Utrecht zoekt noodopvanglocaties voor vluchtelingen uit Oekraïne; pandeigenaren kunnen zich melden Utrecht zoekt noodopvanglocaties voor vluchtelingen uit Oekraïne; pandeigenaren kunnen zich melden

Utrecht zoekt noodopvanglocaties voor vluchtelingen uit Oekraïne; pandeigenaren kunnen zich melden

Utrecht zoekt noodopvanglocaties voor vluchtelingen uit Oekraïne; pandeigenaren kunnen zich melden
Archieffoto Oekraïne uit 2014.
De gemeente Utrecht is hard opzoek naar locaties waar vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen zouden kunnen worden. Daarbij wordt gekeken naar bestaande opvanglocaties, maar er wordt ook ‘out of the box’ gedacht. Zo wordt ook opvang in lege kantoorpanden of kerken onderzocht. “We doen daarbij een oproep aan eigenaren van panden in Utrecht die mogelijk geschikt kunnen zijn, zich te melden”, aldus het college van B&W.

De gemeente Utrecht is hard opzoek naar locaties waar vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen zouden kunnen worden. Daarbij wordt gekeken naar bestaande opvanglocaties, maar er wordt ook ‘out of the box’ gedacht. Zo wordt ook opvang in lege kantoorpanden of kerken onderzocht. “We doen daarbij een oproep aan eigenaren van panden in Utrecht die mogelijk geschikt kunnen zijn, zich te melden”, aldus het college van B&W.

In navolging van de meerderheid van de gemeenteraad benadrukt ook het college dat Utrecht vluchtelingen uit Oekraïne moet helpen. “Wij willen als Utrecht mensenrechtenstad onze naam eer aan doen en mensen in een kwetsbare positie een veilige opvangplek bieden”, schrijft het college in antwoord op vragen van de raad. De gemeente kijkt onder meer naar locaties waar mensen uit Oekraïne opgevangen kunnen worden.

Twee soorten opvang

Het gaat dan om twee soorten opvang: voor de korte en iets langere termijn. De spoednoodopvang is voor de korte termijn (één tot vier weken) en wordt georganiseerd als zich de komende week al vluchtelingen melden. Zij worden dan opgevangen in hotels en via het informele netwerk in de stad. Zo zijn er bijvoorbeeld kerken die een oproep hebben gedaan aan inwoners om opvang voor gezinnen te regelen.

De tweede vorm van opvang is voor de middellange termijn (drie tot twaalf maanden). De gemeente is momenteel op zoek naar geschikte locaties voor deze noodopvang. Dat moeten rustige en veilige locaties zijn waar aandacht is voor kinderen en gezinnen, en waar mogelijkheden zijn voor dagbesteding. De gemeente onderzoekt voor deze opvang bestaande locaties, maar ook opvang in lege kantoorpanden of kerken wordt bekeken. Eigenaren van panden die mogelijk geschikt zijn, kunnen zich bij de gemeente melden.

Voorbereidingen

Er is nog geen goed zicht op hoeveel mensen er precies vanuit Oekraïne naar Nederland zullen komen, maar de gemeente Utrecht is dus wel gelijk begonnen met voorbereidingen zodat de juiste zorg en opvang straks beschikbaar zijn. Het college verwacht dat een groot deel van de mensen die naar Utrecht komen vrouwen en kinderen zijn.

Veel van hen zoeken volgens het college eerst opvang in hun eigen netwerk. De gemeente heeft dan ook contact met het Utrechtse netwerk van Oekraïners in de stad en met Barka. “Wij hebben contact met het netwerk voor het aanbieden van hulp en ondersteuning als dat nodig is”, aldus het college. Daarvoor staat de gemeente in nauw contact met onder meer Vluchtelingenwerk.

Wil jij DUIC steunen en een prachtig boek met de beste fotografie en verhalen van Utrecht in 2021 ontvangen? Voor 24,95 euro is DUIC in 2021 te bestellen en daarmee steun je direct onze journalistieke werkzaamheden.

Gekoppelde berichten

16 Reacties

Reageren
  1. Lachgas

    Je meld je. Neem mensen uit Oekraïne in huis oo in je pand. Misschien gaan mensen (ooit) terug.
    Indien niet hoe syromen ze dan door naar huizen die er niet zijn
    Indien wel heb je COA op je dak of je andere vluchtelingen wilt opnemen?
    Laat dan gelijk zien dat mensen die vluchtelingen niet willen opnemen, anders hadden ze dat allang gedaan na alle dramatische oproepen gemeenten en COS.

  2. JdV

    Het afgelopen jaar regelmatig demonstraties gezien voor de opvang en het toelaten van vluchtelingen. Het zou redelijk eenvoudig moeten zijn om deelnemers aan deze demo’s nu geheel verplicht vrijwillig een vluchteling te laten opvangen. En anders gewoon een kopie van de donatiedatabase van diverse NGO’s opvragen. Gedoneerd aan AzG? Gefeliciteerd. U gaat nu een vluchteling opvangen. Lid van GL of D66? Idem. Kleine moeite, groot plezier. Put your house where your mouth is zou ik zeggen.

  3. Bert

    Ik neem aan dat alle gemeenteraadsleden die druk uit wilden oefenen op den haag e.d. – samen met hun electoraat – hun eigen panden en kamertjes gereed te maken voor de opvang van deze vluchtelingen?

