Meerderheid gemeenteraad: ‘Utrecht moet op zoek naar opvanglocaties voor Oekraïense vluchtelingen’ Meerderheid gemeenteraad: ‘Utrecht moet op zoek naar opvanglocaties voor Oekraïense vluchtelingen’

Meerderheid gemeenteraad: ‘Utrecht moet op zoek naar opvanglocaties voor Oekraïense vluchtelingen’

Meerderheid gemeenteraad: ‘Utrecht moet op zoek naar opvanglocaties voor Oekraïense vluchtelingen’
Het stadhuis was blauw-geel verlicht om steun te betuigen aan Oekraïens volk.
Een grote meerderheid van de Utrechtse gemeenteraad vindt dat de stad zich moet voorbereiden op de opvang van Oekraïense vluchtelingen. De fracties willen onder meer dat het college opzoek gaat naar opvanglocaties.

Een grote meerderheid van de Utrechtse gemeenteraad vindt dat de stad zich moet voorbereiden op de opvang van Oekraïense vluchtelingen. De fracties willen onder meer dat het college opzoek gaat naar opvanglocaties.

Vorige week donderdag is het Russische leger op verschillende plekken Oekraïne binnengevallen. Sindsdien zijn er gevechten op meerdere locaties in het land, waaronder in de hoofdstad Kiev en in Charkov, de tweede stad van Oekraïne. Vluchtelingenorganisatie UNHCR schat dat sinds het begin van het conflict al zo’n 520.000 Oekraïners het land zijn ontvlucht.

GroenLinks, ChristenUnie, PvdA, D66, Stadsbelang Utrecht, Student & Starter, Partij voor de Dieren, CDA, DENK en SP zeggen dat Utrecht zich solidair heeft getoond door het stadhuis in de kleuren van de Oekraïense vlag te verlichten. “Het is nodig dat wij daar ook daden aan verbinden”, aldus de partijen.

Middels schriftelijke vragen roepen de fracties het college op voorbereidingen te treffen voor de mensen die gevlucht zijn. “Bijvoorbeeld door het zoeken naar beschikbare en geschikte locaties voor opvang in onze stad en het ondersteunen van vrijwilligersinitiatieven voor deze opvang?”

Den Haag

Daarnaast vragen de partijen of het college ook de regering in Den Haag wil oproepen voorbereidingen te treffen voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Tot slot willen de vragenstellers weten of de gemeente eventuele Oekraïners, die al in de stad zijn, in beeld heeft.

Op 25 februari lieten de GroenLinks-leiders van de grote steden – waaronder die van Utrecht – weten het mandaat van premier Rutte te willen krijgen om Oekraïense vluchtelingen op te vangen.

Wil jij DUIC steunen en een prachtig boek met de beste fotografie en verhalen van Utrecht in 2021 ontvangen? Voor 24,95 euro is DUIC in 2021 te bestellen en daarmee steun je direct onze journalistieke werkzaamheden.

Gekoppelde berichten

35 Reacties

Reageren
 1. RoodWit

  Die plek is er al, maar wordt in beslag genomen door ‘veiligelanders’. Even doorpakken nu

 2. LOESJE P.

  @Roodwit;
  Eens!

 3. Realist

  Helaas is er door een jarenlange ongebreidelde en ongecontroleerde instroom van asielzoekers weinig plek meer over voor echte vluchtelingen. Dankzij linkse partijen en D66 wordt het nu een struggle om al deze mensen op te vangen en te huisvesten.

 4. Wies

  Goed om deze groep mensen die vluchten voor een oorlog op te vangen in de regio, want de regio dat is ook Nederland. Dit is daarnaast van groot belang omdat Putin weerstand/spanningen had verwacht van Europa vanwege de vluchtelingenstroom (destabilisatie). Het is nu tevens van belang dat werk wordt gemaakt van de humane en efficiënte uitzetting van mensen die de procedures inmiddels hebben doorlopen en mensen uit veilige landen. Dit om ruimte te maken.

 5. isabelle

  Effe die veiligelanders eruit, en dan ruim en ruimhartig de oorlogsvluchtelingen opvangen.

  En graag een beetje fatsoenlijk als het kan. We hebben genoeg hotels in Utrecht voor honderden opvangplekken. Trek de poeplap maar, gemeente…

 6. Speak Upje

  @ Realist

  Kap nu toch eens met deze niet aflatende stroom aan desinformatie die je hier dagelijks verspreid. En dat weet je, of je snapt echt niet waar je zelf allemaal intrapt.

