Sint-Josephkerk in Utrecht staat opnieuw te koop; vraagprijs is 895.000 euro Sint-Josephkerk in Utrecht staat opnieuw te koop; vraagprijs is 895.000 euro

Sint-Josephkerk in Utrecht staat opnieuw te koop; vraagprijs is 895.000 euro

Sint-Josephkerk in Utrecht staat opnieuw te koop; vraagprijs is 895.000 euro
Foto: Molenbeek Makelaars
De Sint-Josephkerk aan de Draaiweg in Utrecht staat alweer te koop. Alweer inderdaad, want het gebouw werd in 2021 nog verkocht voor 690.000 euro. De eigenaar wil er weer vanaf en vraagt er nu 895.000 euro voor.

De Sint-Josephkerk aan de Draaiweg in Utrecht staat alweer te koop. Alweer inderdaad, want het gebouw werd in 2021 nog verkocht voor 690.000 euro. De eigenaar wil er weer vanaf en vraagt er nu 895.000 euro voor.

Eerst wat over het verleden: de Sint-Joseph is in 1901 gebouwd nadat de groei van de wijken Vogelenbuurt en Lauwerecht de vraag naar een plek voor religieuze samenkomsten vergrootte. De kerk stond toen nog aan de rand van de stad en ligt tegenwoordig in de Staatsliedenbuurt op de grens met Tuinwijk.

In het interieur van de St. Joseph zijn veel versieringen en markante beelden te vinden. Zo beschikt de kerk over een bijzonder uitgevoerde lambrisering, kerkbanken en zijaltaren die vervaardigd zijn door de Utrechtse kunstenaar Uiterwaal en zijn aangebracht ter viering van het vijftigjarig bestaan van de kerk.

Het orgel dat in de Josephkerk staat, is een Rijksmonument en is overigens een stuk ouder dan het gebouw. Het instrument werd namelijk in eerste instantie gebouwd voor de Johanneskirche in het Duitse Barmen in 1792. In 1920 werd het gekocht door de Utrechtse parochie.

Goddelijke eredienst

Omdat kerken niet meer zo drukbezocht worden als voorheen werd besloten om dit kerkgebouw af te stoten. Op 1 juli 2021 werd de kerk onttrokken aan de ‘goddelijke eredienst’. Datzelfde jaar werd het verkocht aan een onderneming uit Arnhem. Eigenaar Roland Verheij liet toen weten zelf eigenlijk ook nog niet precies te weten dat ze met de kerk gingen doen, ze wilden eerst in gesprek met de buurt gaan. De onderneming uit Arnhem had wel al ervaring met het transformeren van monumentale gebouwen waaronder kerken.

Maar de Sint-Josephkerk staat dus weer te koop. Bij RTV Utrecht is te lezen dat er al meerdere bezichtigingen gepland staan. Maar daar zegt Verheij ook bij: “We hoeven er niet vanaf. Dus als we niet de juiste prijs krijgen, dan laten we het voor wat het is.”

Gekoppelde berichten

21 Reacties

Reageren
  1. Dennis Smit

    De pastorie ernaast staat ook te koop, voor 2 miljoen.

  2. Ester

    En dan maar leeg laten staan. Speculanten zijn het.

  3. W

    “Omdat kerken niet meer zo drukbezocht worden als voorheen werd besloten …”
    Dit lijkt me het understatement van het jaar.

    “We hoeven er niet vanaf. Dus als we niet de juiste prijs krijgen, dan laten we het voor wat het is.”
    Klinkt bijna al een dreigement om de kerk anders maar te laten verloederen.

  4. Binnenstadbewoner

    Een koopje. Dat is zo ongeveer de prijs van een rijtjeshuis in Utrecht. Kan niet anders dan dat er zware bijkomende voorwaarden zijn wat betreft onderhoud en projectontwikkeling naar woningbouw of dat er andere moeilijkheden zijn.

  5. Uuu

    Dan snap je dus hoe door vastgoedspeculatie prijzen (van omliggende panden) opgedreven worden.

    Die 205.000 euro meer is meer dan de inflatiecorrectie, dus gewoon gebakkenlucht> bubbel.

    Het vastgoedveld, lekker zakkenvullen en mensen poten uit draaien.

  6. Pieter

    Ach, de Jozefkerk. Ik ben er gedoopt en heb er mijn eerste communie gedaan. Askruisje halen, biechten en zelfs het koor gedaan. Op school bij de fraters, dat waren nog eens tijden. Klassen van meer dan veertig kinderen en prima onderwijs.

  7. Sj

    @bsb: als je het artikel gelezen had zou je hebben geweten dat er geen woningen in mogen komen.

  8. The Flow

    Dus het geleuter over een mooi plan met de buurt blijkt n slap kletsverhaal, en terwijl Nederland in diepe woningnood verkeert gebeurt er helemaal niks met de kerk en aast n rijke stinkert op 30% op zijn investering. 3 hoeraatjes voor de marktwerking 🙌🏽.

