wal

    Stuurvrouwtje blij en stelt voor nu op te houden met onzinnige rechtszaken waarvan de uitkomst al vast staat als je de wet kent en de redelijkheid van een gemeentebeslissing toetst ipv of je het leuk vindt.

  10. Herman

    @Ton, het recht is niet digitaal, de wet kan op vele manieren geïnterpreteerd worden.
    Dat laatste gaat steeds meer zoals de overheid wenst.

  11. wollie

    volgend jaar waku waku terug op tv! heeft deze actie toch íets opgeleverd.

  12. RABE

    Leuk Martin. Dat is humor.🤭
    Als ze maar voorzichtig zijn met de burgemeester. Zij heeft het beste met ons voor.
    Je kunt nou eenmaal niet altijd je zin krijgen, en dan maar meteen demonstreren. Wel vermoeiend hoor.

  13. Inwoner van Utrecht.

    Burgemeesters grijpen al gauw naar de openbare orde om een Demonstratie te verbieden,op deze wijze kun je heel tactisch iets verbieden.
    Deze burgemeester heeft het brevet van onvermogen wat mij betreft,straks lekker iets anders gaan doen als dit termijn is afgelopen, ik hoop dat de raadsleden hier ook kritisch naar kijken en een tweede termijn niet steunen.
    Deze burgemeester is niet de verbindende factor voor de stad Utrecht.

  14. JdV

    Onze vorige burgemeester verbood een demonstratie voor de deur van een moskee met een beroep op openbare veiligheid. Waren al die boze mensen die zich nu benadeeld voelen toen ook van mening dat dit onterecht was en dat je moet kunnen demonstreren waar je wil? Vermoed van niet. Hypocrieten.

  15. Erwin

    Oef @Herman dat is nogal een beschuldiging: de rechtbank aan de leiband van de overheid. Poolse toestanden!
    Naar mijn mening niet het geval, leg je neer bij de uitspraak van de rechter ipv de rechtbank te beschuldigen van partijdigheid zoals Wilders en Baudet doen. Dat is enorm ondermijnend voor de rechtstaat. NL is geen Georgie of Oekraine.

  16. Herman

    @Erwin het wordt pas echt zorgelijk als commentaar ook niet meer mag.

  17. Toine Goossens

    @Herman,

    Wat onder druk staat is de bereidheid van burgers om zich neer te leggen bij het gezag van de staat. Dat gaat gelijk op met de afbraak van de solidariteitsstaat op sociaal maatschappelijk gebied.

    Er gaat geen dag voorbij of de gemeente ontvangt een bezwaar of beroep tegen alles wat er maar mogelijk is. De zelfzucht onder burgers bereikt nog nimmer geziene hoogten. Het is NIMBY wat de klok slaat.

    Dat is exclusief denken ten voeten uit. De gerechtvaardigde belangen van anderen, in dit geval de 1 miljoen Nederlanders die niet tegen Corona te beschermen zijn, en de ca 200.000 uitgestelde operaties waar IC capaciteit voor nodig is, worden op een grenzeloos elitaire manier terzijde geschoven.
    Dat is een strijd tussen burgers onderling, de staat is slechts het instituut dat burgerbelangen tegen elkaar afweegt.

    Dat is de strijd van allen tegen allen, in het begin van de 17e eeuw beschreven door Hobbes. Hij voorspelde dat er een Laviathan, een almacht, nodig zou zijn om dat te voorkomen.
    Tot nu toe was de liberale democratie een voldoende antwoord tegen die dreiging. Als dit zo doorgaat komen we of in een politiestaat of in een dictatuur terecht.

    Blijft inclusief denken onze richtlijn of wilt u dictatuur?

  18. Erwin

    @herman: ach gossie
    Hoe meer commentaar hoe beter, maar je geeft geen enkele onderbouwing voor je beschuldiging.

  19. wollie

    en een zwanger paard
    eet graag appeltaart

  20. ACTK

    Het is bijna misdadig dat zo’n advocaat zijn cliënt niet tegenhoudt om naar de rechter te stappen. 😀 Dit soort uitspraken zijn zo voorspelbaar dat je je niet kan voorstellen dat deze mensen in hun zaak geloven. Maar goed, ze geloven in meer dingen die onvoorstelbaar zijn. Dat heet ‘je goed recht’. Vroeger mocht je dan in een mooi huis wonen en overdag in de tuin wandelen terwijl je dacht dat je Napoleon was. Er was toen meer tevredenheid, love and peace. Bij iedereen… 😉

  21. Nina

    Vinden dat de rechter bevooroordeeld is, als de uitspraak niet naar je zin is…..

    Hoe triest.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).