  Er zijn helemaal niet “massa’s” vluchtelingen opgevangen in Nederland. Dat hebben we aan de eigen regio van Syrië. Turkije, Griekenland, Italië etc. en zelfs Duitsland en Frankrijk overgelaten.

  Al vanaf jaren negentig/ jaren tweeduizend bestaat er zoiets als fort Europa. Het is bijzonder onmogelijk om als vluchteling Europa binnen te komen. Er staan dikke hekken om Europa heen (vaak letterlijk) en er zijn vele bewapende grenswachten (Frontex) die mensenrechten negeren. Alleen met behulp van smokkelaars lijk je Europa binnen te komen. Vandaar dat er ook zoveel zijn (smokkelaars).

  In Nederland komen wel relatief veel veilige landers asiel aanvragen. Zij komen overigens gewoon legaal, soms op een toeristenvisum, Nederland binnen. Uiteindelijk zetten we ze ook gewoon weer uit. In de tussentijd zorgen ze voor veel problemen. Ook in AZC’s. De echte vluchtelingen zijn daar vaak de dupe van.

  Het gaat ons wel lukken deze Oekraiëners in ieder geval tijdelijk op te vangen. Daarvoor ben ik en zijn vele landgenoten in ieder geval bereid iets van hun erg hoge welvaart op te geven. Dit is een acute noodsituatie en als Europeanen helpen we elkaar, Mocht Vlad. P. hier over een paar weken/ maanden/ jaren aan de poort rammelen dan verwacht je ook elders je heil te kunnen zoeken wellicht, of ieder geval je kinderen of kleinkinderen. Uiteraard moeten de armste Nederlanders ontzien worden.

  Overigens, dat er geen huizen te vinden zijn in Nederland komt door VVD- en rechts- neo-liberaal-beleid. Dat heeft zeer weinig met echte vluchtelingen te maken.

 7. Bernhard

  Eens met Realist. Voor echte vluchtelingen is nauwelijks plek, omdat de opvanglocaties gevuld zijn met migranten uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Ontzettend wrang. Laten we die instroom per direct stoppen en zoveel mogelijk middelen gebruiken voor ontheemde Oekraïners.

 8. TJA…

  Kijk eens naar de openstaande kantoren in Hoog Catharijne.
  Bijvoorbeeld wat er al bijna 10 jaar leeg staat aan RABO-panden boven de Mediamarkt.

 9. Scherpschutter

  Links en haar stemmers (de traditionele voorstanders van een royaal immigratie- en vluchtelingenbeleid) zullen nu echt kleur moeten bekennen. Er zijn geen huizen, hotels, vluchtelingenlocaties of vakantieparken beschikbaar. Letterlijk de enige resterende optie is het aanbieden van de zolderkamer thuis…

  Waar blijven alleen de initiatieven?

 10. Aa

  Wat mij betreft wordt ook per direct asielmogelijkheden voor eritreeers, syriers, afghanen etc beperkt. Er had al lang een numeris fixus ingevoerd moeten worden voor asielzoekers buiten europa. Als hiervoor verdragen moeten worden opgezegd, genegeerd of veranderd dan moet dat maar. Veiligelanders moeten per direct worden uitgezet met of zonder toestemming van landen.

  Door ons ‘humanitaire’ asielstelsel zitten we nu met een situatie waarin we moeite hebben om oekraieners op te vangen, schandelijk.

 11. Don

  Inderdaad @Roodwit andere prioriteiten versnelde procedure voor het terugsturen van mensen uit veilige landen die plaats moeten maken voor echte vluchtelingen uit Oekraïne. Benieuwd of groenlinks en d66 dat ook inzien.

 12. Aa

  @speak upje: we hebben 90 000 syriers opgevangen en vangen zelfs eritreeers op, mensen die geen eens engels spreken. De emiraten vangen er 0 op. Dat Fort Europa is onzin omdat mensen zich binnen laten smokkelen en omdat wij VERPLICHT zijn mensen asiel te geven door het verschrikkelijke VN vluchtelingenverdrag. En uiteraard betekent asiel permanente vestiging! Het systeem is kapot en nu plukken we daar de wrange vruchten van.

