Strengere eisen voor evenementen moeten bodem van Wilhelminapark in Utrecht beschermen Strengere eisen voor evenementen moeten bodem van Wilhelminapark in Utrecht beschermen

Strengere eisen voor evenementen moeten bodem van Wilhelminapark in Utrecht beschermen

Strengere eisen voor evenementen moeten bodem van Wilhelminapark in Utrecht beschermen
Archieffoto Wilhelminapark
Om de bodem in het Wilhelminapark in Utrecht te beschermen gaat de gemeente strengere eisen stellen aan organisatoren van evenementen. Vorig jaar besloot de rechter dat het Mout Bierfestival niet door kon gaan omdat er in de vergunning te weinig rekening was gehouden met de monumentale waarde van het park.

Om de bodem in het Wilhelminapark in Utrecht te beschermen gaat de gemeente strengere eisen stellen aan organisatoren van evenementen. Vorig jaar besloot de rechter dat het Mout Bierfestival niet door kon gaan omdat er in de vergunning te weinig rekening was gehouden met de monumentale waarde van het park.

Stichting Wilhelminapark en omwonenden maakten vorig jaar bezwaar tegen het Mout Bierfestival dat van 9 tot en met 11 september zou plaatsvinden in het park. De rechter heeft daarna besloten de vergunning van tafel te vegen omdat de gemeente te weinig zou hebben stilgestaan bij de monumentale waarde van het Wilhelminapark en de slechte staat van de bodem. Deze uitspraak had ook gevolgen voor andere evenementen die gepland stonden in het park.

Vervolgens heeft bureau Cobra Groenzicht onderzoek gedaan in het zuidelijk deel van het Wilhelminapark. Hierbij is gekeken naar de bodem en naar 100 bomen die in dit deel groeien. Uit dat onderzoek is gebleken dat de bodemverdichting hoog is, maar dat dit nog geen negatieve gevolgen heeft gehad voor de bomen.

Conclusie

“De korrelsamenstelling maakt de bodem gevoelig voor verdichting, maar de gunstige zuurgraad van de bodem, de aanwezigheid van voldoende organische stof en een gemiddelde biologische activiteit vertragen dit proces. De huidige mate van bodemverdichting leidt nog niet tot problemen”, is te lezen in een brief die het college van burgemeester en wethouders naar de raad heeft gestuurd.

In 2018 is een soortgelijk onderzoek uitgevoerd en er blijkt geen sprake te zijn van een ‘duidelijke toename’ van de bodemverdichting. Ook is uit het recente onderzoek gebleken dat 87 van de 100 bomen is beoordeeld als ‘goed’, ‘zeer goed’ of ‘uitstekend’. 13 bomen zijn bestempeld als ‘onvoldoende’ of ‘slecht’, maar dit zijn exemplaren die zijn aangetast door essentaksterfte, kastanjebloedingsziekte of ernstige gebreken hebben. Deze bomen worden in de gaten gehouden.

Maatregelen

Ondanks de uitkomst van het onderzoek blijft een verdere verdichting van de bodem een risico voor de bomen. Cobra Groenzicht adviseert om zo min mogelijk te maaien, niet te maaien op of na momenten dat het heeft geregend, buiten de verharde paden machines te gebruiken die hun druk spreiden en afgevallen blad zo veel mogelijk te laten liggen of ter plekke te versnipperen.

Deze bovengenoemde maatregelen worden al genomen door de gemeente. Tot slot heeft het onderzoeksbureau ook enkele maatregelen voor evenementen geadviseerd. Zo moeten organisaties straks een plan van aanpak inleveren waarin staat beschreven hoe zij maatregelen nemen om de kwetsbare bodem te beschermen.

Boomtechnisch toezichthouder

Ook moet er straks bij grote evenementen in het park een boomtechnisch toezichthouder aanwezig zijn. “We hebben deze eis nog niet hoeven te stellen omdat sinds het hanteren van deze werkwijze er nog geen aanvragen voor evenementen ingediend zijn die zo groot of impactvol waren om het inschakelen van een boomtechnisch toezichthouder te eisen.”

Om de ontwikkeling van de bodemkwaliteit en de verdichting in het Wilhelminapark goed in de gaten te houden wordt dit onderzoek over vier jaar herhaald.

