‘Zet scanauto’s in om volle Utrechtse afvalcontainers te spotten’ ‘Zet scanauto’s in om volle Utrechtse afvalcontainers te spotten’

‘Zet scanauto’s in om volle Utrechtse afvalcontainers te spotten’

‘Zet scanauto’s in om volle Utrechtse afvalcontainers te spotten’
Een elektrische scanauto. Foto: DUIC / Agnes Peijster
De Utrechtse VVD heeft een idee dat er misschien voor kan zorgen dat volle (ondergrondse) afvalcontainers sneller worden geleegd. Volgens de partij zouden scanauto’s ingezet kunnen worden om bergen afval naast containers te melden. De fractie stelde hier eerder deze week schriftelijke vragen over aan het college. 

De Utrechtse VVD heeft een idee dat er misschien voor kan zorgen dat volle (ondergrondse) afvalcontainers sneller worden geleegd. Volgens de partij zouden scanauto’s ingezet kunnen worden om bergen afval naast containers te melden. De fractie stelde hier eerder deze week schriftelijke vragen over aan het college. 

De VVD zegt nog regelmatig meldingen binnen te krijgen over afvalbergen naast (ondergrondse) afvalcontainers in de stad. En om die snel op te ruimen, moeten ze ook snel worden gemeld.

“Bewoners geven aan dat zij dit dag in dag uit, jaar in jaar uit, doen”, schrijft de VVD. “Echter, de problemen met de afvalbergen zijn nog steeds niet opgelost. Dit kan leiden tot bewoners die meldingsmoe zijn, waardoor de meldingsbereidheid afneemt.”

‘Niet van de laatste tijd’

Gisteren schreef DUIC nog over het verslag van meneer De Lijster: ‘een dag uit het leven van papiercontainers aan de Blauwkapelseweg’. Hij komt regelmatig langs drie voortdurend volle containers.

“Het is niet van de laatste tijd, het gaat al zeker een jaar zo”, zegt De Lijster. “Ik spreek de gemeente er vaker op aan”, vertelt hij. “Het wordt dan afgedaan als incidenteel. Bewoners krijgen de schuld, want die maken het karton niet klein.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

Tegen 18.00 uur liggen er overal kleine stukjes papier. Foto: @DeLijster

De VVD is benieuwd in hoeverre het college bereid is om scanauto’s in te zetten om afvalbergen te signaleren. Scanauto’s rijden al door de Utrechtse wijken om te controleren of iedereen wel de parkeerkosten heeft betaald.

Volgens de partij zouden die dus ook beelden van overvolle containers kunnen maken. Vervolgens wordt er een signaal doorgestuurd zodat de rommel opgeruimd kan worden. In Den Haag werd een motie met soortgelijke strekking in oktober aangenomen: daar is al geëxperimenteerd met de inzet van scanauto’s.

Gekoppelde berichten

23 Reacties

Reageren
  1. Wim

    Zinnig voorstel! Die auto’s zouden so wie so een grotere rol kunnen spelen in de handhaving.

  2. Scherpschutter

    Dat is al een nuttigere en morelere inzet dan het gebruiken van deze door de burger betaalde auto’s voor het beroven van diezelfde burgers, maare…Je zou natuurlijk ook de telefoon gewoon eens kunnen opnemen bij de gemeente en direct iets doen met de meldingen. Het is maar een idee.

  3. Manou De R.

    Fout. Zoals gewoonlijk weer typisch Nederlands zoals iedereen hier over elkaar heen buitelt met lapmiddelen. Nee: oorzaak wegnemen! Het moest en zou doorgevoerd worden. Het zou efficiënter worden. Het zou goedkoper worden. Het zou overall beter worden. Is het dat geworden? Nee. Dus TERUG naar die tekentafel en een keer mensen met gezond verstand het laten uitwerken.

  4. JvS

    Wat een geweldig plan. Deze 12e extra maatregel zal alle problemen als sneeuw voor de zon laten verdwijnen.
    Mijn stem hebben ze alvast. Slimme koppen daar bij de VVD.

  5. JQ

    Goed plan, en dan ook de kentekens van de geparkeerde auto’s met bergen afval ernaast noteren en een bonnetje sturen!

  6. jan

    Lekker bezig! Scan meteen de gezichten van iedereen om te kijken of er een wanbetaler of crimineel buiten loopt

  7. Koel Hoofd

    Duic artikelen en reaguurder reacties worden opgemerkt.
    Goeie zaak!

  8. Trol

    Begin ook eens met iedereen bekeuren. Adressen staan op de dozen:)

  9. PvC

    Het gaat niet om het ‘spotten’ (melden), want dat doen de bewoners al. En bovendien zouden er sensoren inzitten die dit doorgeven. Het gaat om het veel vaker ophalen/opruimen. Gewoon wat met de meldingen doen en geen flauwekul antwoorden geven als “gaat met de volgende reguliere ronde mee.”

