Situatie op Lucasbolwerk in Utrecht verslechtert; gemeente neemt maatregelen Situatie op Lucasbolwerk in Utrecht verslechtert; gemeente neemt maatregelen

Situatie op Lucasbolwerk in Utrecht verslechtert; gemeente neemt maatregelen

Situatie op Lucasbolwerk in Utrecht verslechtert; gemeente neemt maatregelen
Archieffoto Lucasbolwerk
Om de ernstige overlast, criminaliteit, mishandelingen en aanrandingen door veelal verslaafden rond het Lucasbolwerk en het Hieronymusplantsoen in Utrecht te beteugelen, heeft de gemeente allerlei maatregelen uit de kast getrokken. Zo kunnen personen die overlast veroorzaken vanaf vandaag een gebiedsverbod krijgen. Daarnaast wordt ook de handhaving opgeschroefd.

Om de ernstige overlast, criminaliteit, mishandelingen en aanrandingen door veelal verslaafden rond het Lucasbolwerk en het Hieronymusplantsoen in Utrecht te beteugelen, heeft de gemeente allerlei maatregelen uit de kast getrokken. Zo kunnen personen die overlast veroorzaken vanaf vandaag een gebiedsverbod krijgen. Daarnaast wordt ook de handhaving opgeschroefd.

De overlast van veelal drugs- en alcoholverslaafden rond het Lucasbolwerk is de afgelopen periode verergerd. In augustus 2022 zou het om 56 personen gaan en in april van dit jaar was dat aantal toegenomen tot 122 overlastgevers. Daarnaast neemt volgens de gemeente ook de ernst van de feiten toe.

Bewoners, bezoekers en ondernemers worden namelijk niet alleen geconfronteerd met het gebruik van drugs, drugshandel en verslaafden die hun behoefte doen, maar zij worden ook geïntimideerd, uitgescholden, beroofd en mishandeld. “Zo zijn er gevallen bekend van horecapersoneel dat ziek thuis zit na mishandeling als reactie op het aanspreken op wangedrag en recent hebben er aanrandingen van enkele studentes plaatsgevonden.”

Ook binnen de groep zelf neemt de agressie toe. Zo gaan zij dagelijks met elkaar op de vuist en soms worden daar ook stenen en messen bij gebruikt. “Door deze situatie hebben meerdere bewoners en (horeca)ondernemers de noodklok geluid en aangegeven dat zij de overlast niet meer kunnen verdragen”, schrijft het college van B&W in een brief aan de raad.

Maatregelen

Er is volgens de gemeente niet een makkelijke en snelle oplossing voor het probleem. Daarom wordt nu een pakket aan maatregelen uit de kast getrokken. Eerder werd al voorgesteld om het gebruik van harddrugs in de openbare ruimte te verbieden. Dit voorstel wordt op 15 juni besproken in de gemeenteraad.

Daarnaast is besloten om vanaf woensdag 31 mei het Lucasbolwerk en het Hieronymusplantsoen aan te wijzen als verblijfsontzeggingsgebied. Dit betekent dat bijvoorbeeld de politie iemand tijdelijk uit het gebied kan weren. De duur van deze ontzegging wordt langer wanneer iemand vaker voor overlast zorgt.

“We maken ons uiteraard zorgen over waterbedeffect naar andere plaatsen, maar de maatregel moet ook proportioneel zijn. Hier is de situatie onhoudbaar en met het mooie weer en de zomer op komst, achten we het noodzakelijk dat op korte termijn een doorbraak komt in deze situatie”, aldus het college.

Zorg

Deze maatregel zou het werk van de zorgprofessionals ook makkelijker maken. Zij hebben namelijk aangegeven dat het lastig is om contact met de verslaafden te maken wanneer zij in de groep staan. Wanneer iemand zo’n ontzegging heeft gekregen kunnen de professionals de mensen makkelijker op individueel niveau benaderen.