Gekoppelde berichten

26 Reacties

Reageren
  1. JdV

    Goh. Wat goed van de gemeente zeg.
    Maar weet je wat een veel eenvoudiger, goedkopere en beter oplossing zou zijn?
    Evenementen organiseren op plekken die daarvoor gebouwd of geschikt zijn. Dus niet in een kwetsbaar park. Maar in een Jaarbeurs. Op een groot parkeerterrein. Op de Uithof. Of op een van die vele andere plekken die daar voor deugen.
    Nog een mooi idee: gewoon vergunningen af voor veel minder evenementen. Ook dat draagt bij aan een beter milieu, minder vervuiling, minder vervoersbewegingen, minder geluidsoverlast, minder overlast voor bewoners.
    Goh, dat zou nog eens een vooruitstrevend idee zijn.
    En om het helemaal af te maken: Voor het organiseren van een festival kan elke organisator uit de hele EU zich inschrijven voor een vergunning (denk maar aan standplaatsen voor kramen in Utrecht). Zo kan een organisator uit Luxemburg, Malta of Berlijn ook eens een leuk festival organiseren in plaats van de gebruikelijke vriendjes van de politici en ambtenaren die dit al jarenlang mogen doen.

  2. wil

    kan dat aub in het Griftpark ook? dat is helemaal geen sprake meer van een grasmat maar van een zandbak, met dank aan alle festivals.

  3. Henk

    Kijk weer een ondezoeksbureau dat zijn zakken heeft gevuld! En blijft verdienen aan het leveren van een boomtechnisch toezichthouder (blijft kijken of er niemand in de boom klimt?). terwijl er eigenlijk geconcludeerd is dat er niets aan de hand is. Oftwel: de bierprijs gaat verder omhoog! #minderoverheid

  4. Theo

    De bodem van het Lepelenburg park is ernstig en langdurig aangetast door plaatsing van een kunstwerk, dat niemand begrijpt.

  5. Rob Huibers

    Dit probleem is op te lossen door de parken alleen te gebruiken als park en voor evenementen speciale plaatsen in te richten. Dan voorkom je ook gebeurtenissen als het afzagen van een stuk van een monumentale boom (Lucas Bolwerk enkele jaren geleden) die een geschifte evenementenbouwer in de weg zat en het uitwonen van het Moreelse Park door de op zichzelf heel leuke Parade. Vergeet niet dat parken tijdens evenementen niet beschikbaar zijn voor bewoners, terwijl dat toch hun functie is.

  6. Pee

    Hou gewoon evenementen op plekken die daarvoor geschikt zijn en niet op plekken waar er zaken onherstelbaar kapot kunnen worden gemaakt.
    Een park kan dat evenementen geweld niet aan .

  7. Ptje

    @JdV
    U haalt mij álle woorden die ik eraan had willen besteden uit de mond!

  8. Wim

    Bijzonder moment: ik lees voor deze ene keer alleen maar eensluidende reacties. Namelijk dat de gemeente simpelweg geen toestemming moet geven om allerlei evenementen op kwetsbare locaties te organiseren. Maar ja, het hedonisme is aan de macht hè, in onze gemeente.

  9. Otto Nelemans

    “……. De huidige mate van bodemverdichting leidt nog niet tot problemen” Deze zinsnede geeft precies aan war het an schort. men gaat door met onderzoek totdat het mis is. Wees blij dat de toestand nu nog beheersbaar is. Dat moet zo blijven in plaats van wachten tot het mis is. Het is toch van de gekken dat bij alles wat er georganiseerd is een toezichthouder moet komen. Iedereen weet dat dit meestal verwaterd en op z’n minst geen deskundige toezichthouder is. het kwam bij anderen reeds langs. Het park behouden waar het voor bedoeld is en dat is soms al aardig aan de grens. Aantallen, vuiloverlast en BBQ’s maken de parken en dat geldt waarschijnlijk voor alle parken, totaal ongeschikt voor evenementen. De aanwonenden zijn er in ieder geval nooit blij mee.

