De Universiteit Utrecht (UU) gaat samen met de andere universiteiten in Nederland maatregelen nemen om de instroom van internationale studenten ‘beter te beheersen’. Zo wordt bijvoorbeeld gekeken of bacheloropleidingen die nu Engelstalig zijn ook in het Nederlands aangeboden kunnen worden.
Ongeveer 15 procent van de studenten aan de UU is van internationale herkomst. De Universiteit Utrecht benadrukt dat internationale studenten ‘essentieel’ zijn voor de universiteit.
Tegelijkertijd zijn er zorgen in de samenleving, onder meer over het tekort aan woningen, en moet de onderwijskwaliteit gewaarborgd worden. De UU wil dus dat er internationale studenten en medewerkers naar Utrecht blijven komen, maar de instroom moet wel worden beperkt.
Maatregelen
Om de instroom van internationale studenten te beperken, hebben de universiteiten een aantal maatregelen bedacht. De universiteiten gaan meer Nederlandstalige opleidingen aanbieden en alle grote bacheloropleidingen moeten in ieder geval ook in het Nederlands worden gegeven.
Daarnaast worden er voorlopig geen nieuwe Engelstalige bacheloropleidingen ontwikkeld en onderzoeken de universiteiten welke Engelstalige opleidingen volledig omgezet kunnen worden naar het Nederlands.
Verschillen
Hoe de maatregelen worden uitgevoerd, kan per universiteit verschillen. De UU wil bijvoorbeeld kijken of de vier Engelstalige bacheloropleidingen een Nederlandstalig traject kan krijgen. Dat geldt ook voor een vijfde van de Engelstalige masteropleidingen. Verder wordt aan medewerkers en studenten een gratis taal- en cultuurcursus aangeboden.
De universiteiten gaan de komende tijd aan de slag met het verder uitwerken van de maatregelen.
16 Reacties
Reageren1.Waarom studeren deze mensen niet af in eigen land, dus zonder taalproblemen ?
2. Wat kost het onze samenleving om deze studenten te onderwijzen,
3.Is het hen bekend dat Nederland afgelopen 13 Ruttejaren met 4 miljoen is toegenomen miljoen en er een enorm huisvesting tekort is ontstaan?
4. Heeft de overheid bij binnenkomst wel voldoende gewezen op deze extra kosten en wat is hun reactie hierop?
Hoe dom kan je zijn. Wat is er mis met internationalisering ? We hebben deze kennis kunde en mensen keihard nodig voor de toekomst En hoe leuk is het niet om de horizon te verbreden uit dit piepkleine speldepikje land op de wereldbol 🌍
@Maria2: dan kun je zoals de VS en Canada voorheen jaren hebben gedaan een onderscheid maken tussen technische en ICT studies en de pretpakketen en de pretstudies.
” De Universiteit Utrecht benadrukt dat internationale studenten ‘essentieel’ zijn “. Dat moet je lezen als: leveren veel geldt op.
Het is een beetje als wel de lusten maar niet de lasten.
@Maria, die buitenlandse studenten komen kennis halen, niet brengen. Er zijn nauwelijks voordelen voor de Nederlandse studenten.
Nog maar paar jaar geleden werd vol trots het aantal buitenlandse studenten en de vele banden met buitenlandse universiteiten getoond.
Inmiddels zijn ee erachter wat dat heeft opgeleverd, schaarse woonruimte en eenrichtingsverkeer vanuit China, die hebben heel veel kennis ” opgehaald” en niets teruggegeven.
Internationale studenten kosten alleen maar geld en levert niet veel op. De universiteit regelt geen huisvesting en legt dat probleem bij de overheid neer. Internationale studenten krijgen elke maand geld van ome duo. Nederlandse studenten moeten ineens bij elk vak Engels praten en lezen. Nederlandse studenten kunnen geen kamer meer vinden etc etc etc. In hun thuisland draaien de universiteiten slecht en lopen steeds verder achter omdat de studenten hier naartoe komen
@Herman: beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.
