Universiteit Utrecht: ‘Beperk periode van vuurwerk zoveel mogelijk om langdurig dierenleed te voorkomen’ Universiteit Utrecht: ‘Beperk periode van vuurwerk zoveel mogelijk om langdurig dierenleed te voorkomen’

Universiteit Utrecht: ‘Beperk periode van vuurwerk zoveel mogelijk om langdurig dierenleed te voorkomen’

Universiteit Utrecht: ‘Beperk periode van vuurwerk zoveel mogelijk om langdurig dierenleed te voorkomen’
Een kat in het asiel in Utrecht. Foto ter illustratie
Uit een enquête van de Universiteit Utrecht (UU) is gebleken dat veel huisdieren weken- of zelfs maandenlang worden geconfronteerd met vuurwerk. Dat veroorzaakt angst en stress bij dieren, waar geen effectieve oplossing voor bestaat. Ondanks het verbod op het afsteken van vuurwerk buiten oudejaarsavond, roept de UU toch op om het aantal knallen zoveel mogelijk te beperken tot één moment.

Uit een enquête van de Universiteit Utrecht (UU) is gebleken dat veel huisdieren weken- of zelfs maandenlang worden geconfronteerd met vuurwerk. Dat veroorzaakt angst en stress bij dieren, waar geen effectieve oplossing voor bestaat. Ondanks het verbod op het afsteken van vuurwerk buiten oudejaarsavond, roept de UU toch op om het aantal knallen zoveel mogelijk te beperken tot één moment.

Aan het onderzoek van de Gedragskliniek voor Dieren van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht deden 3.000 hondeneigenaren mee en 600 mensen met één of meer katten. Meer dan de helft van de respondenten zegt al vanaf september vuurwerk te horen in de omgeving van het huis en voor meer dan driekwart is dit vanaf november het geval. De afgelopen drie jaar nam het vuurwerkgeluid toe voor meer dan de helft van de deelnemers. Voor een derde bleef het gelijk en voor minder dan tien procent nam het af.

De UU concludeert dat veel honden en katten vuurwerk dus langere tijd van het jaar horen, en dat de gevolgen daarvan groot kunnen zijn. Zo geeft bijvoorbeeld meer dan driekwart van de respondenten aan dat de knallen angst en/of stress veroorzaken bij hun huisdier. Volgens de UU zijn er bovendien weinig manieren om deze dieren te helpen. Het enige dat echt effect heeft is een plek zoeken waar de knallen niet te horen zijn.

Slag om de arm

Onderzoeker Ineke van Herwijnen zegt wel een slag om de arm te houden. “Op basis van dit onderzoek kunnen we niet vaststellen hoe groot het percentage is van de Nederlandse huisdieren dat angst en stress ervaart. De enquête is breed verspreid, maar het is niet uit te sluiten dat met name mensen die last ervaren hebben deelgenomen. Wat wel kunnen concluderen, is dat het voor dat het voor honden en katten, en hun eigenaren, van groot belang is om de periode te versmallen, waarin vuurwerk te horen is.”

In Nederland is het toegestaan om tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 02.00 uur vuurwerk af te steken, en dat geldt ook voor Utrecht. Of dat volgend jaar nog zo is, moet nog blijken. De gemeente laat zich namelijk laten adviseren door een burgerberaad. Verschillende Utrechters kunnen hun zegje doen over de kwestie en komen dan gezamenlijk tot een besluit. De gemeente neemt het advies over als het financieel, juridisch en praktisch uitvoerbaar is. Dit wordt ook tussentijds getoetst.

Gekoppelde berichten

26 Reacties

Reageren
 1. Katja

  Gewoon afschaffen. We zijn niet de enige wezens op deze planeet.

 2. errare

  @Katja
  Zullen we gewoon alles verbieden wat men leuk vindt.

 3. Jan

  Inderdaad afschaffen en ook het ‘kindervuurwerk’. Het veroorzaakt veel dierenleef.

 4. Ton

  @errare
  Je vergist je. “Men” vindt vuurwerk helemaal niet leuk.

