Tweehonderd asielzoekers uit Ter Apel opgevangen in Jaarbeurs in Utrecht Tweehonderd asielzoekers uit Ter Apel opgevangen in Jaarbeurs in Utrecht

Tweehonderd asielzoekers uit Ter Apel opgevangen in Jaarbeurs in Utrecht

Tweehonderd asielzoekers uit Ter Apel opgevangen in Jaarbeurs in Utrecht
Tweehonderd asielzoekers uit Ter Apel zijn dinsdagnacht opgevangen in de Jaarbeurs in Utrecht voor crisisnoodopvang. Dit is om de druk op het aanmeldcentrum in Ter Apel te verminderen. Daar is voor honderden asielzoekers geen plek meer. Vorige week bood de gemeente Utrecht al opvang aan honderd asielzoekers uit Ter Apel in een sporthal in Hoograven.

Tweehonderd asielzoekers uit Ter Apel zijn dinsdagnacht opgevangen in de Jaarbeurs in Utrecht voor crisisnoodopvang. Dit is om de druk op het aanmeldcentrum in Ter Apel te verminderen. Daar is voor honderden asielzoekers geen plek meer. Vorige week bood de gemeente Utrecht al opvang aan honderd asielzoekers uit Ter Apel in een sporthal in Hoograven.

“Door een snelle samenwerkingsactie tussen het Rijk en de regio kunnen we vannacht mensen een dak boven het hoofd bieden om te slapen. En hiermee voor een grote groep asielzoekers nu een inhumane situatie voorkomen”, zegt Sharon Dijksma, voorzitter van de Veiligheidsregio Utrecht (VRU). Rachel Streefland, wethouder Asiel van de gemeente Utrecht: “De stad Utrecht blijft in tijden van nood niet aan de kant staan. We springen vannacht bij en zullen naar vermogen blijven helpen. We rekenen daarbij ook op solidariteit van andere regio’s.”

De VRU heeft met het Rijk afgesproken dat de asielzoekers woensdagochtend vanuit de Jaarbeurs naar beschikbare crisisnoodopvangplekken worden gebracht. De Jaarbeurs doet al een tijdje dienst als aanmeldpunt en noodopvang voor Oekraïense vluchtelingen. De Oekraïners die vannacht zijn aangekomen in Utrecht worden tijdelijk op een andere plek in de gemeente Utrecht opgevangen.

Overvol

Het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel zit al lange tijd overvol. Onlangs werden al 100 asielzoekers uit deze plek door Utrecht opgevangen in een sporthal in Hoograven en eerder ook al in het voormalige pand van Holland Casino.

Dijksma: “De komende periode zullen we vaker in staat moeten zijn om snel tijdelijke én meer structurele oplossingen te bedenken die vluchtelingen helpen in het vinden van een onderkomen.”

Gekoppelde berichten

6 Reacties

Reageren
 1. Lombokker

  Ons beleid en wetgeving zijn nog steeds gebaseerd op het VN Vluchtelingenverdrag uit 1951, dat destijds is opgesteld omdat er in de nasleep van de Tweede Wereldoorlog miljoenen mensen op de vlucht waren geslagen of verdreven van hun geboortegrond.
  Inmiddels zijn we 70 jaar verder, en de omstandigheden en motieven van veel vluchtelingen verschillen sterk van wat er toen speelde. Criminele en terroristische organisaties verdienen grof geld aan mensensmokkel, en een deel van de vluchtelingen blijkt vooral op zoek naar betere economische omstandigheden.
  Het wordt hoog tijd om de verdragen, afspraken en wetgeving omtrent vluchtelingen eens goed te evalueren en waar nodig aan te passen aan de realiteit. Het liefst op wereldwijd niveau, maar als dat niet lukt in ieder geval in Europees verband.

 2. Paul

  Fijn dat Utrecht zich het lot van Asielzoekers aantrekt met daden.
  De regering geeft voortdurend blijk van onvermogen om humanitair te realiseren wat nodig is.
  16.000 status houders zitten er in de opvang, als iedere Nederlandse gemeente 3 huizen ter beschikking stelt…is het hele probleem ruimschoots opgelost…

 3. passalacqua

  ook jouw huis Paul?
  en bereid alvast een overtuigend verhaal voor voor diegene die al 15+ jaar op een wachtlijst staan

 4. w

  @Paul
  heb je ook zo’n kant en klare oplossing voor mensen die al tig jaar wachten op een sociale huurwoning???!

 5. Lombok

  @paul: totdat een maand later de opvang weer vol zit. Het probleem is de instroom niet de doorstroom. Beperk de instroom nu of aanschouw een maatschappij die er net als de boeren genoeg van heeft.

 6. Dina de Lang

  doorsturen naar Duitsland. 10 x zo groot als Nederland, kunnen veel meer mensen wonen, we hebben 5 miljoen mensen teveel in dit land waar er iig al 2 miljoen linea recta kunnen worden teruggestuurd.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).