Tientallen Utrechtse docenten en wetenschappers roepen op tot boycot Israëlische academische instituten Tientallen Utrechtse docenten en wetenschappers roepen op tot boycot Israëlische academische instituten

Tientallen Utrechtse docenten en wetenschappers roepen op tot boycot Israëlische academische instituten

Tientallen Utrechtse docenten en wetenschappers roepen op tot boycot Israëlische academische instituten
Tientallen Utrechtse wetenschappers en docenten van verschillende instellingen waaronder de universiteit en het UMC spreken hun steun uit voor de Palestijnen. Zij hebben een petitie ondertekend, waarmee wordt opgeroepen om Israëlische academische instituten te boycotten.

Tientallen Utrechtse wetenschappers en docenten van verschillende instellingen waaronder de universiteit en het UMC spreken hun steun uit voor de Palestijnen. Zij hebben een petitie ondertekend, waarmee wordt opgeroepen om Israëlische academische instituten te boycotten.

De spanningen tussen Israël en Palestina zijn de afgelopen dagen toegenomen en in het ontstane conflict zijn inmiddels honderden doden gevallen. Eerder deze maand was een grote groep mensen op de been in Utrecht om steun te betuigen aan de Palestijnen.

Nu laat ook de academische wereld van zich horen. “Wij zijn wetenschappers en docenten in het Nederlandse hoger onderwijs en wij nemen stelling tegen de voortdurende ontheemding, bezetting en oorlog waaraan de staat Israël Palestijnen onderwerpt”, is te lezen in de petitie. Volgens de ondertekenaars is de indruk dat dit een conflict is tussen twee gelijke zijden ‘een gevaarlijke vertroebeling van de werkelijkheid’.

De Nederlandse regering wordt middels de petitie opgeroepen erop toe te zien dat er gerechtigheid komt voor de Palestijnen en dat hun volledige rechten worden gewaarborgd.

Vrede

“Dit is de enige manier waarop Israëliërs en Palestijnen in vrede zullen leven. We roepen de Nederlandse regering op actief op te treden om rechtvaardige vrede te bewerkstelligen door alle economische, politieke en militaire banden met Israël te verbreken, tot het moment dat alle verschillende groepen Palestijnen hun rechten zijn toebedeeld.”

De petitie is inmiddels door ruim 430 academici ondertekend.

Gekoppelde berichten

37 Reacties

Reageren
 1. Mart

  Het is inderdaad geen conflict tussen “gelijke zijden”. Maar goed ook want het doel van Hamas / Iran is om de staat Israël van de kaart te vegen.

 2. G.H.

  Wat heeft de Israëlische academische wereld hiermee te maken?

 3. berend

  Wat eenzijdig. Weg met zonnepanelen en raketten!

 4. Kadoendra

  Een aantal jaren geleden heb ik een documentaire gezien van Kefah Allush en in een zeer kort moment zag ik aan zijn gezicht een enorme irritatie ten aanzien van de jarenlange bezetting van de West Bank door Israël.

  Dit zei mij alles want ik zie Kefah Allush als een zeer vriendelijk en vredelievend persoon.

 5. Scherpschutter

  Ik stel voor dat onze academici zich beperken tot waar ze voor betaalt krijgen door de belastingbetaler: onderwijzen. Dat gaat al moeizaam genoeg de afgelopen 50 jaar, zeg maar. Misschien wel omdat ze zich ‘ietsjes’ te veel met politiek bezig houden.

 6. Massegast

  Je kunt de Palestijnen rechten geven zoveel als je wilt. Vrede zal er niet komen. De extreme vleugels van Joodse, zowel als Palestijnse kant willen geen compromis. Het Oslo akkoord kwam daar het dichtste bij en is vastgelopen. Daarnaast is er Hamas. Is niet geïnteresseerd in Palestijnse rechten, maar voert een proxy-strijd namens Iran. En zodra Iran nucleaire capaciteit krijgt wordt het pas echt gevaarlijk. Een nucleair inferno is dan niet meer denkbeeldig. Het zal de wereld veranderen. De 21ste eeuw zal dan pas echt beginnen.

