Studentenvereniging Veritas reageert op gedrag van leden in park Paardenveld | De Utrechtse Internet Courant Studentenvereniging Veritas reageert op gedrag van leden in park Paardenveld | De Utrechtse Internet Courant

Studentenvereniging Veritas reageert op gedrag van leden in park Paardenveld

Studentenvereniging Veritas reageert op gedrag van leden in park Paardenveld
Veritas neemt afstand van het gedrag dat enkele leden van de studentenvereniging hebben vertoond in park Paardenveld. Een deel van de studenten dat zich dinsdagavond misdroeg in het park was lid van de Utrechtse vereniging. De bijeenkomst van studenten zou geen officieel evenement zijn geweest van Veritas.

Veritas neemt afstand van het gedrag dat enkele leden van de studentenvereniging hebben vertoond in park Paardenveld. Een deel van de studenten dat zich dinsdagavond misdroeg in het park was lid van de Utrechtse vereniging. De bijeenkomst van studenten zou geen officieel evenement zijn geweest van Veritas.

Op dinsdagavond waren er ongeregeldheden in park Paardenveld. Een groep studenten, waarvan er meerdere lid zijn van Veritas, zouden voor overlast hebben gezorgd en de eigenaar van Roost aan de Singel uitgescholden hebben. De gearriveerde politie greep in door de wapenstok te gebruiken en drie studenten te arresteren.

Eigen initiatief

De eigenaar van de horecazaak liet weten dat het om meerdere disputen van studentenvereniging Veritas ging. De vereniging laat via de praeses weten: “De studenten waren hier op eigen initiatief. C.S. Veritas distantieert zich daarom volledig van het gedrag van de studenten in het park. Toch hecht het bestuur van C.S. Veritas eraan om te melden dat we het gedrag van de overlastgevende leden ten zeerste afkeuren.”

Veritas vertelt verder: “Wij willen niet geassocieerd worden met dit soort overlast. Over de botsing met de politie kunnen we kort zijn: aanwijzingen van de politie dienen opgevolgd te worden.”

Gesprekken

Het bestuur van Veritas heeft vanochtend contact gehad met de politie en de directie van Roost aan de Singel. In beide gesprekken heeft de vereniging kenbaar gemaakt de situatie serieus te nemen en ervoor te zorgen dat er met de betreffende studenten gesprekken zullen worden gevoerd.

“Daarnaast zal er op korte termijn een bijeenkomst plaatsvinden tussen de directie van Roost aan de Singel en de betrokken overlastgevers op C.S. Veritas, waarbij het bestuur van C.S. Veritas van de betrokken personen verwacht dat zij persoonlijk hun gemeende excuses aan de directie van Roost aanbieden.”

Afhankelijk van de uitkomst van het gesprek wordt gekeken of aanvullende maatregelen nodig zijn.

Gekoppelde berichten

14 Reacties

Reageren
 1. Dit is niet okeeeee

  Nou mijnheer Rubens,,,laat dispuutjes,,voor straf op de bakkerbrug
  Heen en weer lopen.,,met bord,,,ik ben dispuutje uit de provincie
  dat in Utrecht alles mag

 2. G.H.

  Hulde aan het Veritas-bestuur, dat hier een stuk van de opvoeding op zich neemt dat door de ouders van dit rapalje is veronachtzaamd.

 3. Nlz

  @ G.H.
  Vooropgesteld dat ik het gedrag niet goedkeur, het is wel lekker gemakkelijk om de ouders hier de schuld van te geven. Ik ben ook gewoon opgevoed zoals men mag verwachten, en als ik wat gedronken heb liggen mijn grenzen ook wat verder dan ze normaliter liggen. Wat overigens wel nog gewoon binnen de grenzen van het normale gedrag valt, ik kom zelden boven een promillage waadmee ik wettelijk gezien niet meer zou mogen rijde.
  Als je dan onder (indirecte) groepsdruk van je nieuwe jaargenoten al flink wat in je nek hebt qua drank, liggen die grenzen nog een heel stuk verder. Tel daar dan nog de groepsdynamiek bij op, en dit soort dingen gebeuren. Dergelijke kortsluiting kan in ieder hoofd optreden bij de “juiste” omstandigheden.
  En nogmaals, dat betekent niet dat ik het gedrag goedkeur, maar de opvoeding van de ouders direct als slecht betitelen is wel héél kort door de bocht.

 4. Herman

  De reactie van Veritas is als een langspeelplaat met kras, altijd hetzelfde bladiebla verhaaltje. Intussen regelen vrindjes en ouders met genoeg geld en macht dat alles geregeld worst zonder gevolgen.

 5. Gerard Brugmans

  Zo kennen we de studentenvereniging weer: we nemen razendsnel afstand, want het was geen officieel evenement, en we willen vooral niet geassocieerd worden met dit soort overlast. Iedereen weet hoe die ex-scholieren opgefokt worden door de introductiecultuur van dat soort klubs. Als het dan uit de hand dreigt te lopen kijkt de vereniging eerst relaxed de andere kant op en indien nodig disstanciëren we ons doodleuk. Veritas is gewoon 100% verantwoordelijk, misschien niet formeel maar dan zeker wel moreel!

 6. Henk de Vries

  @gerard brugmans,

  Dit was een evenement van ouderejaars, de ontgroening van Veritas is nog bezig. En daar hoort een feest aan de singel zeker niet bij. Dit heeft dus niks met een ontgroening te maken maar met de cultuur binnen die club.