    Zo kunnen ze immers – zoals ze zelf stelden – “daden verbinden aan hun woorden”.

    Of wordt het toch slechts de Poen/panden van de ander?

  4. Katja

    En de kansloze- en afgewezen asielzoekers nu een ècht uitzetten, zodat er plaats is voor deze mensen.

  5. Yoshua

    Alle nu aangeboden woningen en de woningen voor het komende jaar op woningnet direct aan Oekraïners toekennen is al een goede start.
    Wij hebben sinds jaar en dag altijd twee uit het asiel inwonen, laat dat verplicht worden bij mensen die te ruim wonen.
    Vluchtelingen in je huis is een verrijking van je leven.
    Woon je alleen in een 4 kamer woning, twee kamers afstaan aan Oekraïners.
    Sociale huur moet echt sociaal worden en niet exclusief voor 1 of twee personen terwijl er ruimte is voor 6.
    Misschien dat we het woord sociale huur moeten veranderen in sharing house.

  6. Lombokker

    Woonruimte heb ik niet, maar ik heb wel een bedrag overgemaakt naar het Rode Kruis ten behoeve van de opvang van deze vluchtelingen.
    Nu dat de EU toch zo eensgezind bezig is, hoop ik dat ze ook eens werk gaan maken van het terugsturen van veiligelanders, de plekken die zo vrijkomen zijn hard nodig.

  7. Koel Hoofd

    De VN geeft aan dat er al tegen de 600.000 Oekrainers de grenzen over zijn gevlucht. Tot op heden zijn er slechts enkele tientallen vluchtelingen uit Oekraine in Nederland aangekomen die zich gemeld hebben bij opvang. De rest zit bij vrienden en familie, hier en in heel de EU.

    maar…. de VN rekent op 4.4 miljoen vluchtelingen (10% bevolking Oekraine) terwijl de EU nu al tamtam roffelt voor een potentieel van 7 miljoen Oekrainers op de vlucht.
    Polen, Hongarij, Slovakije, Moldavie, die kunnen al die mensen niet opvangen.
    Dus herverdelen over EU.
    Echter, als je die 7 miljoen arme vluchtelingen in gelijke aantallen over de 27 lidstaten verdeelt, dan zou dat resulteren in een aantal van 259.259, en bij 4.4 miljoen is dat 162.963 vluchtelingen uit Oekraine per land, dus ook in Nederland.
    Dat zijn een hoop woningzoekenden….boven op die 1 miljoen wachtenden voor ze….die allemaal in de rij staan achter de energieparken en bloemetjes met bijtjes…

    We vonden een paar Afghanen opvangen al een crisis…

  8. Scherpschutter

    @Koel Hoofd

    Ach joh. Maak je niet druk. Wat kan je gebeuren met Hugo de Jonge op Wonen middenin een monetaire crisis? 😉

  9. Kloek

    @ koel Hoofd

    Je zou ook vluchtelingen op basis van oppervlakte van land en status economie kunnen verdelen. Zo maar een suggesties. We gaan dit gewoon doen.

  10. Kloek

    @ JdV

    Zolang je niet weet wat welke mensen precies doen (nu al), kan je beter gewoon je commentaar en je aannames voor je houden. Jouw aannames zijn niet de werkelijkheid. Verre van zelfs.

  11. Binnenstadbewoner

    En waar kan je je melden dan als je wat leeg hebt staan? Wij hebben een appartement aan de Ganzenmarkt/Schoutenstraat wat momenteel even leeg staat. Daar mogen gerust een aantal maanden mensen uit Oekraïne in.

  12. Koel Hoofd

    @Scherpschutter
    De EU kan gebeuren
    (Bron https://www.telegraaf.nl/nieuws/731849290/eu-zet-deur-voor-oekrainers-wagenwijd-open-speciale-status-vluchtelingen ):
    Brussel wil voor het eerst een noodregeling inzetten die Oekraïners onmiddelijk een ’tijdelijke beschermingsstatus’ geeft. […]De kans is groot dat lidstaten snel akkoord gaan met het voorstel.Vluchtelingen krijgen dankzij de speciale status in Nederland en alle andere EU-landen recht op toegang tot huisvesting, uitkeringen, onderwijs en zorg. Ook zijn Oekraïners welkom op de arbeidsmarkt.

    Daarmee legt roomwit hyperpolitiekcorrectlinks een discriminatie bommetje onder de Turkije en Lybie deals, daar zitten miljoenen gekleurde mensen al vele jaren in de kale wachtkamer van de EU….
    Hoor ik nou antifa en de woke beweging al de messen slijpen… of is het rechts wat de tandjes laat knarssen?
    Ik pak alvast de popcorn…

  13. Ellen

    Wij vangen een Oekrains gezin met twee kinderen op die een vast plekje zoeken. Waar/hoe kunnen zij en andere vluchtelingen zich bij de gemeente Utrecht melden?

  14. Pee

    Opvangen is iets anders dan huisvesten.
    @Yoshua
    Voor jou misschien een verrijking maar ik ken hele andere verhalen .
    Nog even en we zijn toeristen in ons eigen land.

  15. cas

    @ Yoshua, er staan mensen langer op de wachtlijst dan Oekraïners… wat jij nu voorstelt is toch complete discriminatie en willekeur….

  16. Van scharrenburg

    Wij willen wel mensen opvangen in deze moeilijke tijd we hebben plek voor 4 mensen wij wonen in s-heerenberg

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).