 7. Joenoman Brokomi

  Wat fijn dat de Utrechtse academici opkomen voor hun Palestijnse collega’s.

  “In the Hamas-run Islamic University, people are separated by gender, and women are obliged to cover their hair. Hamas intervenes in the schools under its control to uphold its views on Islamic identity and morality. It does not intervene extensively in private universities, but Hamas-led police have violently suppressed student demonstrations. Some Gazan academics are believed to practice self-censorship.”

  https://www.ecoi.net/en/document/2030814.html

 8. Fred

  Iedereen die zo eenzijdig oproept tot steun aan een bevolkingsgroep met daaronder zoveel terroristen die niet alleen anderen bedreigen maar ook daadwerkelijk duizenden raketten afschieten op burgers is mijn steun niet waard.
  Als ze nou zouden oproepen zowel de Palestijnse als de Joodse bevolking te steunen en tegelijkertijd het afschieten van raketten op andere burgers door terroristen te veroordelen zou ik er nog serieus over gaan nadenken.

 9. Koel Hoofd

  Het is zeer ongewenst wanneer bekostigde opleidingsinstituten zich met internationale politiek gaan bemoeien en oproepen tot boycot van opleidingsinstituten welke niet binnen de eigen mores passen.

 10. Peet

  Ongelofelijk
  Hamas bestookt Israël met raketten van Iran
  Geen woord over Hamas,,of dat Pietje Bell zijn

 11. GeenStijl@Utrecht 🤫

  Als je joods bent in Nederland betekent het niet dat je het eens bent met de staat Israël en het beleid ten aanzien van de Palestijnse bevolking.
  Mensen die dit onderscheid niet kunnen maken en zeker hier geen wortels hebben moeten dan gewoon terug gaan naar het land van herkomst en daar met stenen gooien.,maar laat onze joodse inwoners met rust en leef in vrede.

 12. Ronald

  In Nederland is er gelukkig vrijheid van meningsuiting, maar een partij monddood maken gaat het probleem niet oplossen.

 13. Kolere

  Behalve als bepaalde aan de staat gelieerde niet onafhankelijke wetenschappelijke instituten actief (en achter de schermen) een het internationaal recht overtredende koers steunen. Denk aan wapens die specifiek ontwikkeld worden om burgerslachtoffers te maken. De staat I is één van de grootste ontwikkelaars en afnemers van wapentuig (ook hoogwaardige aan defensie/ oorlog gelieerde technologische ontwikkelingen, denk ook spionagesoftware en apparatuur, trollenlegers en andere pivacyrechtschendende zaken).

 14. Yoshua

  Als mens van Joodse komaf wil ik toch even melden dat er geen enkele Jood woont in Gaza.
  Gaza is niet bezet door Joden, er woont niet eens een Jood.
  Interne Israëlische problemen waren voor de inwoners van Gaza aanleiding tot het afvuren van op dit moment 3200 raketten op buurland Israel.
  Israel vuurt geen raketten af op buurland Gaza zolang zij geen raketten afvuren op Israel.
  Vreemde wetenschappers die denken dat wat zij denken dat er vrede zal gaan komen.
  Er komt geen vrede zolang Gaza het buurland bestookt en terroriseert.
  Wanneer wij in Nederland Duitsland bestoken met raketten om dat we het niet eens zijn met het interne Duitse beleid.
  Dan schiet Duitsland toch ook raketten terug.
  De mensen van Gaza kunnen beter de honderden miljoen die ze uitgeven aan terrorisme besteden aan onderwijs en het opbouwen van de economie.
  Palestijnen worden op dit moment gesteund door de Sjiieten, wat tegen het zere been is van de soennieten.
  Bouw je land op en laat zien dat je een trots en eervol volk bent, dan krijg je respect van alle moslims en de rest van de wereld.

