Steeds meer regenboogvlaggen in Utrechtse buurt Ondiep om buurtbewoners te steunen Steeds meer regenboogvlaggen in Utrechtse buurt Ondiep om buurtbewoners te steunen

Steeds meer regenboogvlaggen in Utrechtse buurt Ondiep om buurtbewoners te steunen

Steeds meer regenboogvlaggen in Utrechtse buurt Ondiep om buurtbewoners te steunen
Foto's: Robert Oosterbroek
Eieren, scheldwoorden en intimidatie; bewoners van de Utrechtse buurt Ondiep die een regenboogvlag aan hun huis hebben hangen, hebben hier sinds vorige week mee te maken. Als teken van solidariteit besloten steeds meer Ondiepers om de vlag te hijsen en daarom kleurt een aantal straten in de wijk inmiddels in alle kleuren van de regenboog. “Een mooie reactie”, aldus burgemeester Sharon Dijksma.

Eieren, scheldwoorden en intimidatie; bewoners van de Utrechtse buurt Ondiep die een regenboogvlag aan hun huis hebben hangen, hebben hier sinds vorige week mee te maken. Als teken van solidariteit besloten steeds meer Ondiepers om de vlag te hijsen en daarom kleurt een aantal straten in de wijk inmiddels in alle kleuren van de regenboog. “Een mooie reactie”, aldus burgemeester Sharon Dijksma.

Bewoners van de huizen in Ondiep hadden tijdens Utrecht Pride en de Pride-maand in juni een regenboogvlag opgehangen, waarop de huizen werden bekogeld met eieren.

De bewoners kregen de afgelopen week niet alleen te maken met bekogeling. De Ondiepers werden ook op straat geïntimideerd en bedreigd. Dat werd niet getolereerd door de bewoners en dus besloten steeds meer Ondiepers om de regenboogvlag te hijsen als teken van solidariteit.

Tekst loopt door onder de afbeelding

Scheldwoorden

Een van de buurtbewoners vertelt aan DUIC dat haar huis vorige week twee keer met eieren is bekogeld en er tegen de voordeur werd geschopt. Ook het huis van een andere buurtbewoner is vorige week bekogeld met eieren. “Ik kwam thuis en zag dat de voorgevel en ramen waren volgegooid.”

Echter bleef het niet bij deze acties. “Gisteravond (maandag, red.) waren er opnieuw meerdere volwassen mannen in de buurt aan het schreeuwen. Een man fietste telkens op en neer en riep hard ‘homo’ door de straat. Daarna volgde er een auto die rondjes reed in de wijk en riep: ‘vieze vuile kankerhomo’s’”, aldus een van de bewoners.

Waar het op vrijdagavond nog een groep jongeren was die zich misdroeg in de buurt, zijn het nu volwassen mannen. “Niemand hoort dit te doen, maar het is wel erg triest dat er op een maandagavond volwassen mannen scheldend op en neer fietsen en zulke dingen roepen.”

Solidariteit

De Utrechtse politie, burgemeester en wijkagenten zitten bovenop de zaak. De politie is druk bezig met de opsporing van de onruststokers. Ook de buurt steunt elkaar. Als teken van solidariteit, hangen er steeds meer vlaggen op de gevels in Ondiep. “Er zijn steeds meer bewoners die een regenboogvlag bestellen en ophangen. In de buurtapps worden berichten gedeeld, zoals een bericht van de Utrechtse burgemeester. Hierdoor hebben mensen zoiets van: ‘Dit laten we niet gebeuren, wij doen mee’”, aldus een van de bewoners.

Burgemeester Sharon Dijksma spreekt van een ‘mooie reactie vanuit de buurt’. Eerder zei de Utrechtse burgemeester: “Er is sprake van intimidatie op straat en dreiging naar individuele buurtbewoners. Dit gedrag is volstrekt ontoelaatbaar en tolereren we niet.”

