Smakkelaarspark loopt weer een jaar vertraging op; park moet in 2025 klaar zijn Smakkelaarspark loopt weer een jaar vertraging op; park moet in 2025 klaar zijn

Smakkelaarspark loopt weer een jaar vertraging op; park moet in 2025 klaar zijn

Smakkelaarspark loopt weer een jaar vertraging op; park moet in 2025 klaar zijn
De oplevering van het Smakkelaarspark in Utrecht heeft opnieuw vertraging opgelopen. Het park had in 2022 klaar moeten zijn. Toen duidelijk werd dat die datum niet gehaald zou worden, was de verwachting dat het project in 2023 klaar was. Ook die planning schoof op, naar 2024, en nu is duidelijk dat het park op z’n vroegst in 2025 klaar is. De bouw van de tweede fase begint in de zomer van dit jaar.

De oplevering van het Smakkelaarspark in Utrecht heeft opnieuw vertraging opgelopen. Het park had in 2022 klaar moeten zijn. Toen duidelijk werd dat die datum niet gehaald zou worden, was de verwachting dat het project in 2023 klaar was. Ook die planning schoof op, naar 2024, en nu is duidelijk dat het park op z’n vroegst in 2025 klaar is. De bouw van de tweede fase begint in de zomer van dit jaar.

De bouw van het Smakkelaarspark is verdeeld in twee bouwfasen, waarvan de eerste inmiddels wel klaar is. De tweede fase moet starten in de zomer van 2022, veel later dan gepland. De reden voor de latere start van de bouw is volgens de gemeente onder andere de zoektocht naar een aannemer. Door ‘de drukte op de markt’ duurde die zoektocht langer, waardoor de planning pas in de tweede helft van 2021 helemaal kon worden uitgewerkt. 

Ook het opstellen van het definitieve ontwerp duurde langer, vanwege onder meer ‘moeilijkheden bij het oplossen van de trillingen, toegang voor de nood- en hulpdiensten’. Het ontwerp moest daardoor meerdere keren worden aangepast en is nog altijd niet helemaal afgerond.

Het parkpaviljoen, de bruggen en de inrichting van de zuidelijke tunnelbuis van de Leidseveertunnel worden nog meer in detail ontworpen en ook het definitieve ontwerp van de woon- en kantoorgebouwen wordt nog verder uitgewerkt, zodat de omgevingsvergunning aangevraagd kan worden.

Ontwerp

In het Smakkelaarspark komen twee gebouwen met circa 150 huur- en koopwoningen en er komt een kantoorgebouw met op het dak een voor iedereen toegankelijk houten horecapaviljoen. Het gebied wordt ‘budgettair neutraal’ ontwikkeld, wat inhoudt dat de kosten voor de bouw terugverdiend worden met de opbrengsten van een gebouw.

Tekst loopt door onder de afbeelding

Onder het gebied rijden de bussen en tram en er komt een parkkelder. In het park staat straks een parkpaviljoen waar mensen wat kunnen drinken en kinderen kunnen spelen. Aan het ontwerp voor het parkpaviljoen is wel het een en ander veranderd. Het komt namelijk op een minder prominente plek in het gebied dan eerst bedacht. Het paviljoen wordt ook kleiner en krijgt een overdekt terras.

Verder is gekeken naar onder meer de sociale veiligheid in het park. In het definitieve ontwerp zijn een aantal sociaal onveilige hoekjes veiliger gemaakt.

Gekoppelde berichten

25 Reacties

Reageren
 1. Natte Otter

  CU2030…

 2. Aqua

  intens lelijk, maar sluit daardoor wel naadloos aan op de directe omgeving!

 3. Erwin

  Huh eerste fase afgerond…?
  Er staat alleen een betonnen tunnel met graffiti…

 4. W.

  @Natte Otter: Ik moet nog steeds lachen om de verklaring dat het voor see you too 030 zou staan…

 5. Thomasje

  Oh ik vind het verassend mooi. Zelfs het kunstwerk heeft een mooi plekje gekregen, jammer voor Overvecht 🙂

 6. Humbly

  Stom gedoe……wat doet dat schuine loopbrugje daar nou! Zuin die luilakken te beroerd om 25 meter naar rechts te sjokken?, ach het is toch maar gemeenschap geld natuurlijk.

 7. Paul

  Mooi plan, een vereiking van de omgeving. Belangrijk hier is juist ook de architectonische kwaliteiten van de gevels. Daarmee kan het buiten het concept zelf, meer iconische waarde krijgen.
  Zelf had ik het mooi gevonden als er een groter water vlak zou zijn gekomen. Vroeger was het een haven.

 8. De count

  Haha park. 10 bomen in de schaduw van wat hoogbouw. En natuurlijk wat horeca. Heerlijk park om even lekker rustig te wandelen

 9. Steve

  Hier had je eigenlijk een mooi nieuw stationsplein kunnen maken met een ruime taxistandplaats en plek voor particulieren om mensen van en naar het CS te halen en brengen.
  En plek voor een reuzenrad en de poffertjeskraam weer terug.
  Maar nee, woningbouw op een plek waar je straks echt niet wilt wonen.

