Scanauto’s in Utrecht mogelijk ook inzetbaar voor spotten volle containers en afval op straat Scanauto’s in Utrecht mogelijk ook inzetbaar voor spotten volle containers en afval op straat

Scanauto’s in Utrecht mogelijk ook inzetbaar voor spotten volle containers en afval op straat

Scanauto’s in Utrecht mogelijk ook inzetbaar voor spotten volle containers en afval op straat
Een elektrische scanauto. Foto: DUIC / Agnes Peijster
De scanauto’s die door Utrecht rijden om geparkeerde auto’s te controleren kunnen mogelijk ook ingezet worden om andere onderwerpen te herkennen. Dat laat de gemeente Utrecht weten op vragen van de VVD. Die partij vroeg zich af of de wagens ingezet kunnen worden om volle containers te herkennen.

De scanauto’s die door Utrecht rijden om geparkeerde auto’s te controleren kunnen mogelijk ook ingezet worden om andere onderwerpen te herkennen. Dat laat de gemeente Utrecht weten op vragen van de VVD. Die partij vroeg zich af of de wagens ingezet kunnen worden om volle containers te herkennen.

De Utrechtse VVD opperde in januari een plan waardoor volle (ondergrondse) afvalcontainers mogelijk sneller worden geleegd. Volgens de partij zouden scanauto’s ingezet kunnen worden om bergen afval naast containers te melden. De fractie stelde hier schriftelijke vragen over aan het college.

De gemeente laat nu weten dat ze ‘beeldherkenning’ een interessante ontwikkeling vindt. De scanauto’s hebben meerdere camera’s op het dak waarmee de omgeving bekeken wordt. Via software kunnen er verschillende toepassingen bedacht worden. Nu worden de camera’s gebruikt om kentekens te herkennen en zo te controleren of de kentekenhouders wel parkeergeld betaald hebben.

Afval

De gemeente laat op de vragen van VVD weten: “Op dit moment lopen er verschillende proeven binnen de G4 (vier grote steden Utrecht, Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, red.) met het gebruik van beeldherkenning op gemeentelijke voertuigen (o.a. scanauto’s en reinigingsvoertuigen). Dit met als doel om de mogelijkheden en eventuele beperkingen van beeldherkenning bij het beheer van de openbare ruimte in kaart te brengen.”

Hoe zit dit dan specifiek bij het probleem met de volle afvalcontainers en de rommel die ernaast wordt gegooid? Dat gebeurt namelijk heel vaak, de gemeente kreeg vorig jaar 8.735 meldingen over afval naast containers.

De gemeente is bezig met een aanpak en zegt over de scanauto’s:  “Als bij de uitwerking van de aanpak bijplaatsingen blijkt dat beeldherkenning een kansrijk instrument is bij het verminderen van bijplaatsingen, stellen we hiervoor een businesscase op. Hierbij zullen de financiële, juridische, technische en privacy-gevolgen afgewogen moeten worden ten opzichte van de baten.”

‘Nieuwste wapen’

De mogelijkheid om scanauto’s voor meer doeleinden te gebruiken is overigens al langer bekend. In 2019 schreef Nieuwsuur al over het ‘nieuwste wapen’ voor opsporingsdiensten. In die publicatie werd ook gemeld dat Utrecht meer toepassingen ziet voor de scanauto’s. Nieuwsuur schreef verder over bezwaren die kunnen ontstaan bij het inzetten van de videowagens.

Update: Overigens kwam Stadsbelang Utrecht in november 2019 ook al met het idee om scanauto’s breder in te zetten. Zie de tweet van fractievoorzitter Cees Bos voor de motie uit 2019.

Gekoppelde berichten

24 Reacties

Reageren
 1. HArry

  Jammer dat de gemeente gewoon zijn schouders ophaalt en geen rekening wenst te houden met onze privacy. Hier de docu van Nieuwsuur waar het risico duidelijk benoemd wordt.

  https://www.youtube.com/watch?v=Goelz7Nn9M4&feature=youtu.be

 2. Erwin

  1. De gemeente roept al jaren dat er “slimme containers” worden gebruikt. Die zouden zelf doorgeven als ze vol zitten. Niet dus?
  2. Bewoners geven geregeld door dat er zakken naast de containers liggen. Maw: niet het gebrek aan meldingen is het probleem, maar het feit dat de gemeente veel te weinig de containers leegt!

 3. Pieter

  Even een commissie naar China sturen om nieuwe ideeën op te doen?

 4. JvS

  Hoe moeilijk kan het zijn om vuilnis regelmatig op te halen?
  Hoe moeilijk kan het zijn om de interne processen op orde te krijgen?
  Hoe moeilijk kan het zijn om de meldingen van burgers op te pakken?
  Hoe moeilijk kan het zijn om eens naar de burgers te luisteren?
  Hoe moeilijk kan het zijn om ambtenaren aan te nemen die wel doen waar ze voor aangenomen zijn?

  Telkens moet de portemonnee getrokken worden om iets te verbeteren waar de oplossing niet de oorzaak van het probleem is. Waarom ga je extra geld uitgeven als je zelf aantoonbaar faalt? Moet je ook maar kunnen, altijd naar de ander mogen wijzen.

  Zou het fijn vinden als mijn belastingcenten ingezet gaan worden waarvoor ik het afgedragen heb. Je zou bijna denken dat de VVD zal wel een vriendje hebben die de software verkoopt waarmee dit allemaal mogelijk is.

 5. Ted Danson

  @Jo van Schijndel: Goed gezegd. Mooie frame van de VVD: het probleem is een gebrek aan informatie over volle bakken, niet het feit dát er volle bakken zijn.

 6. Jozias

  Ik snap het hele containersysteem niet, behalve dat de leveranciers hier slapend rijk van worden.