  10. Géénstijl @Utrecht

    Probleem zijn de ambtenaren die er een puinhoop van maken in de stad Utrecht, met achterhaalde ideeën.
    Als je met gezond verstand denkt,hoeven de inwoners van Utrecht niet in deze bende te zitten.
    Net als dat fiasco met gescheiden inzamelingen, terwijl allang bekend was dat fabrieken dit efficiënter deden.

  11. wollie

    de containers zijn niet ontworpen voor grote stukken karton. Dus: ontwerp een kartonversnipperaar met brede sleuf! mooi project voor de hogeschool.

  12. Trol

    Willie…..wat dacht je van zelf klein maken.

  13. Erwin

    Alsof het gebrek aan meldingen het probleem zou zijn. Bewoners melden aan de lopende band dat containers vol zitten. Het probleem zit in de opvolging: actie vanuit de gemeente in casu het legen van de containers.

  14. D.

    Of gewoon minder (online) consumeren.

  15. Pee

    Dus de mensen die melding maken van volle containers worden niet serieus genomen maar zodra een scanauto het meld word het wel serieus genomen.
    Beetje raar.
    En die sensoren ,die een volle container melden,werken die wel of nemen ze die ook niet serieus .

  16. Marcel

    Zo zie je weer wat een politiek onbenul we in bestuur hebben zitten. Alle reacties hierboven melden van alles. De bestuurder in deze weet weer niks? Misschien deze auto’s inzetten voor fout fietsers, voor rood doorrijders, voor snelheids controle, voor overvallers, voor drukke kruispunten wild overstekers en nog wat van dit geneuzel? Misschien een paar bestuurders achter het stuur zetten van deze auto’s?

  17. Anne Marie ten Berge

    Gewoon je vuilnis, in een dicht geknoopte zak buiten zetten op de ophaaldag. Hoe efficiënt, eenvoudig en betaalbaar was dat niet? Een ‘dank u wel buiging’ maken voor de vuilnismannen met ballen, hoe prettig en onbetaalbaar is dat niet?

  18. UTRECHTSE JANTJE

    Ik denk dat zo’n scanauto , niet de oplossing gaat worden , laat gewoon wat meer desnoods kleinere afval ophaalwagens rondrijden , en geef die mannen de opdracht mee om , naast het opruimen van de rotzooi , adressen te noteren van alles wat er naast ligt ‘n adres te noteren valt , deze adressen doorspelen naar wat buromedewerkers en bonnen versturen , op deze manier snijd het mes aan twee kanten , en er is minder ergenis want het is wat sneller schoon overal ….

  19. Wim Vreeswijk

    Er zijn al 18 reacties genoteerd op deze site met veel bereik. Dus dat geeft wellicht voldoende reuring en reden om ambtenaren in beweging te krijgen.

  20. MB

    Fijn dat de gemeentepolitiek zich er mee bemoeit. Meer signaleren is echter niet de oplossing. Meer doen met de bestaande signalen is juist de opdracht die de gemeente moet krijgen. Dus nog vaker containers legen en een oplossing voor karton verzinnen.

  21. Michiel

    Toch denk ik dat de overvolle containers vaak dezelfde zijn. Één keer per jaar even goed inventariseren waar de probleemlocaties zijn en deze ofwel vaker leggen of containers bijplaatsen lijkt me eerlijk gezegd efficiënter dan wachten totdat de bergen afval ontstaan en deze gemeld worden. Zoals in eerdere berichten al gemeld, speelt ook het slechte ontwerp van sommige containers (waardoor bijvoorbeeld grote kartonnen dozen blijven steken) een rol.

  22. Manou De R.

    Ik ben bang van niét Wim. Zoals gewoonlijk staat men erbij en kijkt men ernaar. Een interpretatie van het begrip “laissez faire” naar “laat maar varen”.

  23. Ralf

    Een camera met gezichtsherkenning bij die ondergrondse containers is een veel beter idee. Met een directe verbinding met een centrale bij de gemeente reiniging kan men gelijk zien waar er een probleem is en de asociaal die z’n troep er zonodig naast moest zetten vlot opsporen en beboeten. Het vuil ernaast was eerst omdat de containers te weinig geleegd werden, maar is tegenwoordig meestal omdat men troep aanbied dat er niet in kan en het dan maar gemakzuchtig achterlaat. Beter is het al die container locaties weer op te heffen. Het werd ingestoken onder het mom van afval scheiding maar persoonlijk heb ik veel meer het gevoel dat het een dure investering was om zo de kosten van de exploitatie van de inzameling te verlagen. Met een efficiëntie maatregel is op zich niets mis, maar zo’n centrale aanbied plaats is dus een plek voor iedereen en daarmee van niemand. Dat lokt als vanzelf dergelijke aanbied excessen uit. Terug naar het aanbieden van je vuil voor je voordeur, dan weet iedereen van wie de troep is en kan er op aangesproken worden (ofwel door z’n buurtgenoten danwel door handhaving).

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).