Utrecht komt met aanpak om ‘centrale rol in internationale drugshandel’ te bestrijden Utrecht komt met aanpak om ‘centrale rol in internationale drugshandel’ te bestrijden

Utrecht komt met aanpak om ‘centrale rol in internationale drugshandel’ te bestrijden

Utrecht komt met aanpak om ‘centrale rol in internationale drugshandel’ te bestrijden
De politie verijdelde in 2020 een plofkraak op een pinautomaat in een supermarkt aan het Smaragdplein.
Utrecht komt met een hardere aanpak om de ontwrichtende effecten van drugscriminaliteit tegen te gaan. Volgens burgemeester Dijksma is die aanpak ‘op z’n Utrechts’: “Streng tegenover criminelen die moedwillig de fout in gaan en met een helpende hand om perspectief te bieden aan mensen die eruit willen stappen.” De aanpak is gericht op twee pijlers: voorkomen dat jongeren in de criminele wereld terechtkomen of er in doorgroeien en criminele geldstromen verstoren.

Utrecht komt met een hardere aanpak om de ontwrichtende effecten van drugscriminaliteit tegen te gaan. Volgens burgemeester Dijksma is die aanpak ‘op z’n Utrechts’: “Streng tegenover criminelen die moedwillig de fout in gaan en met een helpende hand om perspectief te bieden aan mensen die eruit willen stappen.” De aanpak is gericht op twee pijlers: voorkomen dat jongeren in de criminele wereld terechtkomen of er in doorgroeien en criminele geldstromen verstoren.

In het voorstel ‘Grenzen stellen, perspectief bieden’ staat hoe de effecten van drugsgerelateerde criminaliteit in Utrecht moeten worden aangepakt. “Utrecht vormt een centrale rol in de internationale drugshandel”, stelt burgemeester Dijksma. “Daar moeten we als één overheid sterker tegen optreden, al zal het een strijd van lange adem zijn.” 

De gemeente werkt voor de aanpak samen met verschillende organisaties, zoals de politie, het Openbaar Ministerie, reclassering en Jongerenwerk. Maar ook private instellingen zijn bij de aanpak betrokken. Het gaat dan om bijvoorbeeld de Rabobank, woningcorporaties en uitzendbedrijven.

De nota is gebaseerd op een rapport waarin cijfers, analyses en onderzoek naar drugscriminaliteit van onder meer de gemeente en politie zijn samengebracht. Uit het rapport blijkt dat er in Utrecht ongeveer 50 criminele samenwerkingsverbanden actief zijn en in de regio zo’n 150. Verder blijkt dat de Utrechtse criminele netwerken te linken zijn aan criminaliteit in de rest van Nederland en in het buitenland.

Plofkraakschool

Afgelopen jaren kreeg Utrecht te maken met verschillende geweldsincidenten in het criminele circuit. Sinds 2019 zijn er zeker dertien beschietingen geweest van panden, waaronder een advocatenkantoor, vier schietincidenten richting personen en zes keer werd een handgranaat neergelegd. Ook werd in park Transwijk een grote hoeveelheid ingegraven wapens en munitie ontdekt.

Uit het rapport blijkt onder meer dat vorig jaar in Utrecht een ‘plofkraakschool’ werd ontdekt, waar jonge jongens werden opgeleid om plofkraken te plegen, in zowel Nederland als het buitenland. Veel internationaal actieve plofkrakers blijken dan ook uit Utrecht te komen: 30 van de 77 plofkrakers die in 2019 in Nederland werden aangehouden, komen uit Utrecht, voornamelijk uit Overvecht, Kanaleneiland en Hoograven.

Kweekvijver

In Utrecht en omliggende gemeenten wonen veel jongeren, waardoor de stad voor criminele organisaties de ideale kweekvijver is om jongeren te benaderen. Dat ronselen gebeurt volgens burgemeester Dijksma op een subtiele manier, bijvoorbeeld via hun eigen buurt of school. “Ze krijgen het beeld voorgeschoteld dat drugsdealers in feite gewoon handelaren zijn die klanten een plezier doen”, zegt Dijksma. “Het is zorgelijk wanneer het beeld ontstaat dat criminaliteit normaal is.”

