Ook andere evenementen in Utrechts Wilhelminapark worden verplaatst na uitspraak rechtbank Ook andere evenementen in Utrechts Wilhelminapark worden verplaatst na uitspraak rechtbank

Ook andere evenementen in Utrechts Wilhelminapark worden verplaatst na uitspraak rechtbank

Ook andere evenementen in Utrechts Wilhelminapark worden verplaatst na uitspraak rechtbank
De gemeente is in gesprek met de Singelloop, Urban Walk en het Magic Circus over andere locaties voor de evenementen. Die zouden eigenlijk in het Wilhelminapark georganiseerd worden, maar vanwege een uitspraak van de rechter over het Mout Bierfestival zijn ook andere evenementen in het park voorlopig van de baan.

De gemeente is in gesprek met de Singelloop, Urban Walk en het Magic Circus over andere locaties voor de evenementen. Die zouden eigenlijk in het Wilhelminapark georganiseerd worden, maar vanwege een uitspraak van de rechter over het Mout Bierfestival zijn ook andere evenementen in het park voorlopig van de baan.

Dat de evenementen niet door kunnen gaan in het park is het directe gevolg van het besluit van de rechtbank. De rechter liet namelijk weten dat het gemeentebestuur geen goede afweging had gemaakt bij de vergunning van het Mout Bierfestival, dat dit weekend zou plaatsvinden in het Wilhelminapark.

Die vergunning werd door de rechtbank geschorst omdat de gemeente te weinig zou hebben stilgestaan bij de monumentale waarde van het park en de slechte staat van de bodem. De gemeente zou ook helemaal geen goed plan hebben om de verdichting van de bodem te verhelpen.

Andere evenementen

DUIC vroeg vorige week nog aan de gemeente of de uitspraak ook gevolgen had voor andere evenementen in het park. Dat was niet zo, liet een woordvoerder weten. Daar komt de gemeente nu op terug. “We hebben de uitspraak bestudeerd en hebben inderdaad besloten de weides in het park voorlopig te mijden, totdat er een beslissing op bezwaar is. We zijn in gesprek met drie evenementen (Urban Walk, de Singelloop en Magic Circus) over alternatieve locaties. We werken heel hard om alsnog de evenementen doorgang te laten vinden. Alle drie de evenementen waren nog niet vergund.”

Het Mout Bierfestival heeft een nieuwe locatie gevonden, op het Berlijnplein begint vandaag dit evenement.

Reactie Stichting Wilhelminapark

Stichting Wilhelminapark, de organisatie die naar de rechter was gestapt om de vergunning van tafel te krijgen laat als reactie op het verplaatsen van de andere evenementen weten: “We hopen nu een ingang te vinden voor verder overleg met de gemeente over wat er wel kan en mag in het park. We willen samen met de gemeente duurzaam beleid formuleren ten aanzien van het gebruik, met de draagkracht van het park als uitgangspunt.”

De stichting laat ook weten niet tegen alle evenementen te zijn. “Wat ons betreft kan de lichtjestocht in december tijdens de kerstperiode wel doorgaan. Een kleinschalig evenement dat al een aantal jaren tijdens de kerstdagen wordt georganiseerd en geen grote belasting voor het park zal betekenen. De paden in het park vormen een onderdeel van een wandelroute door Utrecht Oost waarlangs 2000 kerstlichtjes branden.”

Gekoppelde berichten

36 Reacties

Reageren
 1. Wim

  Hè hè. Eindelijk dringt het besef door bij onze bestuurders dat er grenzen gesteld moeten worden aan de oneindige reeks festiviteiten in de stad.

 2. Lexus

  Uitstekend nieuws. Laat het een begin zijn om alle overlastgevende activiteiten uit de woonwijken te verbannen. Die massale lawaaiproducties kunnen bijvoorbeeld zonder problemen plaatsvinden onder de toekomstige windmolens in Rijnenburg.

