De twee standplaatsen aan de Oudegracht, waar nu nog Broodje Ben en Venezia te vinden zijn, blijven bestaan. Het college van B&W had voorgesteld om deze plekken te laten verdwijnen, maar een meerderheid van de gemeenteraad is het daar niet mee eens. Het blijft overigens wel onzeker of de verkopers van broodjes en ijs ook echt terugkomen op deze plek. Alle standplaatsvergunningen moeten namelijk eind dit jaar opnieuw verdeeld gaan worden.
We vatten het nog een keer kort samen. Eind 2023 lopen de vergunningen af voor alle huidige standplaatshouders, dat zijn de meer dan tachtig plekken waar nu bijvoorbeeld bloemenstallen, viskramen en kaasboeren te vinden zijn. Sommige van deze ondernemers zijn al tientallen jaren te vinden in Utrecht. Vanwege Europese regelgeving mag straks iedereen meedingen naar de vrijkomende vergunningen. Het is dus nog maar de vraag of de bekende gezichten weer terugkomen. Hier is veel onrust over bij de ondernemers.
Los van dit nieuwe beleid en het vraagstuk over de verdeling van de vrijkomende vergunningen wilde het college van B&W twee plekken sowieso schrappen. Dat waren de plekken van Venezia op de Jansbrug en Broodje Ben op de Bakkerbrug. Hier kwam veel verzet tegen. Vooral rondom het mogelijk verdwijnen van ijskiosk Venezia klonk veel protest. Volgens het college zouden de twee plekken moeten verdwijnen vanwege toenemende drukte in de binnenstad en om zodoende de doorstroming te bevorderen.
Moties
Donderdag nam een meerderheid van de gemeenteraad echter een motie aan waarin het college werd opgedragen om de twee locaties wel te behouden. BIJ1, CDA, ChristenUnie, EenUtrecht, Partij voor de Dieren, PVV, Student & Starter, Utrecht Solidair, Volt en VVD steunden de motie van de PvdA die was ingediend door raadslid Mohamed Talhaoui.
Tekst gaat verder onder afbeelding
Toch blijft het onzeker of de twee ondernemers ook daadwerkelijk in 2024 nog deze of een andere standplaats hebben. Dit omdat, zoals hierboven al beschreven, alle vergunningen opnieuw verdeeld gaan worden. De derde generatie ijsmakers bij Venezia, Romana De Lorenzo, is blij dat de twee plekken aan de gracht behouden blijven: “Dat is in ieder geval het eerste obstakel dat overwonnen moest worden. Toch blijft er ook onzekerheid. De volgende stap die nu genomen moet worden is de verdeling van de vergunningen.”
Hoe die verdeling gaat plaatsvinden is nog niet helemaal duidelijk. Het college van B&W had eerder voorgesteld om te gaan loten, maar ook dat ziet een meerderheid van de gemeenteraad niet zitten. Donderdag werd er ook een motie aangenomen waarbij de gemeente werd opgedragen om loting niet meer als primaire manier te zien om de standplaatsen te verdelen. Er gaat onderzocht worden of er met selectiecriteria gewerkt kan worden. Daarbij moet wel gezegd worden dat het uiterst onzeker is of de zittende ondernemers hier ook direct voordeel bij hebben.
Gekoppelde berichten
Utrecht op zoek naar speelruimte beleid standplaatshouders; loting heeft niet voorkeur van de raad
De gemeenteraad in Utrecht heeft donderdagmiddag uitgebreid gesproken over het nieuwe beleid voor standplaatshouders. Wethouder…
Onrust bij lokale standplaatshouders in Utrecht houdt aan, is er straks nog plek voor ze?
Slapeloze nachten, ondernemers in tranen en verwijten aan de wethouder. Het zijn onrustige dagen voor…
Gemeente Utrecht wil dat ijskiosk Venezia vertrekt van huidige plek aan de Oudegracht
Als het aan het college van B&W ligt, is dit het laatste seizoen dat er…
College van B&W wil ondernemers laten loten voor een standplaats in Utrecht
Het college van B&W van Utrecht wil dat ondernemers gaan loten voor een standplaats op…
Onzekerheid blijft: ‘Huidige standplaatshouders in Utrecht kunnen geen voorkeurspositie krijgen’
Utrechtse ondernemers die soms al tientallen jaren op dezelfde plek staan met hun kraam of…
24 Reacties
ReagerenAls ik dit lees, dan vraag ik me af hoeveel het allemaal kost. De gemeenteraad en de ambtenaren zijn er enorm druk mee. Druk dat eens uit in geld. De bevolking vraagt er echt niet om, om Venezia en Broodje Mario weg te halen. Laat ze lekker staan.
Last Venetië en broodje Ben lekker op hun eigen plekje staan.
Goede zaak. We proberen als land en stad weer braafste jongetje van de klas te zijn tegenover EUC. Die regels maken wel de dorpse en stedelijke tradities kapot. Ik denk dat dit zwaarder tilt dan kans voor iedereen. Uiteraard mag het geen wildgroei worden van kraampjes, maar tot nu toe gaat het goed.
Wat een gehannes. Eerst is het te druk op de brug en de gracht, dan zijn het de Europese regels. Wie wil dit? En waarom?
De lokale en nationale politiek moet eens een keer ophouden met het teisteren en onmogelijk maken van allerlei beroepsgroepen zoals boeren, vissers, marktkooplui en winkeliers. Uiteindelijk bestaat de economie voor 80% van deze mensen en ambtenaren kosten alleen maar geld.