Foto’s: Robert Oosterbroek

 

Gekoppelde berichten

43 Reacties

Reageren
 1. Vrolijk rechts

  Helemaal top

 2. Toine Goossens

  Moet God nog achter de voordeur blijven?

  Recent pleitte de voorzitter van de openbare scholen voor het openen van gebedsruimtes in openbare scholen. Ik dacht er het mijne van.

  Nu niet meer. Het opdringen van de eigen mening aan derden die daar niets mee hebben is is de orde van de dag geworden. Zelfs de burgemeester spreekt zich net zoals de burgemeester van Amsterdam uit vóór het ophangen van identiteit bevestigende vlaggen. Identiteit uitdragen, het hoort erbij, het is normaal.

  Dus komen er gebedsruimtes in alle scholen en krijgen de ouders van de kinderen het recht om hun identiteit op school uit te dragen.
  Of we het opdringerige demonstreren van anti abortus demonstranten nog wel een vinger in de weg mogen leggen is de volgende vraag.

  Normen en waarden, respect voor elkaar is altijd wederkerig. Wie vindt dat het is toegestaan om de eigen identiteit overal en nergens uit te dragen, moet zich eens achter de oren krabben als iedereen, ook degenen waar je het pertinent niet mee eens bent, dat gaan doen.

 3. Jeroen

  @Toine Goossens
  De Paradox van tolerantie is hier van toepassing.
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Paradox_van_tolerantie

 4. JdV

  @toine: hang een pvv poster op je raam. En kijk dan vooral hoe het staat met jouw vvmu ten opzichte van de reacties.

 5. Toine Goossens

  @JdV

  Durft u uw belediging niet vergezeld te laten gaan van uw identiteit? Wat u hier doet en tentoonstelt is de grootste bedreiging van de open samenleving. Stop daarmee.

 6. W

  @Toine: hang ff de regenboogvlag aan je woning, kun je zien hoe respectvol anderen zijn.

  Wel goed dat je pleit voor openbaar onderwijs.

 7. Toine Goossens

  @Jeroen,

  Dank, kijk op mijn Linkedin profiel. Ik denk veel na over paradoxen en dilemma’s.

  Deze paradox doet in zich in alle facetten van de samenleving voor. Poppers kijk is een heel beperkte invulling van waar het werkelijk om draait. De paradox van de tolerantie is namelijk een specificatie van de paradox van de samenleving waar 100% vertrouwen heerst.

  Daar waar iedereen vertrouwd wordt, heeft de oplichter, de verrader het namelijk erg gemakkelijk. Die wordt namelijk ook vertrouwd, zoals ook Popper inziet. Die verrader harkt alle voordeel, winst, aanhang, noem maar op naar zich toe. Hoe, hoeveel, wat et cetera is sterk afhankelijk van belangen en van omstandigheden. Stel je een lijn voor tussen 0% en 100% vertrouwen.

  Alle individuele mensen, alle groepen mensen, alles en iedereen neemt ergens op die lijn een positie in. Waar en hoe is mede afhankelijk van morele instelling. Trump zit meer richting de 0% en Biden richting de 100%. Ook de Nederlandse samenleving zit ergens op die lijn. Namelijk op een punt waar onze samenleving redelijk stabiel is. Een punt waar een zeer grote meerderheid zich veilig voelt en niet angstig hoeft te zijn. Dat punt is niet vast, maar het schuift naar links en rechts onder invloed van velerlei factoren.

  Het, naar mijn mening doorgeschoten, identiteitsdenken is een potentiële bedreiging voor anders denkenden. Wie die andersdenkenden namelijk niet meeneemt, maar confronteert, roept angst en tegenstand op. Dat is wat nu in Ondiep gebeurt. Dat is de dominante ontwikkeling; iedereen wil vanuit de eigen bubbel (zie de vele betogen van Bas Heijne) dat alle anderen doen en denken wat en hoe zij zelf denken.
  Omdat dat denken vrijwel nooit wederkerig is, het houdt nooit rekening met de ontvanger, is dat de dood in de pot. Het resultaat is exclusief denken dat gepresenteerd wordt onder de noemer inclusief. Elke dag zie en lees je hoeveel weerstand dat oproept. Langzaam glijden we richting een samenleving van de oorlog van allen tegen allen (Hobbes).

