Gemeente Utrecht krijgt genderneutrale toiletten | De Utrechtse Internet Courant Gemeente Utrecht krijgt genderneutrale toiletten | De Utrechtse Internet Courant

Gemeente Utrecht krijgt genderneutrale toiletten

Gemeente Utrecht krijgt genderneutrale toiletten
Bron: Flickr CC
Er zijn binnenkort geen aparte toiletten meer voor mannen en vrouwen in het stadhuis. Mensen die zich niet eenduidig man of vrouw voelen, worden er dan niet meer mee geconfronteerd dat ze niet in een van de standaard hokjes passen.

Er zijn binnenkort geen aparte toiletten meer voor mannen en vrouwen in het stadhuis. Mensen die zich niet eenduidig man of vrouw voelen, worden er dan niet meer mee geconfronteerd dat ze niet in een van de standaard hokjes passen.

“Voor de meeste mensen lijkt dit niet zo’n probleem, maar voor een kleine groep mensen is het wel degelijk een issue”, aldus D66-fractievoorzitter Klaas Verschuure. “Utrecht is een open, tolerante en toegankelijke stad. Als we transpersonen kunnen helpen door de bordjes bij de wc’s aan te passen, vind ik dat je dat moet doen.”

Het gaat om het aanpassen van een paar bordjes, maar voor een groepje mensen is dit een heel belangrijk signaal. De toiletten op het stadhuis op de Korte Minrebroederstraat zullen eerst genderneutraal worden gemaakt, als dat bevalt zijn de andere panden van de gemeente aan de beurt.

20 Reacties

Reageren
 1. Bill

  Fijn om te weten dat de gemeente bezig is met dingen die er echt toe doen….!!! Nu nog aan de gang met het beteugelen van salafistische moskeeën, geweld tegen politieagenten, etc…, ook van belang voor “een kleine groep” mensen.

 2. Trol

  Utrecht is een open, tolerante en toegankelijke stad, ik en mijn kinderen merken daar erg weinig van, blijkbaar is dit een aandachts-punt voor de fietselite.

 3. Hans Oudwijk

  KNETTERGEK!
  Die D66 meneer bedoelt waarschijnlijk te zeggen “Utrecht is een open inrichting voor snel gekwetste millennials geworden en wij dragen daar graag een steentje aan bij”.
  Jazzhandjes,

 4. René

  @ Trol: Vertel ons dan eens waarvan u last hebt. Wellicht kunnen wij ook uw problemen weg nemen, zodat ook u het naar uw zin hebt in deze open en tolerante stad.

 5. JTK

  Doet me denken aan Adieu café van Willem Wilmink en Herman van Veen:

  Ach zo’n café
  Café met een lage zoldering
  En geen wc voor dames apart

  (…)

  Want zie, de nieuwe wet is
  Dat zo’n café niet net is
  De zoldering te laag is
  Het licht er veel te vaag is
  En dat er alle vrouwen
  Hun plas op moeten houden
  Omdat er geen wc is
  Die veilig en privé is

 6. Wim

  Waarom moet voor een klein groepje mensen die omgebouwd zijn de privacy van een toilet opgeofferd worden.
  Ik verwacht niet dat elke vrouw het prettig vind om in een mannen WC te gaan waar de mannen tegen een muur plassen.
  Maak de Invalide toilet genderneutraal want die was dat toch all.
  UTRECHT slaat echt door met deze onzin.

 7. Hans Oudwijk

  Wim 1/7/2016 – 12:34
  Ho, ho. Niet te overhaast.
  Het invalidentoilet is voor invaliden die toch al al te vaak hun behoeften moeten ophouden omdat er ook in Utrecht een groot gebrek aan bereikbare toiletten is. Bovendien heb ik het nu al een paar maal in het stadskantoor meegemaakt dat een volledig valide ambtenaar op z’n akkertje die toch best wel lekker ruime invalidentoilet uitkomt wandelen terwijl ik mij bijkans zit te bezeiken. En dat is dan niet van het lachen.

  En als ik dat toiletbordje op de foto zo bekijk gaat dat scenario zich ook in het stadhuis voordoen.
  Invalidentoiletten zijn al gendervrij maar zijn daarom nog niet voor Jan en alleman bedoeld.

 8. Scherpschutter

  Man man man. Er wonen 50.000 transgenders in Nederland, oftewel 1 op de 320. Betekent dat het er in Utrecht nog niet eens 1000 zijn. En dan de toiletten ombouwen omdat wanneer 1 van die 1000 inwoners toevallig een keer langs de gemeente moet zich mogelijk misschien wellicht wel eens wat ongemakkelijk zou kunnen voelen in het toch al onwaarschijnlijke geval dat hij/zij dan net moet pissen.

