Speciaalzaak Hermans Schoenen in centrum van Utrecht sluit na 117 jaar de deuren Speciaalzaak Hermans Schoenen in centrum van Utrecht sluit na 117 jaar de deuren

Speciaalzaak Hermans Schoenen in centrum van Utrecht sluit na 117 jaar de deuren

Speciaalzaak Hermans Schoenen in centrum van Utrecht sluit na 117 jaar de deuren
Speciaalzaak Hermans Schoenen aan het Oudkerkhof in Utrecht sluit binnenkort definitief de deuren. De karakteristieke winkel staat naar eigen zeggen bekend om de ‘klassieke schoenen met een persoonlijke en servicegerichte aanpak’. Toch is die service niet meer helemaal van deze tijd en geeft het team van Hermans aan wegens gebrek aan opvolging binnenkort te stoppen.

Speciaalzaak Hermans Schoenen aan het Oudkerkhof in Utrecht sluit binnenkort definitief de deuren. De karakteristieke winkel staat naar eigen zeggen bekend om de ‘klassieke schoenen met een persoonlijke en servicegerichte aanpak’. Toch is die service niet meer helemaal van deze tijd en geeft het team van Hermans aan wegens gebrek aan opvolging binnenkort te stoppen.

De zaak werd in 1906 opgericht door de gezusters Hermans en groeide uit tot een bekend fenomeen in Utrecht. Hermans Schoenen heeft in al die jaren veel trouwe klanten gehad. De zusters richtten de winkel vorige eeuw op als oplossing voor hun eigen probleem: ze hadden beiden maat 44 en het was – zeker in die tijd – voor vrouwen moeilijk om passende schoenen te vinden.

Hermans had daarom het doel een winkel te openen waar iedereen kon slagen en hoewel het bedrijf meerdere keren van eigenaar wisselde én zich inmiddels voornamelijk op herenschoenen richt, is het doel gelijk gebleven: “nog steeds moest elke man daar kunnen slagen, ongeacht zijn schoenmaat.”

Tekst loopt door onder afbeelding.

Hermans op het Oudkerkhof

Dungelmann

Nadat Dungelmann Schoenen, de keten die het bedrijf had overgenomen, vier jaar geleden failliet ging, hebben de huidige eigenaren zelf een doorstart gemaakt. Een woordvoerder van het bedrijf laat weten dat het voor hen altijd heel belangrijk is geweest dat iedereen die er werkte dezelfde passie voor het vak deelde en veel kennis en kunde van zowel schoenen als voeten had.

“Bij ons is het idee: we gaan er alles aan doen om een paar schoenen te vinden dat bij je past.” Toch mocht het niet voor de lange termijn baten en de speciaalzaak laat weten dat het steeds lastiger is geworden het bedrijf voort te zetten. “We merken dat de vraag naar wat wij doen verdwijnt.”

Jonge generatie

Het bedrijf is niet failliet en gaat ook niet failliet maar het heeft volgens Hermans Schoenen geen zin om het bedrijf door te zetten, aangezien de service die zij leveren de jongere generatie minder aanspreekt. “Ondanks dat we het graag doen en leuk vinden”, voegen ze daaraan toe.

Niet alleen het team van Hermans zelf vindt het jammer te moeten stoppen, ze krijgen ook veel teleurgestelde reacties van klanten. Om hen nog even de mogelijkheid te geven iets leuks te scoren én om de voorraad van de winkel te verkleinen geldt er de komende tijd een korting van 50 procent op alle artikelen.

Het team van Hermans heeft nog lichte hoop dat met een kleinere voorraad zich de komende tijd alsnog een koper aanbiedt. Zo niet, dan verwachten zij eind september de deuren definitief te sluiten.

23 Reacties

Reageren
 1. Ruud

  Het einde van de kwaliteitsschoen in Utrecht. Eeuwig zonde. Rest mij dank uit te spreken voor het getoonde ambacht.

 2. Minks

  De speciaalzaken verdwijnen als sneeuw voor de zon en het verval in de winkelstraten word steeds zichtbaarder. De Staat der Nederlanden zou er goed aan doen om deze bedrijfjes op hun kwaliteiten te gaan definieren waarbij ze een speciale status toegekend zouden kunnen krijgen die ze speciale belastingvoordelen gaan bieden. Tevens een lijst creeren waarin mogeljke “jonge opvolgers” een plek gaan krijgen.