  Het enige dat dat kan stoppen is oprechte belangstelling en oprechte gesprekken met andersdenkenden. Dat gebeurt op dit moment in het geheel niet; ‘Ik denk dit en uw mening interesseert mij geen bal’.

  Mensen kunnen ieder dilemma, iedere paradox oplossen, maar het identiteitsdenken verhindert dat.

  Kopje koffie drinken?

 8. Sjaak

  Altijd respect voor iemands kleur of geaardheid hebben!
  Ook als die persoon dat uitdraagt. Waarom niet? Wat kun je daar nou tegen hebben?

  Moet je dan ook respect voor intolerant rechts hebben. Nee natuurlijk niet.

  Wat nou wederkerigheid.

 9. Sanne

  Huidskleur/geaardheid is geen mening, @toine goossens!

 10. Koel Hoofd

  Ondiep, eind vorige eeuw waren daar de straten nog oranje gekleurd door de vlaggetjes en ons eigen rood-wit-blauw wanneer het Nederlands elftal speelde.
  25 jaar later hangen er regenboogvlaggen en wordt er zowel gescholden als met eieren gegooid, maar presteert dat elftal ook niks meer.
  Ik denk dat we toch maar eens een winnend Nederlands voetbalelftal moeten samenstellen, het land heeft die sportieve vebroedering hard odig.

 11. GeeWee

  Wat een prachtige actie van deze Ondiepese buren. Zo toon je solidariteit!

 12. Utrechter2

  @Jeroen: dat is niet het geval. Rawls en Popper geven in de link aan dat gelegitimeerde intolerantie pas opgaat bij zelfbehoud.
  Ik vind het mooi dat Toine Goossens consequent is. En daar bovenop wereldsteden laten zien dat het prima kan dat grote minderheden in de openbare ruimte op hun eigen manier leven. In wereldsteden viden we het te gek om naar Chinatown te gaan, en wereldsteden laten zien dat het in beginsel mogelijk is dat verschillende geloven en ideologieen gewoon wijk na wijk naast elkaar kunnen wonen.

 13. G.H.

  Hulde voor de solidaire Ondiepers, dankzij jullie wint de menselijkheid het hier van de haat.

 14. Statler

  Ik heb het nare gevoel dat er een steeds grotere tweedeling in onze hoegenaamd inclusieve samenleving aan het ontstaan is.
  Met vriendelijke groet,
  PeterH

 15. HenQ

  Graag zoveel mogelijk regenboogdingen in Kanaleneiland, Overvecht, en delen van Leidsche Rijn. Hele muren van flats, wegen, zebrapaden, stoplichten en parkeerplaatsen vrolijk LGBHTQA++ gekleurd. Even de vinger op de zere plek leggen daar en wat egootjes krenken.

  Dát is lef hebben en ballen (m/v/x) tonen voor je zaak.

 16. BW

  @Toine Goossens
  Hoe is geaardheid “een mening” en hoe is het ophangen van een vlag “het opdringen van de eigen mening”?

 17. Geenstijl@Utrecht

  Religie en dergelijke, moeten thuis in eigen beleving worden gevierd,scholen moeten openbaar zijn waar respect en tolerantie de boventoon moeten voeren,en al helemaal niet de zgn Religie van de vrede.

 18. Len

  De analoge wereld lijkt steeds meer op een sociaal medium

 19. Mark

  Dit is helemaal top. Ik had nooit zo’n hoge pet op van Ondiep, maar blijkbaar hebben ze wel het lef om tegen het schorem in opstand te komen en te laten zien waar ze voor staan.