  Wat is er mis om 1 a 2x per week en in het centrum dagelijks grofvuil op te halen en; GFT in de warme maanden wat vaker? Daar is een samenleving bij gebaat. Vuilnismannen en vrouwen zijn onmisbaar.

  Een gemeente runnen kost nu eenmaal geld. Zeker als het een hoofdtaak van de gemeente betreft. Hier kan (en wil en mag) je niet op bezuinigen lijkt mij.

  Wil je mensen minder afval laten produceren, dan moet je met name de verpakkingen van producten en het cosumentengedrag eens onder de loep gaan nemen.

 7. Pieter

  Kijk eens in Parijs rond, Jozias. Iedere dag haalt men daar het afval op dat men daar in een container voor de deur zet. Gaat perfect. En geen “bijplaatsingen”.

 8. Inez

  Waarom kan de gemeente niet gewoon wat mensen inzetten die dagelijks een rondje fietsen langs de containers en dat doorgeven? Nog gezond ook. En dan ook zorgen dat het opgeruimd word.

 9. Bubbel

  Tip,,,Ganzenmarkt. Tegen het stadhuis aan staat altijd berg lichtblauwe vuilniszakken

 10. Jozias

  @ Pieter

  Je zegt het al “iedere dag”.

  Het is wel zo dat containers vies zijn, zeker in pandemietijden, aangezien je aan kleppen en dergelijk moet zitten en dingen moet doorduwen. Anders moet je de dingen 4x maal daags poetsen, dat is te duur, gebeurd niet en dus onhandig.

  Niks mis met zakken op het juiste moment aan de straat zetten en mensen aanhouden/ bekeuren die dit verkeerd doen.

 11. Rob H.

  Uitstekend idee, Inez! Wanneer begin je?

 12. Piet

  @Pieter in Parijs(centrum) betaal je dan ook de hoofdprijs om te wonen aan dit soort belastingen. In de buitenwijken durft de vuilophaal zich niet te vertonen.

 13. woutvr

  O?? Is de verkiezingskoorts nu op bij Duic aangeslagen? Dus jullie zijn fan van VVD en van Stadsbelang Utrecht?

 14. JQ

  Goed idee, kunnen ze meteen ook de auto’s scannen met een berg afval en ballonnen ernaast? Heel zichtbaar…

 15. Tom

  Misschien is het een idee dat we er ook voor zorgen dat Nederland minder afval produceert.

 16. ChefPlongeur

  Ik verbaas me steeds weer dat ik elke dag handhavers en toezichtmensen zie rondlopen of fietsen die schijnbaar echt níets zelfstandig oppikken. Actief bjjdragen aan een leefbare wijk is hun kerntaak. En dat beperkt zich niet tot het fietsen en wandelen door de hoofdwegen: onderneem actie, en dus nietvalleen gezellige babbeltjes met de even gezellige winkeliers. Ga ook als handhaver aan de slag om zaken waar te nemen en te melden! Evenzo de reinigingsautootjes van de gemeente: de bestuurders van deze autootjes zien het allemaal liggen en trekken zich er zichtbaar geen reet van aan. Eén van deze mensen zei mij eens: “dat is niet mijn wijk” en scheurde lachend weg…

 17. Lachgas

  Als er niet naar mensen wordt geluisterd die volle bakken rapporteren, wat verbetert dan zo’n scanauto? Of rijdt er dan een vuilnisauto achteraan?
  Toch weer typisch zo’n voorbeeld van de gemeente denkt het parkeerprobleem hiermee aan te pakken. Gemeenteraad akkoord en dan worden er andere controles bedacht.
  Dat trouwens niemand op het idee gekomen is om de scanauto in te zetten voor aantal bezoekers per huis. Kan immers ook door ramen scannen!

 18. Bakfiets

  Het probleem zijn de burgers niet de gemeente. Als een bak vol is wat kan gebeuren dan meld je dat en neem je de zal weer even mee terug of loop je 200mtr verder. Dit luie volk plaatst het er naast met alle rotzooi van dien.

  Gewoon een boete uitschrijven van 400 euro en/of taakstraf van 1 dag vuilnis prikken. Al onze natuurliefhebbende en zwerfafval hatende medebewoners moeten eerst eens naar hun eigen gedrag kijken. Dan pas naar de gemeente.

 19. Inez

  @Rob H.: Lijkt me best een leuke baan, ik kan maandag beginnen.

 20. Zak Erin

  @Bakfiets: je aanname is dat het toevallig de paar huishoudens zijn rondom één bak die extreem veel afval produceren, en dat die van 200 meter verder niet vol is. Dat klopt niet. Het ophalen van de bak 200 meter verderop gebeurt door dezelfde ophaaldienst, die dus niet vaak genoeg (of niet op de juiste momenten) komt. Alle bakken puilen dan uit, kun je als burger lopen wat je wil met je zak.

 21. Piet

  @Bakfiets vind ik een hele goede voor straf een hele dag prikken.
  @Zak dan loop je weer terug met je zak en ondertussen gebruik je de slimmelden app.

 22. Koel Hoofd

  Er wordt op de verkeerde zaken bezuinigd zodat er bakken met geld kunnen worden uitgegevan aan niet alleen de bekende prestigieuze discriminerende moraal ideologietjes, maar ook nog eens om het eigenfalen te verdoezelen.

  Nog een jaar en dan mogen we weer naar de lokale stembus!

 23. Steve

  Vuilnisman, kan de scanauto ook mee?
  Opgeruimd staat netjes.

 24. Lachgas

  Parken overvol. Bergen rotzooi en de stadsreiniging staat de volgende ochtend vroeg al op te ruimen. Waar gaat het dan mis bij de containers?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).