  Nee, echt. Wat mankeert die Verschuure….?

 9. Berend

  @scherpschutter Lezen jochie, lezen. Ombouwen houdt hier in: “Het gaat om het aanpassen van een paar bordjes”.

 10. Leonard

  Als je verder niets interessants te melden hebt dan maar melden dat je als maatschappelijk geangageerd gemeentebestuur wereldkundig maken dat je in het Stadskantoor transgender toiletten hebt. Daar scoor je mee en kom je ook nog op het 8 uur journaal.
  Window dressing heet dit.

 11. Jolanda

  Gemeente Utrecht wil weer het beste jongetje van de klas zijn en zich o zo politiek correct van z’n beste kant laten zien. Die raadsleden slaan echt een beetje door.
  Persoonlijk hou ik er als vrouw niet van om op een heren-wc te plassen!
  Dus gaan we nu 4 soorten toiletten krijgen in Utrecht? Dames, heren, invaliden en genderneutralen? Om hoeveel transgenders gaat het eigenlijk in Utrecht?
  Hou je alsjeblieft met relevante zaken bezig als raad: zorg, bereikbaarheid, toegankelijkheid, vervoer etc.

 12. S.

  Doen de heren dan wel de bril netjes weer naar beneden? Ik weet niet hoor of ik dit nou wel zo prettig vind als vrouw: los van hygienische toestanden op het toilet zelf, ik voel mij minder op mijn gemak als ik make-up etc sta bij te werken met een man erbij.

 13. Scherpschutter

  Berend 1/7/2016 – 13:55

  Kunt u wel lezen? Ik beweer toch ook nergens dat het om iets anders gaat? U fabuleert dingen die er niet zijn.

  U zet me wel aan het denken. Er is een praktische reden waarom er nu mannen-, vrouwen en gehandicaptentoiletten zijn. Overal neutrale bordjes op plaatsen schept ook weer nieuwe praktische problemen natuurlijk. Dus het zal vast niet bij bordjes blijven…..

 14. Brigitte

  Sympathiek idee, maar toch.
  Een vrouwenwc. Dat is een plek waar je je tampon in de afvalemmer gooit en je lippenstift bijwerkt en even gezellig kan beppen met je vrouwelijke collega.
  Ik weet het niet hoor. Het is in ieder geval niet een idee dat de horeca zou moeten gaan volgen.

 15. M

  Wat absurd. Ik wil als vrouw een schoon toilet. Als mannen ervan gebruik maken zit alles er onder. Bah!

 16. Jelle

  @M: grappig, mijn vrouwelijke collega’s beklagen zich er juist altijd over dat de damestoiletten zo oneindig veel smeriger zijn dan die van de heren (terwijl er toch echt even veel mannen als vrouwen bij ons werken). Ze gaan daarom zelfs liever naar het mannentoilet. Maar dit terzijde.

  Enne: het omhangen van een paar bordjes is niet iets waar we ons zo druk over moeten maken. Gewoon doen, iedereen blij en door naar dingen die voor meer mensen belangrijk zijn.

 17. elinore

  Ik vind de reacties shocking, thuis heb je immers ook een genderneutraal toilet, evenals in de trein en inderdaad een gehandicaptentoilet. Wat een heisa om niets, wat is er mis met een toilet waar iedereen (m/v/t) gebruik van kan maken. Het is toch vooral belangrijk dat een toilet schoon is en dat heeft niets te maken met m/v – toilet.

 18. Linde

  Ik werk regelmatig op een kantoor met genderneutrale toiletten. Ik voel me er totaal niet comfortabel bij. Ik zie menig collega die ik daar tegenkom zenuwachtig kijken. Misschien dat ik daarmee voel hoe transgenders en anderen die onzeker zijn over hun geslacht zich voelen op een toilet, maar om daarom vele anderen zich ongemakkelijk te laten voelen kan toch niet de bedoeling zijn? Ik kom liever af en toe een transgender tegen op het toilet (als ik het al door zou hebben) dan steeds een of meerdere kerels.

 19. Objectivist

  Ik kan dit alleen maar toejuichen! Hoe meer de Gemeente Utrecht zich bezighoudt met dit soort totaal bezopen niemendalletjes, des te sneller zullen mensen zich realiseren dat deze overbodige organisatie in de laatste fase van haar levenscyclus is beland en haar bestaansrecht in twijfel trekken.

  Genderneutrale toiletten. Hoe verzin je het zeg… Ik ben voor!

 20. Mens

  Als ik de reacties zo lees, kan Utrecht beter investeren in wc’s voor zeiksnorren, want zo te lezen zijn die in de meerderheid hier.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).