Utrecht stopt ook met gescheiden afvalbakken in openbare ruimte Utrecht stopt ook met gescheiden afvalbakken in openbare ruimte

Utrecht stopt ook met gescheiden afvalbakken in openbare ruimte

Utrecht stopt ook met gescheiden afvalbakken in openbare ruimte
De gemeente Utrecht gaat stoppen met afvalbakken in de openbare ruimte waar afval gescheiden ingegooid kan worden. Al eerder werd bekend dat Utrecht stopt met het apart inzamelen van plastic-, blik- en pak-afval van bewoners.

De gemeente Utrecht gaat stoppen met afvalbakken in de openbare ruimte waar afval gescheiden ingegooid kan worden. Al eerder werd bekend dat Utrecht stopt met het apart inzamelen van plastic-, blik- en pak-afval van bewoners.

Op een paar plekken in de stad, zoals winkelcentrum Lunetten en het Julianapark, staan afvalbakken waar voorbijgangers hun afval gescheiden in kwijt kunnen. Dit zijn publieke prullenbakken, geen ondergrondse containers.

Het gaat om bakken voor restafval en voor plastic, blik en drinkpakken. De bakken waren geplaatst als proef, om te kijken wat de samenstelling van het afval zou zijn. De resultaten waren teleurstellend. In de verschillende bakken werd afval gegooid dat er eigenlijk niet thuishoorde.

Stoppen

Het is een van de redenen dat de gemeente de afvalbakken niet op meer plekken in de stad gaan plaatsen. Een andere reden is dat we in Utrecht ook gaan stoppen met het apart inzamelen van plastic-, blik- en pak-afval in de ondergrondse containers. De reden hiervoor is dat het afval in de verwerkingsfabriek alsnog gescheiden kan worden. Ook wordt er nog een derde reden genoemd: de invoering van statiegeld op petflesjes en drinkblikjes.

Utrecht gaat op termijn al het afval uit afvalbakken in de openbare ruimte laten nascheiden in de fabriek.

Gekoppelde berichten

10 Reacties

Reageren
  1. GeenStijl@Utrecht 🤫

    Dit was al bekend tijdens de verkiezingen van 2006 bij de Utrechtse politiek, maar toch erdoor heen gedrukt.
    Afval scheiden gebeurt in de afvalverwerkingsfabriek velen malen efficiënter.

  2. Tja

    Ja, hoe staat het daar eigenlijk mee? In november al werd aangekondigd dat de gemeente in het geheel gaat stoppen met plastic scheiden. Een half jaar later en… wanneer gebeurt dit nou? De motivatie om plastic te blijven scheiden is sinds die aankondiging behoorlijk gedaald. Waarom aankondigen en dan zo lang wachten?

  3. JdV

    Dus nu gaat de OZB met 13% omhoog om weer een faalprojecte te kunnen betalen?

  4. Koel Hoofd

    We hebben mensen aan het roer gezet welke losgezongen zijn van de realiteit maar hun peperdure groenewensdromen wel aan inwoners opleggen.
    Gelukkig zijn ze nu teruggefloten door het bedrijfsleven, namelijk de afvalverwerkers die hun onkosten gierend uit de klauwen zagen lopen.

  5. Bernhard

    Wat ‘Tja’ zegt. Ik snap er helemaal niks meer van. Geloof ook niet dat je hiermee een goed scheidingsresultaat behaalt. Mensen willen als ze in de stad lopen gewoon snel van hun zooi af, en proppen dat dan achteloos in de eerste bak die ze tegenkomen – áls men dat al doet. Met als gevolg dat het echte scheiden alsnog in de fabriek moet gebeuren. Symboolpolitiek?

  6. Highrave

    Bronscheiding werkt in theorie veel beter dan nascheiding – als mensen daadwerkelijk de moeite nemen. Dat mensen daar in een park niet op letten verbaast me niet, maar dat Utrechters er thuis zo laks in zijn dat nascheiding een beter resultaat oplevert is toch eigenlijk wel teleurstellend. Mooi dat de gemeente het heeft willen proberen, maar als het niet werkt, dan maar niet.

  7. René

    @Koel Hoofd: niet nadenken houdt het hoofd inderdaad wel koel. Iedereen die er maar een beetje verstand van heeft, zegt dat we onze manier van leven moeten vergroenen om als mensen het hoofd (soms zelfs letterlijk) boven water te houden. Onlangs sloot zelfs de Nederlandsche Bank zich bij de lange rij ‘klimaatalarmisten’ aan. Het wordt tijd dat ook u uw gedachtengoed op de vuilnisbelt zet die u zelf mee hebt gecreëerd.

  8. RABE

    JdV het is precies wat je zegt. Eerst zeggen ze de belastingen moeten omhoog en dat hoor je dat het door foute beslissingen komt. De bedenkers van alle verspilling zouden eens achter hun bureau vandaan moeten komen en de praktijk bekijken. Misschien een bedrijfsuitje met ervaren gids?? Wel zelf je brood meenemen in een trommeltje. 🐞

  9. Ties

    De bronoorzaak is natuurlijk de verpakking zelf. Een extra belasting hierop zou helpen.
    Maar ook de manier van boodschappen doen.
    Of de manier van eten veranderen. Vitaminepillen met een vezelprutje.
    Emotionele beleving van eten en drinken haal je maar ergens anders vandaan (meditatie of VR). Wie weet over 50 jaar al bittere noodzaak.

  10. Pee

    Ik heb het altijd al onzin gevonden om je afval te scheiden.
    Het komt toch op de grote hoop dat blijkt nu wel weer.
    En afvalscheidingsstations zijn er niet voor niets.
    Lekker allemaal die ”handige” kliko’s inleveren dat scheelt weer ruimte.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).