 5. Nico

  Een ieder die zegt, afschaffen vuurwerk heeft gok ik nooit het plezier gehad of mogen beleven van vuurwerk afsteken met zijn vader of vrienden b.v.
  Maar duidelijk is wel dat 31 December dichterbij komt want, nu het dierenleed, gisteren doof worden van vuurwerk en dan natuurlijk nog hetslopen van spullen door en met vuurwerk en niet te vergeten het millieu. Ben ik er nu zo een beetje of is er nog meer reden om vuurwerk af te scchaffen? Meeste last van knalvuurwerk en dan meestal het ilegale. En nu zeg ik iets geks, handhaven? O ohh, geen mensen. We sturen nu al een paar boa mensen op pad, dat zal helpen ja. Afijn, laat vuurwerk blijven voor de liefhebber. Mijn hond heeft mwah 50 weken per jaar vakantie en 2 weken niet hoewel hij niet echt bang is. Sorry hoor maar na zwarte Piet, de blanke lak, de negerszoen, straatnamen enz enz moet nu het vuurwerk er aan geloven. En wat komt hier na want de wereldverbeteraars zijn uiteindelijk nooit tevreden maar ja, dat heb je als je alleen de minderheid hoord jodelen…..
  Ik zie de commentaren al en wel komen…………

 6. Boogschutter

  De overgrote meerderheid van de bevolking heeft vreselijk het land aan die stomme traditie van knallen en schieten. Aan dieren wordt al helemaal niets gevraagd. Het volledig afschaffen van deze achterlijke gewoonte gaat ervoor zorgen dat in de toekomst enorm veel schade en en onnodig letsel voorkomen wordt en dat het leed wat aan dieren wordt aangedaan in dit opzicht eindelijk stopt.
  En wie kan daar nu tegen zijn?

 7. JdV

  Hoeveel korter moeten we de vuurwerkperiode maken dan de huidige 6 uren? En wat levert dat dan precies voor voordeel op?
  Wat een domheid zeg.

 8. JvS

  Afschaffen dat dieren naar buiten mogen, ook een goed idee.
  En verplicht oordoppen in tijdens de maand december.

  Probleem opgelost.

 9. Nico

  Ik bv. kan er tegen zijn.

 10. sander

  vuurwerk is prima op 31-12 en 01-01 maar laat het daar dan ook bij.
  mijn hond durft s avonds niet meer naar het park vanwege vuurwerk (sinds September)
  jammer dat het zo verpest moet worden.

 11. Knaller

  Er is een afsteektijd, als iedereen zich daar nu eens aan houdt, dan hoef je het niet af te schaffen. Die paar uur redden we wel.
  Maar als je in september al begint met je cobra’s, dan roep je het verbod wel over jezelf af. En dan moeten de goeden weer lijden onder de kwaden.

  Ik ben een liefhebben van vuurwerk, vooral om te kijken, maar gezien de ogen en handen die er elk jaar weer aan gaan, de gestresste beesten, mensen die dagenlang niet op straat durven en de milieuschade mag het van mij ook wel ophouden.

 12. Lunettenaar

  Pfff. Hoeveel handhavers heb je nodig om een dergelijk vuurwerkverbod te handhaven? Dat is toch gewoon onrealistisch? Oh. De brave burgers zullen zich direct aanpassen aan de verordeningen. Opgelost!

 13. Ihsan

  Gewoon een algeheel verbod invoeren met torenhoge boetes van duizenden euro’s voor milieuvervuiling en dierenmishandeling, plus via snelrecht al op 1 januari aan het werk zetten om al die troep optie ruimen. Dat is pas leuk.

 14. Rose

  Om effectief iets te kunnen bereiken, moet er niet alleen een totaal afsteekverbod komen, maar ook een verkoopverbod. En handhaving. Houd toch op met deze kinderachtige “traditie”!

 15. errare

  Zeker wel, daarom gaan er jaarlijks voor vele miljoenen de lucht in.
  Of spreek jij namens heel Nederland?