 3. Binnenstadbewoner

  Dat heeft de elite rondom het park mooi voor elkaar. Allemaal leuk en aardig die massa evenementen, maar niet in ons park. Wij willen rust. Ga maar ergens anders naartoe. De verdichting van de grond is er als gelegenheidsargument even bijgehaald.

  De omwonenden van bijv. het Griftpark zouden ook graag rust willen.

  Met hetzelfde argument kun je alle evenementen in de binnenstad verbieden want in strijd met de monumentale waarde.

 4. Grift Park.

  Een goede spreiding is belangrijk, en Utrecht heeft genoeg parken.
  Zelf woon ik naast Grift park, evenementen zijn geen enkel probleem ! Dus @ binnenstad bewoner neemt dat zomaar aan.. Wat wel een probleem is dat er erg weinig toezicht is in het Grift park , waardoor scooters ongestoord langs kleuters, wandelaars kunnen scheuren. En in de nacht wordt het steeds meer een tref plek van asociale lawaaimakers. Een park als dit moet je net als Juliana Park kunnen afsluiten. En svp meer camera’s om daders van vernielingen te kunnen op pakken.
  Verder is het een prachtig recreatief zeer geliefd park voor zonnen en picknicken enzo !

 5. Paul

  @wim…klinkt hoog bejaard. Ik kan een leuk dorp aanraden of een provincie stad…
  Bij een grote randstad stad horen Evenementen!

 6. Realist

  @Binnenstadbewoner. Ik mis nog even het riedeltje over ongelijkheid een kloof en nog meer van dat soort tranentrekkers. In plaats van mokken kan ook jij je gewoon verenigen en naar de rechter stappen.

 7. Baliekluiver

  “We werken heel hard om alsnog de evenementen doorgang te laten vinden.”

  Dat die evenementen zelfs nog niet vergund zijn doet er niet toe, want dat is in Utrecht slechts een formaliteit. Evenementen zijn altijd topprioriteit, daar worden makkelijk ambtenaren voor vrijgemaakt. Hard werken en een plan te maken voor het Wilhelminapark is weer iets heel anders, dat vinden ze bij de gemeente maar gedoe om niks.

 8. Hans

  @ Binnenstadbewoner
  Het is niet “wij willen rust”, het is: het park zelf heeft het hard nodig dat het niet overlopen en platgetreden wordt. Daar is dit relatief kleine park veel te kwetsbaar voor. En daar komt de Stichting Wilhelminapark voor op. Wie weet heeft de uitspraak van de rechter in deze een precedentwerking en kan ze ook van toepassing worden op andere parken in de stad. Bij voorbeeld op het Griftpark. Kom op, omwonenden van dit eveneens kwetsbare kleine stuk stadsnatuur: dit kan een inkoppertje zijn!

 9. Johan

  @ Paul

  Zucht. Daar is tie weer, die afgedraaide plaat.
  Een stad is niet alleen om te feesten, jongen.
  Wonen en werken horen daar ook een plaats te hebben.

 10. Barend

  @Grift Park.
  U praat voor uzelf niet namens mij
  Mijn achtertuin grenst aan het Griftpark en ondervindt erg veel overlast van alle festiviteiten oa geluids/
  parkeer overlast en afterparty als het feestje is afgelopen.
  En nee ik ga niet verhuizen naar de hei ook zo’n Dood doener altijd .
  Ik woon hier al mijn levenslang hoeveel open feest locaties moet Utrecht hebben?

 11. Niemandheeftgelijkofiedereen

  Even wat open deuren intrappen: sommige mensen houden van rust, andere mensen juist van een feestje. Evenementen zijn voor de ene groep mensen waarschijnlijk net zo waardevol als stilte en rust voor de andere groep en niemand kan 100% zijn/haar zin krijgen.

  Gelukkig zitten er 365 dagen in een jaar, genoeg dagen om een beetje eerlijk te verdelen zou je zeggen.. wat volgens mij ook gebeurt.

 12. Fred

  Waar het toe zal leiden is dat er nòg meer festivals naar het Griftpark verplaatst zullen worden. Het is daar bijna elk weekend raak, nog los van zwervers, hangjongeren, drugsgebruikers, gebontkraagde scooterrijders en horden bbq-ende studenten….

