Utrecht komt met strengere regels voor flitsbezorgers Utrecht komt met strengere regels voor flitsbezorgers

Utrecht komt met strengere regels voor flitsbezorgers

Utrecht komt met strengere regels voor flitsbezorgers
Archieffoto
De gemeente Utrecht komt met strengere voorwaarden waaraan boodschappenbezorgdiensten zich moeten houden als ze een nieuwe locatie willen openen. Utrecht is een van de eerste gemeentes in Nederland die met strengere regels voor flitsbezorgers komt.

De gemeente Utrecht komt met strengere voorwaarden waaraan boodschappenbezorgdiensten zich moeten houden als ze een nieuwe locatie willen openen. Utrecht is een van de eerste gemeentes in Nederland die met strengere regels voor flitsbezorgers komt.

De afgelopen jaren hebben steeds meer flitsbezorgers zich in Utrecht gevestigd. Handig voor mensen die binnen een tiental minuten boodschappen in huis willen hebben, maar de komst van flitsbezorgers leidde ook tot veel discussie over overlast. Omwonenden van de zogenoemde darkstores klaagden onder meer over geluidsoverlast en overlast van op de stoep geparkeerde bezorgvoertuigen. De gemeente Utrecht komt nu met strengere regels waaraan flitsbezorgers zich moeten houden.

Bedrijven als flitsbezorgers vallen in de categorie B2 en moeten op een bepaalde afstand staan van woningen. Ze passen daardoor vaak niet in een woonwijk en mogen zich daar zonder omgevingsvergunning ook niet vestigen. De gemeente wil echter ook niet uitsluiten dat er panden in de stad zijn waar een bedrijf in deze categorie wél mogelijk is. Het gaat dan bijvoorbeeld om voormalige loodsen of werkplaatsen op binnenterreinen in een woonwijk. Ook aan de randen van winkelgebieden in een woonwijk, zoals bij winkelcentrum Nova in Kanaleneiland, zou onder strikte voorwaarden een vestiging van een flitsbezorger kunnen komen.

Strengere voorwaarden

Flitsbezorgers moeten dus aan strengere voorwaarden gaan voldoen. Bezorgdiensten die een nieuwe vestiging willen openen, zullen bij hun vergunningsaanvraag in het vervolg ook een beheersplan moeten aanleveren, met daarin afspraken over bijvoorbeeld laad- en lostijden, hoe geluidsoverlast wordt ingeperkt, waar de bezorgvoertuigen worden geparkeerd en welke afhaalmogelijkheden er op locatie zijn. Ook mogen de locaties in het vervolg geen darkstores worden waarbij de ramen in de gevel worden dichtgeplakt. Tot slot moeten flitsbezorgers die een vergunning aanvragen belanghebbenden in een vroeg stadium betrekken en op de hoogte houden.

De gemeente hoopt met de nieuwe regels overlast voor de omgeving te voorkomen. Ook moeten de regels ertoe leiden dat een pand de juiste uitstraling houdt en dat er goede communicatie is met de buurt en de gemeente. Het voorstel waarin de regels staan, is vorige week goedgekeurd door de gemeenteraad.

Gekoppelde berichten

24 Reacties

Reageren
 1. Henk

  Regels, regels, regels. #minderoverheid aub!

 2. Rottebert Peermans

  Strengere regels voor iedereen en alles die werkt of een bedrijf, een huis of een auto bezit. Verbod op fossiele reclame, verbod op vleesreclame, verbod op tabakszaken.
  De betutteling in Utrecht neemt wel hele extreme vormen aan.

 3. Uuu

  @ Henk

  Minder overheid komt alleen ten goede aan de allerrijksten en het bedrijfsleven en is een VVD (en ander rechts) mantra.

  Het is in wezen verkapte overheidssteun aan de toch al machtigen. Zogenaamd minder overheidssteun is een neo-liberale agenda. De (landelijke) overheid mag wel iedere keer de toch al rijken en machtigen faciliteren qua belastingontwijking en als de markt tegenzit bijspringen met extra geld (vaak binnen een week geregeld; de toeslagenouders wachten al jaren op geld en hulp).

