De Randstedelijke Rekenkamer is een onderzoek gestart naar het vernieuwingsproject van de tramlijn tussen Utrecht Centraal en Nieuwegein en IJsselstein. Vorig jaar kwam een blunder van de provincie aan het licht waardoor het project maanden vertraging opliep.
In 2016 besloten Provinciale Staten van Utrecht tot de vernieuwing van de SUNIJ-lijn, de tramlijn van Utrecht Centraal naar Nieuwegein en IJsselstein. De vernieuwing bestond onder andere uit groot onderhoud aan de trambaan, het vervangen van de trams en het aanpassen van de haltes aan deze nieuwe trams. Het project kreeg de naam Vernieuwde Regionale Tramlijn (VRT).
De bedoeling was om de werkzaamheden in twaalf weken in de zomer van 2020 uit te voeren. Dat liep anders. Om na afronding van de werkzaamheden te mogen starten met de exploitatie van de vernieuwde tramlijn, is een vergunning nodig. Door fouten bij de provincie bleek dat het veel langer zou duren om deze vergunning te krijgen. Politici in de provincie Utrecht hebben er vervolgens op aangedrongen dat er een onderzoek zou komen.
Het onderzoek moet duidelijk maken hoe het precies heeft kunnen gebeuren dat de vergunningsprocedure maanden langer duurde. In de tweede plaats gaan de onderzoekers kijken of eerdere aanbevelingen, die werden gedaan na het project Uithoflijn, ook zijn overgenomen.
5 Reacties
ReagerenHet mag natuurlijk weer wat kosten. Uiteindelijk komt er weer een rapport waar niks mee gaat gebeuren maar ondertussen zijn hiermee wel een hoop mensen aan het werk gehouden en projectgroepen in het leven geroepen die hier 15 maanden “druk” mee zijn. Typisch Nederlands.
Prima, mijn gratis voorzetje:
Projectorganisatie heeft onvoldoende kennis in huis om dit complexe project adequaat aan te sturen.
Als rekenkamers iets gaan uitzoeken, dan heeft dan consequenties.
Wat zullen ze vinden: in alle lagen incompetente bestuurders op een egotrip .
@Koel Hoofd
Je start als overheid niet een interne afdeling om je eigen misstanden te onderzoeken als het je bedoeling is om daadwerkelijk objectief misstanden aan de kaak te brengen.
De rekenkamer heeft geen enkel ander doel dan professioneel begraven. En dat zullen ze ook in dit geval doen. Er komt een rapport dat precies kritisch genoeg is om de burger tevreden te stellen en tegelijk precies zo weinig informatie bevat dat er geen enkele schuldige te duiden is. Dit laatste is uiteraard het vooraf bedachte hoofddoel.
Als een objectief onderzoek de bedoeling was geweest dan was er wel een professioneel onafhankelijk bureau ingehuurd.
Onderzoeken ze ook dat het weigeren terecht was omdat er geen neiuwbouw maar ombouw vergunning was aangevraagd.