Tientallen demonstranten bij Uithoflijn vanwege ‘onveilige situatie’ Tientallen demonstranten bij Uithoflijn vanwege ‘onveilige situatie’

Tientallen demonstranten bij Uithoflijn vanwege ‘onveilige situatie’

Tientallen demonstranten bij Uithoflijn vanwege ‘onveilige situatie’
Foto's: Robert Oosterbroek
Tientallen bewoners van de wijk Rijnsweerd demonstreerden zaterdagmiddag bij de Uithoflijn. Ze zeggen dat de overgang bij de halte Kromme Rijn niet veilig is en willen dat de gemeente maatregelen neemt.

Tientallen bewoners van de wijk Rijnsweerd demonstreerden zaterdagmiddag bij de Uithoflijn. Ze zeggen dat de overgang bij de halte Kromme Rijn niet veilig is en willen dat de gemeente maatregelen neemt.

“Veiligheid moet voorop staan”, zegt Ardaan Spruijt, één van de initiatiefnemers van het protest. “Er is vooral gekeken naar doorstroming en minder naar veiligheid. We maken ons daarom zorgen.” Vanwege de situatie zijn de bewoners een petitie gestart die inmiddels 1.300 keer is ondertekend.

Spruijt wijst ook op het feit dat het in de toekomst alleen maar drukker wordt bij de kruising op de Platolaan en de Weg tot de Wetenschap. “De tram gaat vanaf volgend jaar vaker rijden. Daarnaast wordt ook op de Uithof groei verwacht. Binnenkort opent het nieuwe kantoor van het RIVM en het aantal studenten neemt toe.”

De demonstranten, veelal ouders met kinderen, stonden met spandoeken en borden de eerste tram op te wachten. Inzittenden van de tram werden toegesproken over de in hun ogen onveilige situatie.

(Tekst loopt door onder afbeelding)

Cicerolaan

Ook de oplossing om een deel van het fietsverkeer via de Cicerolaan te leiden is volgens Spruijt onverstandig. “De overgang bij de Sorbonnelaan is klein en krap, en daar is ook geen ruimte waar fietsers veilig op kunnen stellen.”

De initiatiefnemers zeggen overigens geen tegenstander te zijn van de Uithoflijn an sich. Ze willen alleen dat er nog een keer gekeken wordt naar de verkeersveiligheid.

De Uithoflijn werd zaterdag feestelijk in gebruik genomen. Onder andere wethouder Lot van Hooijdonk en minister Cora van Nieuwenhuizen waren daarbij aanwezig. “Voor ons hét moment om onze zorgen te uiten”, aldus Spruijt

Gekoppelde berichten

18 Reacties

Reageren
 1. Henk

  Gevalletje opletten in het verkeer, verkeersregels volgen, dopjes uit de oren en stoplichten niet negeren op de fiets?

  Dan is t best veilig!

 2. Koel Hoofd

  Het zou zo maar kunnen zijn dat deze mensen gelijk gaan krijgen.

 3. Angelique

  Al die kinderen die er eigenlijk geen mening over hadden, maar mee moesten doen van hun ouders… tsja.

 4. JdV

  Onveilig , daarmee bedoelen ze dat de situatie ter plekke diverse overtredingen die normaal gesproken geen gevolgen hebben niet toelaat. Dat is uiteraard balen, dat er nu serieuze gevolgen zijn als je de verkeersregels niet volgt. Dat moeten we toch niet willen met zijn allen mensen. Tijd voor een safe space voor fietsers net zoals in de rest van 030. Het kan toch niet zo zijn dat fietsers en voetgangers niet meer als zombies met oordoppen in tegen het verkeer in verkeerslichten negerend zich mogen voortbewegen. How dare you!

 5. Jan

  Je kind gebruiken om als ouder je mening op te dringen… Pure indoctrinatie! Bah. Ik ben ook voor veiligheid, maar niet op deze manier. Leer je kind gewoon goed op te letten in het verkeer.

 6. Wim Vreeswijk

  Deze Uithoflijn is inmiddels met een half miljard wereldwijd het duurste lijntje ter wereld geworden en heeft hiermee dan ook de dubieuze status van ‘wereldkampioen’ gekregen. Kon er dan echt niet een fatsoenlijk viaduct voor de fietsers op deze plek aangelegd worden? Dan wordt de massale verspilling aan deze Uithof weliswaar nòg een stukje duurder, maar dan hou je ook in voldoende mate rekening met de fietsachterban van drang en dwangpartij Groen Links.

 7. Harry

  Wel gek eigenlijk dat een verbreding van een snelweg in deze stad tot enorme protesten leidt met het dodelijke fijnstof argument terwijl het doortrekken van een sneltramlijn, met inmiddels tientallen direct aanwijsbare doden op zijn naam, qua verkeersveiligheid wordt vergoelijkt.

  Het is ook niet voor niets dat Pro-Rail af wil van gelijkwaardige onbewaakte spoorwegovergangen.

