Speciale containers, vermalers in de keuken en inzamelpunt op water; gemeente wil gft-afval beter scheiden Speciale containers, vermalers in de keuken en inzamelpunt op water; gemeente wil gft-afval beter scheiden

Speciale containers, vermalers in de keuken en inzamelpunt op water; gemeente wil gft-afval beter scheiden

Speciale containers, vermalers in de keuken en inzamelpunt op water; gemeente wil gft-afval beter scheiden
Voorbeeld van een cocon in Rotterdam
Nog steeds worden in Utrecht groente- en fruitafval en etensresten niet voldoende gescheiden van het reguliere afval. De gemeente wil daarom een aantal maatregelen nemen, waarmee het voor bewoners makkelijker wordt dit gfe-afval apart weg te gooien. Zo komen er bijvoorbeeld in de loop van 2025 speciale containers in verschillende wijken en krijgen keukens in het Beurskwartier een voedselvermaler. In de binnenstad gaat de gemeente experimenteren met een inzamelhub op het water.

Nog steeds worden in Utrecht groente- en fruitafval en etensresten niet voldoende gescheiden van het reguliere afval. De gemeente wil daarom een aantal maatregelen nemen, waarmee het voor bewoners makkelijker wordt dit gfe-afval apart weg te gooien. Zo komen er bijvoorbeeld in de loop van 2025 speciale containers in verschillende wijken en krijgen keukens in het Beurskwartier een voedselvermaler. In de binnenstad gaat de gemeente experimenteren met een inzamelhub op het water.

In de zomer van 2023 sprak de gemeente al de wens uit om het gfe+t-afval (groente, fruit en etensresten) beter te scheiden. Destijds werd gezegd dat er per inwoner gemiddeld zo’n 30 kilogram gfe+t-afval gescheiden wordt ingezameld en dat het dubbele aantal bij het restafval belandt. Deze cijfers zijn in de tussentijd niet veranderd.

In Utrecht wordt dit afval momenteel op twee manieren ingezameld; bij laagbouw gebeurt dit via een kliko die de bewoners thuis hebben staan en bij complexen tot vier woonlagen zijn er draagbare afvalemmers van 40 liter beschikbaar.

Container

Nu zijn er een aantal extra manieren verzonnen. Zo werd vorig jaar zomer bijvoorbeeld gezegd dat er op korte termijn op verschillende plekken, nabij hoogbouw en ook waar genoeg ruimte is, cocons, oftewel containers, speciaal voor gfe zouden komen.

Nu is bekend dat er ongeveer 110 van deze afvalbakken na de zomer van 2025 worden verspreid over de stad. Het gaat vooralsnog om een proef. “Het streven is om dit inzamelmiddel in de toekomst (in de daarvoor geschikte gebieden) in de rest van de stad in te zetten”, schrijft het college.

Binnenstad

In de historische binnenstad heeft de gemeente momenteel geen geschikt systeem om het gfe-afval in te zamelen. “De reden hiervoor is de beperkte inzamelmogelijkheden door onder andere aslastbeperking, beperkte inpandige ruimte van bewoners en de verwachte lage respons.”

Een mogelijke oplossing hiervoor zou inzameling aan huis zijn. Bewoners bewaren het afval dan achter de voordeur en maken vervolgens een afspraak om het op te laten halen.

“De inzameldienst komt met een klein licht elektrisch voertuig het afval en de grondstoffen aan de voordeur ophalen en brengt het naar een inzamelhub op het water. Bewoners kunnen ook zelf hun afval en grondstoffen naar de de inzamelhub brengen.”

Vermaler

Bij een nog te bouwen wijk kan er rekening worden gehouden met dit probleem. Zo wordt bijvoorbeeld in het Beurskwartier een proef gedaan met voedselvermalers die in keukens worden ingebouwd.

“Hier kunnen gebruikers hun restanten gfe inwerpen. De restanten worden vermalen en met water via een daarvoor bedoeld buizenstelsel afgevoerd naar een scheidingsinstallatie.”

Gekoppelde berichten

10 Reacties

Reageren
  1. Martin

    En dan te bedenken dat het overgrote deel van dit afval uit water bestaat.

  2. Binnenstadbewoner

    Misschien moet de gemeente zich beter realiseren dat er steeds kleiner wordt gewoond. Vaak geen buitenruimtes meer. Geen ruimte om gft afval goed op te bergen. GFT afval gaat al snel broeien, stinken, trekt ongedierte aan, fruitvliegjes etc.. Dus bij het restafval. Die oplossing met die karretjes is er een uit utopia.

  3. Utrechtvoorutrecht

    Waarom niet een extra bak naast de glasbakken? Lijkt me minder moeite dan om op afroep per adres langs te komen. Kost ook een stuk minder?

  4. Rene

    Met binnenstadbewoner eens, het achter de voordeur bewaren is geen optie, een berg broeiend afval met ongedierte daaromheen zwermend in de keuken of woonkamer? echt niet. Dat zijn de redenen waarom ik na de invoering van de gft (niet gfe) continers er binnen heel korte tijd mee gestopt ben.

  5. Theo

    Als je als binnenstadbewoner (of bewoner van enige andere wijk) wordt geconfronteerd met “een berg broeiend afval in de woonkamer waar ongedierte omheen zwerft” dan lijkt me dat je ofwel een pluim verdient voor het correct toepassen van het stijlfiguur “overdrijving” ofwel je wordt gehinderd door een schrijnend gebrek aan probleemoplossend vermogen.

    Tip van Theo: koop bij de Zweedse meubelgigant een klein afvalbakje, zet het in je keuken en hang daar zo’n composteerbaar afvalzakje in (te verkrijgen bij iedere supermarkt). Zakje vol of begint de inhoud te ruiken? Knoop in het zakje, zakje in de GFE-bak en nieuw zakje in het afvalbakje. Voila: geen “berg broeiend afval”, geen “rondzwermend ongedierte” en geen issues in je woonkamer. Bijkomend voordeel: je hebt geen last meer van druipende restvuilzakken.

  6. eelkje

    Die zg. composteerbare zakjes zijn NIET geschikt voor GFT…

  7. bureaulesswatts.nl

    En de afvalbaronnen werden nóg rijker.

  8. gert

    hou aub ook rekening met mensen die slecht ter been zijn ik en andere mensen kunnen niet een eind met zo,n gft bak lopen [te zwaar en altijd te ver]
    gewoon afval is veel te vaak ook te ver lopen

  9. IIB

    Er zijn al te weinig gewone containers waar je schijtziek van wordt… laten ze dat eerst is opknappen, of vaker legen.

  10. Jan

    Is dit een wat late 1 april grap? Etensresten vermalen en dmv water door speciale buizen naar een afvalverwerking afvoeren. Ja, ja…..

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).