Reële kans dat Rooms-Katholieke kerk de Sint Willibrordkerk verlaat, theatermaker Dries Verhoeven wil publiek gesprek | De Utrechtse Internet Courant Reële kans dat Rooms-Katholieke kerk de Sint Willibrordkerk verlaat, theatermaker Dries Verhoeven wil publiek gesprek | De Utrechtse Internet Courant

Reële kans dat Rooms-Katholieke kerk de Sint Willibrordkerk verlaat, theatermaker Dries Verhoeven wil publiek gesprek

Reële kans dat Rooms-Katholieke kerk de Sint Willibrordkerk verlaat, theatermaker Dries Verhoeven wil publiek gesprek

Er is een reële kans dat de Rooms-Katholieke kerk de Sint Willibrordkerk verlaat. Dat heeft het Aartsbidsom Utrecht tegen RTV Utrecht gezegd, naar aanleiding van de ophef rondom een theatervoorstelling in het kerkgebouw.

‘De Uitvaart’ is een satirisch stuk dat over het afnemende maatschappelijke draagvlak voor de kunsten gaat. In de voorstelling krijgt de kunst als laatste eer een begrafenis volgens rooms-katholieke traditie. Volgens de gelovigen is dit ongepast. Volgens het Apostolaat is de kerk ontwijd en ze willen er geen erediensten meer houden.

In een brief laat maker van de voorstelling, Dries Verhoeven weten het te betreuren dat gelovigen zich gekwetst voelen door het stuk. “Ik heb nooit de intentie gehad het gebouw te ontheiligen of gelovigen te provoceren.”

Oordeel

Woensdag zullen de parochie en het bisdom over de zaak overleggen. Kardinaal Wim Eijk zal uiteindelijk een oordeel vellen. Wanneer de kerk inderdaad ontwijd is, wordt hij officieel “aan de eredienst onttrokken”. De kerk kan dan pas weer gebruikt worden als Eijk het gebouw ceremonieel inwijdt, maar de vraag is nog of het Aartsbisdom dat wel wil.

Niet steeds opnieuw inwijden

In een reactie laat het bisdom weten: “Alles wijst erop dat er tijdens de voorstelling zaken plaatsvinden waar wij niet achter staan. Er zullen daarom in de toekomst duidelijke afspraken gemaakt moeten worden met de verhuurder wat er in het gebouw gebeurt. Het bisdom heeft dan wat ons betreft het laatste woord. We kunnen niet om de paar maanden de kerk opnieuw inwijden.”

Weer mis

De reactie wijst op het verleden. Begin jaren zeventig is de Willibrordkerk namelijk al eens ontwijd geweest. Door een gebrek aan kerkgangers en een verslechterende financiële situatie, wilde het bisdom de kerk sluiten. Uiteindelijk besloot een nieuwe priester weer erediensten in het gebouw te houden, zonder toestemming van het bisdom. Dit zorgde voor een conflict dat pas in 2009 werd uitgepraat. Aartsbisschop Eijk wijdde de kerk vervolgens weer in. “Nog geen vijf jaar later is het weer mis,” zegt het Aartsbisdom. “Woensdag is wat dat betreft een belangrijke vergadering.”

9 Reacties

Reageren
 1. Heilig boontje

  Jammer genoeg is deze geloofsgemeenschap een stuk lankmoediger geweest als het gaat om misbruik in eigen gelederen.

 2. Jan Scherjon

  Aartsbisschop Eijk ,kijk is een uur in de spiegel
  met je feest tenue aan, geloof je nou dat vele dit niet meer begrijpen en zeker wat de Priesters
  hebben uitgespookt in het verleden en nu ?

 3. Martin van Heusden

  ‘Misbruik’ inderdaad een brandgevaarlijk woord in de rooms-katholieke kerk, dat door niet te banken seksueel misbruik van kinderen door paters, nonnen tot aan bisschoppen toe zijn morele gezag nu en in de komende tweeduizend jaar volledig maar dan ook vol-le-dig kwijt is.
  Oftewel wat is er eigenlijk tegen een strikt museaal en kunstzinnig gebruik van de St.Willibrordkerk?
  Hups, dat doen dus.

 4. Utrechtse vogel

  Volkomen terecht. je doet religie goed, of je doet het niet. Als je gelooft in die flauwekul, dan moet je je er ook aan houden, anders is het niks.

 5. evert

  Het zegenen van bloemen die naar Rome gaan, een mis in de botsautootjes bij de kermis op de Maliebaan, mooie jurken en mijters….als er iemand weet hoe je theater moet maken is het wel in de RK kerk. En nu ook nog schijnheilig zijn.

 6. Sceptica

  Om dit meteen te koppelen aan het kindermisbruik is appels vergelijken met peren. Maar het lijkt mij dat de parochie op deze manier wel gemakkelijk van een huurcontract af zou kunnen komen wanneer ze dat zouden willen…

 7. PeterH

  @Sceptica,
  Ik denk dat je helemaal gelijk hebt. De eigenaar van de kerk verhuurt die niet voor niks om uit zijn kosten te komen. Ik heb er een aantal keren concerten bijgewoond die misschien nog wel meer ‘godslasterend’ waren dan deze voorstelling. En toen hoorde je niemand zeggen dat ‘t schande en ontwijdend was. Wim Eijk en met name de mensen die zogenaamd de latijnse litugie ‘in ere’ willen houden hebben een pakhuis vol boter op hun hoofd.
  Dat laat onverlet dat ‘t een ongelooflijk mooi gebouw is, dat zoveel als mogelijk gebruikt moet worden, ook omdat de akoestiek geweldig is.
  Dan maar geen ‘kerk’, maar een perfect podium voor kleinschalige muzikale en theatrale produkties.

 8. klaas Dubbelman

  Ontwijd! Als kind moest ik dagelijks voor school naar de Willibrorduskerk om daar de ‘heilige’ mis bij te wonen. Daar ben ik ook voor het eerst betast door zo’n engerd met een zwarte rok waarop honderd knoopjes. Een paar er van waren losgeknoopt. U begrijpt vast op welke hoogte. Wat mij betreft is deze kerk en de katholieke kerk als instituut al 50 jaar geleden ontwijd.

 9. Geenstijl@Utrecht

  Tegenwoordig ben je niet lid van de Katholieke kerk, maar lid van een Criminele Pedofiele Organisatie art 140 WvS, gauw uitschrijven dus.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).