Wat ik voornamelijk nog steeds erg vreemd vind is waarom de (Europese) aanbesteding überhaupt nodig is volgens de gemeente. Waarom zou een standplaats zoals dit anders gezien moeten worden dan de huur van een normaal winkelpand? Dat is me na alle discussies nog steeds niet helder.
@ Mark
De Europese Commissie bepaalt ons beleid niet. De enige die je dit willen doen laten geloven zijn politici die zich met hun eigen beleid verschuilen achter “Europa”, zodat ze een ander de schuld kunnen geven van hun eigen beleid.
Het beleid in Europa wordt bepaald door de eigen landsministers.
Europa stelt (juridische) voorwaarden, het land of de lokale overheid maakt binnen die voorwaarden haar eigen beleid. De spelregels worden in dit geval door de gemeente Utrecht zelf gemaakt.
Zwak om je te verschuilen achter “Europa”.
Jij gaat ook nog mee in dat verhaal. Met de werkelijkheid heeft het niks van doen.
Prima als Venezia in de binnenstad blijft, ik haal er vaak een ijsje. Maar dat hoeft toch niet perse op de Jansbrug te zijn? Als we het een beetje historisch bekijken zou het kraampje beter ergens in de buurt van de Neude en/of Voorstraat kunnen staan.
Ik vraag me af of dit in andere steden ook het geval is. Is dat niet simpel te onderzoeken? Want ik hoor er verder namelijk helemaal niks over. Voor de rest is het ook nog een optie om iets wat als issue in het leven geroepen is, weer uit het leven te roepen. Echt, het is zo simpel. En opeens kun je je weer met andere zaken bezighouden.
@ . Je hebt een punt. Wellicht zag de gemeente het Europese aanbestedingsverhaal als een mooie kans om eens wat zaken te regelen, waar de EU de verantwoordelijkheid draagt?
Een officiële juridische analyse uit 2022 is te lezen op: https://europadecentraal.nl/praktijkvraag/voor-hoe-lang-mag-onze-gemeente-een-schaarse-vergunning-verlenen/
Ik heb geen juridische achtergrond.. Als ik de tekst gewoon interpreteer, is mijn conclusie: er is vanuit Europa geen verplichting om haastig de vergunningen te beëindigen. De gemeente dient zorgvuldig om te gaan met de zakelijke en financiële belangen van de standplaatshouder.
Iedereen zou vreemd opkijken als zo’n aanbesteding ook voor winkels zou gelden.
De bedrijven die kosten drukken met tijdelijke contracten hebben in DUIC een mooie plek om te klagen dat hun contracten tijdelijk zijn. Alsof ze niet wisten waar ze voor tekenden toen ze hun stand openden.
Nog zo’n faalproject van de Europese unie,en zich dan maar afvragen waarom men tegen dit idiote circus van politici is ….
Zoals Ineke en Kloek al terecht stellen:
We zien hier weer gebeuren wat er altijd gebeurd. Politici die zich verschuilen achter Europa, terwijl de spelregels ALTIJD door het land, de provincie of door de gemeente bepaald worden. Europa stelt alleen maar de kaders.
Dank voor de link Ineke.
Populistisch rechts kan weer Europa de schuld geven, terwijl men bij de eigen politiek (leiders) moet zijn. Geenstijl trapt er met open ogen in.
Overigens: Europa: dat zijn de ministers, staatssecretarissen en premiers van de verschillende Europese landen samen. Het beleid wordt hoofdzakelijk gemaakt door de Europese Raad van Ministers Europa.
@geenstijl: “men”? Speak voor yourself! Ik ben superblij met de EU!
Laat ze es lekker staan zeg…
Kan hier iemand vertellen wat er met Broodje Mario gebeurt is ?
Kan iemand mij uitleggen waarom venezia niet gewoon een pand huurt net zoals tot 20 jaar geleden? Al die mensen die doen alsof venezia al sinds jaar en dag met een kar op de brug staat, wonen blijkbaar nog niet zo lang in utrecht.
Even rondje bellen en je weetval.snel dat Europrse regels makkelijk genegeerd of creatief ingevuld kunnen worden.
Je laat unieke elementen in je eigen stad toch niet kapot maken,zo dom!
Is geen loting, gemeente mag bepalen wie er een vergunning krijgt. Dus doe niet moeilijk, en geef iedereen een vergunning die er al staat, en geen overlast geeft.
W! Hoe lang woon jij hier eigenlijk?
Jouw commentaar stoort mij als geboren en getogen Utechtse!
Blijven hangen na je studie…….?
Venezia had buiten een vitrine waaruit ijs verkocht werd en een ijskar op de Stadhuisbrug! Dat is ingeleverd voor de ijskraam waar ze nu staan.
Denk je dat de Parijse antiek- en boekenkramen aan de Seine zich aan de EU-regels in deze zullen houden….? Echt niet hoor!
Beste gemeente Utrecht.
Wat maakt een stad divers en levendig ? Juist ja. Het zijn juist deze krenten in de pap die het hem doen. Helaas is er al te veel verdwenen in de loop der jaren. Versober aub niet verder het straatbeeld en aanbod. Een winkelpand kan dit namelijk nooit evenaren. Laten we Utrecht stad aub gezellig houden zodat ik o.a. met mn kinderen een ijsje aan de Oudegracht kan eten. Het zijn juist deze simpele dingen die het zo bijzonder maken.
De EU stelt in haar grondwet dat iedereen in de EU zich vrij mag vestigen om te wonen en te werken. De Nederlandse grondwet stelt dat ook de linkse overheden niet tot broodroof en rechteloosheid mogen besluiten.
Ik ben bij andere Gemeenten gaan informeren. Ik kreeg sterk de indruk dat Utrecht de enige is die vergunningen voor standplaatsen verloot.