Ruim 9100 verwijderde fietsen in Utrecht werden vorig jaar nooit opgehaald Ruim 9100 verwijderde fietsen in Utrecht werden vorig jaar nooit opgehaald

Ruim 9100 verwijderde fietsen in Utrecht werden vorig jaar nooit opgehaald

Ruim 9100 verwijderde fietsen in Utrecht werden vorig jaar nooit opgehaald
Archieffoto
Ruim 9100 fietsen die vorig jaar door de gemeente Utrecht van straat werden geplukt zijn nooit opgehaald. Dat is een stuk minder dan voorgaande jaren, maar de gemeente verwijderde door corona ook minder rijwielen.

Ruim 9100 fietsen die vorig jaar door de gemeente Utrecht van straat werden geplukt zijn nooit opgehaald. Dat is een stuk minder dan voorgaande jaren, maar de gemeente verwijderde door corona ook minder rijwielen.

In 2020 werden in totaal 14.191 fietsen verwijderd. Dat zijn er een stuk minder dan het jaar daarvoor. In 2019 werden er nog 19.520  verwijderd. De daling komt vooral door corona, laat de gemeente weten. Tijdens de eerste lockdown werden weesfietsen tijdelijk niet van straat geplukt. Ook merkte de gemeente dat door de lockdown minder mensen naar de binnenstad kwamen, en dat er daardoor ook minder fietsen gevaarlijk geparkeerd werden.

Wat wel hetzelfde is gebleven ten opzichte van vorige jaren is dat heel veel fietsen nooit opgehaald worden door hun eigenaar. Vorig jaar ging het om ruim 9100 fietsen.

Achtergrond

Elk jaar haalt de gemeente vele fietsen van straat, omdat ze te lang gestald zijn of omdat ze verkeerd geparkeerd staan. Die duizenden fietsen worden afgevoerd naar het gemeentelijk depot. Daar is een grote fietsenstalling waar fietseigenaren eigenlijk liever niet komen. Voor 21,95 euro, en met de juiste sleutel en een legitimatie, kunnen Utrechters daar hun fiets weer ophalen.

Fietsen die te lang op straat staan worden weesfietsen genoemd. Daar zijn twee termijnen voor: 14 en 28 dagen. Het is afhankelijk van de plek in de stad hoe lang de rijwielen daar mogen staan. De 28 dagen-termijn is de standaard. Het is eigenlijk niet de bedoeling om ergens in Utrecht een fiets langer dan dat ongebruikt te parkeren. De 14 dagen-termijn geldt voor sommige stukken in de binnenstad en rondom de stations. De gemeente houdt jaarlijks meerdere zogenoemde weesfietsenacties. Daarbij krijgen fietsen een label met een datum erop, zodat na 14 of 28 dagen duidelijk is welke rijwielen niet gebruikt zijn.

Dan is er een tweede categorie: de gevaarlijk gestalde fietsen. De gemeente heeft hier regels voor opgesteld. De rijwielen mogen vooral niet op voetpaden staan, of op andere plekken waar ze hinderlijk zijn voor de doorstroming. In de praktijk gebeurt dit vooral in het centrumgebied. Ook worden fietswrakken verwijderd en is de gemeente vorig jaar begonnen met het weghalen van fietsen die bijvoorbeeld op invalideparkeerplaatsen staan.

Gekoppelde berichten

16 Reacties

Reageren
  1. Paul

    Mijn fiets is ook gestolen door de gemeente ! Stond netjes in het rek , maar aantal weken niet gebruikt ivm nieuwe fiets…

  2. Koel Hoofd

    Die grafiek is een heel sterk argument om fietsen net zo te gaan behandelen als auto’s.
    Dus kenteken geven, registreren op eigenaar, en als we dan toch bezig zijn, ook gelijk een fietsrijbewijs ( want met 3 of meer naast elkaar rijden, door rood rijden, op de stoep fietsen en etc, mag officieel allemaal niet).
    Uit deze grafiek blijkt dat gemiddeld meer dan 18 duizenden fietseigenaren hebben schijt aan andere mensen die dus vervolgens hun nek breken over de achtergelaten en slecht geparkeerde fietsen.
    Alleen corona heeft dat giga aantal omlaag gekregen…..

