Straatnamen in Utrecht: waar komt de naam Catharijnesingel vandaan? Straatnamen in Utrecht: waar komt de naam Catharijnesingel vandaan?

Straatnamen in Utrecht: waar komt de naam Catharijnesingel vandaan?

Straatnamen in Utrecht: waar komt de naam Catharijnesingel vandaan?
In de binnenstad van Utrecht ligt de Catharijnesingel. Het is zowel een straat als een singel, maar waar komt de naam eigenlijk vandaan?

In de binnenstad van Utrecht ligt de Catharijnesingel. Het is zowel een straat als een singel, maar waar komt de naam eigenlijk vandaan?

De Catharijnesingel was het afgelopen jaar in het nieuws, omdat auto’s en motoren vanaf maart niet meer over de straat onder Hoog Catharijne door kunnen rijden. Dan is de weg namelijk afgesloten door de veelbesproken knip.

Voor het ontstaan van de naam van deze weg gaan we terug in de tijd: naar de heilige Catharina van Alexandrië. De dochter van de gouverneur van het Egyptische Alexandrië stierf in het jaar 305. Catharina was ‘een zeer populaire heilige in de middeleeuwen’, schrijft Museum Catharijneconvent. Ze is de beschermheilige tegen de pest, maar onder andere ook van ‘kloosterzusters, maagden en gehuwde vrouwen’.

In de twaalfde eeuw hadden de johannieters een klooster, kerk en ziekenhuis op de plek van het huidige Vredenburg. De johannieters waren een kloosterorde en de groep zette zich als religieuze gemeenschap vooral in om zieken te verzorgen. De locatie ‘was gewijd aan de heilige Catharina van Alexandrië; die plek heette toen het Catharijneveld en het ziekenhuis het Catharijnegasthuis’, schreef Gilde Utrecht eerder. Het klooster heette het Catharijneconvent.

Uiteindelijk moesten de johannieters verhuizen, omdat keizer Karel V het kasteel Vredenburg op die plek liet bouwen. Dat was in 1529. Maar de naam van Catharina van Alexandrië bleef voortbestaan en dat zien we terug in de Catharijnesingel, maar bijvoorbeeld ook in Hoog Catharijne en Museum Catharijneconvent.

De Catharijnesingel was tot het eind van de negentiende eeuw een belangrijke vaarweg, lezen we op de erfgoedsite van de gemeente. De singel hoorde bij de zogenoemde Keulse Vaart, de ‘belangrijkste’ waterverbinding tussen Amsterdam en Keulen.

De weg langs de singel werd door Napoleon in 1811 onderdeel van de Route Impériale 2 gemaakt. Dat was de route van Amsterdam naar Parijs. Blijkbaar stonden er later die eeuw, in 1830, van de toenmalige Catharijnebrug tot aan het Ledig Erf ruim 1.300 bomen. Bijna al die bomen gingen een eeuw later verloren bij het asfalteren en verbreden van de weg.

11 Reacties

Reageren
  1. Mirjam Jansen

    Onder het motto “ maak van de Catharijnesingel geen oprit voor de parkeergarages onder Hoog Catharijne “ moet mij het volgende van het hart. Grote schande vind ik die knip voor binnenstandbewoners. De Catharijnesingel fungeert dan als verkeersbestemming alleen nog als oprit voor de giga parkeergarages (voor oa het kooppubliek) onder Hoog Catharijne) Wat zullen die parkeergarages opbrengen? twee ton per dag?? een ruwe schatting en een slag id lucht. Kent iemand de juiste cijfers?? Dan heeft de gemeente er natuurlijk wel baat bij en wrschlk ook nog allerlei projectontwikkelaars om die oprit zo vrij mogelijk te houden van ieder ander verkeer. Tel uit je winst.
    En Hoog Catharijne en andere belanghebbenden natuurlijk ook. Die kunnen het natuurlijk ook niet hebben dat binnenstadbewoners die oprit belemmeren. Want ja, inderdaad, door al die koopjesparkeerders is er (vnl op vrijdag, zaterdag en zondag ) inderdaad regelmatig een groot verkeersinfarct tgv die toerit. En ja, als er verder dan niemand meer langs mag, hebben de koopjesparkeerders wel minder overlast.
    Dit heeft niets met milieubeleid van doen, dit is gewoon vrij baan maken voor meer winst. Ik vind het echt een gotspe. Mirjam Jansen

  2. Peter

    Totaal zinloze knip daar waar veel verzet tegen is, hou er (als de gemeente het durft) een enquete over en stel in ieder geval tot na de verkiezingen in maart 2026 uit.

    Ook omdat het 1,5 miljoen scheelt dat beter ingezet kan worden, bijvoorbeeld in het afmaken van de Singel tot het Ledig Erf.

  3. W

    @peter: veel verzet? Wij als bewoners zijn er enorm blij mee hoor

  4. Koel Hoofd

    @Peter
    Dat durft onze slinkse gemeente niet, ze zijn veel te gek op hun bijna absolute macht.

  5. Katja

    Die megaparkeergarage bij HC is natuurlijk de grootste blunder geweest die je kon maken.
    Daardoor loopt het altijd vast. Waar is het plan gebleven van garages/transferia aan de rand van de stad met gratis pendelbusjes naar de binnenstad ?

  6. Inez

    Met de grote groepen mensen die alsnog wel door de knip mogen gaat deze zo onduidelijk worden dat het alleen maar chaos wordt. Deze knip is kansloos en wordt vanuit de inmiddels achterhaalde RSU2040 (de 10 minuten stad) doorgedrukt.

  7. Koel Hoofd

    @Katja
    De consument trapte er niet in.
    Transferium P+R Hoograven wordt al vele jaren lang amper gebruikt terwijl er toch een sneltramhalte voor de deur ligt en daar parkeren spotgoedkoop.

  8. Steven

    @W, over wie heb je het met “wij als bewoners”? De bewoners die ik ken, zijn er geen van alle blij mee. Vanuit de 7 Steegjes, Sterrenwijk, Oude Gracht, Ondiep, Zuilen …. Ik heb echt honderden mensen gesproken en niemand die ik ken is er blij mee.

    Wellicht is het beter als je zegt “ik ben er blij mee”.

  9. WV

    @ Steven

    W en zijn hond denk ik dt @ w bedoelt.

  10. Boogschutter

    Een boeiend verhaal over de herkomst van de naamgeving van dit deel van de Utrechtse singel. Waarvoor mijn dank aan de auteurs van DUIC!
    Jammer dat velen er weer hun plas op moeten lozen om zodoende het door hen gehate stadsbestuur te bashen.
    Het welvaartspeil van de Utrechtse bevolking lijkt recht evenredig te zijn aan de neiging tot dit enorm zure en kinderachtige gemopper.
    Lucht het op?

  11. Boogschutter

    @ Steven
    “ …. Ik heb echt honderden mensen gesproken en niemand die ik ken is er blij mee.“
    Ik vind het niet erg geloofwaardig klinken, deze bewering.
    “Honderden mensen gesproken…” dat klinkt als een breed opgezet bevolkingsonderzoek. Kom eens met bewijzen voor die bewering.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).