“Mensen bij de overlastlocaties worden actief opgezocht en aangesproken, om hen vervolgens zo goed mogelijk naar de juiste zorginstelling te geleiden. Er is hierbij ook aandacht voor de groep mensen van buiten de stadsgrenzen, waar nu nog moeilijk grip op te krijgen is.”

Bollendak

Tot slot worden ook extra agenten en handhavers ingezet, worden de struiken gesnoeid om het zicht te verbeteren en worden de drugsspuiten vaker opgeruimd. De problematiek op en rond het Lucasbolwerk staat volgens de gemeente niet op zich. “Zoals u weet hebben we op meerdere plekken in de stad, zoals op het Stationsplein onder het bollendak, te kampen met ernstige overlast en geweldsproblematiek. Er moet op de korte termijn iets gebeuren om de situatie op het Lucasbolwerk te doorbreken.”

De omgeving van het bollendak is eerder ook aangewezen als verblijfsontzeggingsgebied. Dit heeft er volgens de gemeente voor gezorgd dat de overlast uiteindelijk minder is geworden.

Gekoppelde berichten

44 Reacties

Reageren
 1. Pragmatist

  “Extra agenten en handhavers”

  Hebben we die nog in Utrecht?

 2. Maria Mens

  wat is er tegen de hele handel vrij te geven, de overlast en criminaliteit is qua drank na de drooglegging ook grotendeels verdwenen

 3. j

  maria mens: precies! de fik in het wetboek van strafrecht. als we moord schrappen in het wvsr zal dat ook niet meer plaatsvinden.

 4. Klaasjan

  @Maria Mens
  U bedoelt de handel in drugs vrijgeven? Ten eerste stuit dat op onoverkomelijke internationale verdragen. Ten tweede vindt de onderwereld dan ongetwijfeld een ander obscuur verdienmodel.
  En tenslotte werkt het nog meer verslaving in de hand, met alle gevolgen van dien. De ernst van drugsverslaving is vele malen erger dan die van alcohol.

 5. Pee

  Symptoom bestrijding.
  Meer gebeurt er niet.

 6. Lombokker

  Hoog tijd dat het mogelijk wordt om deze mensen VERPLICHT te behandelen in een GESLOTEN instelling. Met de huidige wetgeving is dat helaas niet mogelijk, dus zal de wet moeten worden aangepast.

 7. BW

  @Maria Mens
  Als je denkt dat deze verslaafden modelburgers worden (en dat de overlast verdwijnt) nadat de handel wordt gelegaliseerd, dan heb ik wellicht vervelend nieuws voor je…

 8. Wim

  Oppakken en opsluiten ,sterfen ze vanzelf uit.
  Drugs 100% verbieden en bezit handel straffen .

 9. Katja

  “Extra agenten en handhavers”.
  Was het maar waar, ik zie ze hier op de ASW nooit eens lopen. Lopen, weet je wel ipv met de auto door de straat rijden. Want alleen op straat ben je zichtbaar.
  Pas op 15 juni wordt er gesproken over een verbod op gebruik van harddrugs. Dan pas ? Je kunt het ook nu doen.

 10. Arie

  Keihard handhaving

 11. Rob H.

  Tientallen jaren rechts afbraakbeleid en zie de gevolgen…

 12. Kar van Cevitam

  Helemaal eens met Ari en Lombokker. De lange lat eroverheen!

 13. Klaasjan

  @Katja
  Het bezit is verboden, het gebruik (nog) niet. Ik vind het nog steeds een hoogst merkwaardig soort regelgeving, waar gauw een eind aan moet komen. Beide verbieden, dus.

 14. Berk

  10 jaar law and order partij Vvd aan de macht en overal te weinig politie.

