Utrecht krijgt mogelijk een Progress Pride-vlag op de plek van het regenboogzebrapad Utrecht krijgt mogelijk een Progress Pride-vlag op de plek van het regenboogzebrapad

Utrecht krijgt mogelijk een Progress Pride-vlag op de plek van het regenboogzebrapad

Utrecht krijgt mogelijk een Progress Pride-vlag op de plek van het regenboogzebrapad
Verbeelding: Roy Verhaag
Het ontwerp van het regenboogzebrapad in het centrum van Utrecht wordt mogelijk vervangen door de zogenoemde Progress Pride-vlag. De mogelijkheden hiervoor worden althans onderzocht door een commissie die aanpassingen in de openbare ruimte beoordeelt.

Het ontwerp van het regenboogzebrapad in het centrum van Utrecht wordt mogelijk vervangen door de zogenoemde Progress Pride-vlag. De mogelijkheden hiervoor worden althans onderzocht door een commissie die aanpassingen in de openbare ruimte beoordeelt.

Op 21 juni van dit jaar is het precies tien jaar geleden dat Utrecht een regenboogzebrapad kreeg ter hoogte van het nijntje stoplicht op de Lange Viestraat. GroenLinks-raadsleden Pepijn Zwanenberg en Melody Deldjou Fard vinden dit jubileum, maar daarnaast ook intimidatie- en geweldsincidenten van afgelopen tijd, een goede reden om het zebrapad een nieuw uiterlijk te geven

Vorige maand stelden de politici schriftelijke vragen over de kwestie. Zo wilden zij weten of het college bereid was om het regenboogzebrapad aan te passen naar de zogenoemde Progress Pride vlag en of dat dan kon gebeuren vóór de Utrechtse Canal Pride van 3 juni. “Waar de regenboogvlag nog steeds een veelgebruikte vlag is, is inmiddels de Progress Pride-vlag de meest gehesen vlag”, aldus de raadsleden.

Positief

Het college laat nu in antwoord op die vragen weten dat zij positief staat tegenover het idee om het regenboogzebrapad aan te passen naar een oversteekplaats met de Progress Pride-vlag. “Wij gaan hiertoe de mogelijkheden onderzoeken. Het ontwerp moet wel worden getoetst en goedgekeurd door de BInG commissie die aanpassingen in de openbare ruimte beoordeelt”, schrijft het college.

De wens van de GroenLinks-raadsleden om dit voor de Canal Pride van 3 juni te doen, wordt niet ingewilligd. Want mocht het ontwerp worden goedgekeurd door de commissie, dan is er ook nog tijd nodig voor de werkzaamheden. “Wij willen de aanpassing zorgvuldig voorbereiden en ernaar streven dat de uitvoering gereed is voor 11 oktober (Coming Out Day) dit jaar”, aldus het college.

Vlag

De Progress Pride-vlag heeft – naast de kleuren van de regenboogvlag – ook een driehoek met kleuren om transgender personen, zwarte mensen, personen van kleur en mensen die zijn gestorven aan aids of leven met hiv beter te representeren. “Sinds 2021 is er een regenboogvlag ontworpen door intersekse artiest en activist Valentino Vecchietti. In deze vlag zetten de intersekse kleuren – geel en paars- zich af tegen het idee van gender en sekse als iets binairs (roze of blauw). De paarse cirkel staat voor ongebroken en heel zijn, het symboliseert het recht om zelf keuzes te maken over je lichaam”, stond in de schriftelijke vragen.

Update: Meerdere lezers hebben vragen over de juridische status van het regenboogzebrapad. Een regenboogzeebrapad is geen officieel zebrapad. Op deze plek staan stoplichten die 24 uur per dag aanstaan en zodoende de verkeersveiligheid regelen.

 

Gekoppelde berichten

53 Reacties

Reageren
 1. S

  Dat ziet er toch helegaar in verste verte niet meer uit als een zebrapad..? 🤔

 2. Jeroen

  Mooi! Fijn voor de vele mensen die hier waarde uit halen.
  En voor de mensen die hieronder gaan zeuren over of het nu wel of niet een zebrapad is: het is een busbaan en fietspad met verkeerlichten voor voetgangers dus niet zo zeuren.

 3. Walter

  Ik wil een zebrapad.

 4. Scherpschutter

  Politieke symbolen (welke dan ook) horen niet thuis in het publieke landschap. Prima uiteraard om zo’n vlag thuis op te hangen (wat mij betreft verf je je complete huis in die kleuren, I don’t care), maar val mij publiek niet lastig met die onzin.

 5. Johan

  Ik stel voor dat we er een rood-wit-blauwe vlag van maken. Al dan niet op zijn kop.