 13. Speak Upje

  Ach, de guurrechtse desinformatiefabriek komt weer eens op gang hier (@redactie DUIC> grijp nu eens in> trollen geven geen mening maar zijn op iets anders uit).

  Er is geen probleem met de mogelijke opvang van Oekraiense vluchtelingen. Dat moeten we ook gewoon gaan doen.

  We hoeven het hier niet over whatsaboutisms en onderwerpen te hebben die het onderwerp niet zijn op dit moment. Daar zijn de trollen namelijk op uit.

 14. Bert

  Tsja, die plekken zitten al vol met oppurtunisten ui noord afrika en migraten uit de syrie stroom; meer dan 87% van daarvan, bestond uit migranten (bron: unchr).

  Dus nu is er geen plek. Dat krijg je als je resources alsof ze oneindig zijn en jij hoeft nooit de rekening te betalen. Maar daar hebben bovengenoemde partijen wel vaker een handje van.

 15. Even geen naam

  Help de Oekraïners! Ik ga geen discussie voeren over gelukzoekers, veiligelandasielzoekers, of echte vluchtelingen. Er moet nu gehandeld worden, er staan zo meteen 7 miljoen vluchtelingen aan de Europese grens, dus ook onze grens!
  Particulieren stel jullie zolderkamer, bovenetage, whatever tijdelijk beschikbaar! Gemeente Utrecht laat weten hoe deze mensen dat moeten aanpakken. Ik ben eventueel bereid tijdelijke opvang te bieden voor deze mensen…

 16. Yoshua

  De wens van de stad is om binnen 10 jaar met 100.000 inwoners te groeien.
  Lijkt me logisch dat de stad vanaf vandaag zich sterk maakt om 100.000 Oekraïners naar Utrecht te halen.
  Door de oorlog in Oekraïne ligt het graan en mais export zo goed als stil.
  Landen in het midden-oosten krijgen het zwaar, er zal een grote stroom vluchtelingen op ons af komen vanuit het oosten en het zuiden.
  De urgentie om veel te gaan bouwen is nu enorm, we zullen de komende jaren miljoenen ontheemden onderdak gaan aanbieden in Nederland.
  Mensen die nu een dak onder hun hoofd hebben en graag ergens anders willen wonen zullen pas op de plaats moeten maken.
  Een kwart miljoen mensen opvangen is mogelijk.

 17. Pee

  @Speak Upje
  Nederland laat teveel asielzoekers toe zelfs zoveel dat ze ze niet eens meer screenen .
  AZC’s zitten vol noodopvang zit vol dus wat jij beweerd dat er geen massa’s vluchtelingen worden opgenomen heb je dus verkeerd .
  Er word ook niemand uitgezet , dat zegt men wel maar word dus niet gedaan.
  @realist heeft het goed gezien.
  Als ze die Oekraïners willen opvangen moeten er drastische maatregelen genomen worden door alles en iedereen die niet uit de Oekraïne komt de toegang te verbieden en wat hier al zit eens flink door te lichten .
  Bij twijfel ook heen sturen alleen dan zal er ruimte vrijkomen.

 18. Lachgas

  Eenzijdige benadering, over opvang van onze eigen kinderen/bewoners lees ik niks.
  Wil ook wel eens af van mijn kind opzolder.

 19. Speak Upje

  @pee

  Ik zei nog zo geen desinformatie en drogredenen, waarmee “jullie” al sinds jaar en dag het internet bestoken.

 20. Utrechter2

  Speak Upje roept op tot censuur alsof het de normaalste zaak van de wereld is: dat is helaas één van de trekken van extreem links (denk aan het communisme).

  En links veegt de eigen straat schoon: ze doet alsof ze nooit klimaatwetten heeft ingevoerd die de bouw van woningen alleen maar beperkt heeft. De enige mensen die de woningnood op willen lossen zijn mensen die aangeven dat het een Paars probleem is (een combinatie van zogenaamd links en rechts): links vindt klimaat (veel) belangrijker dan woningnood maar durft het niet eerlijk te zeggen: ze doet daarom constant beloften dat inbreiding de woningnood zal oplossen en zonder dat dat de woonkwaliteit in de stad zal aantasten. Het rechtse deel van paars heeft (samen met links!) de woningmarkt gedereguleerd, dus via de EU staatsinterventie strafbaar gemaakt zodat de woningmarkt een feest is geworden voor beleggers en projectontwikkelaars. Uiteraard doet links in de beeldvorming alsof ze oplossing zijn tegen de woekeraars i.p.v. de medeveroorzakers.