  10. Teringjantje

    Zo ook in Park Transwijk afgelopen weekend bij Central Park. Grond platgestampt, overwalst door allerlei voertuigen en het gehele weekend de hele dag stampende muziek.

  11. Martijn

    In het buitenland mag je het gazon in een park vaak niet eens betreden, laat staan er een evenement op organiseren. Dat is nog veel beter maar in Nederland moet alles overal maar kunnen. Ik snap dat niet.

  12. W

    Ik dacht dat het Jaarbeursplein aangelegd was voor evenementen en aanverwanten. Nog nooit een festival of foodtruckgebeuren gezien

  13. Otto Nelemans

    Ik denk dat de ontwerpers van het park op de bovenstaande foto zich dagelijks omdraaien in hun graf.

  14. Piet

    Zo ook de Voorveldse polder met de leuke festival. Altijd volledig volgebouwd en overreden met vrachtwagens heftrucks en ander zwaar materieel. De rest van de zomer niet meer te gebruiken door glassplinters en vervuild water.

  15. Rutger

    komt er ook een toezichthouder op de boomtechnisch toezichthouder of die zijn werk wel goed doet?

  16. Erwin

    Gelukkig zijn de voorbereidingen voor een volgend festival op het lepelenburg in volle gang.
    Waarom niet op het JBP of Berlijnplein?!

  17. Katja

    Strengere eisen ? Gewoon een verbod, laat het park nou maar gewoon mooi zijn.

  18. June

    Het valt in deze tijd; hittevraagstuk,stikstofcrisis,klimaatcrisis,natuur crisis,niet te rijmen dat er voor deze evenementen in parken,vergunningen afgegeven worden.Plant liever bomen!
    Vertrappen van het kleine beetje stadsgroen.
    Leefmilieu van bewoners verzieken(die nauwelijks woonoppervlak hebben)
    De gemeente moet zich kapot schamen!

  19. buurtbewoner

    alle festivals voortaan op jaarbeursplein! geen directe omwonenden, supergoed met roltrap en ov bereikbaar en geen groen te bekennen!

  20. Pragmatist

    Ik heb een aanname dat het vooral extroverte mensen zijn die zich op grasvelden begeven en daarom aangesproken moeten worden hierop.

  21. Koel Hoofd

    Utrecht pretpark…
    Vind het idee van @JdV wel een goed plan.

  22. Nuchter

    Conclusie. Alle jongvolwassenen die een konijnenhok in de stad hebben bemachtigd én dus buiten leven bij mooi weer dienen op te rotten. Utrecht zijn we samen is geheel en al verleden tijd.

  23. Gerard

    Een monumentaal park als het Wilhelminapark behoort niet te dienen als feestlocatie. Alleen de gedachte alleen is respectloos. Laat het park zijn waar het voor bedoeld was en ís: een oase van rust en kalmte in een toch steeds drukker wordende stad.
    Er zijn feestlocaties genoeg te bedenken. Houdt monumenten en hun functie ieren!

  24. JdV

    @nuchter: klopt helemaal. Die arme jongvolwassenen die door ons allemaal zonder enige eigen keuze gedwongen in een konijnenhok zijn gepropt verdienen elke dag een festivalletje. De stumpers. Hadden ze maar een keuze gehad om bijvoorbeeld ergens buiten de stad in het groen te gaan wonen zodat je niet van een park afhankelijk bent. O, wacht ff….
    Proest.

  25. C.

    Net door het Wilhelminapark gelopen, waar op een bankje een drietal jongelieden zat, met ….. op twintig meter afstand (!) bij hun spullen die op het gras lagen een spelende radio met boenke-boenke rapmuziek. Geen types die je op hun gedrag graag aanspreekt … Dat blijft wel mogen in het park.

  26. Binnenstadbewoner

    Hoe zou met de ,bodemverdichting’ in bijv. Park Lepelenburg of Griftpark zijn?
    De zeer vermogende omwonenden aan het wilhelminapark maken zich al jarenlang hard voor zo min mogelijk festivals en als het dan toch moet dan zo kleinschalig mogelijk. Grote festivals zijn prima, zo lang het maar niet in het chique Wilhelminapark is. Nu gooit men het over de groene boeg van milieu. Een gelegenheidsargument.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).