 6. Janmetdekortevoornaam

  Het zebrapad heeft vooral een functie als de verkeerslichten buiten werking zijn. Als er in plaats van een zebrapad dus iets anders op de weg getekend is, hoeft het verkeer niet te stoppen voor voetgangers die willen oversteken. Lijkt met nogal een verschil.

 7. Lachgas

  Doe dan gelijk een Nederlandse vlag of nog beter vlaggen van alle nationaliteiten in Utrecht.
  En heel aktueel, de Oekraïense. En hoeveel soorten padden zijn er, doe ook maar.

 8. Katja

  Wordt er wel een beetje moe van intussen.

 9. Rietje

  Ik ben altijd voor liefde en vrijheid, zoals de meeste mensen. Maar die pride vlag, daar zit een hele ideologie achter die echt veel verder gaat dan een oproep tot acceptatie. Het is ook een vlag waar allerlei mensen die niets met mekaar te maken hebben en in sommige gevallen zelfs niets met mekaar te maken willen hebben samen op 1 vlag gepropt worden. Een verzameling ‘slachtoffers’ op een vlaggetje. Hou op met al die hokjes en hou op mensen zwak te maken. Het is bizarre symboolpolitiek en het wekt vooral ergernis op.
  Heb elkaar lief. Gewoon als mens en medemens.

 10. JdV

  Ik zou willen pleiten voor veel meer van dit soort zebrapaden. Het is mij echter onduidelijk waarom perse in het centrum. Juist de wat meer grijze wijken met weinig kleur zoals Overvecht, Kanaleneiland, Hoograven, Amsterdamsestraatweg, Lombok zouden gebaat zijn bij zo’n mooi, diversiteit bevorderend pad. Snel neerleggen, het liefst dan bij winkelcentra in die wijken zodat ze ook goed zichtbaar zijn en gebruikt kunnen worden.

 11. Marius

  Reclame (welke dan ook) horen niet thuis in het publieke landschap. Prima uiteraard als bedrijven het binnen hun pand hebben (wat mij betreft hangen ze het helemaal vol, het kan me niet schelen), maar val mij publiek niet lastig met die onzin.

  Fijn dat volksvertegenwoordigers zich hard maken voor politieke symbolen in de openbare ruimte. Zeker gezien de acceptatie van deze groepen verre van compleet is.

 12. Pee

  Het is geen zebrapad meer dus ik ben benieuwd als er daar iemand word aangereden hoe ze dat willen oplossen.
  En om weer aandacht te vragen krijgen ze steeds meer tegenstand in plaats van acceptatie.
  Ze moeten ook maar eens begrijpen dat niet iedereen hier voor is .

 13. Carlo

  Ze noemen het inclusief maar het is dus eigenlijk iedereen exclusief de blanke hetero mensen.

 14. Vrolijk rechts

  @Sneuschutter.
  Jij valt ons regelmatig lastig met jouw onzin.
  En je woont toch in Stadskanaal?Dus bemoei je niet met wat er in Utrecht gebeurt.

 15. Robbert

  Best een aardig statement maar zit Zwanenberg al langer dan 10 jaar in de raad?

 16. Klaasjan

  @Scherpschutter
  “Politieke symbolen (welke dan ook) horen niet thuis in het publieke landschap.”
  Ten eerste vraag ik me af of de regenboogvlag politiek bedoeld is.
  Vervolgens: hoe zit het dan met verkiezingsposters?
  Mag de Nederlandse vlag eigenlijk nog wel uit, al dan niet met oranje wimpel?
  En wat vindt u van de Oekraiense verlichting op de RABO-bank?
  Hoe zit het eigenlijk met de omgekeerde Nederlandse vlaggen? Of hebt u geen bezwaar tegen een op die manier gevoerd protest?

 17. Lachgas

  Heeft zo’n gekleurd zebrapad een wettelijke status?
  Moet je er als automobilist voor stoppen als er iemand wil oversteken?

 18. stefan

  @scherpschutter en @marius: sinds wanneer is sexuele geaardheid een politieke keuze/symbool/reclame?

  @Lachgas: er leven 15 verschillende soorten padden en kikkers in Nederland 🙂

 19. Utrechter

  Ze zijn er maar druk mee. Hoe staat het verder met het tekort op de begroting?

 20. BdV

  Ik vind alles best, maar inderdaad is het dan geen zebrapad meer.

 21. Lombokker

  Ondertussen zijn er in Utrecht wijken waar je als lhbtqia+ persoon maar beter niet kunt gaan wonen. Ik denk niet dat dit soort symboolpolitiek daar tegen zal helpen.

 22. Willem

  @Robbert sinds 2006. Hij heeft al aardig wat mooie dingen voor de stad voor elkaar gekregen. Van zijn kaliber zouden er meer in de gemeenteraad moeten zitten.