 15. Chantal

  Aanranding, mishandeling, afval op straat gooien, criminaliteit… het zou verboden en bestraft moeten worden

 16. Nico

  Goed bezig onze gemeente na vele klachten.
  Nadeel is dat je nu al weet dat het probkeem zich zal verplaatsen naar een andere plek in de stad en dan begint ellende weer opnieuw.
  Dwijlen met de kraan open dus.
  Begin eeerst is met volk wat geen verblijfsvergunning heeft het land uit te helpen. Overig misschien toch maar verplicht opnemen vanwege gevaar voor zichzelf en als ik berichten lees zeker gevaar en overlast voor anderen.
  En nu hoop ik maar dat ze zich niet verplaatsen naar de wijk waar ik woon. Meer kan ik niet……..

 17. Koel Hoofd

  Welke handhavers?
  Die paar die we hebben lopen zich al de benen compleet uit het lijf.

 18. Petertje85

  Ok.. op basis hiervan kunnen we dus concluderen dat de gemeente de veiligheid van haar eigen inwoners niet kan garanderen

 19. Petertje 85

  Gemeente heeft de veiligheid dus niet goed op orde..na mes incidenten bij Bollendak heeft het probleem zich verplaatst naar het Lucasbolwerk

 20. Chef Plongeur

  @katja – we zijn het vaak niet eens, maar mbt “lopen ipv rijden” daar ben ik het roerend mee eens. De politie heeft écht géén idee wat er in de straat (inderdaad óók de ASW e.o.) gebeurt. Maar neemt wel deel aan beleidsontwikkeling. Met slechts het eigem idee “de straat” goed te kennen.
  Politie Utrecht: lees je mee? Je hebt echt géén idee wat er in de stad gebeurt. Dat kan je ook niet weten vanuit een auto oof motor.

 21. WJM

  Zachte heelmeesters maken nog steeds die stinkende wonden! Hoe lang duurt die overlast al niet bij de ondernemers/horeca/schouwburg?
  Ook hier gemeentebestuur! Jammer dat Utrecht alles aantrekt!
  Onderneem is écht aktie!

 22. Neerlandicus

  @nico: dwijlen?

 23. JB

  Als je ze oppakt, snelrecht toepassen en 3 maanden vastzetten moet mogelijk zijn lijkt me? Die lui dragen geen maskers dus met cameratoezicht lijkt het me een koud kunstje om te handhaven, niet per se op heterdaad.

  Als je daar met je kinderen langs de singel loopt worden op zaterdagmiddag gewoon spuiten gezet zonder schroom.

 24. Utrechtse Harrie

  Gemeente kan veiligheid niet langer garanderen.. is bezig met woke, links gedram

 25. Utrechter

  Dit kan zo niet langer, handhaven!!

 26. Ewout

  @ berk heeft vooral met open grenzen te maken en dat kun je niet alleen aan rechts toeschrijven.

 27. M.D. Emma

  @Klaasjan, kijk voor de gein even naar dit grafiekje 😉

  https://www.afkickkliniekwijzer.nl/wp-content/uploads/2020/04/Schadescore_drugs.jpg

  Of bijvoorbeeld hier:
  https://solutions-center.nl/wist-je-dat-alcohol-eigenlijk-een-harddrug-is/

  Of deze:
  https://www.drugsinfo.nl/alcohol/is-alcohol-een-harddrug
  “Alcohol is vaak even gevaarlijk als andere harddrugs. Bij regelmatig gebruik van meer dan 1 á 2 glazen per dag is alcohol zelfs schadelijker voor het lichaam dan de meeste drugs.”

  Maar blijf lekker zeiken op “drugs” terwijl je geniet van je wijntje of biertje 🙂

 28. Fred

  Het probleem verplaatst zich zo gewoon weer naar een andere plek, dan kun je daar weer die maatregelen nemen, verplaatst het weer, enz, enz…..het moet concreet opgelost worden, qua veiligheid wordt het er allemaal niet beter op.