“Ze krijgen het beeld voorgeschoteld dat drugsdealers in feite gewoon handelaren zijn die klanten een plezier doen” – Burgemeester Dijksma

Een deel van de aanpak is dan ook gericht op deze groep, de jongeren die al deels in de criminaliteit zijn getrokken en dreigen door te groeien. “We willen de kweekvijver van criminele organisaties stoppen. Er als overheid zijn op het juiste moment, maakt het verschil als we willen voorkomen dat jongeren kiezen voor criminaliteit of er permanent uit willen blijven en niet terugvallen.”

Moeilijk bereikbaar

Volgens de gemeente is juist deze groep jongeren moeilijk bereikbaar. Om toch tot hen door te dringen, gaat Utrecht werken met zogenoemde ‘credible messengers’, mensen die zelf uit de criminaliteit zijn gestapt en daardoor het gezag hebben om jongeren andere keuzes te laten maken.

“We willen de kweekvijver van criminele organisaties stoppen” – Burgemeester Dijksma

De gemeente wil de jongeren helpen bij het maken van andere keuzes, zoals het krijgen van een baan. Daarom worden speciale jobcoaches ingezet voor jongeren die moeilijk aan werk kunnen komen. De jobcoaches helpen zowel jongeren die in de gevangenis zitten als jongeren die al vrij zijn om aan werk te komen.

De gemeente gaat samen met het ministerie van Justitie en Veiligheid ook kijken hoe bepaalde drempels, zoals de Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) die vaak als belemmering wordt gezien om aan werk te komen, onder voorwaarden kunnen worden weggenomen.

Wijkrechtspraak

In andere Nederlandse plaatsen zijn de afgelopen tijd pilots gehouden met wijkrechtspraak. Daarbij kijkt één rechter integraal naar de verschillende rechtszaken van een gezin of persoon. Het idee daarachter is dat de problemen van die mensen, zoals schulden, leerplicht of psychische problematiek, beter kunnen worden aangepakt. Utrecht wacht de resultaten van de andere pilots nu af en gaat dan bekijken of de wijkrechtspraak mogelijk ook in Utrecht kan worden ingezet.

Om mensen die toch in de gevangenis terechtkomen beter te kunnen helpen, gaat de gemeente intensiever samenwerken met de Dienst Justitiële Inrichtingen en de reclassering. Zo moet de kans kleiner worden dat ze na hun gevangenisstraf opnieuw de fout in gaan.

Criminele geldstromen

De tweede pijler van het voorstel gaat over criminele geldstromen. De gemeente hoopt meer inzicht te krijgen in de vele miljarden die omgaan in de drugshandel en de daaraan gerelateerde economie. Wijkagenten zien in Utrecht bij bepaalde criminele samenwerkingsverbanden binnen families dat jonge familieleden op straat strafbare feiten plegen en dat oudere familieleden zich richten op het witwassen van het crimineel verkregen geld.

Geld wordt vaak witgewassen via ‘underground banking’, internationale geldhandel zonder tussenkomst van banken. In Utrecht gebeurt dat veelvuldig, staat in het rapport, vooral naar het buitenland. Omdat de boven- en onderwereld zich vermengen, zet de gemeente in op gebiedsgerichte aanpak op plekken waar de risico’s voor criminele inmenging hoog zijn: bedrijventerrein Nieuw Overvecht en de Amsterdamsestraatweg. Van alle criminele samenwerkingsverbanden blijkt 50 procent voor het witwassen gebruik te maken van één of meer bedrijven op eigen naam of op naam van een ander.

Bedrijven die criminelen helpen om geld wit te wassen, helpen vaak meerdere criminele organisaties. Branches die volgens het rapport gevoelig zijn voor witwaspraktijken zijn onder meer koeriersdiensten, horeca, kappers, schoonheidssalons, zorgbedrijven, vastgoedverhuurders, slotenmakers en autobedrijven. In 2020 werd in Utrecht vijftig keer een geval van witwassen geregistreerd. In 2016 waren dat nog maar twee registraties.

Illusie

De gemeente heeft naar eigen zeggen ‘niet de illusie’ dat ze de nationale drugseconomie een halt kunnen toeroepen, maar wil wel barrières opwerpen om de zogenoemde schaduweconomie in de stad te verstoren en zo de aantrekkingskracht van drugshandel als verdienmodel te verkleinen.