 23. Wim

  Ik had het in een post over dorpspolitici. Maar dat kwam/komt niet door de censuur. Wiens brood men eet….

 24. Tom

  Markeringen op de weg zijn toch bedoeld om het verkeer te helpen?
  Dan lijkt deze uiting eerder af te leiden dan te helpen.
  Er zijn zoveel andere mogelijkheden ergens een punt te maken.
  Creatievelingen genoeg in Utrecht lijkt me. Een klusje voor JannesDeMan misschien?

 25. Scherpschutter

  @Klaasjan 11:36

  “Ten eerste vraag ik me af of de regenboogvlag politiek bedoeld is.”

  Het is wel duidelijk dat u het plot mist inderdaad. Derhalve stel ik voor dat u dáár in beginsel zelf eens goed over probeert na te denken alvorens u míj allemaal ondoordachte en overbodige vragen stelt.

 26. Wouter

  Het is dat ik het nu dus lees in het nieuws, maar anders zou ik dit als automobilist echt niet meer herkent hebben als zebrapad.

 27. Pieter

  Zijn er geen belangrijkere zaken te bespreken in de gemeenteraad ? Ik word hier zo moe van.

 28. Tanja

  Ik vind het regenboogpad veel mooier zoals het nu is. Al die kleurtjes en patronen word ik overprikkeld van.

  Maar kunnen we asjeblieft aandacht geven aan echt belangrijke dingen en problemen in de stad? Armoede, laaggeletterdheid, woningnood, verkeersinfarcten, criminaliteit, fietsterreur en zo? Of ben ik de enige die dat meer prioriteit vind hebben?

 29. Marianne

  Ik zal er geen stap over zetten ik steek wel ergens anders over. Wat een verspilling van gemeenschapsgeld

 30. Kaat

  Schijn politiek, steek je energie in gesprek met groepen die deze gemeenschap uitsluiten. Heeft veel meer nut.

 31. Ceasar

  @Rietje
  Chapeau!!!

 32. Don

  Hebben groenLinks-raadsleden Pepijn Zwanenberg en Melody Deldjou Fard onderzocht of de agressie met dit soort acties afneemt. Of roept het juist agressie op met dit soort in doe het lekker toch acties in een gemeente met een begrotingstekort.

 33. Nina

  Moet je voor dit “zebrapad” stoppen of…? De hysterie van zoveel kleuren met de strepen niet in de goede richting van een normaal zebrapad en andersoortige figuren verwart nogal en leidt tot ongelukken.

  Waarom niet gewoon een bord ergens in een berm ipv op de weg schilderen? Dit slaat helemaal nergens op. Verkeerskundige kom maar door omwille van de verkeersveiligheid.

 34. Koel Hoofd

  Het is een vlagsymbool en als zodanig niet herkenbaar als zebrapad en heeft dus ook geen juridische status in het verkeer.

  Wat me opvalt is dat die vlag onderscheid maken tot extreme hoogte heeft verheven, met 11 misschien 12 kleuren in 4 verschillende vormen in 4 verschillende afmetingen. Hoezo is dat extreme onderscheid inclusief? Want ik begrijp het niet maar vind het wel heel erg verwarrend. Kunnen mensen tegenwoordig niet meer gewoon mens zijn?

 35. Charles

  Om te beginnen, ben gek op kleuren welke dan ook maar stop met dit averechtse hokjes gedoe! Dit bevordert alleen de polarisatie die zich toch al negatief ontwikkeld en draagt niet bij aan het gegeven dat het verkeer en bijbehorende regelgeving een hele serieuze zaak is. Kan me dan ook helemaal vinden in hetgeen Rietje eerder aangaf!!!

 36. Utreg faalt

  Pepijn Zwanenberg, iemand die al bijna 20 jaar lang geld uitgeeft, wat hij niet zelf verdient heeft. Zo makkelijk.
  Leg dat regenboogpad aan in Kanaleneiland, en open het dan zelf Pepijn. Daar lijkt me acceptatie meer nodig dan in het centrum. Ben benieuwd wat die buurt ervan vind

 37. Piet

  Ik snap de hele discussie niet. Het is geen zebrapad want er wordt zowel niet aan lid 1 als lid 2 voldaan(als de verkeerslichten niet aanstaan)!

  Dit staat in artikel Hoofdstuk IV 49.2 Uitvoeringsvoorschriften BABW inzake verkeerstekens:

  Lid 1. Een zebra bestaat uit een dwars op de wegas aangebrachte markering met een breedte van ten minste 4 m, bestaande uit witte strepen met een breedte en een tussenliggende afstand van 0,4 tot 0,6 m.
  2. Bij een zebra wordt, behalve bij verkeerslichten, altijd bord L2 geplaatst.