    Heeft de gemeente dan helemaal geen clausule opgenomen in t koopcontract om te voorkomen dat dit gewoon zo wordt doorverkocht?

  9. Peter van Zoest

    In 2015 deed het gerucht de ronde dat de Nederlandse bisschoppen in de Sint-Josephkerk een ‘biechtfabriek’ wilden beginnen, waar aan de lopende band zonden zouden kunnen worden vergeven. Het is er nooit van gekomen. https://rkboulevard.wordpress.com/2015/11/13/zonden-vergeven-aan-lopende-band-in-utrechtse-biechtfabriek/

  10. Pee

    @Binnenstadbewoner
    Die bijkomende zaken noemen ze daarom ook maar niet maar die zijn er weldegelijk.

  11. Buitenstadbewoner

    @binnenstadbewoner: als je goed had gelezen wist je dat woningbouw niet in het bestemmingsplan staat.

  12. Geenstijl@Utrecht

    Allahmamachies, dat zou een mooie moskee kunnen worden,gekocht met geld uit het bekende land,Moslims grijp uw kans.

  13. Binnenstadbewoner

    @ buitenstadbewoner: klopt, Het gebouw heeft nu een ‘maatschappelijke functie’. Dat neemt niet weg dat een nieuwe eigenaar dit kan proberen te wijzigen naar een woonfunctie. Het woningtekort is enorm en alle politieke partijen willen de woningnood aanpakken. Vragen staat vrij. Of je krijgt wat je vraagt, is een tweede. Dus wie weet. Of wellicht iets heel anders.

  14. Koel Hoofd

    Goed
    Het was een kerk wat door verkoop een potentieel monumentaal woningbouwproject werd.
    Alleen staat er roerend en onroerend religieus cultureel erfgoed waarover de kleindochters van de maker zich na de verkoop druk over gingen maken. (zie link in artikel)
    Dus de projectontwikkelaars hebben een kat in de zak gekocht en willen er nu vanaf omdat het een kerk is die ondanks dat deze is ‘onttrokken uit de goddelijke eredienst’ toch een kerk moet blijven vanwege het kerkelijk cultureel erfgoed.
    Waarvan akte.

    Ik denk niet dat ze een koper zullen vinden omdat niemand iets met de kerk kan behalve er atheistisch in bidden en moderne popmuziek op het orgel spelen.

  15. W

    The flow: de gemeente? Alsof die kerk van de gemeente was. Sjonge…

  16. Fons

    Misschien (opnieuw) een kans voor Utrecht. De kerk hoort thuis bij catharijneconvent en centraal museum, een neogothisch Gesamtkunstwerk van Utrechtse kunstenaars, met het glasinlood van de familie Mengelberg – een beeldverhaal over middeleeuwse Utrecht-, de uitgebreide decoratie van Steph Uiterwaal en het altaar uit het atelier Mengelberg. Als er dan ook ruimte komt voor culturele functies – muziek, dan komt ook het orgel tot zijn recht, met aangepaste horeca is er misschien een basis voor een nieuw bestaan. Is er een Utrechtse mecenas die het aandurft? Willen musea en gemeente die mecenas ondersteunen? Dan zou er iets moois kunnen groeien.

  17. Uuu

    @ Koel Hoofd

    Kan de koper verklaren waar de waardestijging van meer dan 200.000 euro vandaan komt, terwijl de mogelijkheden van het pand minder zijn geworden? Een waardedaling zou logischer zijn geweest. Dan is het verlies voor de koper.

    Lijkt toch verdacht veel op vastgoedspeculatie.

  18. Utrechtse Jantje

    Ik heb toen nog mee gewerkt aan de totale verbouwing van de St Martinuskerk , maar maar die appartementen gingen als zoete broodjes over de toonbank hoor , dus wat is die eigenaar z’n probleem ….. en als aandenken nog ‘n vloertegel bewaard ….toch altijd nog ‘n beetje trots op die klus ….

  19. W

    @Utrechtse Jantje: lees het artikel eens, iets over de bestemming

  20. Utrechtse Jantje

    Beste @ W , ik lees er niet dat er betere bestemmingen voor zijn hoor , en aangezien er woningen tekort zijn , lijkt mij dat dus ‘n prima bestemming voor die kerk , en daar kan dus ook nog wel ‘n buurtbestemming bij in denk ik …..en die kerkbanken etc. zijn ook nog wel te herplaatsen ….

  21. Theresia

    De architect van deze kerk was een leerling van Alfred Tepe , die verschillende kerken en ook het Hieronymus huis op de Maliesingel heeft ontworpen
    Zou mooi zijn als er weer een geloof gemeenschap (christenen ) in kwam zodat dit mooie gebedshuis behouden blijft

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).