Utrecht krijgt geld van Rijk voor aardgasvrije wijk Overvecht-Noord | De Utrechtse Internet Courant Utrecht krijgt geld van Rijk voor aardgasvrije wijk Overvecht-Noord | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht krijgt geld van Rijk voor aardgasvrije wijk Overvecht-Noord

Utrecht krijgt geld van Rijk voor aardgasvrije wijk Overvecht-Noord
Foto: DUIC / Marleen Stoker
Overvecht-Noord is als één van de wijken geselecteerd voor een bijdrage om woningen van het aardgas af te krijgen. In 2030 moet heel Overvecht-Noord aardgasvrij zijn. De gemeente deed een aanvraag van 4,7 miljoen euro.

Overvecht-Noord is als één van de wijken geselecteerd voor een bijdrage om woningen van het aardgas af te krijgen. In 2030 moet heel Overvecht-Noord aardgasvrij zijn. De gemeente deed een aanvraag van 4,7 miljoen euro.

In totaal waren er 75 aanvragen binnengekomen bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Wethouder Lot van Hooijdonk (Energie) is tevreden dat Utrecht geselecteerd is. “Met dit geld kunnen we een grote stap zetten naar aardgasvrije huizen. De bijdrage is in deze fase cruciaal om het haalbaar te maken voor de mensen.”

De gemeente bespreekt met het Rijk en de samenwerkende partijen hoe het geld het meest effectief ingezet kan worden. Een half miljoen van het toegekende bedrag is bedoeld voor de huurwoningen. De overige 4,2 miljoen euro is voor woningeigenaren in de wijk. Het Rijk bepaalt eind oktober hoeveel geld Overvecht-Noord uiteindelijk toegewezen krijgt en aan welke eisen de plannen moeten voldoen.

In Utrecht wordt een derde van de CO2-uitstoot veroorzaakt door het verwarmen van gebouwen met aardgas. Utrecht heeft de ambitie om een klimaatneutrale stad te worden, het aardgasvrij maken van bestaande bouw is daar onderdeel van.

10 Reacties

Reageren
  1. Chiel

    Rekent u mee? Krap 14K per (koop)woning. Geschatte kosten zijn 30-40K voor de benodigde maatregelen. Betekent dat de gemeente bewoners nog steeds een dwangsom van 16K oplegt. En dan gaan we er vanuit dat al dat geld direct bij bewoners terecht komt in plaats van bij D66 consultants en adviseurs. Haalbaar? Waar heeft Lot van Hooijdonk het over?

  2. Gerard vd Vecht

    Mijn broer bouwt in Groningen een nieuwe wijk het Ommeland geheel zonder Gas en Electra ,waarom kan dit LR of de kanaal zone niet ipv de mensen op Overvecht op kosten te jagen.
    Gerard vd Vecht.

  3. Toine Goossens

    @Chiel,

    Ik begin het inmiddels te begrijpen. De wethouder heeft het elders over woningen die nu op stadsverwarming zijn aangesloten. Deze woningen gebruiken het aardgas alleen om te koken. Warmte komt via Eneco.
    Wij verbruiken in de zomer 10 m3 per maand voor douchen en koken. Het gasverbruik voor koken komt dan niet boven de 5 m3 lijkt mij.
    Per jaar is dat een fluitverbruik in vergelijking met verwarming. Alleen gas om op te koken is dus een geweldige maatschappelijke verspilling. Het opheffen van de gasleidingen bij veroudering is een verstandig besluit.

    Maar tegelijk is dit voor de CO² besparing een flut besluit. Echte meters worden pas gemaakt als de huizen optimaal geïsoleerd zijn. én als Eneco het water volledig CO² vrij opwarmt. Dat is nu niet zo.

    Voorlopig zijn de effecten erg beperkt.

  4. Hendrik

    @ Goossens

    Denkfout. Woningen met stadsverwarming zijn niet op het aardgasnet aangesloten. Die koken electrisch.

  5. Toine Goossens

    @Hendrik,

    Lees de stukken van de gemeenre.

  6. M. uit O.

    @Hendrik

    Niks geen denkfout van Goossens. Als eigenaar van een van de woningen in de wijk kan ik met 100% zekerheid stellen dat er wel degelijk woningen zijn waar verwarming (en warm water) van de stadsverwarming afkomstig zijn en er desondanks op gas wordt gekookt. Anders mag u mij uitleggen waarom ik elke maand aan Eneco betaal voor stadsverwarming en een andere leverancier voor gas en energie…

    Voor ons geldt dus inderdaad dat wij alleen ons kooktoestel moeten gaan vervangen als de plannen van de gemeente doorgang vinden. Nog steeds een prijzige grap, maar bij lange na niet de 30-40k waar Chiel het over heeft.

  7. Chiel

    @Goossens, @ M. uit O. De geschatte 30-40K gaat over huizen die verwarmd worden met een gasketel én koken op gas. Vaak slecht geïsoleerd. Dus dan heb je het over isolatiemaatregelen, warmtepomp + radiatoren of vloerverwarming, plus kooktoestel. Met de huidige krapte in de bouwsector zit je al heel snel op de genoemde bedragen.

  8. Toine Goossens

    @Chiel,

    Je hebt gelijk wat die kosten betreft. Dat bestrijdt ik niet. Zowel het isoleren van de woningen als het CO² vrijmaken van de Eneco centrales is zeer kostbaar.
    Maar nu zitten er in de plannen ook woningen die op stadsverwarming zijn aangesloten. Aardgasloos is voor die woningen wel waar, maar feitelijk boerenbedrog.

  9. Hendrik

    @ Goossens

    Ik neem mijn woorden terug. Het overgrote deel van de Utrechtse woningen die op het stadsverwarmingsnet zijn aangesloten heeft geen gasaansluiting. Een klein deel van de woningen in Overvecht blijkt echter inderdaad zowel stadsverwarming als een aardgasaansluiting te hebben.
    En dus inderdaad: boerenbedrag. Van die GL-dame.

  10. Toine Goossens

    @Hendrik,

    Top

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).