30 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  Kortom; de gemeente Utrecht gaat werkelijk precies hetzelfde doen dat ze al jaren doen en wat al jaren hopeloos faalt. Jongeren aanspreken, jobcoaches aanstellen en bedrijven lastig vallen; wat een power, wat een kracht, wat een visie. LOL. De Taghi’s van deze wereld zullen ongetwijfeld diep onder de indruk zijn.

  Heeft Dijksma het nu definitief opgegeven om Utrecht beter achter te laten dan voor haar aantreden?

 2. Lachgas

  Wat een naïeviteit. Zolang er goud geld verdiend wordt, valt er geen eer aan te behalen

 3. Lauk

  Kom dan zelf met betere ideeën

 4. Henk

  Inderdaad, dweilen met de kraan op. Vrijgeven is de enige oplossing.

 5. Geenstijl@Utrecht 🤔

  Burgemeester Dijksma gaat zo langzamerhand een persiflage worden van een Burgemeester die erg veel roept maar er weinig van terecht brengt.
  En de gemeenteraad van Utrecht slikt alles als zoete koek.
  Ik hoop niet dat de inwoners van Utrecht zich laten misleiden door dit zoete verhaal.

 6. Marten Hoekstra

  De ‘war on drugs’ had in de VS tot doel het onder controle houden van arme (vaak zwarte) bevolkingsgroepen en interveniëren in andere (vooral zuid- en midden-Amerikaanse)landen. Dit zonder iets aan echte oorzaken, zoals armoede en discriminatie te doen. Deze al meer dan veertig jaar gevoerde oorlog is totaal mislukt. Het middel is erger dan de kwaal. Meer van hetzelfde zal de criminaliteit niet doen verminderen maar vergroten. Als de burgemeester echt iets wil doen moet ze de mogelijkheden voor vrijgeven of reguleren gaan onderzoeken.

 7. Yoshua

  Goed dat de gemeente weer een blik jongerenwerkers gaat opentrekken en de jeugd die toch al niet in de criminaliteit zal belanden vertier gaat aanbieden.
  Natuurlijk de open deur opentrappen van laagbegaafden overlastgevende dealende families die een paar ton witwassen keihard aanpakken.
  Probleem gaan ze er niet mee oplossen, de gasten die het echte geld verdienen zorgen niet voor overlast, die willen onder de radar blijven.

  Ben opgegroeid in Lombok samen met een aantal mannen die nu puissant rijk zijn geworden met de handel in illegale producten.
  Nog nooit in aanraking gekomen met de politie in hun jeugd, nu goed voor vele miljoenen.
  Twee Perzische broers uit gezin van gevluchte Perzische elite, hoogopgeleide ouders, bezitten (van horen zeggen) meer dan 100 miljoen.
  Wonen nu voornamelijk in Zuid-Spanje, Dubai en Istanbul.
  Ze hebben in hun jeugd nooit een jongerencentrum bezocht of een jongerenwerker gesproken.
  In mijn jeugd waren dit soort dingen er in overvloed, iedere wijk een buurthuis met geitenwollen sokken jongerenwerkers, op straat hangen was aantrekkelijker alternatief, dan met sociale (gestoorde) academie jongerenwerkers om te gaan.
  Overlastgevende jongeren stoten zelden door tot CEO van een internationale criminele organisatie daar zijn ze simpel weg te dom voor.
  Toch blijft de overheid denken dat laagopgeleiden aanpakken de oplossing is voor alles, een ondernemende boef noemen ze keer op keer een voorbeeld voor de jeugd wanneer de een sportschool, eethuis, supermarkt of een autoverhuurbedrijf begint.

 8. Mark

  Allemaal dingen die dus niet hebben gewerkt de laatste jaren. Wanneer wordt dat tuig nou eens hard aangepakt. Levenslang de bak in of de rest van je leven gedwongen arbeid. Laats ze maar krom liggen om slachtoffers te compenseren.

 9. Realist

  Stop nu eens met die softlinkse aanpak. Jobcoaches, buurthuizen, tennistafels, thee drinken, aaien over de bol, sporten.. alles is al geprobeerd en het helpt niets. Tijd om zwaarder te straffen en pas te belonen als er daadwerkelijk iets goed gaat. Daarnaast het thuisfront meer verantwoordelijk houden. Maak het gezin verantwoordelijk voor de daden van hun kroost. Korten op uitkeringen of subsidies doet ook wonderen.