 8. Gerard vd Vecht

  De bewoners van oa de Plato laan zoals Broos hadden 15 jaar geleden moeten opletten en nu niet zeuren als het te laat is.
  Gerard vd Vecht.

 9. René

  Ben bang dat de schrijvers van de voorgaande reacties geen kennis hebben genomen van de situatie ter plekke. Die is nu vanwege de drukte op bepaalde tijdstippen al zo onoverzichtelijk dat het moeilijk te voorkomen is dat er (met name door kinderen) fouten worden gemaakt, hetgeen de bij de actie aanwezige kinderen ongetwijfeld al zullen hebben ervaren. Ik heb het hier dus nadrukkelijk niet over volwassenen die moedwillig door rood rijden. Daar komt dan nog bij dat er voor fietsers op drukke tijdstippen aan – wat ik maar even aanduid als – de zwembadzijde volstrekt onvoldoende ruimte is om op het rode licht te wachten met allerlei chaotische taferelen tot gevolg (waardoor het in bepaalde situaties dus juist veiliger kan zijn om moedwillig door rood te rijden). Met ook nog elke 3 minuten een passerende tram zijn (ernstige) ongevallen te voorzien.

 10. Rob Huibers

  Wat is er nu eigenlijk onveilig aan die kruising? Het wordt uit het verhaal niet duidelijk.

 11. Harry

  Geen spoor zonder dwarsliggers!

 12. Stadsie

  Tja dat oversteken van de WegvdWetenschap vanaf het zwembad… en afslaande fietsers vanaf de Platolaan naar links… die moeten dus de rechtdoorgaande fietsers vanaf het zwembad voorrang geven en er niet snel voorschieten…
  een gedragswijziging is hier nodig. Misschien ook een wenperiode?
  In Amsterdam rijden overal kriskras trams door alles heen, deze kruising is daarmee vergeleken erg veilig, wel druk op sommige momenten.
  In april wordt het betaald parkeren in Rijnsweerd, ook op de Platolaan/Cicerolaan etc.
  Dat zal best het nodige autoverkeer schelen de wijk in- en uit en dus ook minder verkeer op de omliggende wegen als de Weg vd Wetenschap en zo dit kruispunt ontlasten. Wellicht het betaalvenster uitbreiden om nog meer verkeer te weren hier.

 13. Hetty

  Er moeten, zoals zo vaak voordat er ingegrepen word, eerst doden vallen. Een onderdoorgang was een optie geweest, een brug zou ook kunnen, maar wellicht zijn ook spoorbomen, waar je niet zomaar onderdoor kan glippen, een mogelijkheid. Het lijkt me toch verstandig, te luisteren naar de protesten, en deze serieus te nemen. En te gaan kijken, hoe de situatie veiliger gemaakt kan worden….het zal jouw kind maar zijn.

 14. Cico

  Lekker de eigen kinderen inzetten voor je eigen NIMBY protest, omdat er een tram langs je villawijk loopt. Kan er moeilijk symphatie voor opbrengen. Zeker omdat er al jaren wel meer gevaarlijke kruisingen zijn met de tramlijn, zoals de GvR-weg. En laat ik maar helemaal niet beginnen over de trams van Amsterdam en Den Haag. Gewoon uit je doppen kijken.

 15. René

  @Cico: De demonstratie richtte zich niet tegen de tram. De demonstranten waren ook niet uitsluitend afkomstig uit Rijnsweerd. Waar het om gaat, is dat er op drukke tijdstippen een buitengewoon gevaarlijke situatie ontstaat voor doorgaans jeugdige fietsers (die dus ook voor een deel aanwezig waren) vanuit en – en in iets mindere mate – naar Kampong! Met de komst van de tram wordt die situatie nog gevaarlijker.

 16. Kadoendra

  @Wim Vreeswijk

  Volgens Wolfgang Spier, oud-raadslid van Leefbaar Utrecht en deskundige op het gebied van mobiliteit zijn het de VVD, CDA en de PvdA die de Uithoflijn er doorheen gedrukt hebben.

  Terwijl D66, GL, SP een snelle busbaan wilde maken om de zuidelijke binnenstad heen.

  GroenLinks is niet helemaal mijn partij, maar ik heb ook niets met personen die onwaarheden over deze partij vertellen.

  https://www.duic.nl/opinie/wolfgang-spier-de-uithoflijn-is-niet-de-verlosser/

 17. BdV

  Ik denk het ook. Dat de ouders het onveilig vinden. Ze hebben waarschijnlijk ook gelijk, omdat ze weten hoe hun kinderen zich gedragen in het verkeer.

 18. Ewout

  Tja als je door rood fiest (of dat nou met opzet is of niet) wordt het gevaarlijk. Maar als je gewoon door groen gaat is het gewoon veilig hoor. Ik snap ook wel dat een ongelijkvloerste kruising veiliger is. Maar ja, we kunnen simpelweg niet alle infrastructuur kuisingsvrij aanleggen. Maar als je, je aan de regels houd is het gewoon veilig.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).