 20. Geenstijl@Utrecht

  Bewoners Ondiep onthutst: kinderen vernielen regenboogvlaggetjes, terwijl ouders het filmen.

  AD UTRECHT, VANMORGEN.

 21. Willem

  @toine Leuk hoor, al die filisofische bespiegelingen, maar een bepaalde groep andersdenkenden krijg je nooit op andere gedachten. Maar moeten we onze duur bevochten vrijheid door deze groep daarom nu maar weer laten beknotten of ontnemen, puur omdat zij de ontwikkelingen in de maatschappij niet bij kunnen benen? Dan zitten we echt op een verkeerd spoor.

 22. Rose

  Wat een zielig en kinderachtig gedoe. Met eieren op pad om mensen met een andere mening of geaardheid te intimideren. Hoe intolerant kun je zijn?

 23. Floor

  Een grote pluim voor de bewoners van Ondiep

 24. Wilhelm

  Groot respect voor de bewoners van Ondiep.

 25. Statler

  @BW:
  het vernielen of opzettelijk besmeuren van die vlag is ook het opdringen van een mening.
  Met vriendelijke groet,
  PeterH

 26. Utrechter2

  @BW: sprekend voor Toine Goossens: hij kijkt naar de film en niet naar de foto. Als je ‘film’ kijkt zie je dat Moslim-voetballers in Frankrijk bepaalde wedstrijden niet mogen spelen omdat ze de verplichte regenboog armband niet willen dragen.
  In de perceptie van het westen van de 21e eeuw is dit geen opdringen, maar in de perceptie van een Moslim is dit wel opdringen.

 27. Toine Goossens

  @BW,

  Is geloven in God en opkomen voor het ongeboren leven dan ook geen mening? En hoe beoordeelt u dan hun fanatisme om die mening op te dringen?

 28. Marco

  Heel goed. In Nederland, en ons Utrecht, mag je gelukkig zijn en dus ook uitdragen wie je bent. Daar is hard voor gestreden en dat mogen we niet zomaar opgeven.

 29. Toine Goossens

  @U2,

  Top.

 30. w

  we zijn getuige van een alsmaar groter wordende tweedeling in de samenleving, tolerantie vs intolerantie, een veel grotere crisis dan bijv een klimaatcrisis is aanstaande

 31. BW

  @Toine Goossens
  Religie is zeker een mening, maar mijn punt is nou juist dat geaardheid dat niet is. Daar gaat jouw vergelijking dan ook mank.

 32. Geenstijl@Utrecht

  Ouders uit hun huurwoning zetten,dat zal pas werken,Ga je lekker bij je intolerante soortgenoten wonen.

 33. Toine Goossens

  @BW,

  Uw visie is het gevolg van uw mening om niet wederkerig, niet inclusief, te hoeven denken. De realiteit leert anders. Lees mijn post nog eens aandachtig.
  Overtuigingen en identiteit tegen de zin van anderen uitdragen is het verkondigen van meningen. Laat ook de post van U2 diep tot u doordringen.

 34. BW

  @Toine Goossens
  Dank voor de tip, man. Ook na aandachtig lezen: hartgrondig met je oneens.

 35. Ton

  @Toine
  Ik neem aan dat je het hebben van een identiteit op zich niet problematisch vindt.
  Maar hoe ver mag je dan gaan in het ‘uitdragen’ van je identiteit ? Dat wordt volledig bepaald door de mate waarin anderen moeite hebben met jouw identiteit ?
  En wat is uitdragen? Het dragen van een ‘gebroken geweertje’, een ordelintje, een kruisje, een trouwring, een FC-sjaal, een stropdas, een ‘Rolling Stones’ T-shirt, camo shorts, tatoeages ??
  ‘Carnavalsvierder’ is voor veel mensen een identiteit die ze graag uitbundig in de openbare ruimte uitdragen. Als mensen stilletjes hun huis uit vluchten omdat ze het gevoel hebben dat Carnaval hen wordt opgedrongen dan is Carnaval niet problematisch? En als diezelfde mensen protesteren tegen Carnaval dan zijn de Carnaval wel een opgedrongen identiteit ?