 15. Frits

  Misschien moeten deze academici een keertje zelf ondervinden wat het is om hamasraketten op te vangen. Wellicht dat er dan wat meer samenhang in hun teksten komt.

 16. Toine Goossens

  Er is niks mis mee om vanuit je proffessie op te roepen tot een boycot van Israel. Hoog tijd eigenlijk. De kloof tussen palestijnse Israeliers, de oorspronkelijke bewoners van het land, en de joodse Israeliers die druk bezig zijn hen te verdringen groeit met de dag. Dit leidt op termijn tot een burgeroorlog.

  Kamp Gaza is een trieste geschiedenis. In plaats van wachttorens zijn het raketten en scherpschutters die Gaza onder bedwang houden. De Israelische veroveringspolitiek is een schande voor de westerse wereld.

 17. Rivierenwijk

  De wetenschap kan de sportwereld als voorbeeld nemen: die scheiden sport en naargeestige regimes altijd keurig.

 18. Bernhard

  De wetenschap moet zich hier verre van houden. Beschamend dit.

 19. Kees

  Ik vind dit echt negatief uitstralen op deze docenten en scholen. Er wordt partij gekozen en oproepen gedaan om instellingen te boycotten. Uitsluiten van bepaalde groepen past totaal niet in een inclusieve maatschappij. Dit is geen voorbeeldgedrag wat van docenten en scholen wordt verwacht.

 20. cas

  Ik snap het niet, de discussie nu was het uitzetten van palastijnen door israel, hier ging de hoge raad van israel nog naar kijken of het wel mocht/kon.
  Nog voordat het voor de rechter was geweest begon Hamas (de palastijnen) raketten af te vuren op israel.
  En dan vuurt israel raketten terug en ineens wordt een heel raar pro plastina offensief ingezet…?? Ben ik de enige die dat raar vind?

 21. Kolere

  @ Kees

  Het is logisch dat er enigzins partij wordt gekozen, partij voor ONSCHULDIGE burgerslachtoffers.

  Waarom is dit ook alweer begonnen? Omdat de staat I. maar permanent weerloze burgers tegen iedere vorm van recht in uit hun eigen huizen, hun eigendom plaatst. Hoe zou jij je opstellen als de staat jouw morgen uit je huis haalt en je bezit van je afpakt?

  De staat I schendt weet ik niet hoeveel VN resoluties en overtreed al decennia lang het internationaal recht. Ook schiet zij bewust op targets waarbij vele onschuldigen slachtoffers gemaakt worden. Dat zijn oorlogsmisdaden. Denk ook aan het Engelse bombardement op Dresden.. Ook dat waren oorlogsmisdaden, ook al is het gedaan om de Nazi’s aan te vallen.

  Dee onderwijsinstellingen kiezen niet voor Hamas, maar voor Palestijnse (en ook dus onschuldige burgers van I.)

  De wetenschap en in het onderwijs in de staat I. zijn verre van onafhankelijk te noemen. Een terechte boycot. Net als dat het apartheidsregime in Zuid Afrika jarenlang succesvol geboycot is. Ook daar waren vele rechts conservatieve Nederlanders het niet mee eens. Die wilden gewoon zaken blijven doen (bijv. de Macro). De boycots hebben wel gewerkt en het apartheidsregime in Z-Afrika ten val gebracht.

  Overigens heb ik nog nergens gelezen dat deze acties Netanyahu erg goed uitkomen (hoe ziekmakend!), Netanyahu wacht allerlei rechtszaken wegens corruptie. Die kunnen alleen gevoerd worden als Netanyahu geen premier meer is. Nu Netanyahu al na 4 of 5 verkiezingen niet in staat is een regering te vormen, is de kans groot dat hij ooit premier af is. Dit komt hem erg goed uit, want hij krijgt op deze manier meer steun van de conservatieve hardliners in I. en weer meer stemmen, want ook die twijfelden steeds meer aan hun corrupte maffia premier. In deze handelt hij zogenaamd in het belang van de staat door met een oorlog een zelf gecreëerde vijand aan te vallen. “Nero burning Rome”.