 10. Bromsnor

  Bromsnor heeft opgemerkt dat de burgemeester, getuige diverse berichten op dit forum, sinds haar aanstelling al stevig optreed tegen (drugs) criminelen. Nu krijgt dat optreden een kader. Hulde. Bromsnor heeft meer vertrouwen in de aanpak van deze burgemeester dan in de vorige.

 11. Utrechter

  De grap van alles is dat waar vraag is, er aanbod zal wezen. Deze drugsdealende jongeren zijn even van belang als de lokale gal&gal, kroeg en coffeeshop.

  Wat zou er gebeuren wanneer de overheid een drooglegging van alcohol zou invoeren? De mens zal in dat geval zelf gevaarlijk en giftige alcohol gaan destilleren. Hetzelfde is zo met coke, wat zal er gebeuren als nu elke gram coke in nederland zal verdampen? Inderdaad, mensen zullen hun neus masaal steken in flesjes lijm of andere synthese en op straat zullen er dingen als amfetamine gemixt met 4mmc gemixt met fentanyl verkocht en gesnoven worden met alle gevolgen van dien.

  Klinkt het nu nog logisch om het drugsprobleem van Nederland te blamen op jongens met een maatschappelijke en economische achterstand uit wijken als overvecht en hoograven?

  Naast deze dealende groep jongeren is er nog een andere groep jongeren die groen ligt krijgt van de overheid en volwassen nederland, ik heb her dan over de drugsgebruikende jongeren. Ik kan het jullie zeggen, die jongeren komen niet uit overvecht maar uit plekken als tuindorp, oudwijk en rijnsweerd. Dit is waar het probleem ligt en dus ook de concentratie zou horen te liggen. Deze groep zullen de junkies van de toekomst zijn. Het opsluiten van “bontkraagjes in golfjes” gaat dat niet voorkomen

 12. Christiaan

  Waarom staat bij dit artikel een foto van ‘onze’ Plus aan het Smaragdplein? Bij mijn weten is deze fijne supermarkt geen spil in het Utrechtse drugscircuit. Een kapotte ruit maakt van een supermarkt nog geen symbool van de drugshandel.

 13. Isabelle

  Ik zet iedere ochtend koffie. Daarbij gebruik ik dezelfde hoeveelheid koffiebonen en water. Dat levert iedere ochtend dezelfde koffie op.

  Waarom verwacht men bij de gemeente Utrecht van een herhaling van een methode, plotseling een ander resultaat? Dat heeft nog nooit ergens, met wat dan ook, zo gewerkt. Je moet er wel iets mee, met de toenemende ondermijning, maar jongerenwerkers en ervaringsdeskundigen poetsen alleen de allervaagste vlekjes weg…

  Geef dan liever heel veel geld uit aan heel veel extra politie en recherche, die verder kijken en handelen dan tot aan onze landsgrenzen.

 14. Pee

  @Yoshua 16/9/2021
  helemaal mee eens.
  @Realist 16/9/2021
  op de 1 of andere manier denken ze dat het instellen van Jobcoaches, buurthuizen, tennistafels, thee drinken, aaien over de bol, sporten, buurtvaders, wijkmanagers en weet ik veel wat ze allemaal verzinnen helpt.
  Ik zie met al deze verzonnen zaken geen verbetering het gaat eerder achteruit.
  En toch blijven ze ”zwaarder straffen” ontlopen .
  Als niets helpt moet men toch een keer overgaan op zwaarder straffen daar ontkom je niet aan.
  als je ziet dat er jongeren van 15 jaar al strafbladen bezitten waar je steil van achterover slaat maar toch weer een taakstraf krijgen bij een volgend delict ,dan moet er toch een andere oplossing mogelijk zijn.
  Er word iedere keer weer ingezet op hulp bieden om in de maatschappij mee te kunnen draaien maar als een jongere daar zelf niet aan mee werkt en door blijft gaan op de ingeslagen weg ,dan moeten er andere middelen worden ingezet en die ontbreken .

 15. JdV

  En vooral niet benoemen waar de daders vsndaan komen of welke groepen overmatig vertegenwoordigd zijn. Terwijl deze groep aantoonbaar zorgt voor de problemen in dit land. Of het nou gast om misdaad of covid.