 21. Critikastor

  Die oekrainers willen helemaal niet naar West europa komen, zolang wij geen militaire steun toezeggen blijven ze in de directe buurlanden.

 22. Aa

  @speak upje: ik haal mijn info niet van het internet en wat Pee zegt is waar, er zijn bij het inhalen van achterstanden mensen toegelaten die geen recht hadden op asiel en vice versa. Ik weet niet waarom je gelijk er een verhaal van links versus rechts van maakt. Als de waarheid je niet aan staat is het volwassener om te zeggen dat je baalt van hoe de situatie tot nu toe gaat.

 23. Teringjantje

  @Speak Upje

  Het narratief staat u niet aan dus moet de redactie de boel maar censureren? Kinderachtig en ook kenmerkend.

 24. Utrechtvoorutrecht

  @Pee Wordt er niet meer gescreend? Vertel. En er wordt niet uitgezet? Vertel.

  Het zou mooi zijn als immigratie-zaken simpel zouden zijn, maar dat zijn ze niet. In het verleden heb ik voor het IND gewerkt en dat is wel een lesje relativeren.

 25. Koel Hoofd

  @Speak Upje

  Kan je me in godsnaam uitleggen wat de “desinformatie” van de “guurrechtse desinformatiefabriek” is waar je zo tegen ageert?
  Wat ik snap er niets van.

  Het nieuws heeft afgelopen tijd bol gestaan over problemen met asielopvang en woningnood.
  Zelfs onze politiek heeft naar die informatie gehandeld.
  Die door jou benoemde “rechtse reaguurders” halen hier die bijzonder pijnlijke maar wel harde feiten aan in een zeer relevante maar ook bijzonder pijnlijke context Oekrainse vluchtelingen.
  Is dat desinformatie?

  Je stelt zelf:
  “Er is geen probleem met de mogelijke opvang van Oekraiense vluchtelingen. Dat moeten we ook gewoon gaan doen. We hoeven het hier niet over whatsaboutisms en onderwerpen te hebben die het onderwerp niet zijn op dit moment. Daar zijn de trollen namelijk op uit.”

  Daarmee zeg je feitelijk dat er geen wachtrijen zijn in de asielopvangcentra omdat er ook heel veel asielzoekers/vluchtelingen uit veilige landen tussen zitten die ook allemaal door het proces moeten worden getrokken zonder dat ze uiteindelijk mogen blijven, dat er geen doorstroomprobleem is tussen toekenning asiel aan werkelijk asielgerechtigden en hun uitstroom naar eigen woning die er niet zijn, een probleem wat weer veroorzaakt wordt door een gebrek aan woningen waarvan ook de politiek van stelt dat er 1 miljoen tekort van zijn omdat ook zelfs geboren en getogen Nederlanders die niet kunnen vinden of betalen..

  …op welke planeet woon jij? Daar zou ik ook wel willen wonen….

 26. Speak Upje

  Nogmaals, trollen en reaguurders zijn niet bezig met hun mening spuien, maar zijn op een missie. Zendingsdrang. Dat is het verschil. Het weren van reaguurders als zijnde Jehova’s getuigen is geen censuur.

  Ik heb nog geen feit zien langs komen. Enkel alternatieve meninkjes. Daarmee vertroebelen ze meningsvorming juist.

 27. Scherpschutter

  @Even geen naam

  “Help de Oekraïners!”

  Het staat u vrij. Doe wat u wilt.

  “Particulieren stel jullie zolderkamer, bovenetage, whatever tijdelijk beschikbaar!”

  Nee. Ik heb niets te maken met dit conflict, wil niets te maken hebben met dit conflict en laat per definitie geen vreemden toe in huis, laat staan vreemden waar ik niet mee kan communiceren (Oekraïners spreken vrijwel geen Engels) noch een culturele band heb (de Slavische cultuur is extreem complex en wezensvreemd voor een Nederlander). Wel ben ik van mening dat iedereen die ooit links gestemd heeft of zich uitgesproken heeft voorstander van het opvangen van vluchtelingen te zijn, VERPLICHT is (in morele zin) om een vluchteling in huis op te nemen…

  “Ik ben eventueel bereid tijdelijke opvang te bieden voor deze mensen…”

  Eventueel? Tijdelijk? Toe maar! U gaat er echt voor…Als een een echte vent bent, dan committeert u zich aan uw woorden en bent u wat mij betreft niet minder dan moreel verplicht tot acute opvang zonder einddatum.