  Dat groots aangekondigde opruim evenement onlangs, waren gewoon de feuten die moesten schoonmaken. Dat deden ze normaal in het pan Bos. Ouderejaars door megafoons schreeuwen dat ze moeten opruimen. Ze doen dan in ieder geval wel wat nuttigs en niemand kwaad.

  Toen in Groningen verschillende clubs van Vindicat in een restaurant te ver zijn gegaan, distantieerde die vereniging zich niet maar sprak toen over een verziekte interne cultuur die dit soort groepsgedrag blijkbaar mogelijk maakte. Ik vraag me af in hoeverre een universiteit, gemeente en of politie niet toch de de vereniging verantwoordelijk houd voor dergelijk gedrag. Simpelweg roepen dat je er niks mee te maken had maar toevallig wel 5% van het leden bestand aanwezig is, is simpelweg niet goed genoeg meer in een tijd dat alles onder een vergroot glas ligt.

 7. JdV

  @nlz. En als u zich in die dronken toestand misdraagt, de aanwijzingen van het bevoegd gezag niet opvolgt en u fysiek verzet krijgt u ook klappen. Zo simpel is het.

 8. Andrew

  Het wordt misschien gewoon tijd om die onzin af te schaffen, heb nooit het nut van studentenverenigingen gezien (ook niet tijdens mijn studietijd), ging altijd alleen maar vooral om zuipen zuipen zuipen..

 9. Peter van Arnhem

  @gerard Brugmans, het is inderdaad erg interessant zo een reactie. Ze doen een aantal dingen. 1) ze doen alsof ze niet verantwoordelijk zijn, waar zij dat wel zijn. 2) ze accepteren de handhaving en doen alsof ze zich wel verantwoordelijk voelen, waar ze dat zogenaamd niet zijn. 3)ze proberen een staat binnen een staat te creëeren alsof zij de meest logische partij zijn om iets recht te zetten. Eigenlijk precies het tegenovergestelde als wat de supportersvereniging van Ajax deed (bij al dat wangedrag afgelopen jaar). Die reageren op gedrag dat zij niet hebben geïnitieerd, leggen al de schuld bij de handhavers, staan pal achter de relschoppers en zien voor zichzelf geen rol behalve het aanvechten van straffen en het niet accepteren van gevolgen. Ik denk dat de strategie van Veritas wel intelligenter is en dat je er meer mee bereikt.

 10. Nlz

  @JdV
  Mja, da’s dus hetgeen ik niet begrijp, die afkeer van een deel van de bevolking van de politie. Volgens mij is het vrij eenvoudig; zo lang je niets uitvreet wat niet door de beugel kan en normaal reageert wanneer ze iets van je vragen zou er geen probleem moeten zijn. Dat direct in de agressieve modus schieten zodra er politie in de buurt komt, het is mij een raadsel.

 11. Bart

  Waarom focussen we hier ook alweer alleen op het stukje studentenvereniging?

  Ik hoorde dat een deel van de groep ook lid is van een hockeyclub. Gaan we die ook nog ter verantwoording roepen voor dit gedrag of hoe zit dat? Schijnt dat ze ook nog eens studeren aan de lokale Universiteit en Hoge School. Die ontzien de dans nu ook. Hup, aanschrijven die handel, want ik heb nog geen reactie van ze gezien, lafaards. Oh en in hun vrije tijd doet een aantal van de betrokken meisjes aan Yoga. Doet ook niet wat het belooft. Misschien ook maar eens opdoeken als ze niet met een grondige verklaring en distantiëring komen.

 12. Peter

  Ik vind het een prima reactie van bestuur van Veritas. Ze geven duidelijk aan dat ze het gedrag van de studentes niet acceptabel vinden richting politie en richting Roost en verwachten dat er aan hen excuses worden gemaakt Ik vind het ook wat makkelijk om de ouders van de studentes of het bestuur van Veritas de schuld te geven van dit gedrag. Het zijn jong volwassenen die in een andere omgeving terecht zijn gekomen, aardig wat drank op hebben, zich wat machtiger voelen vanwege de groep (groepsdruk) , en zowel door de politie als Roost als bestuur Veritas ‘geholpen’ worden in hun verdere volwassenwording. Voor sommigen uit de groep zal dit optreden direct afdoende zijn, en anderen zullen nog wat vaker ‘geholpen’ moeten worden. En al ze het echt heel vervelend vinden om een knie in je nek te voelen of een wapenstok op je schenen, dan beseffen ze vroeg of laat dat ze dat zelf kunnen voorkomen.

 13. wollie

  @Bart: geen officiële verenigingsactiviteit maar wel mensen die elkaar kennen van een vereniging. Als ik met mijn rugbyteam een paar bushokjes sloop en daarmee in het nieuws kom is mijn rugbyclub ook not amused, want negatieve publiciteit waar ze niet op zitten te wachten.

 14. Toine Goossens

  Wat hebben we aan excuses die niet gemeend zijn, want onder druk aangeboden. Alleen sancties leiden tot verandering van gedrag.
  In dit geval het schoonhouden van de toiletten voor een periode van 120 dagen. 2 dagen pp. In te zetten door Sidney Rubens op momenten dat dat nodig is.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).