 22. Machiavelli

  Je hoort deze academici nooit over het opschorten van samenwerking met collega’s uit China, Iran, Rusland of Turkije.

  Frappant

 23. Rene Teijgeler

  Inderdaad, men kan de wetenschappers niet direct verantwoordelijk stellen voor wat een rechtse regering en een demissionaire premier die van corruptie beschuldigd wordt in gang heeft gezet en hoe zij disproportioneel heeft gereageerd op de raketaanvallen van Hamas.
  In conflict situaties is prioriteit nummer 1: dialoog, dialoog en dialoog!!! Dit kunnen we offline aangaan met onze academische collega’s in Israël en Palestina. Veel van mijn erfgoed en archeologie collega’s zijn voorstander van een 2-staten oplossing.
  Daarnaast heeft een boycot het resultaat mensen nog meer te isoleren, een situatie waarin extremisme meer kans krijgt. Scheer niet al onze collega’s in Israël en Palestina over een kam dat leidt alleen maar to meer racisme en discriminatie.

 24. Scherpschutter

  @Kolere

  Er wordt hier geen partij gekozen voor Palestijnse burgers. Er wordt partij gekozen TEGEN Israelische wetenschappers. Wetenschappers die helemaal niets met dit conflict van doen hebben en er meer dan vermoedelijk ook helemaal niets mee te maken willen hebben. Wetenschappers willen wetenschap bedrijven….Behalve onze ‘wetenschappers’, die kennelijk politiek willen bedrijven.

 25. Wim

  Wetenschappers hebben misschien kennis van hun vak maar dat wil niet zeggen dat ze snappen wat er tussen de palasteinen en israelus gebeurt.
  Laat ze niet de arroganties hebben dat ze daardoor gezag hebbend over zaken buiten hun eigen professie dan zijn ze even op het zelfde niveau als allen.

 26. W.

  @Scherpschutter: Academici doen meer dan onderwijzen, iets met onderzoek bijvoorbeeld. Bovendien staan universiteiten sinds de 19e eeuw in toenemende mate midden in de maatschappij en lijkt het mij prima als academici zich rekenschap willen geven van de wisselwerking tussen academie en maatschappij en in relatie tot Israeël : academie en het Israelische leger.

  @cas: Hamas is niet hetzelfde als “de Palestijnen”, dat is nogal cruciaal in dit conflict en iets waar een hoop mensen constant aan voorbij gaan. Steun aan de Palestijnen is dus geen steun aan Hamas.

  @Machiavelli: Dat is niet waar. Samenwerking met onder meer Chinese en Iraanse instituten en universiteiten is in het verleden al eens stopgezet door Nederlandse universiteiten. Neemt niet weg dat universiteiten best vaker mogen kijken naar hun rol in relatie tot twijfelachtige regimes.

 27. Pee

  Als dat het niveau is van de docenten dan begrijp ik wel waarom het onderwijs geen hoge ogen gooit.
  Het is indirecte discriminatie wat ze nu doen.
  Blijf bij je leest voordat je betrokken raakt bij iets waar deze academici totaal geen verstand van hebben.

 28. Kolere

  Zoals al gezegd. Onafhankelijk wetenschap is in I. een beetje een farce, want aan regime verbonden.

 29. Piet

  @ Kolere het is Hamas = de moslimbroederschap die de raketten afvuurt, als Belgie raketten op ons afvuurt schieten we ook terug. Zo werken dat soort dingen nu eenmaal. Grow up & welkom in de realiteit.

