Utrecht heeft sinds vandaag twee restaurants met een Michelinster Utrecht heeft sinds vandaag twee restaurants met een Michelinster

Utrecht heeft sinds vandaag twee restaurants met een Michelinster

Utrecht heeft sinds vandaag twee restaurants met een Michelinster
Restaurant Karel V en restaurant Maeve uit Utrecht ontvingen maandag een Michelinster. Na tien jaar heeft de stad weer sterrenrestaurants. Michelin maakte het nieuws maandag bekend tijdens de jaarlijkse uitreiking.

Restaurant Karel V en restaurant Maeve uit Utrecht ontvingen maandag een Michelinster. Na tien jaar heeft de stad weer sterrenrestaurants. Michelin maakte het nieuws maandag bekend tijdens de jaarlijkse uitreiking.

Utrecht moest het sinds 2013 stellen zonder restaurants met een Michelinster. Restaurant Karel V verloor dat jaar de onderscheiding en sindsdien was er geen Utrechts restaurant meer met een Michelinster.

Daar is nu verandering in gekomen. Niet een maar twee Utrechtse restaurants ontvingen maandag een ster, namelijk Karel V en Maeve.

Restaurant Karel V heeft sinds oktober 2020 een nieuwe chef de cuisine, namelijk chef-kok Leon Mazairac. De gerechten van Mazairac waren eerder al in Utrecht te proeven. Zo was hij tien jaar lang chef-kok en mede-eigenaar van Podium onder de Dom. Het restaurant werd toen door velen gezien als beste van Utrecht. 

Eigenaars Tommy Janssen (chef) en Vera Voorend (maître) openden de deuren van Maeve in de zomer van 2021. Janssen en Voorend werkten daarvoor allebei bij verschillende sterrenrestaurants. “Wij zijn een ambitieus horeca koppel met jarenlange ervaring in toprestaurants en streven ernaar om een uniek onderscheidend restaurant op de kaart te zetten in Utrecht”, zo lieten ze eerder weten. 

Tekst gaat door onder de afbeelding

Eigenaars Tommy Janssen en Vera Voorend van Maeve

Andere onderscheidingen

Eerder ontvingen het Utrechtse restaurant Blauw (2022) en Herón Petit Restaurant (2018) de Bib Gourmand. Een Bib Gourmand wordt toegekend aan restaurants die hoge kwaliteit voor een schappelijke prijs geven.  Deze twee restaurants behouden ook dit jaar deze onderscheiding.

Ook ontving Herón in 2022 een groene ster. De groene ster wordt jaarlijks uitgereikt aan restaurants die een voorbeeld zijn op het vlak van duurzaamheid. Het Utrechtse restaurant staat ook dit jaar in de lijst van de groene sterren in de Michelin Gids Nederland.

34 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  Well, call me Willy and slap me silly…Weer eens een sterrenzaak in Utrecht. De wonderen zijn de wereld nog niet uit! Van harte gefeliciteerd met deze machtige prestatie.

 2. Wim

  Verdiend hoor. Nu nog Simple en Hemel & aarde.

 3. Berk

  Jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

 4. Johan

  Eindelijk. De culinaire woestenij komt tot leven!

 5. Peter van Zoest

  Gelukkig hebben we Manneken Pis nog om de honger te stillen na ‘t restaurantbezoek.

 6. Jeroen

  Eindelijk! Het was te grappig dat we hier in Houten wel een sterrenrestaurant hebben, maar Utrecht geen een. Binnenkort maar eens uitproberen.

 7. Terence

  Van harte gefeliciteerd!

 8. Peter

  Gefeliciteerd. Het is gewoon een knappe prestatie.

 9. Joost

  @ Peter van Zoest 24/4/2023 – 14:25
  Als je alleen plekken gewend bent met onbeperkt eten kan ik mij voorstellen dat de prijs/kwantiteit je tegenvalt. Als grote eter ben ik echter nog nooit met honger naar huis gegaan bij restaurants als Maeve of Karel V. Integendeel.

  Heel fijn dat ze de erkenning krijgen die ze verdienen.

 10. Hoera

  Ik doe mijn naam eer aan: Hoera! Maeve is inderdaad ook een topzaak, twee keer uitstekend gegeten.
  Utrecht doet weer mee in culinair Nederland. Mooi! Zo blij dat ik hier woon en niet in bijvoorbeeld, nou noem eens wat, Sahara Stadskanaal.

 11. Koel Hoofd

  Wow, 2 met een ster, gefeliciteerd
  Gaat goed met Utrecht!
  Wat staat er op de kaart…

 12. Rob van Rob en Nico

  Leuk, maar waarom heeft Ten Beste geen 3 sterren?

  Als ik kijk naar de criteria dan vallen ze wel in die categorie:
  “Een uitzonderlijke keuken die een reis waard is (Une des meilleures tables, vaut le voyage). Het eten is altijd erg lekker en soms buitengewoon, er worden beroemde wijnen geserveerd, de bediening is onberispelijk, het interieur is stijlvol. De prijzen zijn overeenkomstig.”

  Zelfs om 4 uur ‘s nachts is het een reis waard en staan de heren te bikkelen. De keuken is uitzonderlijk lekker (‘dit is echt goddelijk’ hoor je geregeld) en je kan er lekker zitten.

  Misschien dat ze bij Michelin om 4 uur ‘s nachts slapen, ik zal ze wel even bellen.

 13. Binnenstadbewoner

  @wim, hemel en aarde hoort zeeeeeker niet in het rijtje thuis

 14. Gedagtekassie

  Eindelijk! Heel gaaf voor Utrecht en deze keukens die echt alles geven voor perfectie. Top!