 10. Koel Hoofd

  Dat ze het nog een park durven te noemen laat wel zien hoever ze (zowel gemeente als projectontwikkelaars) zijn losgezongen van de realiteit.
  De gemeente heeft de bek vol van vergroening en verduurzaming, maar laat dagelijks het tegendeel zien.
  Wat een verspilling van belastinggeld en oeverloze nodeloze miilieubelasting vanwege onrealistische idealen die nog mensonvriendelijk zijn ook.
  D66/GL geloofwaardiheid 0.0

 11. Speak Up

  Het is geen park, maar een vastgoedproject met een plantsoen, laat dat even duidelijk zijn, wat voor marketing er ook overheen gegooid wordt.

  Zie hier trouwens de betrouwbaarheid van een partner in de vrije markt en het vastgoedveld, maar dat wisten we in Utrecht inmiddels al; aangezien het vastgoedveld tegen de afspraken met de gemeente en haar inwoners in (en in strijd met hoe plannen in eerste instantie zouden moeten zijn geworden) complete delen van de stad aangerand en verkracht heeft> om er zelf vooral rijker van te worden zonder enige interesse in wat men achterlaat. De inwoners zitten met de brokken en vaak met een sociaal onveilige omgeving; of buitengewoon lelijke (en winderige) omgeving.

 12. Natte Otter

  @W. Het slaat ook nergens op. Het is gewoon ooit verzonnen, daarna zijn er wat roulaties geweest, en hebben ze er iets anders van gemaakt. Het is gewoon CU 2030. Overigens hoop ik dat de lokale Christen Unie fractie dat over 4 jaar hun slogan maakt…

 13. Barend

  Utrecht heeft echt angst voor leegte, pleinvrees. Op park Paardenveld moet en zal die schroothouten hut blijven staan. En ook hier weer dat horecapaviljoen. Ik vind dit onbegrijpelijk omdat de open ruimte totaal gefragmenteerd wordt en vol met dode hoeken komt te zitten.

 14. Speak Up

  @ Koel Hoofd

  Dat Utrecht verkocht is aan de betonnen vastgoedwereld gaat al terug naar de PvdA-, CDA-, VVD- en leefbaar tijd. En verder terug!

 15. RABE

  Vertraging zal wel door corona komen. Dat is nu een veelvuldig gebruikt excuus voor als iets niet gaat volgens de planning.

 16. isabelle

  Hahahaha! Projectplanning en budgetbeheersing is een vak dat ze in Utrecht niet kennen. En dan in 2025 roeptoeteren dat het project OP TIJD afgeleverd is.

  Mag Utrecht alsjeblieft terug onder curatele? Beter voor iedereen.

 17. Massegast

  Intuïtie, voorgevoel. Mag dat? Er is iets in me dat zegt: hier wordt gebluft. Het zal anders uitpakken. Visser en Smit Bouw is de aannemer die het gaat oppakken. We zullen zien.

 18. Ton

  @ RABE
  Wel nee joh.
  Er is een schreeuwend chip tekort.
  En er lag een schip dwars in het Suezkanaal.

 19. John

  Ik vind het een gaaf plan. Ik vind wel dat het een park mag heten. En ik weet zeker dat velen hier wel heel graag zouden willen wonen.

 20. Len

  @ Ton: en de hond heeft de begroting opgegeten!

 21. Koel Hoofd

  @Speak Up
  Sinds Utrecht na 700 jaar achterlijkheid vol inteelt in 1843 door de NS vanachter die stadswal met stadsgracht vandaan is getrokken en de moderne tijd is ingeschopt, is het hier een grote bouw puinhoop, dat is traditie.

  Bestuurlijke achterlijkheid is hier ook traditie. Bijvoorbeeld, ook al was het al lang bekend wat cholera veroorzaakte en hoe dat te voorkomen was, heeft het gemeentebestuur nog 3 cholera uitbraken laten gebeuren voordat schoon drinkwater uit het soesterkwartier werd gehaald. Toen bestonden PvdA, VVD en CDA nog niet eens.

 22. Rivierenwijk

  Een grasveld tussen hoogbouw: een lekker tochthol.

 23. Marko

  Het zal in werkelijkheid vast minder fraai worden dan de impressies, maar altijd nog een gigantische verbetering ten opzichte van de gribuszooi die het al lange tijd is. Uitstel is jammer, hoe eerder deze plek invulling krijgt hoe beter. Prima dat er ook woningen komen. Iedereen die allen maar kritiek spuit zou het natuurlijk zelf allemaal veel beter kunnen?

 24. Bas

  Dat het nu een park wordt genoemd is inderdaad een gotspe.
  Het had beter van ‘Smakkelaarsveld’ naar ‘Smakkelaarsveldje’ hernoemd kunnen worden opdat een ieder blijft herinneren dat ook hier een stuk open ruimte is opgeofferd voor bebouwing…

 25. Wim

  De junks en zwevers zijn inmiddels van het Lepelenburg verkast naar het Hieronymusplantsoen. Het Smakkelaarsveldje wordt hun toekomstig Eldorado. Stille, dode hoekjes genoeg te vinden daar, zo te zien.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).