  3. Cor Nelis

    Dat is dan een mooi voorraadje fietsen voor de mensen die met een U-pas een fiets willen kopen voor een bescheiden prijsje!

  4. Binnenstadbewoner

    Tussen al die weesfietsen zitten ook veel gestolen fietsen en die worden uiteraard niet opgehaald. In eerste instantie verplaatsen fietsendieven vaak hun buit om vervolgens later terug te komen om slot open te breken of dief komt niet meer en dat is dan een weesfiets.

    Er zouden veel meer weesfietsacties gehouden moeten worden. Nu zijn het er maar een paar per jaar en sommige buurten zelfs eenmaal per jaar.

    Tussen labelen en daadwerkelijk ophalen zit vaak nog 2 a 3 maanden waardoor labeltjes er vaak weer vanaf zijn getrokken.

  5. Koel Hoofd

    @Paul, de gemeente hangt er eerst een kaartje aan voordat ze het weghalen.
    Dus jij blijft in gebreke (afval op straat) omdat je een nieuwe fiets hebt, en beschuldigd nu de gemeente van diefstald omdat ze je zooi voor je opruimen.

  6. Peter van Zoest

    Het merendeel van de in de stad ‘geparkeerde’ fietsen bestaat uit wrakken. De gemeente is veel te laks met ‘t opruimen van de troep en laat ook veel te gemakkelijk wildparkeren toe.

  7. Massegast

    @Peter van Zoest — U haalt mij den woorden uit den mond!

  8. Mark

    Gevaarlijk gestalde fietsen die de doorstroming belemmeren komen vooral in het centrumgebied voor? Er zijn heel veel andere plekken waar fietsen dwars over de stoep worden gezet of afgedankt blijven liggen. Leuk voor rolstoelers, ouderen en slechtzienden. Moet de gemeente het asociale fietsparkeergedrag van steeds meer inwoners oplossen? Dat is dweilen met de kraan open, wat door sommigen wordt gezien als ‘laks’. De gemeente, zijn we dat eigenlijk niet zelf?

  9. HArry

    Die fietsen kunnen perfect in de biomassa centrale op Lage Weide.

    Scheelt al snel 1 of 2 Amelisweerdboompjes.

    En van het gesmolten staal maken we tentstokken voor de daklozen in Utrecht.

    Dat noem ik nou een duurzame gemeente

  10. Dymph

    Mocht je je fiets echt kwijt zijn en via de gemeente erachter willen komen waar je die zou kunnen ophalen, dan ben je zo een tijd verder. Logisch dat sommigen die moeite niet nemen of verdwalen in de bureaucratie. Niet voor niets werden dergelijke fietsen vroeger ‘zwerffietsen’ genoemd😊

  11. Willem

    Veel mensen nemen niet de moeite om hun oude fiets zelf naar de stort te brengen en laten deze achter op straat. De gemeente doet het heel netjes met het labelsysteem. Van mij mogen ze de fietsen zonder bijvoorbeeld een voorwiel direct weghalen.

    @dymph niet moeilijk om te vinden waar je fiets gebleven is. Staat gewoon op de site van de gemeente.

  12. Ed.

    ANWB, sla je slag!
    https://www.anwb.nl/forms/over-anwb/kinderfietsenplan/doneer-een-fiets

  13. Nina

    Om te weten dat je fiets weg is, moet je hem wel gebruiken.

    Door de coronamaatregelen werken mensen thuis en krijgen studenten online les.

    Blijkbaar is dit de gemeente Utrecht ontgaan?

  14. Albert Mensinga

    Waar blijft de fietsenstalling per wijk?

  15. Julia

    Er bestaat nog twijfel of het rigide weghalen van fietsen door de gemeente als diefstal kan worden gezien. Volgens de wet moet je de kans krijgen om je fout te herstellen. De mijne was gister ook foetsie en kon ik ophalen na betaling & registratie van privé-gegevens. Wat daarmee gebeurt wordt er niet bijverteld. Utrecht heeft gewoon veel fietsen en die passen niet allemaal in een fietsenstalling. Even wat nootjes halen op de markt is inmiddels een dagtaak. Tijd voor een goede oplossing hiervoor

  16. Piet

    @Julia, afgelopen zaterdag was er voldoende ruimte in de fietsparking zowel bij Tivoli als onder het oude postkantoor. Moet voldoende zijn om snel een paar nootjes te halen

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).