 28. n Utrechter

  Wat te denken van het gebouw aan de Einsteindreef. Was enige tijd in gebruik als AZC.

 29. [email protected]

  Aaaa links is het niet eens met rechts,dus maar gelijk roepen om te modereren richting Duic,erg kinderachtig.
  Maar is er op de lege etages van het stadskantoor geen ruimte om daar mensen op te vangen.
  We kunnen deze mensen niet in de kou laten staan,zeker niet kleine kinderen.

 30. Bernhard

  Denk dat het belangrijk is om de leugens van ‘Speak Upje’ te weerleggen. Dit zijn de cijfers van het IND:
  De top 5 van herkomstlanden van asielzoekers die in januari 2022 een asielaanvraag indienden bestaat uit: Syrië (1.021), Pakistan (214), Turkije (159), Afghanistan (142) en Jemen (120).
  https://ind.nl/nieuws/Paginas/Asielinstroom-in-januari-2022.aspx
  Dit zijn de totaalgetallen van 2021:
  De top 5 van herkomstlanden van asielzoekers die in 2021 een asielaanvraag indienden bestaat uit: Syirië (14.904), Afghanistan (3.425), Turkije (3.215), Jemen (1.855) en Eritrea (1.576).
  Ruim 3000 Turken gingen dus de asielprocedure in en nemen daarmee capaciteit die we nu keihard nodig hebben voor echte vluchtelingen. Wie verder de cijfers induikt ziet ook dat zich ruim 800 Marokkanen en liefst 1000 Algerijnen asiel hebben aangevraagd. Minstens 15% van alle asielaanvragen van de afgelopen 13 maanden zijn afkomstig van veiligelanders. Omdat het IND liefst 17% van de aanvragen onder groep ‘Other’ plaatst is dit percentage mogelijk nog veel hoger. Laat je niets wijs maken en ga er maar vanuit dat zeker zo’n 20% van de mensen in de azc’s er heel weinig te zoeken heeft.

 31. Utrechter2

  @Bernhard: dank je wel en om aan te vullen: als links een discussie niet kan winnen dan gaat ze op andere manieren proberen om hun politiek door te drukken. Censuur (door met excues te komen waarom het nu opeens wel zou mogen) of het verzwijgen van politieke thema’s.

  Rechtse partijen leggen zich op het oog bij een besluit neer, maar proberen via een achterdeur of achter de schermen onder maatregelen uit te komen.

 32. GeeWee

  Syriërs die vluchten voor oorlogen waren niet zondermeer welkom maar Oekraïners wel. Toch een opvallend verschil. Waarom is dat?
  Is iemand die op 1750 km van hier woonde wel ‘uit de regio’? Waar ligt dan de grens?

 33. Bernhard

  GeeWee: Zelfde continent, minder grote (maar nog steeds grote) cultuurverschillen en een morele verplichting doordat EU/NAVO naar Oekraïne gelonkt hebben. Dat zijn al een paar redenen dat er meer bereidheid is om Oekraïners op te vangen. Ook heeft Nederland niet onverdeeld positieve ervaringen met de opvang van grote groepen migranten uit islamitische landen. We kunnen niet ontkennen dat dat meespeelt.

 34. Toine Goossens

  @SpeakUpje,

  Ha, degenen die het niet met u eens zijn als zendelingen bestempelen? Uw zendelingschap heb ik de laatste jaren helaas al te vaak op de korrel moeten nemen. Wees eens inhoudelijk.

  Natuurlijk gaan we Oekraïners grootschalig opvangen. Zij strijden voor onze democratie. Door hen komt nog steeds Russisch gas naar ons toe. Door hen weten wij nu dat Jozef Putler zijn verstand verloren heeft. Wie gaat mensen doden omdat zijn ego geschonden is? Ja types als hij en Hitler.

  Hier past louter grote solidariteit.

 35. Speak Upje

  @ Toine

  Knap.

  Ik reageer pas minder dan een jaar. Ik kan me zelden een reactie van jou op mijn schrijven herinneren.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).