 36. Pragmatist

  Groepen mensen die de vrijheid om te zijn wie ze willen zijn (of denken te zijn) tot het maximale nemen en daarbij hun zelfinhibitie loslaten in de openbare ruimte. En dan verrast reageren dat er mensen zijn die geheel anders zijn en denken dan jezelf gewend bent.

  Dit vind ik toepasselijk voor de mensen aan beide kanten in het artikel. Ik vind het maar enorm grappig; zal popcorn maken vanavond. Vraag me af hoe het verder gaat, en hoe deze dramafilm eindigt.

 37. Koel Hoofd

  @Toine Goossens
  Je hebt helemaal gelijk!
  Maar bedenk wel dat 99% niet eens tot filosofie in staat is omdat het abstract denkvermogen vereist waar de onderbuik de boventoon voert.

 38. Toine Goossens

  @Ton,

  Alle morele oordelen zijn, los van de eigen morele overtuiging, situationeel en afhankelijk van de tijd. Over 20 jaar is, lijkt mij, het ophangen van de vlag ook in Ondiep niet meer confronterend. Maar tegen die tijd is het verschijnsel identiteit ook grotendeels verdwenen en worden die vlaggen niet meer opgehangen.

  Waarschijnlijk heeft de bevolking tegen die tijd ook zo genoeg van confrontatiegedrag, dat inclusief denken weer aandacht en een kans krijgt.

 39. Utrechter2

  @TG: De Moslim’s die ik ken vinden dat mensen vrij moeten zijn om te doen en laten wat ze willen maar willen niet zelf met een regenboogvlag zwaaien omdat ze zelf niet voor die levensstijl kiezen.

  De regenboogvlag kan in Nederland vandaag de dag erg zwart wit geïnterpreteerd worden : alsof elke gelovige of hetero die die vlag niet heeft of armband niet draagt voor homovervolging zou zijn.

 40. Ton

  @ Toine
  “tegen die tijd is het verschijnsel identiteit ook grotendeels verdwenen”
  Blijkbaar wordt hier een heel specifieke definitie van ‘identiteit’ gehanteerd.
  Is er een mens zonder identiteit mogelijk ?
  Kun je dat een mens kwalijk nemen ?
  Iedereen een Mao-pak aan ?

 41. A Krijgsman

  Nederland als klein land altijd voorraan en wat bereik je hiermee? Olie op het vuur gooien net als de stille marsen dat helpt echt niet.
  Als je respect wil afdwingen doe je het niet op deze manier. Morgen Isis vlag en overmorgen dierenvkag etc….

 42. Lisette

  @toine
  Het is voor gays, queers etc helaas nog nodig om te ‘vechten’ voor acceptatie. Om hand in hand op straat te kunnen lopen, zonder risico. Daar dienen de vlaggen voor, om te zeggen: we zijn er en we blijven. De eieren laten zien dat dit nog nodig is. De steun van de buurt is hartverwarmend. Gisteren mijn gay zoon verhuisd naar Ondiep. Je hebt geen idee hoe fijn het was om alle vlaggen te ontdekken. En hoe eng het is dat je zoon wel eens te maken kan krijgen met agressie, vanwege zijn geaardheid.

 43. Toine Goossens

  @Lisette,

  Ik gun jullie dat van harte. Ik steun de manifestaties die een heel massale uiting zijn en belangrijk bijdragen aan acceptatie. Daar kunnen andersdenkenden zich aan storen, maar ze hoeven niet te kijken en kunnen negeren. Dat maakt voor mij in het confronteren het verschil.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).