 3. Bert Bruislijm

  Vreselijk jammer. Weer iets echts weg uit de stad, meer eenheidsworst en plastic schoenen want daar vaart het milieu wel bij. Ik ga deze week nog een paar schoenen kopen.

 4. Pol

  Kwam hier vroeger regelmatig.
  Zonde dat ook dit pareltje het niet haalt.

 5. Peter van Zoest

  Tja, tijden veranderen. Zo gaat dat.

 6. M

  Ontzettend jammer. Wat houden we aan kwaliteitwinkels over in Utrecht?

 7. Pee

  @Peter van Zoest
  Maar niet iedere verandering is een verbetering.

 8. Peter van Zoest

  @Pee Loopt u dan nog in een berenvel rond?

 9. Le coq sportif

  Echt heel zonde dit. Ingrijpen door de staat zoals hierboven wordt geopperd lijkt me wat overdreven. Wellicht is het beter ons eigen eigen kooppatroon tegen het licht te houden en na te gaan of we uit gemak zelf ook wel eens online bestellen waar we ook naar Hermans zouden kunnen gaan

 10. W

  @minks: dus de staat der nederlanden moet zorgen voor een opvolger? Is dat wat je zegt?!

 11. Katja

  Verschraling yen top. Wat gaat erin komen ? Horeca, wellicht ?

 12. Rob

  Een goed begin dat ‘gezusters’!
  Nu dat tweede zusjes ook nog even vervangen door ‘zusters’ graag.

 13. Ton

  Pol, dat is de spijker op z’n kop : “vroeger” !

 14. Ton

  Inderdaad jammer.
  Maar beste klagers, er zijn nog heel wat speciaalzaken over in Utrecht. En er komen regelmatig nieuwe bij. Niet klagen maar kopen, zou ik zeggen.

 15. Maarten Vis

  Als relatief jong iemand (27) vind ik het ook jammer dat deze mooie winkel weggaat, een paar kwalitatief hele mooie en degelijke schoenen gehaald. Ik ga komend weekend nog even langs om nog wat te kopen. Ik betaal liever wat extra voor goede kwaliteitsschoenen dan de standaard rommel wat overal wordt verkocht. Ik fiets al een aantal jaren dagelijks door de binnenstad, de winkels komen en gaan in deze tijd. Heb er een aardig gevoel bij als een nieuwe winkel opent of die de 1e 3-5 jaar wel gaat halen. Vraag me als financial altijd af of de nieuwe winkel eigenaar een financieel plan heeft gemaakt waaruit blijkt dat ze in ieder geval nog breakeven kunnen draaien bij een ultimate worstcase scenario. Zal vaak wel een te rooskleurig beeld worden gecalculeerd en niet bewust zijn van alle belangrijke variabelen in het winkel onderneming spelletje.

 16. Rob H.

  Gooi de app van Zalando van uw telefoon en koop een degelijk paar schoenen, in plaats van een maand een paar wegwerpschoenen.

 17. van der Aa

  tegenwoordig loopt de hele wereld achter elkaar aan te sloffen met wat je noemt sneakers ,,ander woord voor gimpy maar dan 400 euro duurder.
  ook de dames kunnen er wat van 9 van de 10 dames kunnen niet eens meer lopen op een hakje laat staan een hoog hakje . jammer dat deze zaak weg gaat misschien hadden ze iets moeten moderniseren mooie design schoenen voor de dames en heren die wel snappen dat de schoen de persoon maakt en niet het gimpy onder een rokje/ net pak.

 18. Hein van Beek

  Goede zaak dat deze schoenenzaak verdwijnt. Zelf ben ik voorstander om de meesten kleine winkels uit de binnenstad te weren. Gewoon een paar kolossale winkels toelaten naar Amerikaans recept, Je hoeft dan maar een winkel in en kan daar alles kopen wat je hartje begeert.
  .

 19. buurtbewoner

  2 schoenen voor de prijs van 1!

 20. Peet moller

  Ik heb niet veel verstand van schoenen
  Ik stond wel eens in de etalage te kijken
  Prijsklasse tot 700 euro
  Oeiiiiiiiiiii

 21. Katja

  @Hein : mooi cynisch hoor…

 22. Nina

  @ Minks

  Mss subsidie naar speciaalzaken en veel minder naar musea?

 23. G.Klabbers

  Wat veranderen de tijden..helaas weer een icoon op schoenengebied waar ik zelf heb mogen werken zo.n 35 jaar geleden en verdwijnt nu uit de winkelstraten . Misschien meld een vakidioot zich nog.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).