 29. Utrechter

  Dit is al sinds jaren een oplopend probleem. Als buurtbewoner m’n beklag gedaan bij de gemeente maar die doet niets wezenlijks anders dan handhavers sturen die het met alle respect voor hun goede inzet ook allemaal niet aan kunnen. De ‘tijdelijke’ daklozenopvang met nota bene harddrugsverstrekking door de gemeente zelf aan de Maliebaan zit er na zes jaar nog. Camera’s op Lepelenburg, rondhangende ongure types van buiten de stad die ‘s ochtends al aan de harddrugs zitten en amper beseffen dat ze überhaupt in Nederland zijn. Zo zonde dat de stad na jaren van opbloei weer afzakt richting de jaren ‘80 met z’n junkentunnel.

 30. W

  @petertje85, 1: die conclusie kon al lang en breed getrokken geworden

  @petertje85, 2: er is geen sprake van verplaatsing van problematiek van het bollendak naar LBW, het betreft een andere groep

  @utrechtse harrie: leg ff uit wat dit met woke te maken heeft, of vind he het gewoon een lekkere term?

  @berk: volledig mee eens.

  @ewout: dit heeft niks met open grenzen te maken, de overlastgevers hebben op een enkeling na gewoon de NL nationaliteit ook al hebben sommigen een kleurtje. Ik denk te weten wat u wilt suggereren en vind dat niet kies.

 31. Uuu

  Het probleem is dat er in Utrecht alleen maatregelen op papier genomen worden.

  Handhaving en politie doen namelijk zo goed als niks, die vallen alleen normale burgers lastig: https://nos.nl/artikel/2477262-amnesty-politie-schendt-rechten-demonstrant-met-id-controles-en-opslaan-gegevens

  Als je sluitstuk in je plan gewoon haar werk niet doet, om wat voor reden dan ook, dan kan je dus net zo goed geen plannen meer maken.

  Overigens mag een Nederlandse stad alle daklozen en verslaafden die geen bewezen binding hebben met de stad of geen burger zijn, gewoon de gemeentegrenzen uitzetten. Maar dat vind men ineens niet meer solidair. Van de andere kant kan je ook stellen: waarom moet Utrecht eigenlijk de problemen van andere gemeenten en zelfs andere landen oplossen?

 32. Uuu

  Lang leve de door rechts zo bejubelde NATIONALE politie (PVV, CDA en VVD) en daardoor er dus veel politie, te voet, op straat, wegbezuinigd is en waardoor de burgemeester niet meer mag bepalen hoeveel agenten de politie Utrecht telt en waarvoor ze die agenten mag inzetten!

  Ga zo door rechts en de rechtse kiezer. Nederland steeds verder de neoliberale afvoerput in! En de rijken worden steeds rijker! Die doen ook niet mee aan het openbare leven op straat. Die rijden een dikke auto van deur tot deur, vliegen of varen en zitten verder in een schoon kantoor en dik huis in het groen.

 33. Berk

  @ewout was dat niet ook een stokpaardje van de vvd, terugdringen van immigratie?

 34. Groeiende IJsberg

  Velen in mijn omgeving, zoals Jaap Bilderberg beweren dat veel, en dus ook dit, bewust beleid is. Want een stad kan je alleen mooi opbouwen nadat die tot de fundering toe gesloopt is.

 35. Ewout

  @ w : weet je wel waar het om gaat? veel gebruikers zijn oost europees plus ook andere nationaliteiten waaronder ook Nederlands.

 36. Binnenstadbewoner

  @uuu er bestaat geen neo liberaalbeleid in NL. Zelfs de VVD is niet meer liberaal of rechts. De verschillen tussen GL (zogenaamd links maar ondertussen elitaire partij), VVD, D66, PVDA enzovoorts moet je echt zoeken. Allemaal uitwisselbaar.

 37. Anne Marie ten Berge

  @ Rob.H. Mag ik u als volgt verbeteren: ‘Tientallen jaren rechts én links afbraakbeleid en zie de gevolgen?’