 13. C.

  @ Barend. Kom op dan, aanwonenden van het Griftpark, verenigt u en kom eveneens in actie. De zogenaamde elite van rond het Wilhelminapark (wie of wat dat ook moge zijn) en de Stichting Wilhelminapark willen u vast laten delen in hun ervaring stappen te zetten om ook voor het Griftpark beperkingen in de feestvreugde opgelegd te krijgen en de overlast die daar steevast bij lijkt te moeten horen (‘je moet toch een beetje kunnen leven, nietwaar’), tegen te gaan. Hulde inmiddels voor de vasthoudendheid van de Stichting Wilhelminapark.

 14. Reazuur

  @Niemandheeftgelijkofiedereen: +1 voor een beetje kalmte tussen het achterlijke gekakel.

 15. Louisa

  Gaat nergens meer over zoveel evenementen in deze stad. Je ziet door de bomen het bos/park niet meer zoveel aanbod. Iedereen kan maar een vergunning aanvragen voor van alles en nog wat uit commerciële overwegingen. Denk dat het tijd wordt voor een grens in het aantal evenementen in zijn algemeenheid. De parken raken langzamerhand en sinds corona verloederd, het zwerfafval vliegt ons om de oren, overlast omdat dak- en thuislozen niet (meer) gedegen worden geholpen, hangpersonen enz. Misschien kan de gemeente meer inzetten om de verpaupering , verloedering van de stad, hulp bieden aan kwetsbare/dakloze personen en een schone stad ipv zoveel evenementen te faciliteren?

 16. Binnenstadbewoner

  @ Realist: mij hoor je niet over de vele grote evenementen in de binnenstad klagen (alleen al vanaf 1 januari ’22 al vele grote evenementen voorbij zien komen; de tel kwijtgeraakt.). Zou ik dat wel doen dan zou het tijd zijn om te verhuizen. Elke binnenstadbewoner weet dat je een bepaalde mate van overlast moet tolereren. Geen probleem.

  @ Hans: hou iemand anders voor de gek. Het type bewoners rondom het Wilhelminapark wil gewoon rust, geen troep, geen overlast etc. en daarom dus geen grote evenementen. Heel begrijpelijk, maar zeg dat dan gewoon gewoon en verschuil je niet achter oneigenlijke argumenten.

 17. Fred

  @C: het Griftpark is geen monumentaal park, maar als u meer info hebt hoor ik het graag

 18. FB59

  Het elitegevoel kan ik onderschrijven. Alhoewel! Bij de sponsoring van de rotonde bij her rosarium werden de bordjes ordinair uit de grond gerukt. Het statement van de gemeente om dat ook maar NIETS meer in het Wilhelminapark te doen spreekt mij aan. Zeker het gevoel van Barend dat “Griftpark” niet namens hem spreekt. Al met al bijna een heel mooi Salomonsoordeel. De goede moeten weer eens onder de “betere” leiden. Met een woord ronduit zielig.

 19. Herman

  Alles naar Berlijnplein…..
  En over tijdje start zeuren dat het zo stil is in de stad…..

 20. Wendy

  Mooi en nu park Transwijk ook graag uitsluiten van festivals.
  Ik bedoel, was het maar zo dat het een leuk bierfestival is wat hier in het park komt.
  Wij hebben het één na het andere trance, dance en studentenfeest in het park. Alles wat te hard is voor de binnenstad wordt in Transwijk of Papendorp gedumpt.
  Want ja, geen advocaten of notarissen, maar veel oudere en/of niet Nederlandse mensen, die de weg naar bezwaar net ff minder goed weten te vinden.

 21. Claire Obscur

  The big picture ontgaat de”Grift Park” en de meesten hier ook. Die scootertjes zijn geen scooter berijders welke langs kleuters scheuren, die scootertjes worden bereden door dealers die de puberkindertjes van de omwonende bubble ouders voorzien van de nodige wiet, poeders en pillen. Stap eens uit je bubble en probeer de echte wereld. Als het pijn doet omdat deze te dichtbij komt mag je au roepen.