Prima dat het enigszins beperkt wordt en dat er hernieuwde aandacht komt voor het in het Nederlands aanbieden van opleidingen. Ik zie ook best de waarde van enige mate van internationalisering, maar alles maar dwangmatig in het Engels aanbieden komt de kwaliteit van het onderwijs en de taalbeheersing van de studenten in zowel het Nederlands als het Engels niet ten goede.
@Wim Vreeswijk
Onder Rutte is de bevolking van Nederland met 1,3 miljoen toegenomen, niet met 4 miljoen zoals u beweerd. Bouw van nieuwe woningen is daar inderdaad flink bij achtergebleven.
Hier een handige link: https://allecijfers.nl/nederland/
Beste @ Maria , het RUG , heeft dit besluit kort geleden ook al aangekondigd , mede ook …omdat onze eigen Nederlandse studenten , vaak geen woonruimte kunnen vinden , er is daar nu ook ‘n roep , om in het Nederlands weer les te gaan geven , en zij die dat in het Engels willen blijven doen , moeten dan maar naar Engeland gaan , om te studeren …
Te zot voor woorden dat een van publiek geld betaald instituut in beginsel buitenlandse studenten opleidt… De tot belastingbetaler gemaakten verwachten immers als mininale en zeer redelijke tegenprestatie voor het dwang-offer dan wél op zijn minst dat Henk daarmee dan goed opgeleid wordt, niet ene Survinder uit India die na zijn studie weer vertrekt met alle kennis en de tienduizenden Euro’s investering van de tot belastingbetaler gemaakte. Vriendelijk bedankt.
Buitenlandse studenten opleiden is derhalve een taak die louter volledig geprivatiseerde scholen toe zou moeten behoren, uiteraard enkel en alleen tegen betaling van de volle mep uit eigen zak.
Bromsnor weet toevallig dat buitenlandse studenten retenveel opleveren, zowel voor de universiteit als voor de gemeenschap. Buitenlandse studenten (van buiten de EU) betalen de hoofdprijs voor een opleiding en voor hun kamer. Verder mogen Europese studenten hier studeren omdat Nederlandse studenten ook in andere landen studeren. Er wordt aardig bijgehouden of die verhoudingen in evenwicht zijn.
Gaan we Nederlandse studenten verbieden in het buitenland te studeren? Of vinden we dat heel normaal (suprioriteitsdenken)
1a) hoe kunnen ze dit klimaatbeleid verkopen als ze zelf bewust studenten uit heel Europa en ook uit Zuid Amerika werven met Engelstalige colleges
https://www.duic.nl/algemeen/universiteit-utrecht-wordt-strenger-in-samenwerkingen-met-fossiele-industrie/
1b) ook de klimaatzorgen over de maatschappij in het geheel van hun eigen hoogleraren klimaatstudies worden dan wel heel erg hol, als blijkt dat universiteiten heel veel begrip hebben voor zichzelf als het eigen verdienmodel gevaar loopt.
2) zelfde logica als bedrijfsleven bij andere thema’s: beter zelf wat zelfregulering regelen voordat een overheid dat doet die de woningnood wil aanpakken.
En bijkomend voordeel van zelfregulering is dat je achteraf eventueel veel makkelijker sorry kunt zeggen als het achteraf niet heeft gewerkt.
3) Universiteiten zijn officieel neutraal maar zullen om voor de hand liggende redenen niet al te blij zijn met de landelijke en provinciale verkiezingsuitslagen van de laatste jaren vermoed ik (ik wil niet teveel ingaan op welke partijen het meest pro onderwijs-sector zijn), dus ik denk dat ze daarom wel belang erbij hebben in beweging willen komen en de woningnood niet op de spits te laten drijven.
@Maria1:
Universiteiten moeten wel:
Zie verder de bovenstaande punten van mij, voor zover geplaatst.