‘Utrechters tegen antisemitisme’ in Kanaleneiland | De Utrechtse Internet Courant ‘Utrechters tegen antisemitisme’ in Kanaleneiland | De Utrechtse Internet Courant

‘Utrechters tegen antisemitisme’ in Kanaleneiland

‘Utrechters tegen antisemitisme’ in Kanaleneiland
Archieffoto; Rabbijn Heintz (2019)
Tientallen Utrechters verzamelden zich zondagmiddag bij winkelcentrum Nova in Kanaleneiland om hun steun te uiten aan Joodse Utrechters. Uitgedost met keppeltjes spraken de aanwezigen zich uit tegen intolerantie en antisemitisme. “Iedereen moet geaccepteerd worden”, zo klonk het.

Tientallen Utrechters verzamelden zich zondagmiddag bij winkelcentrum Nova in Kanaleneiland om hun steun te uiten aan Joodse Utrechters. Uitgedost met keppeltjes spraken de aanwezigen zich uit tegen intolerantie en antisemitisme. “Iedereen moet geaccepteerd worden”, zo klonk het.

De samenkomst was onderdeel van de actie ‘Utrechters tegen antisemitisme’ en werd georganiseerd door de Jonge Socialisten in de PvdA, een politieke jongerenorganisatie. Aanleiding voor de actie was een filmpje op het YouTube-kanaal Bondgenoten, waarbij een jongen als experiment met een keppeltje op zijn hoofd door Utrecht liep. In het filmpje wordt de jongen in een winkelcentrum in Kanaleneiland antisemitisch bejegend.

Intolerantie in Utrecht tegengaan

“Met de actie willen we intolerantie in Utrecht tegengaan”, vertelt initiatiefnemer Joachim Cornielje van de Jonge Socialisten. “Het moet gewoon normaal zijn om een keppeltje te dragen, ook in Utrecht. Met deze actie hopen we die boodschap te verspreiden.”

Rabbijn Aryeh Leib Heintz, die de aanwezigen toesprak, gaf aan dat hij niet overal in Utrecht zomaar over straat kan. “Iedereen moet gewoon in Utrecht over straat kunnen lopen, maar ook ik ondervind helaas regelmatig antisemitisme in Utrecht als ik door de stad loop.”

Naast de tientallen sympathisanten was er ook een flinke politiemacht op de been om de protestactie in goede banen te leiden. “We waren voorbereid op het ergste, maar alles verliep gelukkig heel gemoedelijk”, reageert Joachim. “We hadden keppeltjes gemaakt van stof, en hebben die zonder problemen kunnen dragen.”

10 Reacties

Reageren
 1. Arjan Verhoeven

  Prima actie, maar als Pegida precies hetzelfde zou doen was het “uitlokking” en zou de burgemeester het verbieden.

 2. Peet

  Ikga echt niet alleen met een keppeltje door kanaleneiland of overvecht lopen

 3. 030

  Een paar wit-blauwe solidariteits-zebrapaden aanleggen in Kanaleneiland en Overvecht dan?

 4. Jeroen

  @Arjan Verhoeven stel je voor dat Pegida voor een Synagoge tegen het Judaisme of zionisme zou willen demonstreren. Denk je dat dit ooit toegelaten zou worden?

 5. mark

  Het is ieder geval de juiste plek en hulde dat men iets durft te ondernemen c.q. aan te kaarten. kunnen de deugders die tegen de Nashville verklaring ageerden nog wat van leren.

 6. BW

  @Arjan Verhoeven

  Pegida doet alleen niet precies hetzelfde. Pegida gaat pal voor de deur van een moskee varkens grillen terwijl voorman Edwin Wagensveld door een megafoon schreeuwt wat er allemaal niet deugt aan profeet Mohammed. Los van wat jij of ik daar inhoudelijk van vinden; het is natuurlijk niet erg verrassend dat de doelgroep daar agressief op reageert. Sterker nog, dat is exact waar Pegida op uit is.

 7. Arjan Verhoeven

  @BW, ik zeg toch ALS Pegida hetzelfde zou doen.

 8. Theo

  BW, als je nu kritiek op de islam hebt, waar kan je dat dan het beste uiten, denk je?

 9. BW

  @Arjan Verhoeven
  Dan klopt de stelling nog niet, want ALS Pegida hetzelfde zou doen zou ik niet weten waarom de burgemeester dat zou verbieden. Maar goed, we hebben al vastgesteld dat Pegida bij lange na niet hetzelfde doet, dus dat maakt de discussie nogal onzinnig.

 10. Arjan Verhoeven

  @B Ja, ik snap precies hoe de doelgroep daar op reageert, namelijk net zoals ze op een keppeltje reageren. Is dat een probleem van Pegida? Of van de “doelgroep” die niet begrijpt dat demonstreren een democratisch recht is en noodzakelijk om een samenleving gezond te houden?

  Wagensveld van Pegida is al eens opgepakt voor het dragen van een varkensmuts (!!) en ik neem aan dat de burgemeester daar eerst over gebeld is. Ze pakken de verkeerden op.

  https://anderetijden.nl/artikel/5108/Een-blote-Phil-Bloom-in-Hoepla

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).