 16. UtrechtvoorUtrecht

  Zou iedereen die roept om zwaardere straffen zich even in willen lezen en er wat cijfers bij willen zoeken van andere landen? Zou het helpen als je criminelen vertelt dat de kans vrij groot is dat ze door een concurrent omgelegd worden? Of worden er niet altijd rationele beslissingen gemaakt?

  Ik ben bang dat veel mensen die hier reageren geen idee hebben hoe de opbouw binnen de criminaliteit eruit ziet, en hoe ingewikkeld het is om “de grote jongens” te pakken. Zo onlogisch is het toch niet om in te zetten op het aanpakken van beginnende criminaliteit? Dat is wat minder rechtlijnig en vereist wat meer aanpassingsvermogen maar is uiteindelijk wel goedkoper. Er is niet zoiets als 100% crimineel en 100% eerlijk. Maar als je tegengaat dat (laagdrempelig) crimineel gedrag genormaliseerd wordt, voorkom je waarschijnlijk wel dat mensen doorstromen, met alle gevolgen van dien.

 17. Scherpschutter

  @Lachgas 11:25

  “Zolang er goud geld verdiend wordt, valt er geen eer aan te behalen”

  Spijker. Kop. De overheid is de reden dat er zoveel geld aan verdiend wordt. Doordat de overheid vrijwillige transacties tussen twee individuen in plantenextracten verbiedt, is de handel erin bijzonder lucratief. Zou ze de handel vrijgegeven, dan koop je dankzij marktwerking je coke van absolute topkwaliteit voor 3 Euro in een legale winkel in Utrecht….

  De overheid heeft dan ook werkelijk nul interesse in drugsproblemen oplossen. De drugsproblemen lossen immers een probleem voor de overheid op. Er is immers nul vraag naar een overheid in een harmonieuze samenleving met weinig regels en wetten. Er is louter vraag naar een overheid in een samenleving vol problemen….De overheid zal alles op alles stellen om drugsproblemen vooral NIET op te lossen. Totaal ineffectieve maatregelen als jobcoaches, kindervoorlichting en bedrijven lastig vallen zijn buitengewoon dienend aan dit doel.

 18. Hans

  Jarenlange bezuinigingen op politie en justitie, door decennia van rechts en neo-liberaal kabinetsbeleid hebben geleid tot een groot tekort aan mankracht bij de organisaties die de (over)macht van de georganiseerde drugscriminaliteit moet indammen / beheersbaar maken.
  Alle energie en aandacht ging zitten in de mislukte reorganisatie van de politie naar een landelijke politieorganisatie. Wijkagenten werden tot beeldschermwerkers omgevormd, jeugd- en jongerenwerk werd wegbezuinigd. Politiebureaus werden gesloten. De transitie bij Jeugdzorg (zou preventie moeten zijn) werd een drama en een dubbeldik fiasco, en nu moet dit uitgeklede geheel met anderhalve man en een paardenkop achter de grote, zeer grote georganiseerde misdaad aan. In die sector, die totaal verhard is – zie het groot aantal liquidaties van de afgelopen jaren met als voorlopig dieptepunt de moord op Peter R. De Vries – in die sector gaan wereldwijd ontelbaar veel miljarden om. De belangen zijn dus tevens mondiaal en zijn werkelijk onvoorstelbaar groot. Door grenzeloze naïviteit bij achtereenvolgende kabinetten en beleidsmakers is de zaak nu reddeloos uit de klauwen gelopen. Kansloze jochies uit m.n. Marokkaanse hoek – spijtig om dat te moeten vaststellen maar dat zijn de feiten – worden de georganiseerde criminaliteit ingezogen. Dat gaat Sharon Dijksma niet meer tegenhouden in Utrecht met een paar extra jongerenwerkers hier en daar. Dat is enorm naïef, hoe goed bedoeld ook. Het is domweg te laat. Hier is slechts een antwoord op zijn plaats: de overheid moet er een absolute topprioriteit van maken op nationaal niveau om de onvoorstelbaar zware en uiterst goed geoliede drugscriminaliteit het leven zuur te maken, voor zover dat nog mogelijk is. En de belastingen moeten wat mij betreft omhoog om dit allemaal te kunnen financieren want de nationale veiligheid staat op het spel. Nederland is een narcostaat geworden met een perfecte infrastructuur voor de handel in met name coke. Denk aan de haven van Rotterdam met zijn corrupte, omkoopbare ambtenaren die scheepsladingen doorlaten. Antwerpen kan er ook wat van trouwens. De mogelijkheden om drugsgeld wit te wassen zijn in Nederland met zijn brievenbusfirma’s legio en bepaalde banken zijn hier ronduit medeplichtig aan.

