Utrecht is een stadstuin rijker; zo ziet het Plantsoen van Boedapest eruit Utrecht is een stadstuin rijker; zo ziet het Plantsoen van Boedapest eruit

Utrecht is een stadstuin rijker; zo ziet het Plantsoen van Boedapest eruit

Utrecht is een stadstuin rijker; zo ziet het Plantsoen van Boedapest eruit
Het Plantsoen van Boedapest in Leidsche Rijn Centrum begint al aardig vorm te krijgen. De stadstuin, die tegen het Berlijnplein aanligt, moet een groene plek worden waar bewoners onder meer kunnen recreëren.

Het Plantsoen van Boedapest in Leidsche Rijn Centrum begint al aardig vorm te krijgen. De stadstuin, die tegen het Berlijnplein aanligt, moet een groene plek worden waar bewoners onder meer kunnen recreëren.

De vormen van het Plantsoen van Boedapest zijn zo goed als af. De trappen in het midden van de tuin zijn al gebouwd, de wandelpaden zijn ook aangelegd en er is veel groen geplant. Wat nog rest is onder andere een deel van de begroeiing en de invulling voor de ruimtes onder de tuin.

Het Berlijnplein is boven de snelweg A2 gebouwd. Het gebied ligt daarom hoger dan de aangrenzende contreien. Het verschil is volgens de gemeente ongeveer 7 meter. De nieuwe stadstuin vormt een verbinding tussen beide stukken grond.

Omdat het Plantsoen van Boedapest hoger ligt is er onder de tuin ruimte ontstaan. De gemeente noemt deze ruimtes een soort werfkelders. Uiteindelijk krijgen deze plekken verschillende functies. “Passend bij de andere culturele functies in de omgeving”, aldus de gemeente Utrecht.

21 Reacties

Reageren
 1. Luuk Upuuk

  Mooi hoor, vooral nu het recreëren in stadsparken ongekend populair bij de jongvolwassenen is geworden. De buurtbewoners zullen er vast erg blij mee zijn.

 2. GeenStijl@Utrecht 🤫

  Goh ik denk dat er nog wel meer stadstuinen zijn gemaakt bij enkele mensen thuis 😜.
  Maar het ziet er mooi uit,dat dan weer wel.

 3. Erwin

  Zo, wat een hoop kitsch! Die trappen! Niet te doen zeg, hahahaha

 4. jan

  Prachtig

 5. Pol

  Lijkt op de omgeving bij de Spree in het midden van Berlijn: dus wel toepasselijk bij het Berlijnplein.
  Mooie ontwikkeling.

 6. mees kees

  Ik zie (nog) weinig tot geen prullenbakken, en gezien de actuele trend in stadsparken…….. Enfin, positief blijven en (nu) genieten!

 7. Len

  Ik ben wel gecharmeerd van dat kitscherige. Het is net echt, zoals heel Leidsche Rijn.

 8. Sjoerd

  Ben daar een paar weken geleden al even een rondje gaan lopen. Greenville en dit stadspark liggen er netjes bij. En mooie verbinding met het Berlijnplein!

 9. UTRECHTSE JANTJE

  Ik vind het wel ‘n mooie aanwinst voor Leidse Rijn en ook voor Utrecht op zich ! En die Werfkelders kunnen het zeker leuk gaan doen , mits ze inbraak bestendig worden afgeleverd ….. En inderdaad wat @ mees kees al opmerkt , prullenbakken plaatsen ….en regelmatig leegmaken !

 10. Dorine

  Oh leuk, ik zie veel mogelijkheden voor horeca, daar bij die boogjes!

 11. Katja

  En over 10 jaar weer opgeofferd voor woningbouw door overbevolkt NL.

 12. Johan

  Wat fijn dat Utrecht lef toont met de bouw van dit schitterende park. Ik hoop dat het met de komst van het nieuwe Raum ook kunstzinnige initiatieven aantrekt die passen in zo’n omgeving, en dat men ervoor waakt dat het geen tweede Jaarbeursplein wordt.

 13. Wies

  Ziet er goed uit. Leuk ook die ‘werfkelders’. Heeft zeker potentie om een mooie actieve plek te worden met alle nieuwbouw in die omgeving.

 14. Peet

  Wat een kitsch zeg! Ben er van de week doorheen gelopen maar veels te warm daar. Vol in de zon geen schaduw van bomen dus alleen lekker in de lente en s’avonds/s’nachts om te zitten of te hangen. Dit gaat zeker hangplek worden voor jongeren met hun scooters. Erg fijn voor de omwonenden in hun mega dure appartementen. Is heel goed over nagedacht dat blijkt wel want onder bij de ” werfkelders” kun je ongezien drinken en blowen dus ideaal voor de hangers. O wat is dat Leidsche Rijn toch een grafplek geworden Almere is er nog aantrekkelijk bij.

 15. Kadoendra

  Goed idee en mooie uitvoering dat de werfkelders lager liggen dan het Plantsoen.

  Helaas hebben de nieuw bomen in het plantsoen nog een flink aantal jaren nodig om qua grote visueel meer deel uit te gaan maken van het gehele plantsoen.

 16. Gregor

  Erg mooi en geslaagd ontwerp met allure aangelegd. Over een paar jaar, wanneer het groen volwassen is geworden is dit een prachtige plek om in te flaneren. Straalt mooi af op de rest van Leidsche Rijn. De negatievelingen hierboven schraal ik onder het ouderwets trollen en discussie kapen. Zo niet, dan heb je echt een naar leven.

 17. Cico

  Die hele opzet ziet er letterlijk uit als een 18e eeuwse kasteeltuin uit Frankrijk, maar dan zonder het kasteel. Er ontbreekt nog net een oprit voor koetsen

 18. Annemiek

  Erg mooi het ontwerp. Maar hoe loop ik met een kinderwagen tegen die trappen op? Hebben de (tuin)architecten tegenwoordig geen oog meer voor hoe en door wie hun ontwerpen gebruikt kunnen worden?

 19. Joop

  Stadstuin Utrecht?????

 20. Marja Oosterman

  Hoe grappig, kom zelden in Leidsche Rijn maar liep daar toevallig afgelopen zaterdag, verdwalend op zoek naar de kunstruimte van De Vrijstaat. De Vrijstaat zelf ligt naast het plantsoen van Boedapest en ik moest dus die trappen af. Best mooi eigenlijk, maar wat een gekunstelde omgeving… contact met de aarde is er niet, in feite staat het groen allemaal in bakken.
  De kunstruimte van de Vrijstaat werd, komende van het plantsoen,aan het zicht onttrokken door het grote basisschoolcomplex achter De Vrijstaat.
  In die kunstruimte momenteel een expositie van Jolanda Schouten. Haar reuzen aquarellen van bloemen en planten vormen een prachtig contrast met de strakke vormgeving van het gebouw dat door Stanley Brown is ontworpen. Komende vanaf de rode doos en lopend via het plantsoen van Boedapest lijkt dit het kunstzinnige deel van Leidsche Rijn: een superstedelijke omgeving met kunstzinnige pogingen die een illusie van natuur lijken te willen schepen, Inclusief moestuintjes op het Berlijnplein

 21. Marijke

  Ik mis ook een mogelijkheid om met kinderwagen de trap omhoog te komen?!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).