 15. WvR

  Ben benieuwd naar Karel V.
  Op de kop af een jaar geleden gegeten. Goed, niks mis mee, maar van een Michelin ster zaten ze toen mijlen ver af.
  Maar weer eens naar toe gaan dan.

 16. Hoera

  @Koel Hoofd, jezelf culinair noemen (in eerdere posts) en vervolgens geen idee hebben wat er op de kaart staat? Je bent zo net de culinair onbenul uit Stadskanaal. LOL
  @Rob, zucht…

 17. Ooginaller

  Een halfjaartje geleden gegeten bij Maeve. Was echt fantastisch en de bediening was ook erg goed. Terecht een ster gekregen. Al baal ik er wel een beetje van, want voorlopig zal ik er geen tafel meer kunnen krijgen…. 😉

 18. Gerda

  Hemel en aarde vind ik beter dan mauve. Karel de V zeker terecht.

 19. Mijden

  Aha, voor mij mijden dus deze tenten. Deze sterren betekenen dat de prijzen verhoogd gaan worden. Zo duur ga ik echt nooit uit eten. Voor mij lekker een pizza op een terras, of Indiaas, of Thais. En verder kan ik zelf goed koken.

  Trouwens hoe zou het daar zijn met de gestreste sfeer in de keuken, de niet betaalde overuren enz.? (Recent artikel uit de krant).

 20. Scherpschutter

  @WvR 24/4/2023 – 18:33

  Mee eens. Hetzelfde vind ik overigens opgaan voor Maeve. Echt niets op aan te merken hoor (prima prijs-kwaliteitverhouding), maar Michelinster-waardig….? Dat is in mijn beleving toch wel een beetje een grove ‘stretch’….En ook kun je je afvragen, binnen welk thema dan precies?

  Het is in algemene zin overigens sowieso opvallend hoeveel extra restaurants dit jaar voor het eerst een ster hebben gekregen. Zou de lat bij Michelin wellicht iets naar beneden zijn gegaan?

 21. Herman

  “Ooit” was een ster echt bijzonder.
  Nu net zo algemeen weinig zeggend labeltje als ISO gecertificeerd ofzo.

 22. Jeroen

  @Mijden, een ster verhoogt niet de prijzen, het is precies andersom: Om een ster te mogen voeren moet je een bepaald minimum bedrag per couvert berekenen.

  Een ster zegt iets, maar zeker niet alles. Zal niet de eerste keer zijn dat de bediening bij een sterren restaurant zwaar tegenvalt…

 23. Uuu

  Als je uit eten gaan heeeeel belangrijk vindt, ben je een behoorlijk sneu mens.

 24. WJM

  Van harte gefeliciteerd Leon Mazairac en crew, Karel V en
  Tommy Janssen/Voorend en crew! Fantastisch, verdiend!

 25. Bromsnor

  Bromsnor is verheugd, Karel V en Maeve, gefeliciteerd! Bromsnor heeft gisteren geprobeerd bij Maeve te reserveren, maar het reserveringssysteem lag er uit.

 26. WJM

  Vergeet te melden dat Tommy en Vera van restaurant Maeve zijn! Excuses!

 27. Maaike

  Prachtig nieuws! Laat dit een begin zijn. Gok dat Hemel en Aarde , 273 en Roemer binnen een paar jaar wel zullen volgen. Dit zal hopelijk het algehele niveau van de restaurants in Utrecht een boost geven.

 28. Kloek

  Zo moeilijk of chique is het niet hoor, om een ster binnen te slepen:

  https://www.destentor.nl/hardenberg/ster-voor-restaurant-in-gramsbergen-overvalt-jonge-eigenaren-begonnen-met-mosterdsoep-en-schnitzel~a5bb28298/?fbclid=IwAR3f8bS_lkULR55dRgnX3ad_iufWoKXyfh-uxKt1YZetgr3HientNt1fzJs

  Des te verbazingwekkender is het waarom Utrecht zo lang geen ster had, en waarom een aantal heerschappen hier zo kicken op restaurants die sterren bemachtigen.

  Misschien moet je gewoon jouw smaak leidend laten zijn en niet de status van een restaurant met of zonder ster.

 29. Floep

  Perfecte DUIC reacties wederom. Eerst jarenlang klagen dat er geen enkel restaurant een ster heeft en als het dan eindelijk een keer tweemaal gebeurt zal het wel komen omdat Michelin hun eisen omlaag heeft gegooid.

  Ongelofelijk, wat een zure zeikerds hier.

 30. Joes

  Wat maakt het eigenlijk uit of restaurants een ster of hebben niet?

  Alsof het restaurant beter of slechter is nadat ze een ster hebben binnen gesleept?

 31. Ton

  @Uuu
  En al helemaal wanneer je jezelf zo geweldig vindt dat zelfs het beste nog niet goed genoeg voor je is.

 32. Herman

  @Floep, wie zegt dat de reageerders die eerst klaagden dezelfde zijn?
  En daarnaast dit is niet het Linda of Ivo Niehe forum. Je bent hier op Duic, een site vanuit Utreg dus, die heerlijke stad met zijn eigen slag bewoners.

 33. Koel Hoofd

  @Hoera
  Je verwardt me met iemand anders.
  Maar het is nogal onbenullig van je om niet te weten dat goeie chefkoks regelmatig hun kaart veranderen (à la saison) om zo hun klanten te blijven verrassen.
  Je komt zeker niet zo vaak in sterren restaurants?

 34. Hoera

  Hahaha, die Koel Hoofd. Over onbenullig gesproken, je spelt zelfs onbenullig (verwardt?). Maar goed, ik ben met enige regelmaat in sterrenrestaurants (1 woord) te vinden, dat ik wel weet wat chef-koks (met streepje) op de kaart hebben staan itt jouw onnozele beweringen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).