  Tot slot dit: het is allemaal blijkbaar sociaal acceptabel geworden voor velen, zelfs ‘hip’ dat overwerkte Zuidassers t/m de doorsnee millennial zich in het weekend doorsnuift. Deze lui houden willens of wetens (?) de markt draaiende, zich niet bekommerend om het feit dat veel koeriertjes die het spul discreet komen afleveren nog minderjarig zijn en zo op hun beurt een carrière in het verschiet hebben waar je ronduit van kunt gruwelen. Als je dit weet en doorgaat met snuiven ben je eveneens medeplichtig. Legalisering zou natuurlijk, indien dat op wereldschaal gebeurt een prima oplossing zijn want ten slotte moet iedere gek zelf weten wat hij / zij /het tot zich neemt.

 19. Don

  Uit het rapport blijkt dat er in Utrecht ongeveer 50 criminele samenwerkingsverbanden actief zijn en in de regio zo’n 150. Als dit bekend is dan kun je ze toch ook aanpakken. Maar nee het gemeentebestuur van Utrecht gaat de sinds mensen heugenis falende en kapitaal verslindende pamper methode weer toepassen. De taghi’s van dit land spoeden zich naar utrecht waar de hoge school van de misdaad ook de komende jaren zit. Wat heeft deze stad een daadkrachtig gemeentebestuur nodig die van aanpakken weet.

 20. Rob

  Waarom niet een samenwerking verband met de belasingdienst
  Kom maar op met die maandelijkse loonstroken hoe heb jij die auto kunnen betalen.
  Maar dat zal wel weer te makkelijk zijn.

 21. Koel Hoofd

  Wat een cynisme onder de reaguurders.
  Ik wil er even op attenderen dat onze extreem linkse knuffel gemeente minstens 25 jaar heeft weggekeken van deze problematiek waardoor niet UU maar achterstandswijken DE universiteit van Utrecht is geworden.
  @Yoshua 16/9/2021 maakt dat pijnlijk duidelijk.

  Vanaf het moment dat Sharon Dijksma hier naar binnenwandelde was het duidelijk dat er een ‘new chief in town’ is. Ze loopt niet weg en steekt ook haar kop niet in het zand, zoals standaard was voor de gemeente, maar maakt korte mette met die linkse onzin en pakt dingen gewoon op nuchtere wijze aan.
  Niet met club en buurthuis werk maar door voorlichting vanaf de basisschool.
  Wat laagbegaafden daar te zoeken hebben weet ik ook niet, speciaal onderwijs zou uitgerekend voor die groep wel goede bescherming tegen afglijden in de criminaliteit kunnen bieden.

  Iedereen die nog de heroine epidemie van de jaren tachtig en negentig bewust heeft meegemaakt weet dat voorlichting werkt, zeker als je de half dode junkies op straat kon zien liggen. Dus ik geef die project van lange adem wel een kans.
  Over 15 jaar kan er geevalueerd worden.
  Mits niet een of andere GL of D66 deuglooser intussen roet in het eten gooit…

 22. Yoshua

  @Don,

  Ik ben een heel klein pietsje op de hoogte hoe ze die criminele verbanden duiden.
  Het is in principe los zand waar het overgaat.
  Om zaken te doen met de producent heb je geld nodig.
  Je gaat langs ondernemers die wat (zwart) geld hebben en vraagt of die mee willen investeren.
  De een legt 20 en de ander 40 duizend in net zolang tot je genoeg hebt om de helft van zeg maar 200 kilo te kunnen aanbetalen.
  9 van de 10 containers komen aan.
  Je inleg van 20 duizend wordt een ton aan cash of 1.5 ton in blokken drugs uitgekeerd.
  Dan stop je, misschien doe je daarna nog een keer mee, daarna lost het criminele samenwerkingsverband op.
  De kans dat je bestelling wordt onderschept is minimaal, de kans dat je wordt gepakt als investeerder is nul.