 16. Ton

  @ errare
  Nee, ik spreek niet namens heel Nederland. En jij ook niet.
  (Iemand die dat beweert moet je nooit vertrouwen.)
  Maar volgens recente onderzoeken is een meerderheid van Nederland niet zo positief over vuurwerk.
  Dat het andere deel er miljoenen aan uitgeeft doet daar niets aan af.

 17. Kuifje

  @Ihsan milieuvervuiling is ook zo kansloze reden om het te verbieden maar dan wel voor shows zijn. En dan heb je ook nog het cat1 wat nog steeds legaal blijft. Als je dan toch om het milieu geeft moet je konsekwent tegen al het vuurwerk zijn dus ook cat1. Het milieu is ook een wereldprobleem en eigenlijk zou je dan wereldwijd vuurwerk moeten verbieden wat voorlopig niet zo snel gebeurt.

 18. errare

  @ton
  ( Nee, ik spreek niet namens heel Nederland.)
  (Iemand die dat beweert moet je nooit vertrouwen.)
  En wie bedoelde je dan toen je zei dat “men” vuurwerk helemaal niet leuk vind?
  En waarom geeft “men” er ieder jaar miljoenen aan uit voor iets wat ze volgens jou niet leuk vinden.
  Behoorlijk tegenstrijdig he, wat je zegt.
  Jij mocht zeker niks afsteken vroeger.

 19. errare

  @Ton
  En kom dan eens met wat linkjes van die zogenaamde onderzoeken.
  Je praat een hoop, maar je zegt niks.
  Laat maar zien al die onderzoeken dan, alleen roepen dat die onderzoeken er zijn betekent natuurlijk niks.

 20. Ihsan

  @Kuifje, waar lees je in mijn bericht iets over een categorie??

 21. cas

  Het hele jaar heb ik last van al die blaffende honden die overal maar lopen te poepen, zeer irritant lopen te snuffelen aan mensen en katten die continu lopen te kakken in andermans tuin.
  Nou, laat die dan ook maar een dag overlast hebben.

 22. Kuifje

  @Rose kinderachtige traditie? Volgensmij is vuurwerk voor 16 jaar en ouder. Ik vind dit domme gezeik eerder kinderachtig en die mensen die vuurwerk willen verbieden zelfs 10 dagen voor oud en nieuw. Een verbod werkt alleen maar in de hoofden van mensen die er tegen zijn. Experts weten wel beter dat het niet te handhaven is zeker met open grenzen.

 23. Ton

  @ errare
  https://www.ad.nl/binnenland/meerderheid-nog-steeds-voor-vuurwerkverbod-particulieren-achterban-kabinetspartijen-verdeeld~a75c021f/
  En ‘men’ bestaat natuurlijk niet; dat kan iedereen en niemand zijn.

 24. Scherpschutter

  @Kuifje

  Het gaat die paar zeikstralen helemaal niet om vuurwerk of dierenwelzijn. De meeste van die zeurkousen die voor een verbod zijn, zijn van die vreugdeloze linkse nihilisten die het liefst zouden willen dat de overheid alles verbiedt behalve ademen. Het zijn mensenhaters, die u geen plezier gunnen omdat ze zelf miserabel zijn en u niets anders dan een gelijk lot gunnen.

 25. Ton

  @ Scherpschutter
  Je kunt natuurlijk ook stellen dat ‘die kneuzen die vuurwerk afsteken zieligjes zijn die hun gebruik aan identiteit moeten compenseren met herrie en geweld.’
  Dat is net zo’n grote onzin als ‘vreugdeloze linkse nihilisten’.

 26. Rose

  @Kuifje
  Ik vind het inderdaad kinderachtig gedoe en ook een nogal primitieve gewoonte om geld uit te geven aan een paar knallen. Ik zie er het plezier absoluut niet van in. En nee, ik ben geen vreugdeloze linkse nihilist resp. een zeikstraal, noch miserabel, zoals iemand anders hierboven meent.
  Maar zolang het mag, mag het en kunt u uw gang gaan. Ik ga daar gelukkig niet over.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).