 22. Binnenstad

  Festivals evenementen, prima
  Maar doe het waar omwonenden er geen last van hebben
  Voorbeeldje
  In de binnenstad zit 80 procent van alle horeca in de stad gepropt
  Horecaoverlast is enorm,,Ganzenmarkt Stadhuisplein etc
  Daar moet je dus geen festivals of evenementen bijstoppen
  Dan komen omwonenden terecht in opstand
  De binnenstad is ook een woonwijk
  Evenementen,,de jaarbeurs daar is denplek voor festivals etc
  Of op plekken buiten de singels waarbhet wel kan, met beperkt versterkt geluid

 23. Lexus

  @Claire Obscur: u snijdt een ander probleem aan. Zelfs in het elitaire Wilhelminapark wordt gedeald op de parkeerplaats bij het sjieke restaurant. Wellicht leent een park zich hiervoor omdat je er je rotzooi relatief snel kunt verstoppen. Alles komt vanzelfsprekend aan op handhaving. Maar helaas… die rijdt liever comfortabel rondjes, waardoor het heel wat lijkt. Maar inderdaad, lijkt…

 24. VincentZ

  Gelukkig heeft de rechter wel respect en oog voor de monumenten in de stad. Het zoveelste bewijs dat de gemeente niets met monumenten heeft. Een kermislichtbak op het voormalig postkantoor, leegstand en verpaupering van beschermd stadsgezicht op de Burgemeester Reigerstraat. Vergunningvrij zonnepanelen plaatsen op gemeentelijk monumenten. Sloop op de Biltstraat voor een gruwelijke uitbreiding van de AH.

 25. Paljas

  Tijd voor een toffe evenementenhal op een industrieterrein. Overdekt, van alle gemakken voorzien, die je met verschillende sferen kunt inrichten en uitlichten. Geschikt voor elk type festival en voor nieuwe dingen die we nog niet bedacht hebben! (wat kun je al niet doen met dat dak???)

  Want een bult onbekend volk “in je achtertuin” die daar komen feesten, met muziek op standje tinnitus, kotsen, pissen en schreeuwen en wat al niet meer, dat pikken we terecht niet meer. We hebben het hier niet over het verjaarspartijtje van je buren dat wat luidruchtiger is dan normaal, maar om volslagen vreemden die jouw zorgvuldig en liefdevol aangelegde en onderhouden tuin komen uitwonen. En die het helemaal niets uitmaakt of de ondergrond gras of een gietvloer is.

  En dan nog dit: overlast is nooit toegestaan. Nergens. In een binnenstad is het altijd wat drukker en lawaaiiger, dat is nu eenmaal zo. Maar OVERlast is meer dan de normale drukte en geluiden. Ik zie een tendens om te doen alsof overlast gewoon is. Nee, overlast is niet gewoon.

 26. Wim

  @ Paljas.

  Hear hear. Wijze woorden.
  Maar helaas hebben we een wethouder van cultuur (dwz feesten en partijen), die in haar eerste interview zegt dat de stad niet te truttig moet worden en als eerste beleidsdaad een enquête uitzet om het nachtleven te ‘verbeteren ‘.
  Het gaat er de komende jaren niet beter op worden.

 27. Anne Marie ten Berge

  Chapeau mevrouw of meneer de rechter en griffier !!!

 28. Hans

  @ Binnenstadbewoner, ik reageer toch nog even op jouw opmerking:

  @ Hans: hou iemand anders voor de gek. Het type bewoners rondom het Wilhelminapark wil gewoon rust, geen troep, geen overlast etc. en daarom dus geen grote evenementen. Heel begrijpelijk, maar zeg dat dan gewoon gewoon en verschuil je niet achter oneigenlijke argumenten.