  De gemeente gaat niet op jacht naar de investeerders.
  Ze gaan op jacht naar de laatste schakel in de keten.

 23. G. Veldhuijzen

  Nog niets gelezen over allerlei soorten z.g. festivals die een heel belangrijk afzetgebied zijn voor allerlei drugs zijn onder de dekmantel van muziek en gezelligheid. Als voorbeeld het Soendafestival, via station Overvecht worden ongeveer 15.000 bezoekers met pendelbussen naar het festivalterrein geleid. In de meest buitenste ring rond het festivalterrein rijden vrijwel permanent motoren en auto’s van de Utrechtse politie rond. Op het werelijke festivalterrein zijn enkele tientallen ingehuurde personen van veiligheidsbedrijven actief om de drugshandel in goede banen te leiden. Als toelichting kunt u het beste hun eigen publicaties lezen. Dit jaar gaat dit festival wegens corona niet door. De voorraden drugs zijn inmiddels behoorlijk opgelopen dus zal er op korte termijn wel een nieuwe festviteit worden bedacht waarbij e.e.a kan worden afgezet. Geeft het hoofd van de politie, de Burgemeester, hiervoor weer zomaar een evenementenvergunning af ?..

 24. Jes

  Het gaat helemaal niet om de inhoud. Utrecht is geen Los Angeles of Chicago. Het gaat alleen om het ‘marketen’ van een nieuwe burgemeester. Die to-taal geen binding met de stad heeft. Ze moet een speerpunt hebben om zich te profileren. Een verzonnen stokpaardje. Dat een tijdje berijden, tot zich weer een mooiere kans aandient dan het burgermeesterschap van Utrecht en … hoep … zo weer gevlogen.

 25. W.

  Dat de ene dit hier afkraakt als linkse slappe hap terwijl de ander het prijst als een afscheid van de jarenlange linkse aanpak toont maar weer aan dat men vooral weer de eigen geijkte stokpaardjes te berde brengt.

  De overheid zal het nooit goed kunnen doen, omdat kreten als “keihard handhaven” en “zwaarder straffen” zich maar moeilijk laten vertalen naar de praktijk. Of je moet naar de Amerikaanse war on drugs kijken, maar die pakte uiteindelijk vooral averechts, desastreus, uit.

 26. bawang putih

  drugshandel wordt ook veel te veel verheerlijkt in series als mocromaffia, netflix bijv staat vol met misdaadseries waarin drugs geld vrouwen rijkdom wordt geromantiseerd

 27. Lomboque

  Mooie insteek, echter het maakt denk ik moet uit hoe makkelijk een ‘normale carrière’ wordt gemaakt; het zal nooit zoveel verdienen als een criminele carrière.

  Het is belangrijk de PAKKANS te verhogen, de hoogte van de boete of lengte celstraf maakt NIETS uit als men niet verwacht ‘gepakt’ te worden. Dus niet harder straffen, niet meer aaien maar MEER CAPACITEIT. Hoeveel goed opgebouwde rechtszaken worden nooit voorgeleid omdat er geen capaciteit voor is?

 28. Bernhard

  @G. Veldhuijzen:
  Slimme bijdrage. Nog meer repressie en zelfs evenementen opschorten waar evt. drugs gebruikt kunnen worden gaat absoluut het drugsprobleem oplossen! Kijk bijv. naar de VS, dat enorme successen heeft geboekt met een vergaande ‘war on drugs’. In plaats van middelen te decriminaliseren en reguleren – zodat boeven er minder aan kunnen verdienen – moeten we juist zoveel mogelijk mensen in de boeien slaan en hen iedere gelegenheid om bewustzijnsveranderende middelen te consumeren ontnemen. Als het aan mij ligt tot achter de voordeur. Weg met al die vrijheid!

 29. Uuutje

  Lees:

  https://www.nrc.nl/nieuws/2021/09/16/zware-wapens-vlak-bij-de-speeltuin-a4058655

 30. Paul

  Trots op onze burgemeester! Haar voorgangers hebben dit al veel langer groeiende probleem nooit nationaal belicht !

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).