 4. Jakob

  Mooi. De vrijheid van de ondernemer (en de autobezitter @ Rottebert) houdt op waar de overlast voor bewoners begint. Wil je geen beperkingen ondervinden van bewoners, dan moet je op een bedrijventerrein gaan zitten, daar zijn ze voor.

 5. LOESJE P.

  “Handig voor mensen die binnen een tiental minuten boodschappen in huis willen hebben”
  Doet me denken aan een scene, jaren geleden, in een bakkerswinkel vol klanten.

  Een moeder kwam binnen met haar zoontje van ca 7 jaar oud.
  Het joch wurmde zich niet al te zachtzinnig tussen de mensen door tot aan de toonbank en schreeuwde:” Ik wil een croissant en ik wil hem NU!”
  Ergernis alom.
  “We zijn nog niet aan de beurt ( naam) dus je moet even wachten.” sprak de moeder.
  Waarop het joch zich naar moeder terug wurmde, haar een flinke schop tegen een scheenbeen gaf en gilde:”Stom wijf, ik zei dat ik EEN CROISSANT WIL EN DAT IK HEM NU WIL!”
  Moeder radeloos, klanten verbijsterd.

  Misschien buiten m’n boekje gegaan, maar heb het driftkikkertje bij z’n kraagje gepakt, aan de zijkant in een hoekje gezet, gezegd dat hij z’n grote waffel moest dichtdoen en z’n oren open zodat hij kon luisteren toen ik hem meedeelde, dat hij nog niet aan de beurt was en hij ook niet alleen op de wereld was.
  Iedereen opgelucht toen er geen geluid meer uit het stoorzendertje kwam.

  Moraal van dit verhaal?
  Blijkbaar moet heden ten dage, alles volgens het adagium: ” Ik wil het en ik wil het nu. In elk geval binnen tien minuten!
  *zucht, zal m’n leeftijd wel zijn*

 6. Katja

  Minder flitsbezorgers. Prima, pleur ze maar op Lage Weide.

 7. Klaasjan

  Zojuist bijna een botsing met een scooterjongetje van Getir met grote haast.
  De voorwaarden mogen wat mij betreft flink strenger worden.

 8. Johanna

  @Loesje: Je verhaal speelt toch niet heden ten dage? Wat is dit nu weer voor moraal, een verhaal van 7 jaar geleden, ver voordat er flitsbezorgers bestonden. Trouwens, kinderen van 7 willen al sinds mensenheugenis alles binnen 10 minuten, ook niet echt een voorbeeld waar we iets mee kunnen.

  Maar je was wel een held hoor, 7 jaar geleden in die bakkerswinkel.

 9. Minder

  Misschien gewoon een wat minder ‘flitsende maatschappij’ vol korte lontjes, haast en ongeduld, sensatie en lawaai!
  Minder stress, minder vliegen, minder auto’s, minder milieuverontreiniging (stikstof) enz. Hoe moeilijk kan het zijn!? Gewoon even zelf naar die winkel, gezond, onthaastend, op de fiets.

 10. Kaat

  Prima, belangen van omwonenden (die er al woonden) wegen zwaarder.

 11. WJM

  Mijn hemel……leer mensen nou eens geduld te hebben! Dat niet alles op stel en sprong te krijgen! is!!!
  En gemeente…….,handhaaf je deze regels ook?
  Daar is de burger dan blij mee!!! Doen dus!!!

 12. Saai

  In Utrecht mag je straks alleen slapen en werken. Wat een saaie stad met saaie mensen zeg.

 13. Rottebert Peermans

  Luister mensen, er is gewoon behoefte aan flits. Dus niet zeuren en laat lekker fietsen. Ga maar lekker in je bubbel wonen op Schiermonnikoog of zo. We leven niet in 1980!

