Universiteit en Hogeschool Utrecht zetten subsidies aan USC tijdelijk stop vanwege ‘bangalijst’ Universiteit en Hogeschool Utrecht zetten subsidies aan USC tijdelijk stop vanwege ‘bangalijst’

Universiteit en Hogeschool Utrecht zetten subsidies aan USC tijdelijk stop vanwege ‘bangalijst’

Universiteit en Hogeschool Utrecht zetten subsidies aan USC tijdelijk stop vanwege ‘bangalijst’
Pand van USC aan het Janskerkhof.
De Universiteit Utrecht (UU) en Hogeschool Utrecht (HU) hebben besloten om de subsidies aan het Utrechtsch Studenten Corps (USC) voor de rest van dit kalenderjaar stop te zetten. Ook zijn vertegenwoordigers van het USC voorlopig niet welkom op officiële gelegenheden van beide instellingen. Reden hiervoor is de zogenoemde ‘bangalijst’ die door leden van het USC gemaakt is.

De Universiteit Utrecht (UU) en Hogeschool Utrecht (HU) hebben besloten om de subsidies aan het Utrechtsch Studenten Corps (USC) voor de rest van dit kalenderjaar stop te zetten. Ook zijn vertegenwoordigers van het USC voorlopig niet welkom op officiële gelegenheden van beide instellingen. Reden hiervoor is de zogenoemde ‘bangalijst’ die door leden van het USC gemaakt is.

In de ‘bangalijst’, een powerpointpresentatie, die rondgaat worden eerstejaarsstudenten van vrouwenvereniging UVSV besproken op basis van hun uiterlijk. Bij foto’s van de vrouwen staan beledigende en seksueel aanstootgevende teksten. Ook hun huisadressen en telefoonnummers staan in de presentatie.

De UU en HU noemden de lijst eerder al ‘pijnlijk en zeer verwerpelijk’, maar maakten toen nog geen sancties bekend. Nu zijn die wel duidelijk. De instellingen hebben het USC donderdag laten weten dat de subsidies voor de rest van dit kalenderjaar zijn stopgezet. Vertegenwoordigers van de vereniging zijn gedurende die periode ook niet welkom bij officiële gelegenheden van de UU en HU.

De instellingen willen verder dat het USC openbare excuses maakt aan de studenten en in het bijzonder aan de getroffen studentes. Verder moet het USC op 1 mei een plan hebben gemaakt dat ‘moet leiden tot verbetering van de sociale veiligheid’.

Banden verbreken

De UU en HU verwachten dat USC die plannen ‘met de grootst mogelijke zorgvuldigheid’ uitvoert, anders volgen verdere maatregelen. “De UU en de HU zullen de voortgang en effectiviteit van de uitvoering van het plan nauwgezet monitoren. Als resultaat uitblijft, worden de sancties verlengd en zullen vanaf 1 januari 2025 de bestuursbeurzen van het bestuur van het USC worden ingetrokken. De UU en de HU zullen in dat geval de banden met het USC verbreken.”

‘Weerzinwekkend’

“Wat er is gebeurd, is weerzinwekkend en overschrijdt de grenzen van het toelaatbare. Wij zijn een inclusieve universiteit, waar al onze studenten zich veilig moeten voelen”, zegt rector magnificus Henk Kummeling van de UU. “Precies daarom nemen we dit heel hoog op,” zegt Wilma Scholte op Reimer als voorzitter van Hogeschool Utrecht. “De sancties geven kraakhelder aan dat veranderen van de ontoelaatbare cultuur bij het USC een voorwaarde is voor de toekomst. Daar zien we samen met UU scherp op toe.”

De UU en HU staan naar eigen zeggen ‘in nauw contact’ met studentenvereniging UVSV, de vereniging waar de slachtoffers lid van zijn. “Zowel via de UVSV als via de advocaat van de ouders van de getroffen studenten is volledige hulp en ondersteuning aangeboden.”

Gekoppelde berichten

4 Reacties

Reageren
 1. Joep

  Dit heb ik al vaker en eerder gelezen. Subsidie wordt tijdelijk stopgezet. Bestuur belooft beterschap en subsidie wordt hervat zonder dat ze uiteindelijk ook maar een cent minder subsidie ontvangen. Symboolmaatregel van de bovenste plank. Kap toch helemaal met die subsidie voor het USC. Ouders van die gasten hebben geld zat.

 2. Nina

  Waarom geven universiteiten en hogescholen deze subsidie überhaupt aan studentenverenigingen? In 2016 schreef het AD: “Ongeveer 8 procent van het totaal aantal studenten zit bij een vereniging.” De overgrote meerderheid van de studenten is dus helemaal geen lid van een studentenvereniging.

  Verder zou ik zeggen: kort de universiteiten en hogescholen op het gekregen overheidsgeld dat ze aan studentenverenigingen geven, want dat geld blijkt dus niet gebruikt te worden voor het onderwijs. Daar kunnen we dan de minima mee helpen of huizen van bouwen.

 3. Herman

  Zoveelste tijdelijke maatregel, op naar volgende affaire.
  Stop.die subsidies voorgoed, ze zijn het niet waard. En missen doen ze het ook niet, ouders, oud leden en vrindjes hebben geld genoeg.

 4. Blaag

  Waarom nu weer tijdelijk.

  Nog maar een paar jaar geleden heeft het corps al de “laatste” waarschuwing gehad en is al “tijdelijk”de subsidie gestaakt (en veel eerder dan afgesproken weer stilzwijgend, buiten de media om, opnieuw toegekend, door leden van een raad van bestuur, waarvan er een aantal zelf lid zijn geweest, niet onbelangrijk om te vermelden).

  Je kan je sowieso afvragen waarom een vereniging/ corporale vereniging subsidie van de UU (en HU?) moet krijgen. De meeste ex leden komen in goede banen terecht en er is een dikke connectie met het bedrijfsleven. Een corporale vereniging kan makkelijk zelf genoeg geld voor activiteiten en bestuursbeurzen opbrengen.

  Het misbruiken van subdidie (en dus belastinggeld dat de UU krijgt, waarvoor belastinggeld niet bedoeld is) lijkt wel een les in neoliberalisme. De zogenaamde vrije markt ontrekt verschrikkelijk veel belastinggeld via allerlei bedrijfssubsidies en zogenaamde noodfondsen> de vrije markt die zogenaamd de eigen broek moet ophouden, maar gewoon gratis geld van de staat krijgt, om winst te maken ook nog eens; geld dat vervolgens weggesluisd wordt in broekzakken van enkelen. Het ijn niet de linkse hobby’s waar het belastinggeld heen gaat, maar juist de rechtse hobby’s die net doen of ze niet op deze manier gierend rijk worden. Denk daar maar eens over na.

  Het moet maar een keer klaar zijn met de onterechte (keer op keer opnieuw) steun van dit soort clubs. Waarom krijgen ze steun?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).