 38. Scherpschutter

  @Stefan 11:53

  Ik stel voor dat u het artikel nog een keer leest zodat u dan wel begrijpt waar de vlag exact voor staat. Dat gaat veel en veel verder dan seksuele geaardheid.

 39. WJM

  Wordt een gevaarlijke oversteekplaats!
  Laat dit svp een normaal zebrapad blijven!
  Deze vlag op deze plek belachelijk!
  We hebben al genoeg problemen/ongelukken met overstekende mensen!

 40. stefan

  Deze markering op de weg is juridisch gezien geen voetgangersoversteekplaats / zebrapad.

 41. WJM

  Een zebrapad heeft DWARSE strepen en dit is absoluut! géén zebrapad zoals je in het verkeersbeeld mag verwachten! Mag dat wel???
  Schilder die vlag op een gevel van een 10-hoog flat in Overvecht of Kanaleneiland!

 42. Klaasjan

  @Scherpschutter,
  Ik stelde een aantal samenhangende vragen en constateer nu dat u die samenhang niet hebt begrepen.
  Daar moest u op uw beurt maar eens over gaan nadenken.
  Hoogstwaarschijnlijk heb ik uw uw antwoorden al uit uw reactie afgeleid.

 43. Ans

  Die vlag is echt een gedrocht, er komen alleen maar meer kleurtjes bij voor iedereen die zichzelf speciaal vindt.
  Het concept van de regenboog is dat het alle kleuren bevat….

 44. JM

  Over een vlag lopen is een uiting van minachting voor waar die vlag voor staat. ‘Met voeten treden’ is de uitdrukking die daaruit is voortgekomen. Een vlag schilderen waar Jan en Alleman overheen loopt, bij wijze van spreken zijn schoenen aan afveegt, toont de onnozelheid van de initiatiefnemers.

 45. Zonnetje

  Ik werd hier helemaal vrolijk van! Super idee om de kleuren van de nieuwe vlag over te nemen! Ik loop er regelmatig overheen en ook dan ben ik iedere keer gelijk vrolijk! De kleuren beginnen te vervagen dus nieuwe verf is zeker welkom! En toen las ik de reacties. Tja, dan blijkt maar weer waarom dit soort dingen nodig zijn. Weg vrolijkheid, terug zijn de tranen.

 46. Tsjemigdepemig

  Haha wat een plezier. Dit is al 10 jaar geen zebrapad en als automobilist heb je hier al helemaal niets te zoeken, dus hoef je je ook niet verward te voelen.
  Tsjemigdepemig wat een gezeik van beide kanten.
  Ik voel een fijn gevoel als ik over dit kruispunt rijd of over het regenboogpad in/op de Uithof rijd.
  Ja! Jij en wij!! Samen maken we deze samenleving.
  Samen

 47. Joris

  Al die labels die mensen zich tegenwoordig (laten) opplakken…

 48. Len

  Als je alle kleuren bij elkaar gooit krijg je wit, precies de kleur van een origineel zebrapad. Dus die zijn al die tijd al inclusiever geweest dan wat er nu allemaal bij elkaar verzameld is en waar ook vast nog iets in mist.

 49. Malle Aggie, kleine profeet

  Voor de verandering ben ik het een keer eens met de afgevaardigde uit Stadskanaal: dit soort strepen hoort niet thuis in het verkeer, doe dat maar bij je thuis en niet met gemeenschapsgeld. Geen geld meer aan misbruiken en als het niet meer zichtbaar is, gewoon zwart-wit dat is pas inclusief!

 50. Hans

  @ SS ‘Politieke symbolen (welke dan ook) horen niet thuis in het publieke landschap. Prima uiteraard om zo’n vlag thuis op te hangen (wat mij betreft verf je je complete huis in die kleuren, I don’t care), maar val mij publiek niet lastig met die onzin.’

  Okay, maar dan ook geen omgekeerde vlaggen aan het openbare straatmeubilair wat lantarenpalen zijn. Weg met die boerenonzin.

 51. Ton

  SS: ‘Politieke symbolen (welke dan ook) horen niet thuis in het publieke landschap.’
  Straks wil hij ook nog standbeelden gaan verwijderen !

 52. Koel Hoofd

  @ JM 10/5/2023 – 19:01
  Dat ‘met voeten treden’ een eufemisme is voor opperste minachting is zelfs multicultureel diepgewordteld. Soms wordt het ook letterlijk genomen, George W Bush heeft ooit een paar schoenen naar zijn hoofd geworpen gekregen.

 53. Nuchter

  Wat een geneuzel weer. Daar moet je inderdaad 16 jaar Groen Links raadslid voor zijn om zoiets ingefluisterd te krijgen.
  En hilarisch al die reacties. Ik geniet, gaat u vooral zo door.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).