 38. Uuu

  @ Anne Marie ten Berge

  Wanneer heeft links, dat is dus SP, Partij voor de Dieren of, vooruit, ook nog een beetje Groen Links, in Nederland in de regering gezeten precies? Dat is namelijk nog nooit gebeurd. CDA en VVD zitten er zo goed als altijd in. Wel heeft de PVV al een keer gedoogsteun gegeven aan met name die 2. D’66 is VVD-light.

  PvdA is sinds Kok de ideologische veren heeft afgeschud geen linkse partij meer en dat is dus al zo sinds begin jaren negentig, een jaar of 30!!!!

  In Nederland wordt neoliberaal beleid gevoerd, feit.

 39. Uuu

  @Binnestadbewoner

  Onjuist. VVD is conservatief rechts + Neoliberaal en zit in zo goed als iedere regering. Het CDA heeft in bijna iedere regering sinds WO II gezeten. Dat ze er niet in zaten is een uitzondering.

 40. Tom de Laat

  na een informatie avond hierover in de buurt bleek dat veel van deze mensen gewoon een thuis hebben maar dit een fijne gebruik plek vinden ondanks dat de gemeente gebruikshuizen heeft ingericht. Er zit een flinke deel buitenlanders, Italianen, Duitsers uitgeprocedeerde asielzoekers tussen die hier alleen heen komen omdat ze ze open en bloot drugs kunnen gebruiken. En afkicken heeft helemaal geen zin. De rommel die deze club gebruikt resulteert in een afkick traject bij slechts in vijf procent succes. aldus een medewerker uit het afkick traject. Er worden medicatie en zorg trajecten geschrapt met een hoger slagingspercentage.

  De verzorgende kant van deze keten moet op nationaal niveau opnieuw uitgevonden worden.

 41. Uuu

  @ Tom

  Omdat ze open en bloot drugs MOGEN gebruiken, omdat niemand hen in Utrecht ook maar iets in de weg legt.

  Een soort disneyland voor junks dus. En het woord heeft zich kennelijk goed in den lande verspreid.

  Ergens eind eerste decennium jaren 2000, rond 2008/ 2009, durfde Utrecht eens grenzen te stellen, door bijvoorbeeld nachtopvang en gebuikersplaatsen alleen nog open te stellen voor mensen die of in Utrecht geboren waren, of hier ingeschreven stonden of konden aantonen langer dan 2 jaar hier te verblijven. Voor de andere mensen werden enkeltjes gekocht naar de plek waar men “vandaan” kwam (en men werd ook geëscorteerd op de trein gezet, zodat ze ook weggingen en wegbleven). Dat ruimt nu eens op en doet de stad binnen no time opknappen.

  Alleen idealisten zonder gevoel voor de realiteit zijn hier op tegen, want mensonwaardig of zoiets…..

  Nee, de overlast die mensen moeten accepteren die nergens om gevraagd hebben is niet mensonwaardig? En alle aantrekkende criminaliteit die een te open houding met zich meebrengt?

  Dat alle gemeenten maar eens hun eigen problemen gaan oplossen en dus ook die van hun eigen inwoners.

  Dat Utrecht nu al een soort europees disneyland voor junks is geworden: chapeau!

 42. Wilma

  Gistermiddag stonden ze gewoon weer openlijk te dealen…

 43. R van der Zee

  Volgens mij veroorzaken die gebiedsverboden alleen maar een verplaatsing. Zou een aangewezen lokatie niet beter kunnen werken?

 44. R van der Zee

  Inmiddels is het probleem dus al naar andere plaatsen verhuisd. Lepelenburg is volgestroomd. Misschien is het handiger om i.p.v. telkens mensen ergens weg te dwingen die dan elders ongewenst weer opduiken, ze een plaats toe te wijzen waar ze wel terecht kunnen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).