 14. Klaasjan

  @Loesje
  Een “paar jaar” geleden werden kinderen nog opgevoed. Nu kun je het voorvoegsel ‘op’ weglaten.
  Dezelfde figuren lopen nu op hun mobieltje te turen op straat en dan verwachten ze dat alle anderen hen ontwijken . Nou nee dus, ik loop rechtdoor en ga niet voor hen aan de kant. Tja, dan moet je als blinde vink de gevolgen maar accepteren.

 15. LOESJE P.

  @ Johanna;
  “7 Jaar geleden” Waar in mijn reactie staat dat?

  “Wat is dit nu weer voor moraal”
  De moraal in dit verhaal, naar mijn mening, dus niet DE moraal, is dat veel volwassen mensen me doen denken aan het joch dat ik beschreef.
  Alles willen (hebben), in een ” flits”.

  Dank voor de laatste zin, maar ” held” is te veel eer voor me, ten opzichte van echte helden.

 16. Herman

  De gemeente wordt een echte law and order …..
  Verboden te duiken, verboden drugs te gebruiken, verboden voor flitsbezorgers.
  Wat volgt…..?

 17. Pee

  Het is niet alleen de plaats van de flitscentra maar ook de flitsbezorgers die zichzelf en vooral anderen in gevaar brengen.
  Ze halen de gekste capriolen uit om op tijd hun levering af te geven.
  Mocht je er 1 voor zijn\haar donder rijden ben je nog fout ook als automobilist.

 18. Massegast

  Een waarneming: Gisteravond zat ik in bus 8 in de Burg. Reigerstraat. Het verkeer stroomde niet door en dat was voor een flitsbezorger aanleiding om met een rotgang op het trottoir het probleem te omzeilen. Op z’n scooter, en niet voor een klein stukje. Echt een risk taker voor z’n baas en eigen portemonnee. Het was blijkbaar voor een klant die ‘hier en nu’ z’n pizza wilde. Het verbaasde me dat er geen ongeluk van kwam, maar vandaag zal het bingo zijn. Uitkijken hoor, mensen, in de Burg. Reigerstraat.

 19. Rottebert Peermans

  Ik wil mijn vreten gewoon nu en m’n Amazon-shit same day delivery. Ik heb betere dingen te doen dan thuis zitten wachten of in de rij staan bij een kassa.
  Als het allemaal te snel voor je gaat dan ga je maar lekker op een slakkenboerderij in Mañana-land wonen.

 20. Klaasjan

  @Massegast
  U had bijna dezelfde ervaring als ik hierboven beschreef. Voldoende reden voor mij om niet bij dergelijke bedrijven te bestellen, omdat ik daarmee anderen potentieel in gevaar kan brengen.

 21. wollie

  flitsbezorging van boodschappen zal nooit winstgevend worden. als de werkelijke prijs wordt gevraagd vindt men het te duur. dusse, nog even geduld tot de vc moneys zijn verdampt 👍🏻 kunt u zich weer ergeren aan de bezorgbusjes in uw straat…

 22. Koel Hoofd

  @Rottebert Peermans
  Er is helemaal geen behoefte aan flitsbezorging van een zak chips e.d. . Simpelweg omdat ter plekke op de wenken bediend willen worden namelijk een wens is. Behoeften zijn zaken waar je niet zonder kan, maar niemand gaat dood aan niet op de wenken bediend worden.
  Precies wat @Loesje P. probeerde duidelijk te maken met haar bijdrage.
  Dat er mensen zijn die voor een dergelijke acute wensvervulling willen betalen is duidelijk. Dat kleine jongetje van @Loesje P. is intussen opgegroeid en vind het volkomen normaal dat het acuut zijn zin krijgt ten koste van zijn omgeving.

 23. Binnenstadbewoner

  Ja prima toch. Flitsbezorgen wordt niet afgeschaft zoals sommigen suggereren, maar in de praktijk alleen vanuit bedrijventerreinen. Waar ze thuis horen. Bezorging zal hierdoor misschien paar minuutjes langer duren.

 24. Pragmatist

  Ik ga altijd nog liever zelf of in de gezelschap van mijn familieleden naar de super in de avonduurtjes.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).