  Neem van mij aan – of niet, dat mag ook, dat het de Stichting Wilhelminapark ten principale gaat om de bescherming van een oud, niet al te groot, bijzonder mooi en kwetsbaar park. Als je de huis aan huis verspreide krant van de stichting kent zul je dat onmiddelijk met me eens zijn. De stichting wil het park behoeden voor vertrapping en degradatie tot decor voor feestgedruis, loltrapperij etc. Dat dit een hele opgave is zul je begrijpen als je eens na een mooie zomeravond door het park wandelt. Pizzadozen, bierblikjes, plastic flessen, schade aan de grasmat door barbecuegebruik. Etc. etc. Er wordt met minachting en grote achteloosheid omgegaan door sommigen – met het park. Ook dat is een aspect van het probleem waar de stichting actief iets aan wil doen.

 29. Sjaak

  Kunnen de evenementen niet naar Berlijnplein en/of Jaarbeursplein??

 30. Fietserdoortpark

  Ik ben benieuwd welke evenementen komend jaar doorgang vinden in het Wilhelminapark. Dezelfde stichting wilhelminapark heeft eerder dit jaar namelijk zelf wel twee evenementen gevierd incl tenten, kraampjes, springkussen, kleine circustent etc. Als dat wel weer door gaat wordt het inderdaad een beetje het eliten clubje dat voor de eigen belangen opkomt.

 31. Vonkert

  Heel mooi. Studenten moeten er ook uit. Een park is 1. om tot rust te komen in absolute stilte. 2. een plek te hebben voor moeders / vaders met babiewagens/kinderwagens om met hun kind te genieten van een stukje natuur in de stad 3. voor mensen om te mediteren, te lezen .. en niet als pretpark. Op het gras lopen moet weer verboden worden. En er moeten standaard parkwachters lopen die studenten wegjagen. Het park moet weer voor álle mensen worden die tot rust willen komen. En niet alleen het Wilhelminapark, nee álle parken.

 32. vonkert

  @grift park Bij de Beelden is het een sexuele afwerkplek voor mannen die seks hebben met mannen en jongens prostituees die zich (overigens vrijwillig) aanbieden aan mannen ………. Ook om opgepikt te worden. De politie is hier al 12 jaar van op de hoogte en wordt door omwonenden elke maand wel meerdere malen benadert. Deze doet hier echter NIETS mee. Ik ben zelf gay, dus weet waarover ik praat.

 33. Fien

  @claire obscur heeft gelijk. En niet alleen de ouders maar ook het overheidsapparaat in de breedste zin des woords. Als mensen bellen voor overlast van studentenpanden , wordt ‘bepaalde mensen met bepaalde autoritaire functies’ drugs in de handen gedrukt (coke, ghb, speed etc) tijdens ‘het gesprek aan de deur” door deze rijkeluisklootzakjes.. en er wordt ‘geen overlast geconstateerd” doorgegeven. Zó gaat dat op grote schaal> Veel mensen weten dit maar durven dit niet te zeggen. maar het is een voldongen feit. En idd die scootertjes komen bij elkaar in de parken… en die verstoren de sfeer. Het zijn de mensen die de overlast zelf veroorzaken door drugs te gebruiken… Drugs moeten worden verboden en zeer, zeer, zeer zwaar worden bestraft.

 34. Katja

  Mooi zo ! Organiseer dat gedoe vervolgens maar op het Jaarbeursplein, daar valt niks meer te verpesten.

 35. Lexus

  @Vonkert: is er hier ook maar iemand op dit forum die iets heeft tegen studenten die zich zonder lawaai verpozen, zoals trouwens iedere dag met mooi weer het geval is? Nou dan… Hou alstublieft op met die stemmingmakerij.

 36. Richard van Omster

  Ik kan mij voorstellen dat een park in een woonwijk geen geschikte evenementen locatie is. Vooral wanneer je veel publiek verwacht. Gelukkig zijn er in bossen buiten de stad ook veel mooie groene locaties te vinden. https://boschwachter.nl/feest-of-bijeenkomst/afscheidsbijeenkomst

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).