 30. W

  Beschamende oproep!
  Over haatzaaien gesproken!
  Laten we de oorlogen uit het buitenland svp niet in ons vredelievende Nederland uitvechten!!!
  Machiavelli, u hebt helemaal gelijk in deze.
  En iedereen kent het spreekwoord: Gij die zonder zonde zijt, werpe de eerste steen!

 31. OJee

  Wetenschappelijke onafhankelijkheid inleveren voor politieke stellingname in de vorm van een boycot lijkt me slechts goed voor de emoties.
  Als je je als wetenschapper al wilt mengen in een dergelijk conflict is het gesprek aangaan/zoeken met collega-wetenschappers (van beide kanten) mogelijk zinvol.

 32. JdV

  @Rene Teijgeler: Ik dacht in eerste instantie aan Rutte en Nederland toen je schreef “Inderdaad, men kan de wetenschappers niet direct verantwoordelijk stellen voor wat een rechtse regering en een demissionaire premier die van corruptie beschuldigd wordt in gang heeft gezet”.
  @Kolere: “Ook schiet zij bewust op targets waarbij vele onschuldigen slachtoffers gemaakt worden. Dat zijn oorlogsmisdaden”. Daarmee heb je het over het zonder onderscheid afschieten van 3000+ raketten op Israelische burgerdoelen door Hamas/de Plaestijnen? Hamas is inderdaad een terroristische organisatie, in ieder geval volgens NL en de EU.

 33. Scherpschutter

  W.

  Vrijwel alle ondertekenaars zijn docenten. Verder is het vrij simpel. We betalen docenten om les te geven. Niet om politiek te bedrijven. Doe dat lekker in je eigen tijd. Tijd dat deze lieden zich weer eens op hun kerntaak concentreren. Het mag wel weer eens sinds 1968.

 34. W.

  @Scherpschutter: Die doen dikwjls net zo goed onderzoek. En ondanks de hoge werkdruk op de uni hebben deze mensen ook eigen tijd, waarin ze prima op eigen initiatief een petitie als deze op kunnen zetten als ze dat willen. Daarnaast betalen wij geen docenten, maar betalen wij universiteiten om kennis te creëren om een bijdrage te leveren aan onze samenleving. Dat doen zij door middel van onderzoek en onderwijs en daar zetten zij onder meer docenten voor in.

 35. Kees

  @kolere. Als ze partij kiezen voor onschuldige burgers zouden ze ook partij moeten kiezen voor onschuldige Israelische burgers. Laat ze lesgeven ipv onschuldige studenten een mening op te dringen en anderen uit te sluiten. Echt onprofessioneel.

 36. Kolere

  Dat Hamas terreurdaden pleegt, maakt het niet ok voor een staat/ land om oorlogsmisdaden te plegen.

 37. Kolere

  @ Kees

  Veel Palestijnen zijn ook burgers van I. overigens, daar staat u niet bij stil. Ook al worden ze als tweederangs burgers behandeld vaak.

  Er staat nergens dat ze voor Isr. burgerslachtoffers zijn. Dat maakt u er zelf maar even van.

  Feit. Isr. gooit hun eigen burgers (Palestijnen zijn ook hun burgers in sommige gevallen) uit hun eigen woningen, hun eigendom. Die strategie past men al decennia toe (kolonisten). Dat wekt woede en protest op. Daar maakt Hamas misbruik van; een terreurorganisatie. Echter vind er geen jacht op terroristen plaatst die berecht worden, maar worden complete woningen en delen van steden door een staat/ land weggevaagd, waarbij willens en wetens veel burgerslachtoffers worden gemaakt. Een oorlogsmisdaad. Negens zeg ik dat ik de terreuracties van Hamas goedkeur en dat doen de docenten en professoren ook niet.

  Hamas staat niet voor de Palestijnen. Net als dat niet alle Nederlanders zeer rechts zijn, ook al steunt een deel van de bevolking zeer rechtse fracties in de 2e kamer of beschikte de NSB ooit over een erg grote aanhang onder de bevolking.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).